Tehotenská dávka od 2021

8. dec 2020

Ahojte, nechcem pisat verejne, lebo este som neoznamila tehotenstvo nikomu 🤗
Takze, zaujima ma, ako je to s tou tehotenskou davkou od 13tyzdna tehotenstva?
Momentalne som na rodicovskej dovolenke, ale pobera ju otec dietata pretoze pracuje v zahranici. Mne zanikol narok.
Rodit by som mala koncom maja.
Na urade prace ani na socialnej poistovni mi nevedeli k tomu nic povedat, ci mozem ziadat od januara, kedze uz budem po 13tt, alebo ci vobec mam narok, vlastne vobec o takej davke nic nepoculi 😄
Stale mi hovorila nieco o hmotnej nudzi.
Chcem vas poprosit, kto sa vyzna, mozete mi napisat podmienky a vsetky info o tom aby som mohla argumentovat vyssie?
Pred nastupom na md som dala v praci vypoved a platila som si dnp.
Dakujem

abby11
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
juliatriscova
8. dec 2020

Ahoj, tehotenská dávka sa bude vyplácať až od apríla 2021 a nie od januára 2021..........Podmienkou na priznanie "tehotenského" je získať najmenej 270 kalendárnych dní nemocenského poistenia v období posledných dvoch rokov pred začiatkom 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom.....Pri reťazových pôrodoch sa do požadovanej doby poistenia v prípade zamestnankyne započítava aj doba v zamestnaní na rodičovskej dovolenke....
Nárok na "tehotenské" budú mať aj budúce mamičky, ktoré spĺňajú podmienku mať najmenej 270 kalendárnych dní nemocenského poistenia v období posledných dvoch rokov pred začiatkom 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, ktoré otehotneli ešte v roku 2020, respektíve na začiatku roka 2021 a začiatok 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom pripadne na obdobie pred 1. aprílom 2021.

Podľa navrhovaného prechodného ustanovenia tieto budúce mamičky budú mať nárok na tehotenské počnúc 1. aprílom 2021....

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
8. dec 2020

@juliatriscova ano toto som myslela, ale nebolo to od 13tyzdna? Nezanikne tym padom porodne ci kocikovne, vsak?

maciatkoe
8. dec 2020

Ak rodis koncom maja, priblizne v polke aprila nastupujes na matersku. Teto tehotenske plati od 1 aprila. Cize ti to vyplatia za nejake 2 tyzdne. Medzi 1 aprilom, a nastupom na matersku. Je to od 12 tyzdna, ale plati to az od 1 aprila.

autor
8. dec 2020

@maciatkoe toto mi vies vysvetlit?

maciatkoe
8. dec 2020

Neviem, kde si to nasla. Ale je to uz rozhodnute, ze to plati az od 1.4.2021, tak zbytocne hladas clanky. Ja som sa tiez tesila najprv, to malo platit od 1.1.2021, ale posunuli to na 1.4.2021. Takze ja to uz nestiham, a ty to stihnes poberat 2 tyzdne

juliatriscova
8. dec 2020

áno od 13. týždňa čiže od 27. týždňa pred pôrodom.......a kočikovné s tým nemá nič spoločné, to sa aj naďalej vypláca......čiže budeš mať nárok od 1. apríla až po deň pôrodu....počíta sa to na kalendárne dni........😘

juliatriscova
8. dec 2020

@maciatkoe ahoj, nemáš pravdu v tom, že len 2 týždne.....vypláca sa to od 1.apríla v jej prípade až do pôrodu a nie nástupu na materskú......😉

maciatkoe
8. dec 2020

@juliatriscova moze byt, toto som uz podrobne nestudovala 😊

autor
8. dec 2020

Teraz som volala zase na urad prace, tak vraj to este nie je schvalene.

zuba1987
8. dec 2020

@juliatriscova mozem sa aj ja spytat, takze potom je subeh materska a tehotenske? ked je to do porodu?
lebo ak nema narok na materske, nebude mat ani na tehotenske, nie?

juliatriscova
8. dec 2020

úrad práce s tým nič nemá a už je to schválené vládou.......minulý týždeň o tom rozprávali.......vyplácať ti to bude automatický sociálna poisťovňa od 1.apríla 2021

juliatriscova
8. dec 2020

@zuba1987 áno presne tak...........no musíš splniť 270 dní nemocenského poistenia, ak nesplníš, tak nemáš nárok........

juliatriscova
8. dec 2020

@zuba1987 študuješ, pracuješ alebo si nezamestnaná? kedy máš termín pôrodu?

zuba1987
8. dec 2020

@juliatriscova retazova md, v lete

danielahamar
8. dec 2020

@juliatriscova znenie zákona bolo, do zacatia poberania materskej, zas to zmenili?

brezza
8. dec 2020

@juliatriscova pokial viem je to len do zacatia materskej nie do dna porodu. V tom case sa uz pobera materska

lellla
8. dec 2020

A keď nemám nárok na materskú nedostanem samozrejme túto dávku ale ani kočíkovne? Rodiť mám koncom mája ..pred prvým tehotenstvom som dostala výpoveď takže som nemala nárok na materskú a teraz mi v novembri skončil rodičovský a v auguste som otehotnela 🤦🤦to ozaj nič nedostanem od januára až dokiaľ neporodim a nedajú mi zasa rpdicak? 😓

juliatriscova
8. dec 2020

@zuba1987 materská dovolenka alebo rodičovská?

juliatriscova
8. dec 2020

@danielahamar áno zmenili, poberanie až do dňa pôrodu

juliatriscova
8. dec 2020

@brezza nemáš pravdu........zmenili to až do dňa pôrodu.......

danielahamar
8. dec 2020

@juliatriscova tak to sú ozaj dilinovia, menia to za pochodu, mohli to dať rovno od nového roka😁, zas som prišla o prasulky😄, ešte, že nám kočíkove nezobrali, čo máme termín skôr ako apríl

juliatriscova
8. dec 2020

@lellla kočikovne s tým nemá nič spoločné........to sa vypláca aj naďalej, nemá to nič spoločné s teh. dávkou.....😉........bohužiaľ........

juliatriscova
8. dec 2020

@danielahamar malo to platiť od januára 2021 ale kvôli technickým veciam by to chúďatka nestihli do systému sociálnej poisťovne dať, tak to posunuli až na apríl 2021 😉😂

brezza
8. dec 2020

@juliatriscova posli mi prosim link na tu zmenu lebo nic take som nenasla. Len subeh tehotenskej a rodicovskej a PN. Zatial je to len v legislativnom procese takze este sa to moze menit

juliatriscova
8. dec 2020

@brezza všetko je možné, vláda to už schválila ešte sa čaká na schválenie NRSR.....posielam linky.....😉...........https://podnikam.sk/vznikne-tehotnym-zamestnank...

lellla
8. dec 2020

@juliatriscova takže o to neprídem ?? Ak je to tak tak si ma potešila pretože som čítala už aj to že to vlastne tá dávka v tehotenstve je to kočíkovne rozdelené ..