Ahojte všade som to hľadala a dočítala som sa toľko že materská sa vypláca za predošlí odpracovaný rok ale chcem si ujasniť ako to bude ak by som šla na rizikové tehotenstvo čiže by som bola PN od začiatku tehotenstva po nástup na MD.Ako sa to potom vypočíta tá moja materská?Neviem presne kedy sa nastupuje na MD asi v 6mesiaci ale ak mi tá PN bude zasahovať cez 2 roky napríklad že na budúci mesiac otehotniem a PN mi nude presahovať až do januára 2015 potom za ktorý rok sa bude tá materská počítať?mám v tom chaos tak ma pochopte a ešte kedy najskôr sa dá nastúpiť na rizikové?pýtam sa to všetko pre to lebo pracujem v rušnom a prašnom prostredí a nerada by som tam strávila celé tehotenstvo...ďakujem vám vopred
@havana_frost aha takže je lepšie ísť na PN až po novom roku čiže od 1.1.2015?
@kucerkaa Hmm neviem ako si toto vyčítala 🙂 Materská sa ráta zo mzdy, tam je dosť jedno kedy a či si PN, to sa nezaratáva. Dôležité je, kedy porodíš a aké obdobie si v práci. Skús napísať čo chceš dosiahnuť a poriešime.
chcem sa opytat ked ma vypisu na pn ,tak materska sa rata z roka predtym,nie??cize ked sme teraz na zaciatku tehu a pojdem na pn materska sa mi vyrat???????.......z nie pn?
@lubka1983 Ak stále pracuješ v tom istom zamestnaní tak áno, ráta sa z predchádzajúceho roka. Nezapočítava sa do toho PNka, iba mzda. Ak pôjdeš teraz na PN a termín budeš mať v 2015, tak materská sa ti bude počítať z obdobia 1.1.2014 - až nástup na PNku.
ano dakujem ..ano od 1.1 2014 dokedy??ked nastup na pn budem mat 30.JUNA2014?termin porodu februa 2015
Ahojte chcela som sa opýtať, po skončení vš som skončila na úrade práce O pár mesiacov nato som otehotnela. No nemám vraj nárok na žiaden príspevok, ale kamarátka tvrdí že ak sa dám na Rizikové tak by mi niečo malo patriť. Vie mi niekto povedať ako to je?
@nikanika91 Ak nie si zamestnana ( nemas nemocenske poistenie ),tak narok na materske ani na nemocenske - PN) nevznika.
Narok vznikne na rodic.prispevok od narodenia dietata z UP.
Ahojte chcela by som sa opytat 04.1.2016 ma lekar vypisal(rizikove teh.)od zamestnavatela som dostala list ze 07.01.2016 my skoncila zmluva .bola som na socialke oni tam tvrdili ze ten papier co dostavam od lekarra koncom mesiaci uz tam musim brat.takze peniazky za pn my bude platit nadalej socialka?alebo ako to je ?nerozumiem ktomu 🙂
evittam dakujem pekne ano mala som dobu urcitu
@bofyka12 Od 4.1. do 7.1. dostanes PN od zamestnavatela ako nahradu prijmu. Potom uz len z SP. Zamestnavatel po ukonceni PP uz nema povinnost ti dorucovat preukaz ku koncu mesiaca od lekara na SP, preto si ho musis dorucit na SP sama az do ukoncenia PN. Ak pojdes na materske, tak aj ziadost o materske si na SP dorucis sama.
Ahojte. Chcela by som sa spytat ci sa do vypoctu materskej zaratavaju aj mesiace kde som napr.odrobila len 2 tyzdne a potom som bola pn, alebo len čisto plne odrobene mesiace. Som na rizikovom od 13.7, cize hrubu mzdu som mala znizenu, tak či sa mi aj tento mesiac bude rátať. Ďakujem.
@karkulka129 Počítajú sa všetky mesiace za ktorý si mala nejaký príjem t.j. aj tie v ktorých si odrobila aspoň 1 deň. Z tohto príjmu (hrubý príjem) sa robia odvody. PN sa do príjmu pre výpočet materského nezapočítava.
Dakujem za odpoved☺
@karkulka129 Nie je začo.
@karkulka129 ono sa to počíta na kalendárne dni, tj. zrátajú sa tvoje vym.základy z ktorých sa odvádzalo nem.poistenie (obvykle hrubá mzda) a vydelí sa to počtom kalend.dní, za ktorésa odvádzalo poistené. Za dobu napr. PN, očr sa neodvádza poistené. tj. vym.základy za dané obdobie (obvykle predchádzajúci kalen.rok) sa vydelia počtom kal. dní bez dní pn, očr, tj. ak by pn trvala dajmetomu 150dní, tak 365dní mínus 150. VYrátaný denný vym.základ sa vynásobí číslom 70% (materské od januára 2016) a potom vynásobí počtom kalend.dní, za ktoré sa materské vypláca, tj. x 31 dní, či 30, či 29 (tohtoročný február)
Super dakujem za este podrobnejsie info☺
Ahojte.Chcela by som sa opytat.Na PN som od 27.4.2014 a termín mám 2.5.2016.Som zamestnana na dobu neurčitu už piaty rok.Mám šancu dostat matersku vypocitanu este zo mzdy?Dovodom tak dlhej PN je,ze som podstupovala IVF.Cakame dvojicky,takže pri mojej fyzicky náročnej práci sa nedalo nic robit iba zotrvat dalej PN.Vopred dakujem. 🤐
ta PN začala 27.4.2015 😖
Baby dakujem Vám velmi pekne.Na PN som prvý raz az teraz(od toho .To som rada,ze sa mi to vypocita zo mzdy.Aj ked mám minimalnu mzdu,PN almužnu a to už neviem aka by bola materska.. 😖
Ahojte baby, aj ked ja mam este daleko ale normalne sa mi snivali take hluposti, ze mi odmietli dat matersku. A tak nad tym od rada premyslam a chcem sa spytat....
Od 7.4.2015 som zamestnana az doteraz (bola som aj rok a pol predtym no tyzden som bola medzi tym na UP). Viem ze sa to vyplaca za 270 dni poslednych, mne to ale do konca decembra vychadza nejakych 260, no a je naozaj mozne ze mi nebude vyplacana materska ? Lebo aj to som citala ze sa to len za predchadzajuci rok ? Na materskj by som mala mastupit asi v septembry. Dakujem za kazdu odpoved. Naozaj som zostala zaskocena z toho sna.
@hviezdicka236 Nárok na materské vzniká ak je splnená podmienka 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Ak si zamestnaná až doteraz a nemocenské poistenie ti pokračuje, tak už podmienku 270 dní NP máš splnenú...
Materské sa ti bude počítať z obdobia od 7.4.2015 do mesiaca pred nástupom na materské.
@dena1973 jeee dakujem za odpoved, ja som sa zlakla ze v roku 2015 musi byt tych 270 dni vkuse. Dakujem velmi pekne, som pokojnejsia 🙂
@hviezdicka236 Nie je zaco...😃
Ahojte, rada by som Vás poprosila o informáciu - radu 🙂. Som zamestnaná v jednej firme od roku 2013. Nakoľko mám variabilnú zložku, tak výplatu mám kolísavú. Termín pôrodu je v septembri 2016. Materská mi bude počítaná z priemeru 12 mesiacov za rok 2015, alebo aj z roku 2016? A ako by prípadne bola počítaná PN, ak by som na ňu nastúpila napr. 1.6.2016 ? PN-ka by sa mi rátala tiež len z roku 2015, alebo aj z roku 2016??? Veľmi pekne ďakujem za odpovede 🙂
@kucerkaa Na PN s rizikovým tehotenstvom môžeš nastúpiť okamžite, ako to lekár uzná za nevyhnutné, tj aj okamžite po otehotnení. Na materskú potom z rizikového nastupuješ 8 týždňov pred termínom. Teraz k tej výške materskej. Ráta sa z platu, nie z maródky. Ak by si budúci mesiac otehotnela a hneď ostala na PN, tak by sa ti materská rátala z obdobia 1.1.2014 - začiatok PN, teda zhruba z 6 mesiacov tohto roka.