Caute, chcem sa opytať na jednu vec. Včera v teleráne som postrehla , že tam oznamovali jednu vec. Vraj mamičky po narodení druhého dietatka môžu žiadať príspevok na prvé dieťatko-82 e. Neviete o čo ide? VĎAKA
Ale je totalne svinstvo ze upsvar o tom neinformuje. Ja som to splnala ale dozvedela som sa to az ked mala mala 3 mesiace. A spätne mi povedali ze sa to neda vybavit
Ide o taky jednorazovy prispevok, ktory sme len cirou nahodou aj my vyuzili, ked som sa na upsvar pytala, ci nemame nejaky narok na skolkarske skolne pre starsie dieta. Tak vtedy pani zareagovala, ze nie a poskytla tento spominany prispevok. Keby vsak nebolo mojej otazke, sama by tiez nic neponukla, je to smutne, ciernym daju aj modre z neba...
ale treba dodat, ze zena musi poberat materske a nie RP.
Dobrý večer. Kde by som mohla nájsť to tlačivo na nete? Môžte dať nejaký konkrétny link?
Dobry den.
Link na info o prispevku a stiahnutie si ziadosti. Pobera sa od nastupu na matersku s 2. dietatom do dovrsenia 6. tyzdna po jeho narodeni.
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina-2/p...
Osobne tento prispevok teraz vybavujem druhýkrát a nemám žiaden problém na úrade. Stále som´sa stretla iba s ochotou pracovníčok.
Len dúfam, že sa to bude dať vybaviť aj spätne. mladšia dcéra má už 3 mesiace..
Poskytovateľom starostlivosti o dieťa môže byť:
zariadenie na tento účel zriadené (napr. jasle, materská škola)
iná právnická osoba,
fyzická osoba, ktorá poskytuje starostlivosť na základe živnosti,
iná fyzická osoba, ktorá neposkytuje starostlivosť na základe živnosti (napr. starý rodič dieťaťa),
rodič, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť a poskytuje starostlivosť o dieťa osobne.
Môžem tento príspevok dostať aj ked nepracujem a som na MD a staršie 2 a pol ročné dieťa je so mnou doma?
Cize ak tomu dobre rozumie, kedze som na MD, mam jedno 2,5 rocne dieta a druhe ma 3 mesiace, tak mam na to narok?
Lebo ked som vybavovala kocikovne ta pani mi povedala, ze to uz neni ten prispevok.... Tak by som si tam pekne s tymto tlacivom vystala znovu radu a vyplachnem jej zaludok za to 😀
Materské a príspevok na starostlivosť o dieťa
Nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa nevzniká na dieťa, pri starostlivosti o ktoré sa poskytuje materské.
Ak poberáte príspevok na staršie dieťa a ste tehotná, súbeh príspevku na staršie dieťa a materského je upravený nasledovne:
za zárobkovú činnosť na účely tohto zákona sa považuje aj poberanie materského alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
Nárok na príspevok nevzniká, ak sa za celý kalendárny mesiac poskytuje jednej z oprávnených osôb alebo manželovi oprávnenej osoby materské alebo obdobná dávka v cudzine po uplynutí šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
Z uvedených ustanovení vyplýva, že môžete poberať materské na mladšie dieťa a príspevok na staršie dieťa, avšak najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa. Po uplynutí 6 týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa budete poberať už len materské.
Zánik nároku
Nárok na príspevok za kalendárny mesiac zaniká uplynutím šiestich mesiacov od posledného dňa v mesiaci, za ktorý patril. Nárok na príspevok zaniká smrťou oprávnenej osoby alebo dieťaťa.
celý článok tu: http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
Ja ked som o tento prispevok ziadala, prisla som uz s vypisanym tlacivom a pani nevedela co s nim, isla sa pytat do dalsich dveri. Mala som pocit, ze to vidi prvykrat .... ked same nevedia, ako mozu dalej informovat.
@zltalienka
No snad.... nech si to teda nastudujuuu, ved je to ich praca. Kolko takychto prispevkov prepadne potom statu a tiiii, co maju na to narok a pravo len cakaju od materskej k matejskej.... stat pritom zaraba do svojej kasičky ☹ ....uuubohe
Baby prosím Vás ešte mi napíšte aké iné papiere si mám okrem žiadosti na UPSVAR zo sebou zobrať. Dik
@ja17ay Dnes tam bol manžel, najprv jedna pani nevedela o čo sa jedná... ale potom prijali tu žiadosť, takže budeme čakať, či to vyplatia.Vraj ešte neubehlo pol roka od narodenia,takže by to malo byť v pohode Len dala som im aj originálne rozhodnutie zo socialky o materskom prispevku, tak dufam,že ho už nikde nebudem potrebovať.
áno, treba si to vraj zistiť na príslušnom úrade. ale ak som to pochopila dobre, platí to len do veku 6 týždňov druhého dieťatka a ak to prvé nemá viac, ako tri roky...