Predĺžená rodičovská dovolenka - môže dieťa ísť do škôlky?

slniecko3108
9. jan 2019

Dobrý deň prajem.
Žienky idem na vás z otázočku... Neviete niektora ako to je keď ste na RD ale predĺženej zo zdravotných dôvodov, či môže dieťa vôbec do škôlky? Matka pracovať môže to viem. Ale či teda dieťa môže do škôlky, a keď či len nie na pol dňa. Vraj sa robia kontroly v škôlkach som počula. No na UP mi bolo povedané že môže ísť kľudne. Ako to je? Vie niekto? Ďakujem

valeriadk
9. jan 2019

@slniecko3108 môže ísť na 4 hodiny doobeda
Treba to nahlasit svojej poistovni. O kontrolach som zatial nepocula /nezazila. Ja tak davam maleho.

ciusinka
9. jan 2019

Ked si na predlzenej platenej zo zdravotnych dovodov, teda poberas dalej rodicak, tak dieta moze byt v skolke cely den, ked je predlzena neplatena, vtedy moze ist len na 4 hodiny a netreba to nahlasovat nikde, ved poistovna s tym nic nema, rodicovsky prispevok vyplaca Urad prace, nie poistovna..Blizsie info napr.: https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...

katarina5194
9. jan 2019

@slniecko3108 ja som bola na predĺženej materskej koli dcérke a jej nepriaznivému zdravotnému stavu. Ja som aj pracovala a mala chodila normálne do škôlky na celý deň. Nebol s tým vôbec problem

slniecko3108
autor
9. jan 2019

@ciusinka no ja som s ňou zatiaľ doma ... Na platenej RD. Up mi vypláca normálne naďalej tým 220€. Len od septembra by som ju chcela dať do škôlky ako bude zdravotne. Či nebude často chorá alebo tak... A podľa toho sa uvidí kedy pôjdem aj ja do práce... Predĺžili nám na 2 roky. To že pracovať môžem to viem. No s touto škôlkou som už počula rôzne verzie tak som na nervy

slniecko3108
autor
9. jan 2019

@katarina5194 áno ... Len som sa pýtala na Up a jedna mi povedala že nemôže chodiť , ďalšia že na pol dňa a ďalšia že celý deň. Takže komu dôverovať?... Veď ako môžu takto zavádzať pracovníčky? Volala mi kamoška že k nim do škôlky chodia údajne na kontrolu z ÚP...

ciusinka
9. jan 2019

@slniecko3108 Moze chodit normalne na cely den do skolky - teda jedine ak by si v tom rozhodnuti o predlzenom rodicaku mala napisane, ze do skolky chodit nemoze, inak tam moze chodit normalne na cely den. Aj moj tak chodi a ja chodim do prace..

slniecko3108
autor
9. jan 2019

@ciusinka nič také tam nie je. . Ale závisí aj od toho asi kedy ti to schválili. Kamoška druhá zas vravela že im odňali rodicak lebo dieťa chodilo do škôlky pri predĺženej...

ciusinka
9. jan 2019

@slniecko3108 Mne to schvalili v januari 2018 na 1 rok, teraz som akurat dokladala znovu lekarske nalezy na posudenie. Ale teda s cim som sa ja zatial stretla, ze normalne chodia deti na cely den do skolky pri predlzenej platenej..

tecko28
9. jan 2019

@slniecko3108 Moze ist na cely den, ked si na predlzenej zo zdravotnych dovodov, tiez som tak. Pol dna je pre deti ked je mamina na neplatenej rodicovskej, takze na urade ti povedali spravne

9lf9
9. jan 2019

@slniecko3108 moze na cely den pokial nema v rozhodnuti napisane ze sa neodporuca kolektiv.

viva13
9. jan 2019

My sme na celý den.a malý svojim zdravotným stavom koli ktorému mame predĺžený nevyplýva na deti

viva13
9. jan 2019

@ciusinka na 1rok?to ti doslo napísané tak?Ja nemam určené na aku dobu

tecko28
9. jan 2019

@viva13 Ano je tam od kedy do kedyy. Pozeram, ze si z Nitry, ja tiez, mala som v rozhodnuti , ze a predlzuje od 5.9. 2018(vtedy som to podavala) do 5.8. 2019 a ze ma pred tymto datumov vyzvu dolozit dalsie dokumenty a znovu sa bude prehodnocovat

viva13
9. jan 2019

@tecko28 ja mám potom na 3roky?nevies

tecko28
9. jan 2019

@viva13 neviem aku ma tvoj maly diagnozu, ale vacsinou davaju na 1-2 roky, nezvyknu davat hned do 6r, ved si to pozri a pripadne zavolaj na posudkove, povedia ti presne

ciusinka
9. jan 2019

@viva13 Áno došlo mi napísané presne dokedy mi to predlžujú a cca.mesiac pred uplynutím toho času mi prišla výzva,aby som doložila lekárske nálezy od lekárov za účelom nového posúdenia zdravotného stavu..

slniecko3108
autor
9. jan 2019

@viva13
@9lf9
@tecko28 super baby ja ešte raz kuknem papier... Ale nepamätám si žeby tam dačo také bolo...
@viva13 ano je tam dátum odkedy dokedy to schválili... A veľa závisí od diagnóz...
Inak u nás možno aj kvôli spoluobčanom si niekedy protirečia tie pracovníčky 😉 ... A potom keď príde biela nevedia čo povedať

valeriadk
9. jan 2019

@ciusinka aj ja som si myslela. Ale pani na urade prace ma poslala na moju poistovnu - všeobecnú kde vedeli o co ide. Upsvar s tym vraj uz nic nema. Bolo mi to čudné ale je to tak.

tecko28
9. jan 2019

@valeriadk skutocne mas predlzenu rodicovsku platenu zo zdravotnych dovodov dietata? Lebo ak ano, tak pani by sa mala ist preskolit, su prepojeni a nikde netreba nic nahlasovat

ciusinka
9. jan 2019

@valeriadk Ty podľa mňa hovoríš o predĺženej neplatenej rodičovskej a nie platenej zo zdravotných dôvodov..Dostavas normálne rodičovský príspevok každý mesiac aj po dovŕšení 3 rokov dieťaťa?

valeriadk
9. jan 2019

@ciusinka aha prepac.mas pravdu myslela som neplatenu predlzenu rodicovsku. Zle som to precitala.

nadia123
9. jan 2019

Prosím, viete mi poradiť?? Som na predĺženej RD už 5 rok. No chcela by som popri nej aj pracovať. Malého môžem mať v škôlke na pol dňa, no neviem, či sa môžem zamestnať len brigadne, alebo je to nejako ešte obmedzené.

tecko28
10. jan 2019

@nadia123 na predlzenej mozes byt max 3 roky, lebo predlzena je od 3roku veku dietata do max 6, dalej je podstatne ci si na platenej-zo zdravotnych dovodov dietata, alebo neplatenej, ked si vedena vsade ako osoba starajuca sa o dieta do 6r a tam za teba stat plati zdravotne a socialne poistenie. Pri platenej mozes robit kolko chces a dieta moze byt cely den v skolke, pri neplatenej logicky robit nemozes, lebo ak nastupis niekde tak uz nie si na rodicovskej, ale si zamestnana zena.

nadia123
10. jan 2019

@tecko28 ďakujem 😉
Som na predĺženej RD zo zdravotných dôvodov dieťaťa.

tecko28
10. jan 2019

@nadia123 v tom pripade mozes (ako sa uz vyssie pisalo) robit a dieta byt cely den v skolke. Pises, ze ho mas v skolke na pol dna. Preco? Mas to dane v rozhodnuti koli diagnoze dietatka?

nadia123
10. jan 2019

@tecko28 v rozhodnutí som to nenašla. No keď som si bola pre toto rozhodnutie, tak mi povedala, že dieťa môže ísť na pol dňa do škôlky. No nenapadlo ma spýtať sa ohľadom práce. Môj syn má alergiu na BMK a ryžu. Príznaky boli také, že sa začal potiť, bol veľmi ospalý a zvracal aj do troch hodín. Na rozhodnutí mam napísané, že musí byť pod dohľadom, tak asi preto mi to tak povedala. Keďže sa v zákonoch neviem orientovať, tak som to brala tak, že to tak musí byť. No už som dlho doma a chcela by som sa aspoň na pár hodín zamestnať. Preto som sa chcela informovať skôr než niečo začnem vybavovať😉

tecko28
10. jan 2019

@nadia123 potom je to uz na skolke, ci je schopna a ochotna varit mu dietu, pripadne treba najst skolku, kde su deti s dietami, alebo sa dohodnut, ze mu budes nosit stravu ty, aby mohol byt cely den. Vsetko sa da a ak je uz predskolak, tak je velmi dolezite, aby chodil do skolky.

nadia123
10. jan 2019

@tecko28 no ja som si myslela, že to vypliva zo zákona, že môže ísť len na pol dňa. Ďakujem za radu😉😉😉

ellison333
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
silvia_kurekova
15. jan 2019

baby a vedeli by ste mi poradit, ak som na predlzenej platenej do 6r. a cakame druhe babo, viem ten rodicak zmenit na muza, aby sme o neho neprisli a ja na druhe mimi budem poberat materske?dakujem