Prechod z rodičovskej na materskú v Nemecku

shark455
4. apr 2016

Zdravím chcem sa spýtať:pracovala som v nemecku na nemecku zmluvu,beriem kindergeld, skončila mi materská a teraz beriem Elterngeld, ked mi v dec. skončí..to mi pošlu oni papiere na Betreusgeld ALEBO si ich mám ja nejak vyžiadať?a kde?kindergeld mám len do toho jedného roka, alebo do 3 rokov?kedže sefka by mi mala držať miesto do 3 rokov, či?a čo v prípade keby som otehotnela?znova by som dostala matersku a elterngeld v takej výške ako teraz alebo ako to je?akindergeld?dakujem

kriskika
5. apr 2016

@shark455 no ty to teda nemas premyslene a pozistovane. Sefka CI ti musi drzat miesto 3 roky? O tom si SA mala s nou dohodnut ked si sla na matersku. Vetdy oznamis zamestnavatelovi ako dlho zostanes doma. Materska je rok. Ale je moznost dat si ju rozdelit na 2 roky. Elterngeldplus SA to vola. Ale AK poberas uz tak nema to zmysel. Bude len rok. Zial a po roku musis ist makat. Tak chodia sproste nemky. A potom s ich deciek je to co je. Chvala bohu u nas to tak neni. Ak ostanes znova tehotna ,tak pokial ti skoncila materska budes mat narok len na Kindergeld tj. 190€ mesacne. Az pokial nebudes v obdobi 7 tyzdnov pred porodom a znova ti pojde Mutterschaftsgeld. A potom Elterngeld. A dalsie Kindergeld. Samozrejme teda az po vyplneni papierov. Elterngeld SA ti vyrata zo sumy ,co si dostavala 12 mesiacov pred narodenim dietata. Takze z tvojej materskej. 🙂 na tvojom müßte by som sla aspon na rok makat. Aspon... Aby si nemala matersku 300€ bo z toho asi tazko vyzijete

kriskika
5. apr 2016

@shark455 a PRI dvoch detoch dostanes Kindergeld 380€ .

kriskika
5. apr 2016

Ty mozes zostat doma AJ tri roky ale zaplateni budes mat len rok. A AK si v bayerne maß narok na landeserziehungsgeld. To dostanes po roku a pol ked bude mat tvoje dieta. Samozrejme je treba vytlacit si Formular ,vyplnit a zaslat na dann adresu

kriskika
5. apr 2016

Ty mozes zostat doma AJ tri roky ale zaplateni budes mat len rok. A AK si v bayerne maß narok na landeserziehungsgeld. To dostanes po roku a pol ked bude mat tvoje dieta. Samozrejme je treba vytlacit si Formular ,vyplnit a zaslat na dann adresu

shark455
autor
5. apr 2016

viem že zaplatený budem mať len rok, pýtala som sa o Betreusgeld...a o to či budem poberať rodinné prídavky iba rok, alebo 3 roky...pretože bývam na SR.a máš mylné informácie, pretože šefka mi musí držať miesto 3 roky..zo zákona!chcela som si to len potvrdiť

kriskika
6. apr 2016

@shark455 ja mam mylne Info? Tak naco SA pytas teda ked si taka mudra a vies odpoved?

kriskika
6. apr 2016

@shark455 Info mam z nemeckeho Familienkasse stranky. A pokial to je mylne. Tak neviem v akom svete zijes 😀

kriskika
6. apr 2016

http://www.t-online.de/eltern/familie/id_641629.... TU maß Odkaz na betreuungsgeld.... Ty mylna informacia

shark455
autor
6. apr 2016

ja mám info od šefky a jej právničky...takže teraz neviem kto má pravdu
ale dakujem za odpoved

yanni
6. apr 2016

@shark455 Betreuungsgeld je zrusene. Ak zijes v Bayerne, tak MOZNO ho znova zavedu. Este nerozhodli.
Ak bude, tak budu automaticky posielat informacie postou a aj Antragsformular. Ale neviem, ci ti prislucha, ked zijes na SK.
Kindergeld je do 18 bzw. 25 rokov dietata.
Elterngeld do roka bzw. dvoch, ako sa rozhodnes. To musis ale hned, dodatocne sa to neda.
Elternzeit je do troch rokov dietata. musis ale zamestnavatelovi oznamit, ako dlho si Elternzeit bereis.
To, ze ti musi drzat miesto tri roky, je take no. Zamestnavatel ti nemoze dat pocas Elternzeit vypoved, ale moze ti ju dat k dna nastupu spät do prace. Takze moze byt, ze ta aj hned vyhodi.
V Bayerne je este Landeserziehungsgeld ale to tiez nedostane kazdy. Len ti, co maju ako rodiny nizky prijem.

yanni
6. apr 2016

@kriskika No to "sproste Nemky", dost vypoveda o tvojej inteligencii. Preco by mali byt sproste? Len preto, ze idu po roku, dvoch na par hodin denne, ci na dva-tri dni v tyzdni do prace? Prave ze to je super. Dieta uvidi aj nieco ine ako maminu suknu a mama si "vyvetra" hlavu od pokakanych plienok a detskej reci. To len na Slovensku hladaju zeny dovody ako byt s dietatom doma najlepsie do 18tsky. A potom sa divie, ze su deti nesamostatne. nic nevedia urobit, vybavit, na vsetko potrebuju matku. Vrieskaju v skolke ako keby ich mlatili, stale su chore, nevedia vychadzat s inymi detmi atd. Ja na detoch mojich kolegyn a kamaratok vobec nebadam, ze by boli nejak mimo. Praveze su velmi samostatne a uctive. Tak isto nasi chalani a dufam, ze bude aj copana taka. Ja mam Elterngeld na rok, spät do prace pojdem v malej dvoch rokoch. A nemyslim si, ze by jej to ublizilo, ked bude 4 dni v tyzdni 4 hodiny v jasliach/skolke.
A nie, ja mozem ostat doma aj 10 rokov, financne sme na tom velmi dobre, ale ja nie som len matka ale aj zena, clovek, ktory ma aj vlastne potreby. Aj matka potrebuje zmenu, "oddych" od deti, domacnosti, aspon an par hodin denne robit nieco ine. Nenadarmo sa vravi: vyrovnany a stastny rodic=vyrovnane a stastne dieta. A u nas sa to dennodenne potvrdzuje.

shark455
autor
6. apr 2016

@yanni A počas toho Elternzeitu nevieš či budem brať celé 3 roky rodinné prídavky?alebo len rok?kedže bývam na SR....zatial mi ide normálne Elterngeld aj Kindergeld

yanni
6. apr 2016

@shark455 Ak si stale zamestnana v DE, tak by si mala Kindergeld dostavat aj nadalej. Len mala by si sa ist opytat na Familienkasse ako je to v pripade, ked nemate pobyt v DE. Ono je to potom nejak inak, neviem presne. Mne sa nieco mari, ze Slovenska strana ti da tych 20 E (ci kolko to je) a nemecka strany doplati do 190.
A preco si vlastne na SK? Len si komplikujes zivot. Mas ty aj dieta stale pobyt v DE?

kriskika
6. apr 2016

@yanni vypoveda o mojej inteligencii? Myslis? Nedavno som SA o tom rozpravala so susedou. Je nemka . a zhodli sme SA na nazore ze zena by mala aspon 2 roky zostat doma s dietatom. Ty ho 9 mesiacov nosis pod srdieckom. Musi ta spoznat. A to ze po roku IDE do skolky / jasliciek??? To je spravne? Ano jasne ze je to zmena ale s nou pride AJ to ze dieta bude neustale chore. Aj ja idem po 2 rokoch pracovat. Tiez by som nemusela ale nevydrzala by som za prve doma a za druhe po roku by som nenechala dieta niekde KDE ani clovek nevie co a ako SA o neho budu starat. DVA roky isto byt s dietatom doma je dobre vec. Nemky idu po roku a potom SA cuduju ze ich deti maju v 14 deti. Alebo su kriminalisti alebo je z noch neviem co. Ano je to tak. Nakolko maju stresy z prace pridu domu a miesto toho , ze by nemakali ale boli s deckom, nevenuju mu taku pozornost aku by mali. A vyzera to tak Ako to je. To ,,sproste" bolo tak myslene.... :-*

shark455
autor
6. apr 2016

áno stále som zamestnaná...do 3rokov dieťata.áno sr mi dáva tých 23 a nemecko zvyšok.ja mám pobyt v nemecku stále...šefka mi ho nezrušila a dieťa vôbec nemalo pobyt tam, narodilo sa na sr, aj celu matersku som bola tu na pn.prečo na sr?lebo tu je môj domov a zobrať 10r.dieťa zo sr a dať ho do nmeckej školy ked ničomu nerozumie by bolo trošku kruté

yanni
6. apr 2016

@kriskika ale neprehanaj. Na SK za starej ery tiez isli deti v roku do jasiel a kolko je z tych deti kriminalnikov? Jasle nemaju s tymto nic spolocne. Jedna sa o vychovu. Aj na SK su rodiny, kde musia ist zeny skoro do prace. No vsetci budu kriminalnici a mat v 14tich deti.
Ja poznam vela rodin, co amtky isli v 1-1,5 dietata do prace a deti, ciastocne uz dospele, su uplne normalne, dokonca poniektore studuju na Uni a nie su kriminalnici ani nemaju este deti.
Ako vravim, vsetko je o vychove. Ja mam zase taku skusenost, ze zamestnane matky stravia sice s dietatom denne menej casu ale tento cas stravia kvalitnejsie ako matky co trcia cele dni doma.

Ale nie o tomto je tato diskusia.

yanni
6. apr 2016

@shark455 tak budes aj nadalej dostavt Kindergeld.
A preco krute? Uplna normalka. Jedno ci 4, 7, 10, 15 rocne. Deti sa so zmenami popasuju lahsie a rychlejsie ako my dospelaci. Tvoje dieta by nebolo ani prve ani posledne.
My sme momentalne z DE na zatial neurcity cas v dalsom zahranici, je tu anglictina, a uplne v pohode. Nik tu nema s tymto problem. Ani deti odvedla, su Francuzi, ani deti muzovho kolegu, ti su zase zo Svedska a dokonca ani synovia spriateleneho lekara, ktory je z Ciech. Prave ze to je len rinosom, skusenost.

shark455
autor
6. apr 2016

@yanni pravda...ale ja som tu štastná🙂neplánujem celý život robiť v DE, ešte tak cca2 roky a koniec...a dakujem za odpoved

yanni
6. apr 2016

@shark455 aha tak to je ine, ked to je len na cas. Ale aj tak, neviem si predstavit robit niekde a byt odlucena od mojej rodiny.
A ty si teraz cely Elternzeit na SK a potom sa vratis do DE? A deti su s kym? A co robis? Myslis, ze ti sefka po anvrate neda vypoved? Ono podla toho aka je to robote, casto robia tak, ze najdu nahradu a tu si potom nechaju a povodneho pracovnika po navrate vyhodia. podobne praktiky ako su aj na SK.
Ako som uz pisala, ona nie je povinna ti miesto drzat, len ti pocas Elternzeit nesmie dat vypoved.

shark455
autor
6. apr 2016

@yanni tak začiatky boli ťažké...detiboli s maminou.áno celý čas som na sr a teda aj plánujem byť do
3 rokov...chcem si malu užiť kedže od tých dvoch som hned po pol roku šla pracovať.robím v kuchyni, rozvážam jedlo do škôlky....a áno verím tomu že mi šefka bude držať miesto, lebo ma má velmi rada ako aj ja ju a vie že dobre robím...a keby náhodou nie nevadí, hned by som mala inú prácu

yanni
6. apr 2016

@shark455 fuuu a nebolo vam smutno tak od seba. Ja by som nesla od deti. My sme aj teraz cela rodina spolu. Firma poslala muza do zahranicia, tak sme zbalili 7 svestiek a sme spolu.
Tak, ked je to tak, tak ta hadam po materskej znova vezme.

shark455
autor
6. apr 2016

@yanni ešte sa chcem spýtať..to oni mi zastavia kindergeld alebo ja im musím nejak dať vedieť...

yanni
6. apr 2016

@shark455 pokym Budes v de zamestnana, Budes dostavat nadalej.

shark455
autor
6. apr 2016

@yanni dakujem za info

yanni
6. apr 2016

@shark455 Este na Napadlo, dostavas Kindergeld z DE aj na tie dve starsie deti? Na tie mas tiez narok.

shark455
autor
6. apr 2016

@yanni áno na všetky tri, na tie dve som dostávala už predtým a teraz som si len dala žiadosť ešte na toto tretie, ale už mi to doplatili a ide mi to normálne

yanni
7. apr 2016

@shark455 tak budes aj nadalej dostavat, nie len do troch rokov. Len musis but zit s detmi v DE alebo byt v DE zamestnana. Alebo oboje 😉

shark455
autor
7. apr 2016

@yanni ešte sa ťa chcem spýtať aký je rozdiel medzi :1.einzigen Wohnung oder Hauptwohnung,2.Nebenwohnung. dakujem za odpoved

didiki
5. máj 2016

@yanni ....Ahoj prosiiiim ta,ako to tu citam,tak stale som z toho vol.Tiez zistujem,ci po tom roku este mam dostavat dake peniaze....lebo mne sa zda,ze po tom roku do troch rokov by sme mali dostavat 150euro.Neviem co su to za peniaze.Ja dostavam kindergeld a Landeserziehungsgeld.Mam dva minijop.Mam narok este na dake peniaze?Zijeme v bayerne...Dakujem za odpoved

kriskika
5. máj 2016

Maß na landerziehungsgeld . to SA podsva ziadost po 1 a pol dietata.
@didiki