Práceneschopnosť počas rodičáku

oksu
1. jan 2016

Ahojte, potrebovala by som poradit. Manžel je s dcerou na rodicáku, ide s nou na liečenie (aj ja so synom - ja racujem budem mat PN-ku), môže mať aj on PN počas rodicaku - dostANE NEJAKE PENIAZE?

simona77
1. jan 2016

@oksu myslim ze nie ... kedze je na rodicovskom uz od statu dostava ten ...

oksu
autor
1. jan 2016

@simona77 ale ten plati UPSVaR a PN soc. poistovna, nie?!

holubicka28
1. jan 2016

@oksu pri poberani rp sa da aj pracovat a nechaju ho..a moze byt na pnke a zaroven poberat rp.

oksu
autor
1. jan 2016

@holubicka28 len ci nema narok na nejaky peniaz, xi - pn-ku

holubicka28
1. jan 2016

@oksu ak ma narok na pnku, tak ju dostane..ak nema, tak ist na pn nemusi, lebo nedostane nic.

simona77
1. jan 2016

@oksu pracuje popri rodicovskom ? ...

oksu
autor
1. jan 2016

@holubicka28
@simona77 hm, ako zistim ci ma narok na pn? pred rodicakom mal zivniost 6mesiacov co bol aj na materskej presne to obdobie ... my tak sezíonne podnikame - posledne podnikanie teda bol na materskej.

simona77
1. jan 2016

ja si myslim ze narok nema .. lebo uz prispevok na starostlivost o dieta dostava ... cize je na rodicaku a jeho "povinnost" je starat sa o dieta ... teraz ma otvorenu zivnost alebo pozastavenu ???

oksu
autor
1. jan 2016

pozastavenu

loginexistuje
1. jan 2016

@oksu nema narok ved nema nemocenske poistenie aktivne

holubicka28
1. jan 2016

@oksu mala by byt splnena podmienka 270dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 rokoch. Najlepsie asi poradia priamo na socialke, aj ked tu su baby, co sa v tom dobre vyznaju, mozno ti poradia.

simona77
1. jan 2016

@oksu v podstate mas pravdu v tom ze rodicovsky vyplaca urad prace, ale ja ked som bola vedena na urade a mala som ist na pn tak by som nemala narok na ziadne peniaze .. raz su to peniaze od statu ... momentalne neodvadza peniaze do soc.poistovne a naposledy mu bola vyplacana materska ... v podstate ked nepracuje tak nema "usli" zisk ... a narok na pn je len v nejakej ochrannej lehote ... nejako extra sa tomu nerozumiem, myslim si zze to bude takto nejako, zase nas stat je na tom ako je ..takze tak

holubicka28
1. jan 2016

@simona77 po materskej sa da ist na pn a poberat rodicak, ale tiez sa mi zda, ze to musi byt nejak do par dni..ak sa ale pri rp pracuje, tak vtedy je tiez mozne poberat pnku.

simona77
1. jan 2016

@holubicka28 aha nevedela som ze po materskej na prechod rd sa to takto da ... urcite to bude ale lehota par dni na to ... popripade ak by bola spustena zivnost a odvadzane tak vtedy ano .. ale myslim ze teraz nie ...

draik
1. jan 2016

Ak nemá aktívne nemocenské poistenie (nepracuje, nepodniká, teda neplatí odvody), tak nárok na dávku nemá. Po materskej by musela PN nastať do 7 dní, aby mal nárok na dávku.

@holubicka28
Na dávku v PN nie je potrebné mať odpracovaných 270 dní.

holubicka28
1. jan 2016

@simona77 urcite by musel mat aktivnu zivnost a zda sa mi, ze do 7dni, ked trva pracovny pomer, sa mozes dat po md na pn a bude sa dostavat najorv pn z prace a potom zo socialky a zaroven rp.

@draik tak to pisi na stranke socky, tak neviem potom🙂 ale nemocensky poisteny byt musi, aby mal narok na pnku.

simona77
1. jan 2016

@holubicka28 aha ... som nevedela ze sa to da aj takto .. ja som teraz tiez na pn od 18.11 a v praci mi skoncila zmluva 31.12 .. som tehu takze som sa ani nesnazila nastupit s5 do prace .... cize zmluva nepredlzena.. co uz no, ale mam narok na pn a aj to len 3,03 na den kedze ma zamestnavala agentura a kedze mi nemali ako dat odpracovat 20 dni tak to takto dopadlo ... a tym padom mi nevychadza ani materska ... chceli sme to poriesit cez manzela ale este som sa nedopracovala k tomu ako presne ... 😀 ale zas teraz pri tomto tehu aspon nieco malo dostavam, prvy krat som bola tehu po zivnosti a tam som nemala ziaden narok ...

holubicka28
1. jan 2016

@simona77 moze ist aj manzel na matersku, v podstate kedykolvek pred dovrsenim 3r dietata..cize kludne aj vtedy ked bude mat male 2 roky, moze ist vtedy a ty do prace.

simona77
1. jan 2016

@holubicka28 a bude mu vtedy vyplatena normalne materska so soc. poistovne ? alebo by dostal len rodicak .. lebo teraz ked mi vyratali 55% z platu 3,03e na den tak tych 70% aj tak nebude viacej ako zivotne minimum cize mi ho budu musiet z uradu prace doplacat ...

draik
1. jan 2016

@holubicka28
270 dní je podmienka na poberanie materského, nie dávky v PN.

holubicka28
1. jan 2016

@draik viem, ze na md to je..ale citala som to dnes priamo aj na ich stranke pri naroku na pn..nech je to ako chce, on narok nema urcite.

holubicka28
1. jan 2016

@simona77 ano normal materska, ale v trvani 28 tyzdnov - zeny maju 34 tyzdnovu, kedze sa na matersku idu tych 6-8 tt pred porodom.

holubicka28
1. jan 2016

@draik isla som si to precitat este raz poriadne a tych 270dni tam je, ak ide o dnp..cize zamestnanci a zivnostnici mat nemusia 270 dni to je pravda🙂

simona77
1. jan 2016

@holubicka28 takze mne by v podstate vyplatili uz od maja cize v juny a ked sa male narodi tak sa to da prehodit na manzela a on moze popri tom aj pracovat ? potom by som rodicovsky zase prehodila na seba ...

holubicka28
1. jan 2016

@simona77 na zivnost urcite..ale ak je normalny zamestnanec, tak tam je to inak - nemohol by pokracovat na povodnu zmluvu, cize mohol by byt zamestnany u noveho zamestnavatela, ale je to mozne aj u povodneho, ale na novu zmluvu. Nie na tu, z ktorej prijmu sa mu rata materska.
Tu pripajam aj odkaz, kde je to podrobnejsie vysvetlene.
http://poradna.sme.sk/c/7280285/tri-sposoby-ako...

simona77
1. jan 2016

@holubicka28 vau super ! idem si to hned precitat 🙂 .. on zmenit zamestnavatela nechce, v maji mu konci zmluva, bude mat teda novu, cize potom by mu museli dat este jednu, ale toto si ma potesila .. nechcem poberat tych 210e cele 3 roky, mala som to tak pri synovi a bolo to dost na nic ... a tu na mk som sa vlastne preklikala aj na to ze moze mat matersku aj ja aj on .. este jedna otazocka, ja ak by som prerusila matersku a bola by na neho, mozem sa zamestnat ale ak by som sa znova vratila na matersku tak by mi bola vyplacana v tej starej vyratanej sume ? alebo by to ratali z noveho zamestnania ? .. skoda ze sme o tomto nevedeli skor mam taky pocit ze pri malom bol manzel chvilku aj bez prace

jolly84
1. jan 2016

@oksu nie, nedostane, lebo nemá platené odvody.....

holubicka28
1. jan 2016

@simona77 no teoreticky by si mala narok na md, ale to uz sa ja v tomto tak nevyznam 😀 ale ak mas teraz narok na md, prerusis ju a pojdes do nicej prace, kde odrobis 90dni bez pn a ocr, tak by sa mala ratat z noveho zamestnania..ale ista si tym nie som. Ani tym, ci sa da byt 2mesuace na materskej, potom muz a potom zase ty..ako teoreticky ano, ale naozaj v tom sa nevyznam.

holubicka28
1. jan 2016

@simona77 teraz ked nad tym rozmyslam, tak myslim, zeby sa to z toho noveho neratalo..ale ak by si mala moznost sa pred porodom resp nastupom na matersku zamestnat na novu zmluvu s lepsim platom a odpracujes 90dni bez pn, ocr, tak vtedy sa ti bude ratat md z tohto prijmu.
Asi je blbost, ze cast md by si mala malu, prerusila a potom by ju vyratali nanovo..ako to fakt netusim.

simona77
1. jan 2016

@holubicka28 no kazdopadne si mi zlepsila naladu 😀 musim sa ktomu nejako dopatrat ... neviem ci teraz "stiham" odpracovat tych 90dni este pred tym ako ma posle dr. na matersku ... mala by ma najneskor poslat nejako v strede maja, kedze termin porodu je 29.6 ... ono v podstate ta moja "materska" bude len ako rodicak, kedze by sa to ratalo z tohoto zamestnania, sice to zamestnanie bolo k vcerajsiemu dnu ukoncene ale mala by som byt v ochrannej lehote kedze uz mesiac a pol som na pn ... no a lepsie by to bolo ak by sa to dalo prerusit a sla by som az po manzelovi, ak by som v novej praci odpracovala 90dni, nuz ale myslim si ze az takto sa to nebude dat ... vyskusam sa zamestnat este teraz pred MD .. len ci to zvladnem, asi ma dr. nepusti do prace kedze som mala aj urcite problemi .. ale naozaj si neviem predstavit zit z 200e .. manzel by mal urcite narok na 3 krat taku 😀 a rada by som mala aj ja 😀 .. ale coz v dnesnom svete, ked som rok pracovala na dohodu a naposledy cez agenturu .. 😀 😀 😀