Dobrý deň. Vie mi niekto poradiť podla čoho sa vypočíta výška tehotenskej dávky? Som nemocensky poistená vyše 270dni a od 8.1.2021 robím u iného zamestnávateľa. Neviem ci sa počíta aj minulý rok alebo iba prijem od nového zamestnávateľa.
Baby a ako sa to rata ak mi pracovný pomer trva od januára (270 dni splnam, mala som minuly rok zivnost 10,5mes a 1,5mes pracovny pomer a ten rok predtyn len pracovný pomer) a od januara som takmer polovicu bola na prekazke zo strany zamestnávateľa? Rata sa to ako odpracovane a pojde mi to z toho, alebo z coho??
@77zuzka7
Aha, ja som mala opačný pocit z jedného príspevku. Ten link, ktorý ti poslala @kkovacovak, tak tam je detailne rozpísané, co je rozhodujuce obdobie,z ktorého sa vypocita dvz a následne tych 15%. Takze hľadaj tam a ak nesedi, tak volaj do sp.
@77zuzka7 pokial si uz na MD potom si bola 1.4. - odkedy sa davka vyplaca viac ako v 13tt. To znamena, ze pre teba bol cas naroku 1.4. ..... nie neskor hoci si on neskor ziadala. Cize pocitaj dni NP od 8.1. do 31.3. minus ocr. To, ze si pracovala az do 30.4. sa uz nezohladnuje. V case naroku si potrebny pocet dni NP u noveho zamestnavatela nemala cize tehotenske je vypocitane z prijmu predch. PP.
@77zuzka7 lebo sa zohladnuju len dni NP, ktore mas ku dnu vzniku naroku a to je koniec 13tt. Ty si 1.4. bola tehotna viac, ale kedze zakon plati az od 1.4. uznali ti den naroku k tomuto dnu. Keby si bola v 13tt 26.4. uznali by ti dni NP od 8.1. do 26.4. Nie je mozne ziadat o tehotenske neskor s umyslom nazbierat dostatocny pocet dni NP - zakon to neumoznuje - bud mas narok na konci 13tt a tento den potvrdi gyn. alebo narok uz nevznikne (tie co su tehotne dlhsie sa povazuju za kvazi v 13tt od 1.4. pretoze zakon pred tymto datumom neexistoval) . A ano.....aj rozhodujuce obdobie pre materske bude v tomto pripade r. 2020.
@77zuzka7 Pocuj, ty nerozumies? Nemas u noveho zamestnavatela VKUSE 90 dni bez prerusenia Pn alebo OCR: Ved pises, ze v marci si bola na OCR, cize si od toho 8.1. nenazbierala 90 dni vkuse - preto sa ti tehotenske nepocita z noveho PP. A v pripade, ze ostanes na PN az po porodu/nastupu na matersku a nevychadza tu od 8.1. vkuse 90 dni bez PN a OCR, tak ani materska ti nepojde z noveho PP.
@77zuzka7 A splnenie podmienok sa vzdy posudzuje k urcenemu dnu. Pre tehotenske je to dosiahnutie 13tt. Ak si ten dosiahla pred 1.4., tak sa berie 1.4. - cize ak si k 1.4. splnila podmienky, mas narok. Ak si nesplnila, tak nemas.
Darmo, ze potom este pracujes a neskor tie dni nazberas. Ak nemas 270 dni do porodu, tak darmo, ze po porode budes pracovat a nazbieras dost dni - to je jedno, lebo splnenie sa posudzuje ku dnu porodu, chapes?
@77zuzka7 A ze clovek, ktory pracuje od skoly nema narok na nic? Ved ty mas narok na tehotenske a budes mat narok na materske - ide len o to z coho sa vypocita vyska.
A v druhej diskusii si pisala, ze si bola nezamestnana, tak asi nepracujes vkuse... niezeby to bola vycitka, ale nemozes sa cudovat, ako ti vypocitali tehotenske.
Volala som do sociálnej poisťovne a hovorila pani ze ani jej nevychádza z coho mi rátali tehotensku dávku. Ale ze vsetko prezisti ale ze matersku mi budu rátať z nového PP.
@77zuzka7 https://www.socpoist.sk/tehotenske/69383s