Pandemický rodičovský príspevok - ako ho vybaviť?

4. jan 2021

Dobrý večer. Chcela by som sa informovať ohľadom PRD. Syn bude mať v marci 3roky do škôlky môže ísť až v septembri manžel robí a syna nemám na koho nechat.
Otázka je či môžem poberať pandemicky rodičovský príspevok na tých 6mesiacov? Alebo ako to vlastne je? Aké papierovačky alebo čo vlastne k tomu potrebujem?
PS: poprosim blbé komenty si nechajte....
Ďakujem VEĽMI PEKNE za odpoveďe..

zuank
4. jan 2021

Je to este daleko...ked bude situacia s covidom na ustupe pandemicky RP budu rusit...tak ako to bolo na jesen

autor
4. jan 2021

@zuank áno viem len sa vopred informujem pre istotu.. vďaka za odpoveď

sofia1
4. jan 2021

To je ešte ďaleko,lebo este V apríli dostaneš normálny rodičak.inak cestne prehlásenie posielajú samí, nemusíš nikde ísť....

autor
4. jan 2021

@sofia1 áno viem 🙂 to fakt? Ja som si myslela že si to treba vybaviť. Dobre vedieť. Ďakujem moc ♥️

mogaa
5. jan 2021

Ono záleží či máš PP alebo nie.....a ano, ešte je to ďaleko aj keď v marci pravdepodobne pandemický stále bude, ale určite nebude do septembra😅max.máj-jún, potom už nemá opodstatnenie....väčšina populácie bude premorená alebo zaočkovaná.....

autor
5. jan 2021

@mogaa ahha.. áno viem že je ešte ďaleko ale nechcem nič nechať na poslednú chvíľu. Však uvidím no 🙂 vďaka za odpoveď

marryen
5. jan 2021

ak bude dovtedy, tak ho môžeš poberať, len dosť záleží či si zamestnaná, alebo nie 🙂

autor
5. jan 2021

@marryen nie som zamestnaná. Zato sa pytam lebo malého ešte do škôlky nemôžem dať až v septembri 🙂 ďakujem za odpoveď

mogaa
5. jan 2021

a prečo by si nemohla dať malého do škôlky teraz? ak má 3roky treba si obvolať škôlky či niekde nemajú volné miesto.....je otázka šťastia či nájdeš volné miesto, v septembri ti ho tiež nemusia zobrať....záleží odkiaľ si......u nás v septembri nezobrali cez 60detí, nám sa podarilo zohnať volné miesto v jednej škôlke v oktobri, malá ešte nemala 3roky.....ak by sme čakali, nemuseli by ju vziať ani v septembri keďže min.60detí čo nepobrali v tomto roku bude starších ako ona.....

autor
5. jan 2021

@mogaa lebo ešte nerozpráva dobre a niekedy sa pocika počas spánku.. tak neviem aké sú podmienky...

mogaa
5. jan 2021

rozprávať nemusí, ale musí rozumieť.....pocikanie počas obedného spánku niekde tolerujú, niekde nie.....niekde povolia dať podložku , v podstate pred spaním ich dajú cikať a ak vedia že sa pocikáva tak ho cez spánok zobudia.....ono záleží na učiteľky aké vychytáš.....u niektorých to môže byť mega problém a niektoré to tolerujú....

autor
5. jan 2021

@mogaa dakujem pekne za info.. minule mi volala a vtedy hovorila že v januári budu brať deti do škôlky a pýtala sa na syna či ešte pocika a ja som mu povedala áno ona nato že dobre tak v septembri... Tak neviem no

autor
5. jan 2021

@mogaa rozumieť rozumie veľmi dobre. Po anglicky vie abecedu veľmi je múdry.. slová tiež opakuje sem tam nejaké vety povie ale rozprávať ešte nevie tak dobre.. lákať vôbec nechce ani do záchoda ani do nočníka,len do plienky... Jaj bože...

autor
5. jan 2021

*kakať nie lákať

mogaa
5. jan 2021

to ho nezoberú...teda kamarátka tak dávala, ale vykakal sa jej vždy ráno doma.....

mogaa
5. jan 2021

reč problém nie je, aj keby vôbec nerozprával by ho zobrali....len musí rozumieť

autor
5. jan 2021

@mogaa jej syn lákal tiež do plienky? Ak áno ako ho odplienkovala.? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

autor
5. jan 2021

*kakal.. ten mobil mi stále opravuje 😩

mogaa
5. jan 2021

len on sa jej vykakal hneď ráno....ak ciká do nočníka alebo do záchoda treba ho dávať keď uvidíš že tlačí....ono to chce svoj čas, musí byť pripravený a vedieť to ovládať....

autor
5. jan 2021

+je veľmi hyperaktívny a má vzdor tak neviem ako by sa snim išli napr. na prechádzku keď stále behá aj na cestu.. už sme to jej neraz vysvetľovali ale je strašne tvrdohlavý..

autor
5. jan 2021

*mu

autor
5. jan 2021

@mogaa áno už sa snažím pár mesiacov. Vcika pekne sam do záchoda aj si unyje ručičky uzrie to není problém. Keď povie kakať tak stále utekám s t nocnikom aby tam kakal a nie do plienky.na nočníku sedí aj pol hodinu (predtým áno sekundu) ale kakať vôbec nic... On si prichystať plienku a ukazuje že sem.. už som x variantov skúšala ale bezúspešne.. tak neviem... Nasilu mi kakať asi nebude.. budem skúšať ďalej

autor
5. jan 2021

@mogaa už som snim aj bola na pohotovosti keď som ho chcela odplienkovat a držal stolicu..

bebotka
5. jan 2021

to sa naučí neboj, aj moja staršia tak bola cikala bez problemov, ale kakať chcela len do plienky. Nepomohlo nič musela chcieť ísť na nočník, ked som jej nedala plienku tak proste nekakala a potom ked ju už veľmi tlačilo tak začala plakať a plienku sme tak či tak museli dať. Jej sestra je o rok mladšia a skôr kakala do nočníka ako ona, ale naučili sme sa. Muž bol z toho na nervy, že veľkej troj ročnej babe musíme dávať plienku.

natalienka12
5. jan 2021

Autorka: zbytočne to riešiš, napíš rovno, že sa ti nechce ísť do práce. K veci - ak si nepostrehla, tak už sa začalo očkovať a všetci čakáme, že pandémia skončí. Takže do septembra tu určite nebude ani pandemický rodičovský. Čo si myslíš, že štát je dojná krava?

autor
5. jan 2021

@natalienka12 ja by som aj išla do práce len malého nemám kde dať... Predtým som robila normálne a zbytočne reči si nechajte pre seba vďaka

autor
5. jan 2021

@bebotka áno presne o to sa bojím aj ja :( na nočník si sadne (už) zato sa snažím jak hlúpa aby som mohla ísť čím skôr do práce.. ale nejak to nejde... Manžel je živnostník on musí robiť od rána do večera... Tak sa musím snažiť ďalej no.. ďakujem pekne za radu ste veľmi milá 🙂

natalienka12
5. jan 2021

Autorka, nenechám si pre seba, ty sa pýtaš čo chceš, ja si tiež napíšem, čo chceš. A čo keď ho nemáš kde dať? To nikoho nezaujíma, takých matiek je milón. Ale do septembra zabudni na pandemický rodičák, to ti poviem rovno. Lebo by štát zbankrotoval. Teraz zase zatvárajú školy a budú vyplácať očerky, plus podpory živnostníkom, pandemické rodičáky...toto do septembra? Zabudni.

autor
5. jan 2021

@natalienka12 dobre v poriadku
Bola to len otázka

autor
5. jan 2021

@bebotka s druhým dieťaťom je vždy ľahšie 🙂