Ahojte,už sa tu toho asi veľa popísalo,no chcela by som aby mi niekto v stručnosti vysvetlil....vcera som porodila,takže ešte som nič po úradoch nebola vybavovať,no chcela by som vedieť,či by v našej situácii bolo vyhodne,keby manžel išiel ''akože'' na matersku...je živnostník,pracuje stále v zahraničí....Ja som bola evidovaná pred pôrodom na úrade prace...môže poberať materskú a naďalej pracovať?Oplatí sa to? Ďakujem za rady...
@kacenka2121 zisťovala som.aj ja takže.mam čerstvé info zo sociálky 🙂 po 6 týždňov od pôrodu môže nastúpiť na md otec ...musí mať zaplatené NP za posledných 270 dní . Čiže až platil 9 mesiacov cca odvody aj do socialky nárok má . Ty si pozastav na ÚP vyplácanie rp pokiaľ bude otec poberať md 🙂 prajem.vela zdravíčka tebe aj drobčekovi
Ďakujem za info dievčatá... Ešte by som chcela vediet,či môže muž robiť v zahraničí....na slovensku živnosť,ale pracuje v zahraničí a fakturuje prace v zahranici...ako to je prosím?
@kacenka2121 a plati si u nas socialku??
@majusqa77 pravdaže,jeho ekonómka mi to všetko potvrdila,že ma vsetko vyplatené,žiadne dlhý,dokonca aj odvody mu uz dvihli koli príjmom....
@kacenka2121 Ano moze pracovať kde len chce
.
@evittam a na faktúre môže byť,že fakruruje za prace napr.v Nemecku?
@kacenka2121 Preco by nemohlo.
Takže postup je taký,že už to len na sociálku ísť vybaviť?
A ja do zdravotný ako samoplatca?Ďakujem za popis ako postupovať...
@kacenka2121 Ano ale potrebuješ rozhodnutie od UPSVaR o pozastavení RP a ty sa musis prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na ZP.
@kacenka2121 Kto ako samoplatca?! On zostava SZCO. Odvody do SP pocas MD neplati, do ZP odporúčam nakoľko bude mat príjem.
@evittam Ja ako samoplatca v zdravotnej poisťovni som myslela....
@kacenka2121 Nie, na co? Mas zbytocnych vyse 60Eur/mesiac? Tak ako som napísala.😉
@evittam dakujem,tak už tomu rozumiem,čiže budem figurovať ako osoba starajuca sa o dieťa v zdravotke a po skončení manželovej materskej potom čo? On bude poberateľ rodičovského príspevku a ja naďalej ako ta osoba starajuca sa o dieťa?
@kacenka2121 Buď tak alebo ty poziadas o RP
Dakujem krasne....takze uz ked mam rodny list,tak mozem ist vybavovat....
@kacenka2121 A doteraz si ho nemala?
Teraz som len porodila 😊
@kacenka2121 Tak muz nemoze ist hned na MD, az po 6tyzdnoch
Aha,a to je koli comu tak? Ale vybavit na socialku to ma ist uz teraz?
@kacenka2121 Podla zakona.
@evittam Ďakujem,ešte sa opýtam....teraz uz pojde na sociálku aspoň sa hlásiť,že pôjde na materskú alebo teraz čakáme 6 tyzdnov a až potom sa to rieši?Ja si zatial len podával žiadosť o ten príspevok od štátu a nič viac neriešim?
@kacenka2121 Prispevok pri narodení dieťaťa sa vybavuje az ked sa dieťa dožije 28dni, ďalej si podaj ziadost o rodinne pridavky, rodičovský príspevok. Všetky tlačivá najdes na stránke UPSVaR. Po 6tyzdnoch poziada otec o MD.
dakujem, a ja teraz pojdem na urad prace s tymi vypisanymi ziadostami a doteraz dokym neprejde 6 tyzdnov, tak mam narok ja na rodicovky prispevok?
@kacenka2121 Neviem čomu konkrétne nerozumies. Jasne som ti to napisala. Na RP mas nárok od narodenia dieťaťa. Ty alebo otec dieťaťa.
@evittam no ja som z toho uz trosku mimo...ja som tomu chalala tak, ze ja teraz budem poberat rodicovsky prispevok, potom po 6 tyzdnoch pojde muz na matersku a bude sa poberat len materska...ale ak som to uz teraz dobre pochopila, tak rodicovsky prispevok sa pobera aj popri materskej....
@evittam do veku 3 rokov dietata
@kacenka2121 nie. Bud rodicak, alebo materska. Bud matka alebo otec
@kacenka2121 dôležité je či platí odvody do sociálnej poisťovne, ak áno tak o materské môže požiadať,určite sa to oplatí lebo ty budeš mať rodičovský príspevok čo je menej ako materské, teda závisí aj aké odvody platí tvoj muž na slovensku hlavne nemocenské