Nižšia materská pri reťazovom pôrode

zomky
7. dec 2020

Ahojte,

vie mi prosim niekto poradit. S prvym synom som bola na materskej dovolenke od 6.1.2018 do 5.9.2018, potom som si do 18.10.2018 cerpala dovolenku v praci, po jej skonceni som bola do 4.11. 2020 na Rodicovskej dovolenke a teda od 5.11. 2020 som nastupila znovu na Matersku dovolenku, kedze teraz 17.12. 2020 mam termin druheho porodu. Prislo mi rozhodnutie zo Soc. poistovne a materske na den mam o 3 eura nizsie ako pri prvej materskej. Vobec tomu nerozumiem, kedze podla zakona od r 2019 by materske malo byt bud rovnake, alebo vyssie, nizsie byt nemoze. Pani na socialke “velmi” ochotna, opakovala, ze jej to tak vyhodil system....ze kvoli cerpanej dovolenke, bolo asi prerusene retazenie. Prislo mi, ze sama sa do toho nevyzna. Podla toho co vsade citam by cerpana dovolenka toto nemala ovplyvnit, mam sa odvolat, vie mi prosim niektora poradit aky je tam problem. Dakujem velmi pekne.

fokuska
7. dec 2020

@zomky Ano, ja mam rovnake info ako ti podali na SP - ty si po materskej "nastupila" naspat do prace - cerpala si dovolenku a az potom si nastupila na RD. Nemala si teda na seba nadvazujucu MD - RD - MD, bolo to prerusene obnovenim poistenia, mala si normalne zdanitelny prijem.

zomky
autor
7. dec 2020

@fokuska ja tomu nerozumiem, ved na to mam narok, nikde nie je nic take napisane 🤯 este aj v tomto clanku je spomenuta dovolenka, vid foto

zomky
autor
7. dec 2020

@fokuska to by si potom nik necerpal dovolenku, asi by na to upozornili, ze sa to neoplati, niekde dokonca zamestnavatel nariaduje cerpat si dovolenku

mimimoje
7. dec 2020

@zomky zamestnávateľ nemá právo nariadiť čerpanie dovolenky počas toho, ako si na rodičovskej dovolenke. To bola len tvoja dobrá vôľa, že si s tým súhlasila. @fokuska má pravdu, prerušila si reťazenie, mala si obnovené zamestnanie a mala s z neho príjem.

mimimoje
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fokuska
7. dec 2020

@zomky Ved v pohode ze mas narok na matersku. Tu ide o to z coho sa pocita. A tebe tam asi nejak vstupuje prave ta vycerpana dovolenka. Vacsinou to sice zvysuje VZ, ale co ja viem ako si ju mala platenu, ako mas zmluvu, co vstupovalo do vypoctu sumy na dovolenku.

mimimoje
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fokuska
7. dec 2020

@zomky info zo SP:
"Ak zamestnaná žena porodí a stará sa po sebe o viaceré deti bez toho, aby sa vrátila do práce, každá ďalšia dávka materské, ktorú jej Sociálna poisťovňa prizná, nemôže byť nižšia ako predchádzajúca dávka. Ide o tzv. reťazový pôrod, keď pri ďalšom dieťati nemá poistenka z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného."

- bez toho aby sa vratila do prace - to u teba neplati, ty si sa do prace vratila
- poistenkina nema v rozhodujucom obdobi vymeriavaci zaklad - ty si ale mala ocividne tu dovolenku

basska_b
7. dec 2020

@zomky V tom novom zákone stojí, že PREDPOKLADANÝ vymeriavací základ nesmie byť pri reťazi nižší. Ty nemáš predpokladaný. Ty máš reálny z tej dovolenky. Bola svojim spôsobom chyba si ju vyberať...

fokuska
7. dec 2020

@zomky Zamestnavatel moze nariadit cerpanie dovolenky v tom pripade, ze si mu nedala aspon mesiac pred skoncenim MD vediet, ci sa vracias do prace, alebo pokracujes plynulo na RD. Vtedy nema info, ktore si mu povinna poskytnut a moze teda nariadit cerpanie dovolenky. Alebo ti to mozno navrhol a ty si suhlasla - vtedy to bolo o dohode.

A ano, vacsinou dovolenka praveze VZ zvysi. Ale - netusim ako mas robenu zmluvu, ci si mala priplatky, odmeny, variabilnu zlozku mzdy. Vacsinou sa cerpanie dovolenky oplati, neviem preco to u teba vychadza menej.

Pozri si stare vyplatne pasky - tu ked si cerpala dovolenku a nejaku ked si normalne pracovala - uvidis ako sa tie sumy lisia.

hyberncia
7. dec 2020

@zomky určite je to tak ako hovorí fokuska. Ja som taktiež tak vyčerpala dovolenku a už sa to nebralo ako reťazová materska dovolenka.

zomky
autor
7. dec 2020

@mimimoje no vyzera, ze som sa teda obabrala ☹️

zomky
autor
7. dec 2020

@fokuska dakujem za odpoved, no nepotesila si ma ☹️

zomky
autor
7. dec 2020

@hyberncia skoda, ze som tuto info nemala vtedy, ked som sa rozhodovala ci si dovolenku vycerpam ☹️

mimimoje
7. dec 2020

@zomky áno,podobne to je napr.ak by si pracovala na nižší úväzok,napr.polovicny popri rodičovskej dovolenke,tak pri ďalšej materskej by sa počítala dávka z toho nižšieho príjmu a nie z toho pred materskou. To sú také medzery v zákone

fokuska
7. dec 2020

@zomky Ale vacsinou praveze cerpanie dovolenky pomoze. Porovnala si si pasky? Aky je rozdiel tej sumy?

@mimimoje To nie je ziadna medzera. Ak po materskej mas nejaky prijem, tak preco by sa ti dalsia materska nemala pocitat z neho, ale z toho co bolo predtym? Ved pravidla su jasne urcene, ak mam prijem, tak je jasne, ze to vstupuje do vypoctu - ci uz dalsej materskej, ci podpory, ci PNky.

mimimoje
7. dec 2020

@fokuska to je mi jasné ale keď si chce mamička vylepšiť situáciu a pracuje na menší úväzok popri rodičovskej, tým pádom odvádza do štátu a dostane nižšiu materskú ako tá, ktorá nepracuje a nič neodvádza do štátu tak myslím tú medzeru.

evaachesa
7. dec 2020

@zomky mne to pravé poradil môj šéf že si nemám hneď čerpať dovolenku, že až pred nástupom do práce po rodičovskej, že by to malo byť výhodnejšie...ale že sa mám radšej poradiť na HRku....potom mi kamoška účtovníčka poradila aby som si tu dovolenku nechala tak ak by som chcela ísť na reťazovú materskú lebo by sa mi mohla znížiť...tak som si ju nevybrala a zatiaľ som neriešila

Baby a ako to teda je? Ak by som išla na reťazovú materskú tak tu dovolenku si mám čerpať kedy? Vďaka 🙂

fokuska
7. dec 2020

@mimimoje No ako sa to vezme. Ano, sice odvadza - lenze potom jej prave toto vstupuje do vypoctov. Niekomu to praveze pomoze a dalsiu matersku bude mat vyssiu. Ak je to ale len nejaky maly prijem, tak to praveze dalsiu matersku znizi.

mimimoje
7. dec 2020

@fokuska áno, vidíš, to ma nenapadlo, že to môže aj prilepšiť niekomu, ono sa to technicky ani asi nedá poriešiť inak, len fakt pri plánovaní tehotenstva s tým treba rátať.

fokuska
7. dec 2020

@evaachesa Ja odporucam dovolenku necerpat. Nechat si ju az kym neskonci aj druha RD. Za ten cas sa moze stat, ze budes chciet z prace odist - v tom pripade si mozes zabezpecit maximalnu podporu, alebo sa moze stat ze dieta nebude mat miesto v skolke, alebo ze bude mat ale bude casto chore - vtedy sa moze hodit vycerpat mozno aj 50 dni dovolenky aby sa vykrylo toto obdobie.
Nevidim dovod v tom aby sa dovolenka cerpala medzi MD a RD, podla mna je najlepsie nechat si ju uplne nakoniec.

fokuska
7. dec 2020

@mimimoje Presne ako pises, treba s tym ratat - a to predpoklada to, ze mat o tom vobec nejake povedomie, nastudovat si co-to. Lebo velakrat je toto problem, ze zeny nevedia a potom ked sa uz stane (ukoncia PP, alebo naopak zacnu novy, alebo si ako zivnostnicky neplatia odvody...) tak su prekvapene, ze ake to ma "nasledky". Keby vedeli vopred, tak by sa mozno rozhodli inak.

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evaachesa
7. dec 2020

@fokuska ďakujem krásne, urobím to tak 👍❤️

basska_b
7. dec 2020

@fokuska Súhlasím s tebou, tiež si ju šetrím a bude sa určite hodiť, okrem toho, dovolenka ma byt oddych od práce a nie nejaká sranda že "nechám si preplatiť"... mne by to bolo trápne ísť za šéfom a že "som síce na rodičovskej, ale počúvaj, zaplať mi teraz 20 dní dovolenky" - asi by ma zabil

fokuska
7. dec 2020

@basska_b Kedysi to robili niektore aj preto, ze matersku mali relativne vysoku a potom klesli len na RP, tou dovolenkou si este predlzili cas vyssieho "prijmu" - kedze materska vysla skoro ako mzda a dovolenka tiez. Ale mne to aj tak nedava zmysel.
A zas zamestnavatelia to "radili", ze je to super vycerpat, lebo potom im zeny nastupili a mali plno dovolenky a to bolo potrebne minut ale tiez niekto musel robit - takze presviedcali, ze inak ti to prepadne (nie je pravda), ved dostanes viac, rodicak je maly, to je pre teba vyhodne...

basska_b
7. dec 2020

@fokuska Hej hej, to sedí 👍 takisto kebyže teraz to vyčerpám, preplatia mi to nižším priemerom než potom, keď už začnem robiť a budem mať vyšši plat a príplatky rôzne

hanka1505
7. dec 2020

@fokuska ahoj, prosim ta mne sa stala trochu zlozitejsia vec ako pise zadavatelka temy, prosim ta mohla by som ti poslat IP a spytat sa ta na tvoj nazor, pretoze sa z toho neviem vysomarit🤭

fokuska
7. dec 2020

@hanka1505 Mozes, ale ja zlozitejsie pripady neviem ani ja, su tu aj ine odbornicky, ale ked to napises priamo tu, tak skor sa najde niekto, kto bude vediet ;)

hanka1505
7. dec 2020

@fokuska dakujem za odpoved🙂 poslala som prave mail aj do soc. poistovne tak este pockam.... Ako je to uplne domotane tak pockam co mi odpisu🙂 dakujem za ochotu❤️