Nemám nárok na materskú. Čo mám robiť?

dubenka
16. jan 2012

Pracovala som v Taliansku a 28. 12. 2009 som tam nastúpila na materskú dovolenku. Pracovný pomer som mala na dobu určitú do 6. 04. 2010 a materská mi skončila 9.6. 2010.Vrátili sme sa na Slovensko a prešla na RP tu. Ale žiaľ, nikto ma neinformoval, že si mám- môžem vôbec niečo niekde platiť. Otehotnela som, na materskú mám nastúpiť 17. 01. 2012 a minulý týždeň som sa na soc. poisťovni dozvedela, že na ňu nemám nárok, lebo som si neplatila dobrovoľne nemocenské poistenie. Doplatiť sa to spätne vraj nedá. No čo.
Ak by som zostala PN(nikdy som doteraz nebola chorá, ani naOČR) mám si začať platiť do fondu, aby som vôbec mala nárok na nejaké peniaze, koľko si mám platiť a od kedy by som vôbec mala nárok na nejaké peniaze?

mia551
16. jan 2012

zo socialnej poistovne nedostanes nic, ale mas narok na rodicovsky prispevok - je to statna socialna davka, takze treba ist na miestny urad socialnych veci, prace a rodiny... je to 194,70 EUR mesacne

lenkacka
16. jan 2012

Ahoj!! Tak ja som mala podobný problém ako Ty .My sme s manželom tiež pracovali v zahraničí-najskor 3 roky v Írsku a potom rok v Škótsku a po príchode domov som plánovane hneď otehotnela. Išla som sa teda opýtať na sociálnu poisťovňu,že či budem mať nárok na materskú-bohužiaľ že nie,lebo tiež som si neplatila DNP a tých potrebných 270 dní do porodu nebudem mať . Mohla som si vybaviť papiere z danej krajiny kde sme pracovali,že tam za mňa odvádzali peniaze do sociálnej p.ale keďže sme už boli doma,nechcelo sa nám vracať naspáť a vybavovať papiere. Vieš by okolo toho boli problémy a veľa vybavovačiek. Takže ja som hneď začala dostávať rodinne nie materskú - bohužiaľ.Ale teraz platí aj ten nový zákon,že jeden z manželov musí odrobiť za 4 roky určitý počet dní-zahraničie sa do toho nepočíta.Ináč bude dostávať len polovicu z almužny ,ktorú dostávame teraz.Ja som od začiatku dostávala tých 192 plus 22 dokopy okolo 220 eur a ak by ste tie dni nemali splnené-dostávala by si z tohoto len polovicu ☹-čo si neviem vobec predstaviť,lebo aj tých 220 je nič. A teraz je to už zrušené-vraj sa už od nového roku nedá platiť do DNP.