Nárok na materskú

dnika29
7. mar 2016

Ahojte potrebujem poradiť. Od konca 9/2014 som zamestnaná na TPP na dobu neurčitú s minimálnou mzdou (na zmluve mam 352 eur čo bolo v tom roku výška min. mzdy). Momentálne som tehotná a od začiatku tehotenstva mám zdravotné problémy už som bola 2x PN od októbra 2015. Vo 2/2016 som opäť normálne pracovala ale teraz mi zase hrozí PN. Chcela by som vedieť či budem mať nárok na materskú a v akej výške ak by som teraz až do pôrobu zostala PN. Ďakujem za odpoveď

majrab
7. mar 2016

@dnika29 pn ti vysku materskej neovplyvni a bude sa pocitat z prijmu v roku 2015

dnika29
autor
7. mar 2016

@majrab no ale musis platit 270 dni poistenie (pocas 2 predchadzajucich rokov) a ked si pn to sa ti neplati nie?

majrab
7. mar 2016

@dnika29 plati a ved pracujes od roku 2014 to uy mas nazbierane tie povinne dni poistenia. skus si pozriet temy ohladom materskej tam ti poradia lepsie ako v novo zalozenej teme

dnika29
autor
7. mar 2016

@majrab Ďakujem🙂

milota164
7. mar 2016

ja som bola na PN cele tehu a matersku mi to neovplyvnilo , drzim palce nech vsetko dobre dopadne

dnika29
autor
7. mar 2016

@milota164 ďakujem. už som na to prišla.

gapa
7. mar 2016

@dnika29 pn nevadí, aj dni pn sa rátajú do potrebných 270dní TRVANIA nemocenského poistenia. či sa PLATí je podstatné, ak ide o nové poistenie, či je PLATENé aspon 90kalend.dní pred nástupom na md.
Bude sa ti rátať z vymeriavacích základov v roku 2015. Zrátajú sa vymeriavacie základy a vydelia sa počtom kalend.dní, za ktoré sa poistenie platilo (tj. 365dní mínus dni PN, očr a iné bez platenia), tak dostaneš denný vym.základ. Ten sa vynásobí 70% a počtom dní v danom kalend.mesiaci. Ak by sa dni pn neodrátali, tak by ti to znižovalo denný vym.základ.
V podstate, ak by si teraz bola pn viac ako 10dní, tak od 11dna ti bude platiť nemocenské soc.poistovna vo výške 55% z vymeriavacieho základu. Z toho istého denného vym.základu ti bude platená aj mateská, len tá je tuším už 70%.

dnika29
autor
8. mar 2016

@gapa ďakujem za objasnenie