Ahojte a vopred dakujem za radu🙂otazka znie:mozem nastupit na matersku aj 2 tyzdne pred terminom porodu s tym,ze by som docerpavala dovolenku,pocas ktorej by mi stale plynulo NP...a az potom-tie 2 tyzdne pred terminom by som sla na matersku?dik za odpovede
@evelinkaaa ako píše petamich, pripravis sa tým o peniaze. Predpokladám teda, že máš nárok na materské.
Presne ako píše ja som si tiež pred nástupom na matersku ešte čerpala dovcu 24 dní
@petamich aha,nevedela som,ze tu dovolenku mozem mat aj medzi...dik za odpoved...a este jedna otazka...ak som mala za posledne 2 roky este pracu na dohodu na 3 mesiace a chcem dohnat tych 270 dni dalsieho NP....mozem to ratat ako sucet z tej prace na dohodu a ze by som sa zamestnala este teraz narychlo fiktivne do odchodu na matersku....? Alebo to musi byt ten isty zamestnavatel?
@evelinkaaa Ak ti ide o nazbieranie dni, tak podmienky sa skumaju ku dnu porodu, nie ku dnu nastupu na matersku.
@evelinkaaa cize by to slo?
@evelinkaaa Co? Teraz si zamestnana? Asi ano ked planujes cerpat dovolenku. Kedy mas termin porodu a odkedy si zamestnana?
@nafka0483 teraz som uz 3ti rok zamestnana,od r.2018..v priebehu 2 rokov som mala este dohodu s odvodmi a chcem dohnat tych 270dni...dalsim zamestnavatelom...kde by som si odvody platila sama....termin mam 5.11....tak ako to mam urobit...a kedy mam ist na matersku?? Mam este 20 dni dovolenky
@evelinkaaa Akych 270 dni chces dohnat ked si uz 3 roky zamestnana?? Ved to mas uz davno splnene.
@evelinkaaa Matersku si mozes navysit len tak, ze sucasne zamestnanie ukoncis. Nasledne zacat nove a v novom musis odpracovat aspon 90 dni bez PN a OCR a vtedy sa ti bude materska pocitat z noveho.
@evelinkaaa Ano, treba si uvedomit, ze sucasne zamestnanie musis ukoncit. Nebudes z neho moct teda ani cerpat dovolenku.
@nafka0483 dakujem moc za odpovede🙂
@evelinkaaa Pozeram, ze dnes ti to uz v druhej teme vysvetlili.
Rozumies tomu naozaj?
@evelinkaaa kedy si mala tie dohody ... mimo hlavný PP ..
napíš dátumy ... aby sa dalo presnejšie poradiť .
@evelinkaaa chod v riadnom termine. Ak sa jedná o tohtoročnú dovolenku, prečo ju chceš čerpať? Ona ti neprepadne. Po 3 rokoch nastúpis do práce a vtedy ju môžeš vyčerpať. Podľa mňa je blbosť obeerať sa o materskú, alebo o rodicak a namiesto toho čerpať dovolenku. Keď ti tieto dávky prinalezia, treba ich využiť do maxima.
@evelinkaaa a ako hovorí @nafka0483 tvoja výška materskej je uz daná a bude sa rátať z roku 2020. Jedine ukončiť súčasný pomer a zamestnať sa na 90 dní inde.
@konikkon uz mi to je uplne....iba zmenou zamestnania na min.90 dnii,dik este raz.....za radu...uvidim,co s tou dofcou...ak zostane...mozno si ju hodim este pred materskou...alebo medzi matersku a rodicak....🙂
@evelinkaaa Chapes, ze ak zamestnanie ukoncis, tak nebudes mat moznost "hodit si dofcu" pred matersku? Lebo uz nebudes zamestnana v tej praci?
@nafka0483 budem stale,nedam vypoved...chapem uplne
@evelinkaaa Ok, tym padom si nezvysis matersku, cize tvoj povodny zamer sa ti nepodari.
@nafka0483 ako mam moznost sa zamestnat u zivnostnika aj na to maximum, kde si budem platit odvody sama ,ale to by bolo len naoko....to znamena,tych 90 dni bez mzdy,ale s platenim odvodov....potom by mi naskocila krasna materska ...na 28 t.....ale co potom,ked sa skonci materska a rodicak....potom pride kriza s hladanim noveho zamestnania
@evelinkaaa odpovedz mi na otázky čo som sa pýtala vyššie.
@zalka este v roku 2019..november decem...a januar 2020 za mna odvadzal nemocenske..bola to ta dohoda......popritom som uz od juna 2018 zamestnana na TPP.......a asik chybne myslela.....oznacim to 1= dohodarok 2019,2= Tpp,3=ta praca naoko teraz do odchodu na matersku...kde by som si odvody platila...z tej 2 mi uz za rok 2020 narataju matersku.....viem....ale ze ci sa da....to navysenie nahnat tak...ze by mi zratali potom aj 1 a3,aby to bolo tych 270 dni.v poslednych 2 rokoch...a z toho by tiez vyratali vymer.zaklad .....a ten by pripocitali k vymer.zakladu c.2.........cim by sa to navysilo.....ale to by som musela mat tu 3/naoko/z roku 2020 alebo 2019.....vsak......??? Nie teraz narychlo dohananu......pytam sa len preto,ze na podnikajte.sk bol priklad...ze zena mala tpp..tam sa bral cely predchadz.rok do uvahy pluuuus pracovala na dohodu....od jula predosleho roka az do odchodu na matersku......tak som to tam citala
@evelinkaaa No musis si vybrat ci sa ti viac oplati materska v takej vyske ako mas narok a istota zamestnania, alebo ci ti stoji za to v praci skoncit, fiktivne sa zamestnat, platit si odvody, mat max. matersku a potom riesit novu pracu, nahodou do toho pride retazova materska a uz nebudes zamestnana, cize narok na matersku nebude...
@evelinkaaa Pocuj, ty tomu vobec nerozumies.
Najprv je prva vec a to aspon 270 dni za posledne 2 roky - toto ty uz splnas (pocitaju sa vsetky zamestnania, tie dni sa spocitavaju, nemusi byt vsetko TPP alebo vsetko dohoda).
Toto mas splnena, ty uz 270 dni neries.
Potom uz len ide o to, ci sa ti materska bude pocitat z roku 2020, alebo si ju chces navysit. Ak chces navysit, tak nove zamestnanie potrebujes na aspon 90 dni (ziadnych 270, lebo hlavnu podmienku uz splnenu mas).
Takze nepotrebujes riesit tie stare dohody, rozhodujuci bude pripadny novy pracovny pomer s vysokou mzdou a ten musi byt aspon 90 dni bez PN a OCR - vtedy sa bude materska pocitat z toho.
@nafka0483 praveze ste mi to vysvetlili a dobre....na podnikajte.sk je priklad na vypocet vysky materskeho pri subehu nemocenskych poisteni...preto som sa pytala
@evelinkaaa Ak budes mat sucasne viac poisteni, tak z kazdeho musis splnit podmienku 270 dni a vtedy by si dostavala matersku z jedneho aj z druheho naraz. To uz z noveho poistenia nestihas, kedze uz si tehotna.
@evelinkaaa kedy ti končila tá dohoda v roku 2020? dátum a máš nejakú výplatnú pásku s tej dohody
materské sa vypláca spravidla 6 týždňov pred pôrodom a 28 týždňov po pôrode, spolu teda 34 týždňov. Začiatok poberania materského si žena určuje sama, ak však nastúpi na MD neskôr z vlastnej vôle, materské sa vypláca len 28 týždňov odo dňa narodenia dieťaťa = pripravis sa o peniaze
preco to nespravis tak, ze pojdes na matersku v riadnom termine a dovolenku si vycerpas pred nastupom na rodicovsku? alebo zacat cerpat dovolenku skor a ist na matersku v riadnom termine? ci neda sa?