Dobrý deň, chcem sa opýtať či nemá niekto skúsenosť s čerpaním materskej pokiaľ sa dieťa narodilo mŕtve alebo žilo krátko. Podľa zákona by som mala mať v takomto prípade na materskú nárok 14 týždňov. Keď som sa o tom informovala v soc. Poistovni tak mi pani tvrdila, že nárok nemám, tak som to neriešila . Teraz mi to ,ale nedá pokoja. Keďže som zistila, že je nárok aj v takomto prípade, môžem si o materské požiadať spätne? Od synovej smrti ubehol rok.
@lenkakravcova áno,toto som čítala aj ja. Ja som na materskú nastúpiť nestihla lebo sa syn narodil predčasne- týždeň pred nástupom na materskú, zomrel ešte v ten deň v nemocnici . Ja som potom v práci dala výpoveď.. teraz by som si chcela dať tú materskú vyplatiť spätne, len neviem či sa to dá aj v takomto prípade.
Myslim, ze ano len treba natrafit na ochotnu a empaticku pani na urade ktora ti pomoze ako na to. Drzim palce
Ak sa dieťa narodilo predčasne,tak materská začala v deň pôrodu.Takze ak zomrelo ďalší deň,tak zomrelo počas trvania nároku na materské.Aspon tak tomu rozumiem podľa prečítaných veci
Nasla som toto, trosku podobna situacia 😕
https://www.porada.sk/t237842-predcasny-porod-u...
A aj spatne sa da poziadat.
Napis na socialku https://www.socpoist.sk/callcentrum
Pisomne budes mat relevantnu odpoved. Cez telefon velakrat davaju zle info. Neviem ci naschval, ci z nevedomosti.
@casillas28 ďakujem pôjdem to riešiť. Ja už som síce znovu na materskej, ale keď dočerpám túto, chcela by som čerpať aj tú . Lebo teraz mi vyšla veľmi malá materská nakoľko som dala vtedy po pôrode výpoveď a neskôr pracovala už len na dohodu. Z toho poistného vzťahu mi vtedy vychádzala oveľa väčšia materská, čo by bolo fajn dočerpať aspoň za tých 14 týždňov. ..
@doriiis mne vtedy na sociálke pani povedala, že nárok na materské nevznikol lebo sa syn narodil pred 34 týždňom 🤦.. zomrel ešte v ten deň, čiže ak mi materská mala začať v takomto prípade dňom pôrodu tak teoreticky zomrel prvý deň materskej..
@maciatkoe ďakujem idem si to pozrieť
@iritka ďakujem, skúsim tam písať. Ja som vtedy riešila osobne. Aj úrad práce sociálnych vecí a rodiny,tam ma tiež dokonca tri pracovníčky presviedčali, že nemám nárok ani na príspevok pri narodení dieťaťa. Ale to som vedela , že nárok mám určité, tak som si to podala. Ale sociálnu som neriešila, lebo k tomu bolo na internete fakt mizerne málo informácií.
Urcite to docerpaj ak sa da...po takej skusenosti zena potrebuje cas sa dat aspon trosku dokopy (uplne sa neda, clovek nikdy nezabudne) cize sa necudujem ze si dala vypoved a tym padom ti uz potom pri dalsej vysla nizsia...daj potom prosim vediet ci sa ti to podarilo vyriesit..myslim ze vela zenam to pomoze.
Skús zavolať na infolinku soc. Poisťovne ja som sa tam vždy dozvedela viac ako na pobočke a potom už ťa na pobočke tak ľahko neodbijú
Áno, nárok je. Dokonca mohol vzniknúť aj nárok na prídavok na dieťa za ten jeden mesiac, len to neviem, či sa dá žiadať aj spätne po takomto čase.
Áno, máš nárok na materskú. Aspoň v roku 2020 som mala. Spätne neviem, napíš alebo zavolaj na nejakú centrálu...
Každopádne myslím, že materskú by si mala z aktuálneho poistenia - že ako muž keď ide na materskú čojaviem keď má dieťa 2 roky, tak dostáva za vtedy, nie za plat aký mal pri narodení dieťaťa.
Mala si inak nárok aj na príspevok pri narodení dieťaťa, hoci oveľa nižší (okolo 150€). Ešte podľa toho, čo som vygooglila, tak je rozdiel keď sa narodí mŕtve - vtedy 14 týždňov, a keď zomrie počas materskej, vtedy len ďalšie 2 týždne.
Skúste si to pozistovat ..kamoška nastúpila na materskú a bábätko zomrelo tak musela porodiť mŕtve v 38 týždni a bola na materskej ...neviem presne koľko ale mohlo to by t tých 14 týždňov. A materskú vám schválili ?
Urcite zavolaj na kontaktne cisla socialnej poistovne, su tam naozaj velmi mile panie.
@ella16 ale to je asi 14rokov dozadu, nie? To mohli byt naozaj ine podmienky
Ahoj,áno, žiaľ mám túto bolestivú skúsenosť. Synček sa mi narodil mŕtvy v 35tt, 2 dni po nástupe na MD. Čerpala som 14 týždňov materskú dovolenku a potom som sa vrátila do práce. Nepamätám si presne čo ako sme vybavovali, hlavne nám nikto moc neporadil a chodili sme hore dole. V soc.poistovni na mňa pozerali,že čo chcem,keď som prišla s rodným listom dieťaťa,ktoré nežije, lebo ešte nemali podanú od zamestnávateľa moju žiadosť o MD. Chaos. Verím,že odvtedy sa prístup k informáciám a komunikácia zlepšili.
Pridávam link sociálnej poisťovne, pozri si,kedy nárok na výplatu zaniká:
https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/nemo...
Píše sa tam,že premlčacia doba je 3 roky. Zavolaj do sociálnej poisťovne, poraď sa s nimi.
Je mi ľúto tvojej straty,všetko dobré prajem!
3 roky je premlčacia doba čiže ti to musia doplatit ...
Ahoj, mám aktuálnu skúsenosť - dieťa sa mi narodilo predčasne /2 týždne pred nástupom na materskú/ 25.10. 2022 a zomrelo 2.11.2022. Odo dňa narodenia 25.10. mi začala plynúť materská, ktorá trvá do 30.1.2023 t.j. 14 týždňov. Či sa dá požiadať spätne to neviem. Tiež je možné, že pred rokom boli iné podmienky... Ja som dostala aj príspevok po narodení dieťaťa aj keď žilo len 8 dní /automaticky mi prisiel na ucet/. Ale na začiatku mi tiež nevedeli na soc. poisťovni dať info, riešili sme to 2 týždne, potom mi prišlo vyrozumenie.
@anna2110 tu matersku si over, aby ju spatne neziadali od teba.
@veronikastrickova určite nebude nič vracať, nárok je v tomto prípade opodstatnený.
@kikulienkadd blbo to je ale napisane
Autorka volaj na toto cislo, poradia ti velmi ochotne pani vzdy. +421906171989
@kikulienkadd podla mna to bude musiet asi vratit lebo dietatko sa narodilo zive a zilo par dni takze ma narok len na dva tyzdne od umrtia teraz nemyslim autorku ale
@anna2110
@veronikastrickova ok.
@sponka93 ja som volala na socialku, ono to je blbo napisane, ma narok na 14 tyzdnovu matersku. Ale viem, ako sa lubia pomylit, a potom to je naludi ze sa neozvali.
@sponka93 md
@sponka93
NIE!
Prosím, nepíšte,keď neviete ako to je. Myslím,že žena, ktorá príde o dieťa takýmto spôsobom je dosť vystavená trápeniu,vybavovačkám, o ktorých sa jej nikdy ani neprisnilo,nenakladajme viac ako už nesie...
Toto je zo stránky socialnej poisťovne:
"Obdobie nároku na materské poistenky, ktorá dieťa porodila, nesmie byť kratšie ako 14 týždňov od vzniku nároku na materské a nesmie zaniknúť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu."
Všetko sa to dá nájsť v linku,ktorý som pridala do príspevku vyššie. Prešla som si tým, informácie sa hľadajú ťažšie,ale sú dostupné. Riešila som to v septembri 2014.
Pekný deň!
Skúsenosť nemám ale čítala som ze
"Materská dovolenka sa poskytuje aj žene, ktorej dieťa zomrelo. Je však rozdiel, kedy dieťa zomrelo, či pri pôrode alebo po pôrode.
Ak sa dieťa narodilo mŕtve, patrí žene materská dovolenka po dobu 14 týždňov. Ak dieťa zomrie v dobe, keď je žena na materskej dovolenke alebo žena a muž na rodičovskej dovolenke, poskytuje sa im táto dovolenka ešte počas dvoch týždňov odo dňa úmrtia dieťaťa, najdlhšie do dňa, keď by dieťa dosiahlo jeden rok.
Keď sa aj potom matka nechce zaradiť do pracovného procesu, buď sa dá vypísať , ide na neplatené voľno alebo dá výpoveď... "
Spätne sa dá žiadať. Je tam nejaka lehota. Tuším 2 alebo 3 roky spätne. Cez pani na telefóne nič nerieš. Podaj to keď tak písomne, lebo oni niekedy tvrdia jedna to a druha iné. Hlavne ak sú tam nové.