Mozete mi niekto poradit, ci sa od roku 2013 bude menit materska dovolenka z 34 tyzdnov na 40 tyzdnov? Alebo vsetko ostava nezmenene ako v roku 2012? Dakujem
Dakujem 🙂
🙂 ahojte.Som na materskej,mám rok a pol ročnú dcéru.Čakáme teraz dieťatko a chcela by som sa spítať akú materskú budem dostávať ked budem mať dalšie dieťa počas materskej.Ďakujem 🙂
@lauritha vyska materskeho prispevku zavisi od vysky predpokladaneho prijmu, aky ti potvrdi zamestnavatel na tlacivo, ktore sa odovzdava do socialnej poistovne, vacsinou je to rovnaka suma, aku si mala pri prvom dietati, ale ak by si sa vedela dohodnut, tak nech ti tam napisu max VZ a potom budes mat maximalne materske
Od januára 2012 sa opäť materské zvýši o 5 % - zo 60 % na 65 % vymeriavacieho základu. Avšak predĺženie materskej dovolenky z 34 týždňov na 40 týždňov, resp. 49 týždňov v prípade matky dvojičiek a viacerčiat bude aktuálne až k 1. januáru 2013. O plošnom zvýšení materského, ale aj o zmene systému dobrovoľného poistenia rozhodli poslanci NR SR v piatok 2. decembra 2012, keď schválili novelu zákona o sociálnom poistení.
@tinkaaa si si ista, ze bolo schvalene predlzenie materskej z 34 tyzdnov na 40? kde si to nasla?
@alzbeta828 nie je to pravda, ostava 34 tyzdnov
@tinkaaa
@liz_lemon no som si aj myslela, lebo som citala novelu zakona o soc.poisteni ucinnu od 1.1.2013 a tam bolo uvedenych tych 34 tyzdnov...
@alzbeta828 malo to tak byt, ze by sa to kazdy rok predlzovalo, ale nakoniec sa v tom nepokracuje, detto sa mal zvysovat matersky prispevok kazdy rok az na 100% mzdy, ale aj s tym sa uz nic nedeje, skoda
Ja sa chcem spytat ci by mi niekto nevedel poradit ako to bude s mojou druhou materskou. Planujeme druhe dieta, ale stale som na materskej s prvym (ma 1,5 roka) Pocas prvej materskej mi skoncil pracovny pomer - bola som zamestnana na dobu urcitu. Ako to bude pri druhom? Budem hned dostavat rodicovsky prispevok, kedze som akoby nezamestnana a materska sa mi nema z coho vlastne vypocitat? Dakujem
@alzbeta828
@liz_lemon áno baby ostáva len 34tt dali ma do obrazu mamičky tu na MK - oni to hajzlíci neschválili to bol len návrh :(
ahojte vedela by mi niektora poradit ci mam narok na matersku?
Takze nastupila som do prace a tym padom som odvtedy aj nemocensky poitena v zamestnani1.7.2012 (po ukonceni VS) v septembri som otehotnela, na matersku by som mala nastupit v aprili a zmluva mi konci 30.6.2013. V zakone je napisena ze narok vznika ak v je zena minimalne 270 dni nemocensky positena v poslednych dvoch rokoch.
A tomuto nerozumiem musela by som byt dva roky zamestnana alebo staci mi tych 270 dni co by mi aj malo vyjst?
Neviem ci som to napisala zrozumetelne ale prosim o rady a nazory, Dakujem
@24daniela24
stačí ti 270 dní, ale do úvahy sa ti budú brať VZ z roku 2012 teda od 01.07.-31.12.2012
no velmi ste ma nepotesili, len sa mi potvrdilo co som si myslela. Ale je to svinstvo. chcela by som vidiet tych ludi,co to schvalovali, ci by dokazali vyzit z takych penazi ☹
ahojte... ja by som potrebovala poradiť ako je to ak som zamestnananá a momentálne na PN zarátava sa mi to do tých 270 dní?
@24daniela24 Ahoj Daniela, over si to u nejakej poriadnej uctovnicky, ja som vela o tom citala na odbornych strankach a tieto odpovede su tu podla mna dost nespravne...
@24daniela24 ak si bola za posledné dva roky, odkedy nastúpiš na MD (napr. ak nastúpiš na MD 1.4, tak od 1.4.2011 do 1.4.2013) 270 nemocenský poistená, t.zn. zamestnaná, čo si myslím, že budeš aj z terajšieho zamestnania, tak budeš mať nárok na MD.
@24daniela24 ku dnu predpokladaneho datumu porodu, pripadne skutocnemu dnu porodu musis mat 270 dni, v poslednych 2 rokoch...to budes mat....
poisonblu
jena17 Dakujem Vam 🙂
@enricka ostava 34 tyzdnov