Zdravím viem, že sú tu ženy, ktoré ovládajú zákony a ich interpretáciu, preto prosím o radu. Otec dieťaťa chce nastúpiť na MD (poberať materské zo SP), popritom by však obaja rodičia pracovali a dieťa bolo v škôlke. Je to možné? Akým spôsobom môže otec pracovať popri poberani MD je mi jasné. Zaujíma ma tá škôlka. Či dieťa môže byť v škôlke. Prosím odpovede nie zo skúseností, alebo domnienky, ale tých, čo to skutočne vedia podľa zákona. Ďakujem veľmi pekne za čas a ochotu.
Tak ked nechcete odpovede zo skusenosti, treba navstivit UPSVaR, kde Vam daju info podľa zakona.
@katarinanad Tak ti teda urcite😂😂😂. Cest vynimkam. A co ma UPSVaR spolocne s MD?😉
je to mozne
mozno v socialnej poistovni by bolo vhodne sa informovat. Oni vyplacaju matersku, teda aj budu vediet povedat k veci, ako to funguje a ci dieta moze byt v skolke. U nas pocas MD otca dieta v skolke byt nemohlo - ale kedze skusenost nechcete, tak nepisem podrobnejsie. Zavolajte si na socialnu poistovnu, popripade chodte osobne.
@evittam 🙂)) socialna poistovna na vyplacanie materskej, ale UPSVaR na vyplacanie rodicovskeho prispevku, a ked chcu dat dieta do skolky, bude vacsie ako polrocne, asi sa uz nejedna o vyplacanie materskej ale o vyplacanie rodicovskeho prispevku, ktory vyplaca UPSVaR, aspon moj znamy nastupil na rodicovsku miesto matky, lebo mal pracu z domu a poberal RP a matka pracovala tiez mimo domu....ale teda nechce tu nikto skusenosti
@katarinanad materská sa dá čerpať do 3r veku dieťaťa 😉
ale otec chce nastupit na MATERSKU. takze s tym UPSVR naozaj nic nema, suhlasim s evitam... Na UPSVR akurat daju ziadost o pozastavenie rod.prispevku,z dovodu ze otec nastupuje na matersku. Ale info tykajuce sa materskej, poskytne urcite lepsie soc.poistovna. Netvrdim ale,ze aj na urade prace o tom nemozu vediet-mozu-ale zo skusenosti, co im netreba to nevedia 🙂
@zuzka_puska Ono asi zalezi aj od pristupu pracovnikov, potom je to moja osobna skusenost, ze ked som nieco potrebovala, vsetko mi povedali na UPSVaR kedze je v mieste mojho bydliska a vzdy mi vsetko vysvetlili aj v suvislosti so SP. Ja asi celkom nechapem potom tomu prispevku, lebo neviem ako moze rodic poberat matersku a popri tom dat dieta do skolky, je to mozne ?, citujem "Otec dieťaťa chce nastúpiť na MD (poberať materské zo SP), popritom by však obaja rodičia pracovali a dieťa bolo v škôlke. Je to možné??" naozaj by ma tiez zaujimalo ci sa to naozaj da ?kedze materska sa pobera do polroka zivota dietata, take male dieta sa nedava do skolky, nie ?
@katarinanad otec moze poberat materske v danom casovom rozsahu az do 3 rokov jedine co treba dodrzat ze nemoze robit na rovnaku zmluvu ako berie materske
@katarinanad ešte raz materská sa nepobera do pol roka, môže sa poberať do 3 r veku dietata (matka poberá pol roka a napr. v 2 rokoch veku dieťaťa ju začne poberať otec)
@loginexistuje Ale ved prispevok do pol roka dietata je "materská" vyplaca ju SP a potom prispevok na dieta od pol roka do 3 rokov je "rodicovsky prispevok" vyplaca ho UPSVaR....tak preto ma zaujima ci moze otec alebo matka poberat "matersku" (nie rodicovsku) a popri tom pracovat ?
@luliu prosim pozri si prispevok co som napisala vyssie, materska a rodicovsky prispevok nie je to iste, ale asi to vela mamiciek nerozlisuje.
@katarinanad obaja rodicia môžu poberať materské po sebe
@katarinanad skus si trochu o tom precitat na nete je plno clankov materske vyplacane socialnou poistovnou je obmedzene casovo inak pre matku a je to kusok viac ako polroka a inak pre otca u neho je to do 3 rokov rodicovsky prispevok vyplaca upsvar o tom tu nediskutujeme tie sa sucasne poberat nedaju
@katarinanad popri poberani materskej sa pracovat moze,ale na novu zmluvu
@katarinanad
Ver tomu ze vsetky co sme tu pisali to striktne odlisujeme a vieme o com piseme skus si dat do google materska pre otca postuduj a potom mozeme pokracovat v diskusii inak to nema zmysel lebo nemas zakladne vedomosti k teme
@katarinanad Jasne pise o MD tak beriem,ze ak mysli MD.😉
@zuzka_puska No a ani na informácie od pracovníčok SP by som sa nespoliehala-bohuzial a cest vynimkam. Jedine,ze by mi to dali "cierne na bielom".
*aj....
A btw.mlada pani nepotrebuje skusenosti ako pise ale zakon-nech si ho najde a naštuduje. Ako mozme citat PC vie ovladat.☺️😋
@loginexistuje No pre mna su to nove informacie, a som rada ze som narazila na tuto temu, ak ta mozem poprosit, posli mi prosim nejaky link na doveryhodny zdroj info, rada si prestudujem, dakujem.
@katarinanad Suhlas s
@loginexistuje . Jediná čo tu "splietas" dve odlisne veci si ty. Matka ak ma narok na MD tak ju pobera 34tyzdnov, osamela matka 37tyzdnov (cize nie pol roka). Otec moze kedykolvek nastúpiť na MD -najskor 6tyzdnov po narodeni dietata (ak nema na MD narok matka) do 3rokov. Otec ma narok na 28tyzdnov MD. Co sa tyka prace-otec moze byt na MD z jednej pracovnej zmluvy a môže na inú PZ s inou prac.poziciou pracovať aj u toho istého zamestnavatela. Co sa tyka matky moze zostat doma na RD ale pozastavi vyplacanie RP. Na ZP sa nahlasi ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov a co sa tyka dochodkoveho poistenia tak sa musia rozhodnúť komu tych 28tyzdnov stat zapocita. Ci môže chodiť dieťa do škôlky to neviem.
Btw.na co by sa tu riesil RP?! Pocas poberania RP môžu obaja rodicia pracovať a dieta moze byt v skolke-takze ziadny problem.😉
@luliu Napr. 2 roky jeden rodic a potom este 1 rok druhy rodic, tak ?
@katarinanad Ake 2roky a aky rok?? Prečítaj si poriadne čo som napisala-to plati.
@katarinanad najprv čerpá materské matka a po nej kedykoľvek do 3r veku dieťaťa môže nastúpiť na materskú otec, dĺžku čerpania napísala @evittam vyssie
@evittam Dakujem za odpoved, precitala som si, toto som pisala pre @luliu.....s nikym sa tu nehadam, zhanam podobne info, ale mam az neprijemny pocit z odpovedi niektorych mamiciek, ide tu podla mna vo fore o vzajomnu podporu, a nie dokazovat si "mudrost"....radsej si to nastudujem sama, ako sa citit ako sopliak v skole.
@luliu no chapem tomu teda dobre, ze matersku moze vycerpat matka a potom po nej aj otec, to je dobra sprava 😉 @loginexistuje to dobre vysvetlila, len tam nespomenula ze po sebe to mozu cerpat, myslela som si ze bud cerpa matka, alebo otec v pripade, ze matka nema narok na cerpanie materskej. Ja nemam narok na cerpanie materskej, takze mozno by nebolo zle skusit aby matersku vycerpal otec presne ako pise @loginexistuje.....vdaka za vsetky informacie ! 🙂
@katarinanad Neviem preco sa cítiš ako "sopliak v škole". Napisala som jasnu odpoved ako to je a ako to funguje. Nic viac a nič menej. Ak tomu neverís tak to uz je len tvoj problem. A teda študuj.😉
@evittam Praveze verím tomu, ako som napisala, som rada a su to dobre informacie, podla mna lepsie a overenejsie ako niekde googlit....citim sa ako sopliak v skole preto, lebo okrem dobrych rad su tu aj poznamky typu "precitaj si poriadne", "co splietas"...ale to uz asi u mna preporodne hormony pracuju....prosim Ta este o info a potom slubujem ze si to uz nastudujem an cez google 🙂 je podmienkou ze otec ked chce nastupit na matersku, co by mohol byt nas pripad, tak to musi byt na novu zmluvu ? Tomuto este celkom nerozumiem, alebo ta poprosim link. Dakujem!
@katarinanad Plati co som napisala. Ano otec musi mat novu zmluvu na novú pracovnú pozíciu. Prepac,ale zbytočne sa rozčuľujes-co ti má človek napisat ked to tu uz napisane je. Nie je nic na tom ked ti niekto napise "čítaj poriadne".😉 A aj rozmýšľaj-prepac, ale ako by mohol pracovať na tu istú zmluvu,z ktorej bude na MD cize čerpať financie z nemocenského poistenia...😉😊. Hormóny-nehormony.😉
Možno by vedela pomôcť @evittam alebo @majusqa77