Manžel konateľ vo svojej s.r.o.chce ísť na materskú

lulupulu
30. okt 2022

Ahojte, fakt sa neviem už z tých textov vysomarit prosím poraďte. Manžel je konateľ vo svojej sročke a chceme aby šiel na materskú s dcérou (1r4m) keďže ja idem na materskú tiež o týždeň. Ako vypočítať ci sa to oplatí alebo teda koľko bude dostávať? Platí si zdravotnú.

vevapeto
30. okt 2022

@lulupulu prečo nie, ak si platil za posledne dva roky pred nástupom na MD 270 dni nemocenské poistenie.

lulupulu
autor
30. okt 2022

@vevapeto nemocenské je do sociálky ze? To nieje zdravotna

sandra19901990
30. okt 2022

Moj bol szco, počas poberania materskej môže pracovať plus neplatil počas poberania niečo, cize sa to oplatilo. Treba zistiť ci aj sro môže počas poberania pracovať a ak Ano, tak sa vyplatí, k príjmu dostane aj navyše materskú. S výpočtom poradia na socialke

lulupulu
autor
30. okt 2022

@sandra19901990 to mi jasné že na sociálke, len to chcem vedieť predtým ako tam pôjdeme. Nieže ja si zrusim rodičovský a on bude mať nakoniec materskú nižšiu ako ja rodičak.. To by ma asi porazilo

lucia147852
30. okt 2022

@lulupulu tak materskú bude mať v takej výške ako si platí odvody. Ak odzubava štát predsa nemôžete čakať že dostanete Max materskú

lulupulu
autor
30. okt 2022

@lucia147852 toto co je za odpoveď? Ako by mal okrádať štát keď si platí zdravotnú???

joannita
30. okt 2022

@lulupulu zdravotna nema nic spolocne s materskym.
Ona to myslela tak ze podnikatelia bezne umyselne platia nizke odvody a tym padom nemozu cakat vysoku matersku. To je logicke.

lulupulu
autor
30. okt 2022

@joannita ja nečakám vysokú materskú, ja som len chcela vedieť ze koľko by mu vyšlo. Teda či sa nám to oplatí. Ak nie tak ja budem pokračovať v rodičovskom lebo 400€je lepšie ako 60€ ak by mal mať len toľko

trgypadl
30. okt 2022

@lulupulu pises, ze si plati len zdravotku, plati si aj socialku?? Od toho sa to vsetko odvija

dundulica
30. okt 2022

@lulupulu je rozdiel či je vo forme iba konateľ, alebo je aj v tej firme zamestnaný ako zamestnanec a platí si normálne všetky zákonné odvody

lilinka88
30. okt 2022

@lulupulu píšeš,že ideš na materskú, čiže rodicak musíš zrušiť tak či tak. Nedá sa poberať oboje
Stále hovoríš o zdravotnych odvodoch, tie nemajú s materskou nič spoločné. Musí platiť odvody do sociálnej poisťovne, posledné dva roky musí mať min 270 dní nemocenského poistenia (to je súčasťou sociálnych odvodov) a zároveň musí mať aktívne nemocenské poistenie, čiže aj aktuálne odvážať do sociálnej poisťovne. Následne je materská 75% z vymeriavacieho základu

mogaa
30. okt 2022

@lulupulu pokiaľ si neplatil odvody do SP a nie je zamestnaný tak nárok na materskú mať nebude....musí mať 270dní nem.poistenia za posledné 2roky....takže buď spĺňa podmienku alebo nie....podľa toho čo píšeš, je len konateľom teda nie zametsnancom a odvody si neplatí

joannita
30. okt 2022

@lulupulu kolko by mu vysla materska je zavisle na tom, kolko si platil odvody so Soc. Poistovne. A v den odchodu na matersku musi byt nemocensky poisteny.... A teda este musi mat poistenie 270dni v poslednych 2 rokoch. Toto musi splnit vsetko.
Opytaj sa muza ci toto vsetko splna a ak plati odvody (do socialnej, nie do zdravvotky), kolko si plati a podla toho to zistis.
Predpokladam ale ze tak ako vacsina podnikatelov, aj tvoj muz plati minimalku (ak teda vobec plati)

vevapeto
30. okt 2022

@lulupulu no predpokladám že socialku si platí riadne, ak nemá dlh na sociálnom viac ako 5€ tak nevidím dôvod prečo by mu neuznali. Počítať sa mu bude z vymeriavacieho základu, z ktorej si socialku platí. Aj môj muž bol takto, oplati sa to keďže mohol aj pracovať a neplatil sociálne počas materskej. Ja som vtedy nastupila do práce.

liljana
30. okt 2022

Ved napis, kolko v priemere mesacne plati matersku a nemocensku poslednych 270 dni a povedia ti. Kazdy kto ma zivnost a pod. plati kazdy mesiac dve platby. Jedna ide na zdravotnu poistovnu, druha na socialnu.
https://www.socpoist.sk/otec-a-materske/1293s

lulupulu
autor
30. okt 2022

@liljana ona nemá živnosť, pri sročke nie je povinné platiť sociálnu. Čiže plati mesačne iba zdravotnú 79€

lulupulu
autor
30. okt 2022

Čiže zrejme nemá nárok vôbec keďže neplatí tu socialnu

trinneo
30. okt 2022

@lulupulu takze nema ziadny narok bohuzial a nedistane nic...

3009
30. okt 2022

@lulupulu samozrejme ak neplatí do sociálnej poisťovne, tak nemá nárok na nič.

liljana
30. okt 2022

V tom linku stoji, musi platit nemocenske poistenie (najmenej 270 dni pocas poslednych 2 rokov), co je sucast odvodov do Socialnej poistovne. Ak plati iba zdravotne poistenie do zdravotnej poistovne, tak nema narok na materske.

kabinka11
30. okt 2022

@lulupulu píšem ss

sense
30. okt 2022

Keďže neplatí odvody do sociálnej poisťovne tak nemá nárok na materské

bets
30. okt 2022

Ako si vypláca príjmy? Však konatel ak má pravidelný aj nepravidelny príjem musí platiť skoro všetky odvody, aj s.r.o za konatela, odvody sa trochu lisia a záleží od druhu zmluvy o odmene.
Jediná možnosť neplatit odvody ani do zdravotnej ani do socialnej poistovne je výplata podielu na zisku, ale to je možné až po ročnej závierke, platí sa len zrážkova dan. Ale ak nemá iný príjem, z ktorého by odvádzal odvody, nie je dobrý nápad táto možnosť. Skôr nejaká vhodná kombinácia vyplácania príjmu a podielu na zisku s cieľom optimalizovať daňovú a odvodovu povinnosť.
Potom dôsledkom je, že keď nemá žiadne odvody do socialnej poistovne nemá nárok na PN, materské, dôchodok, ani vdovske ani nič.

luliu
30. okt 2022

@lulupulu ty musíš rodicak zrušiť tak či tak, keď nastúpis na materskú, obe sa poberať nedá. Tvoj muž nemá na materskú narok

lulupulu
autor
30. okt 2022

@luliu ja budem mat materskú doplacanu do výšky rodičaku keďže mi tiež Nízka vychadza

lulupulu
autor
30. okt 2022

Baby ďakujem už nemusíte komentovať, odpoved som sa už dozvedela

lulupulu
autor
30. okt 2022

@bets a toto je presne ten typ googloveho článku ktorý musím prečítať aspoň 15x aby som vôbec pochopila o com sa píše 😂

bets
30. okt 2022

@lulupulu toto nie je žiadny googlovy článok, ale moja reakcia. Zjavne nemáte páru o odvodoch a daniach, moznostiach vyplacania prijmu konatela. odporúčam dobrého účtovníka, inak si vyrobíte problém do budúcna.

lulupulu
autor
30. okt 2022

@bets ja viem ze to je vaša reakcia, len pre mňa to je zložité to pochopiť preto som to napísala. Manžel účtovníčku ma ale jej som sa na to nepýtala preto sa to pýtam sem.

evica17
30. okt 2022

@bets inak ako to funguje ,ak žena poberá materskú, a aj muž na druhé dieťa zároveň, ale vychádza mu nízka,aj jemu sa dopláca z úradu práce aby mal aspoň tých 380 ? Alebo teda v tomto prípade u nich oboch,ak aj jej majú doplácať z úradu práce a aj jemu by doplácali ?