Ahojte, fakt sa neviem už z tých textov vysomarit prosím poraďte. Manžel je konateľ vo svojej sročke a chceme aby šiel na materskú s dcérou (1r4m) keďže ja idem na materskú tiež o týždeň. Ako vypočítať ci sa to oplatí alebo teda koľko bude dostávať? Platí si zdravotnú.
Moj bol szco, počas poberania materskej môže pracovať plus neplatil počas poberania niečo, cize sa to oplatilo. Treba zistiť ci aj sro môže počas poberania pracovať a ak Ano, tak sa vyplatí, k príjmu dostane aj navyše materskú. S výpočtom poradia na socialke
@sandra19901990 to mi jasné že na sociálke, len to chcem vedieť predtým ako tam pôjdeme. Nieže ja si zrusim rodičovský a on bude mať nakoniec materskú nižšiu ako ja rodičak.. To by ma asi porazilo
@lulupulu tak materskú bude mať v takej výške ako si platí odvody. Ak odzubava štát predsa nemôžete čakať že dostanete Max materskú
@lucia147852 toto co je za odpoveď? Ako by mal okrádať štát keď si platí zdravotnú???
@lulupulu píšeš,že ideš na materskú, čiže rodicak musíš zrušiť tak či tak. Nedá sa poberať oboje
Stále hovoríš o zdravotnych odvodoch, tie nemajú s materskou nič spoločné. Musí platiť odvody do sociálnej poisťovne, posledné dva roky musí mať min 270 dní nemocenského poistenia (to je súčasťou sociálnych odvodov) a zároveň musí mať aktívne nemocenské poistenie, čiže aj aktuálne odvážať do sociálnej poisťovne. Následne je materská 75% z vymeriavacieho základu
@lulupulu kolko by mu vysla materska je zavisle na tom, kolko si platil odvody so Soc. Poistovne. A v den odchodu na matersku musi byt nemocensky poisteny.... A teda este musi mat poistenie 270dni v poslednych 2 rokoch. Toto musi splnit vsetko.
Opytaj sa muza ci toto vsetko splna a ak plati odvody (do socialnej, nie do zdravvotky), kolko si plati a podla toho to zistis.
Predpokladam ale ze tak ako vacsina podnikatelov, aj tvoj muz plati minimalku (ak teda vobec plati)
@lulupulu no predpokladám že socialku si platí riadne, ak nemá dlh na sociálnom viac ako 5€ tak nevidím dôvod prečo by mu neuznali. Počítať sa mu bude z vymeriavacieho základu, z ktorej si socialku platí. Aj môj muž bol takto, oplati sa to keďže mohol aj pracovať a neplatil sociálne počas materskej. Ja som vtedy nastupila do práce.
Ved napis, kolko v priemere mesacne plati matersku a nemocensku poslednych 270 dni a povedia ti. Kazdy kto ma zivnost a pod. plati kazdy mesiac dve platby. Jedna ide na zdravotnu poistovnu, druha na socialnu.
https://www.socpoist.sk/otec-a-materske/1293s
Čiže zrejme nemá nárok vôbec keďže neplatí tu socialnu
V tom linku stoji, musi platit nemocenske poistenie (najmenej 270 dni pocas poslednych 2 rokov), co je sucast odvodov do Socialnej poistovne. Ak plati iba zdravotne poistenie do zdravotnej poistovne, tak nema narok na materske.
Keďže neplatí odvody do sociálnej poisťovne tak nemá nárok na materské
Ako si vypláca príjmy? Však konatel ak má pravidelný aj nepravidelny príjem musí platiť skoro všetky odvody, aj s.r.o za konatela, odvody sa trochu lisia a záleží od druhu zmluvy o odmene.
Jediná možnosť neplatit odvody ani do zdravotnej ani do socialnej poistovne je výplata podielu na zisku, ale to je možné až po ročnej závierke, platí sa len zrážkova dan. Ale ak nemá iný príjem, z ktorého by odvádzal odvody, nie je dobrý nápad táto možnosť. Skôr nejaká vhodná kombinácia vyplácania príjmu a podielu na zisku s cieľom optimalizovať daňovú a odvodovu povinnosť.
Potom dôsledkom je, že keď nemá žiadne odvody do socialnej poistovne nemá nárok na PN, materské, dôchodok, ani vdovske ani nič.
Baby ďakujem už nemusíte komentovať, odpoved som sa už dozvedela
@lulupulu prečo nie, ak si platil za posledne dva roky pred nástupom na MD 270 dni nemocenské poistenie.