Mám nárok na tehotenský príspevok?

valuzan
2. jan 2022

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či mám nárok na Tehotenské keď som mamička dcérky ktorá bude mať vo februári 3r. a som tehotná 15 týždeň. Nepracovala som ani pred malou lebo som vyšla zo strednej a otehotnela a už ma nechceli nikde zobrať a teraz má tiež nikde nezoberú, veď kto by zamestnával na pár mesiacov tehotnú ženu. Dávajú aj príspevok tehotným študentkám tak prečo by nemohli aj mne? A ak náhodou nemám vedeli by ste mi poradiť či na niečo budem mať nárok. Ďakujem

belllinka
2. jan 2022

@valuzan a čím si ty doteraz prispela do systému, že chceš iba brať a "mať na niečo nárok"?

mogaa
2. jan 2022

@valuzan nie nemáš nárok - pri tehotenskom nespĺňaš ani podmienku 270dní NP ani aktívne NP a študentskom tehotenskom -nie si študentka.....

mogaa
2. jan 2022

@valuzan a nárok nebudeš mať na nič...jedine práca a ak ťa lekár vypíše na PN, tak PN-ka....

gvenduska
2. jan 2022

Musíte splniť podmienky a keď píšete že ste nepracovala tak nárok nemáte na tehotenske

valuzan
autor
2. jan 2022

@belllinka čakala som debilné komentáre ale nie hneď prvý, vysvetlím to asi po lopate , po prvé nie som cigánka ani nie som typ človeka ktorý by len okrádal, tehotnú ženu nikto zamestnať nechce a áno rada by som nejaké peniaze dostala keďže už jedno dieťa mám a do škôlky my ju na pol roka nechcú zobrať iba od septembra a rada by som jej aj niečo dala do úst. Moja treba mi aj platiť nájom ale žena ako ty si sa do takejto situácie asi nedostala tak to nepochopíš, preto by som chcela poprosiť všetky múdre ženy ktoré iba čakajú aby mohli do niekoho rýpať a nemajú nič iné na práci nech si nechajú blbé komentáre pre seba. Ja tu nepotrebujem blbé komentáre len som sa pýtala. Ďakujem

zmrzlinka2021
2. jan 2022

@valuzan na zivenie máš manžela, on sa má starať, nie my

valuzan
autor
2. jan 2022

@zmrzlinka2021 aké ste vy všetky múdre sa zo srandy asi nepýtam keď neviete o mojej životnej situácii nič tak nekomentujte

lenkasarka
2. jan 2022

@valuzan nepísali ti blbe komentáre, len komentáre k veci. Ak raz nemáš nárok,lebo nesplníš podmienky darmo sa čertis. Štát nesupluje rodičov. Ak nemáš za čo platiť nájom a dať čo dieťaťu do úst možno s druhým dieťaťom trebalo chvíľku počkať.

ukulela
2. jan 2022

@valuzan moja, ver, ze aj ciganka, co nepracuje, dostane len tolko, co ty. Teda rodicak a pridavky na dieta a aj jednorazovy prispwvok pri narodeni. Sorry, ale 270 dni nemocwnskeho poistenia je mizerna podmienka. 9 mesiacov sa da odmakat hocikde. Samozrejme pred prvym otehotnenim.... takze sa nezduvaj. Ak mas zlu zivotnu sitiaciu, na upsvare ti povedia, ci mas marok na hmotnu nudzu, ci ine soc. davky.

valuzan
autor
2. jan 2022

@lenkasarka dá sa to aj normálne napísať a nie rýpať... Ďakujem za odpovede ale dalo sa to aj slušne napísať proste nie nemáš nárok a vybavené

zmrzlinka2021
2. jan 2022

@valuzan si už druhýkrát tehotná, takže snáď máš muža. Prečo očakávať, že ťa budeme živiť my?

petamich
2. jan 2022

ono zial alebo nastastie zalezi od toho, kto a kedy sa na to pozera funguje vyplacanie davok na principe kolektivizmu - nieco do systemu das a nasledne z neho nieco dostanes 🤷‍♀️ je to skratka fakt, kedze momentalne nesplnas podmienky potrebne pre narok na tehotenske a materske, tak po narodeni dietata budes mat narok na nizsi rodicovsky prispevok, rodinne pridavky a po 28 dnoch prispevok pri narodeni dietata (tzv. kocikovne), ak zijes sama a preukazatelne si v nudzi tak teoreticky este davku v hmotnej nudzi

ja osobne ta sudit nebudem, nepoznam ta, nepoznam tvoj pribeh a nemam na to pravo ale tak trochu chapem i zeny co tu doteraz reagovali na komentare a ty sama musis uznat, ze mat druhe dieta, ked zrejme neviem uzivit ani to prve je mozno kusok nezodpovedne

valuzan
autor
2. jan 2022

@zmrzlinka2021 och ale že živiť Rómov z 10 deťmi ktorý sú závislý na VÁS tak to vám neva

loginexistuje
2. jan 2022

@valuzan nemas narok na tehotenske ani na PN ani na materske po porode druheho dietata dostanes jednorazovo kocikove mesacne RP ten nizssi a dva pridavky na deti

ak by si chcela davky v hmotnej nidzi treba sa pozriet na celu domacnost najma manzelov/partnerov prijem ak nejaky ma na hmotnu nedosiahnete prip ci zijes s rodicmi tak sa rata aj ich prijem

jaskolka
2. jan 2022

Nemáš nijaký špeciálny narok na nijaký príspevok
To ze "dajú študentkam, tak môžu dat aj mne" je trochu od veci. Lebo ty nie si študentka. Máš nárok na kočíkovne a rodičovský po pôrode a prídavky. To je všetko

mogaa
2. jan 2022

@valuzan doteraz bol pandemický rodičovský, ten ale od januára zrušili, takže momentálne ak si bez práce, nič nie je...teoreticky príspevok v hmotnej núdzi ak budeš spĺňať podmienky alebo príspevok na bývanie(tiež musíš spĺňať podmienky)....ale mamičiek čo boli po skončení RD bez práce tu boli tisíce a dávno pred covidom a nikto sa nestaral kde dajú dieťa aby mohli ísť do práce...ty keďže si vedela že nemáš aktívne NP si si mala rozmyslieť tehotenstvo a otehotnieť až ke´d budeš mať prácu, taká je realita.....takto nemáš nárok na nič.....

loginexistuje
2. jan 2022

@valuzan a dost prestan si tu brat do ust Romov maju take iste naroky ako ty cim si ty ina nic si neodpracovala spocitaj si kolke tisice si stala stat (pracujucich ludi)

lenkasarka
2. jan 2022

@valuzan iste chapem,len slovenský národný šport je naťahovať ruky a žebrat. Preto niekedy ľudia ktorí pracujú roky majú podráždene komentáre k takým príspevkom.

breeenda
2. jan 2022

@valuzan ale veď tie deti nemáš so štátom, ale so svojím mužom, štát ti predsa nekazal plodiť deti jedno za druhým a potom nemať z čoho žiť... Ja keď som chcela dieťa, najskôr som si poriesila bývanie a prácu, aby som mala nárok na materskú po narodení dietata.. A detto pri druhom dieťati... Najskôr odrobiť, potom porodiť... Nechápem aké komentáre si čakala?

belllinka
2. jan 2022

@valuzan si taka ista, ako tie romky, ktore spominas. Iba robis deti a pytas sa na davky. To este len budes mat vesele, ked si budes hladat robotu po dvoch materskych a bez odrobeneho jedineho dna. Si potom nezabudni urobit radaej dalsie dieta

valuzan
autor
2. jan 2022

@lenkasarka ja som pracovala ale nie na zmluvu a pracovala som ťažšie ako polovica z vás tu. Hneď po škole som pracovala na stavbe a tým prepáčte sa počas tehotenstva asi živiť nemôžem.

lenkasarka
2. jan 2022

@valuzan rozumiem,len tým pádom si si ušila na seba bič ak si pracovala bez zmluvy.

belllinka
2. jan 2022

@valuzan ved si pisala ze si nikde nepracovala lebo si otehotnela hned po strednej. Kde si na strednej pracovala na stavbe? 😀

lienka.7
2. jan 2022

@valuzan nikto ti tu nenapísal nic zle... nerobila si, nemáš narok na nič. Zial.
Vsak ani predtým si nemala, na základe čoho si myslíš ze budeš mat teraz?
Preco si sa radšej nešla na aspon 1 rok zamestnať? Hned ďalšie dieťa si urobiť...Aby si mala narok aspon na nejaké minimálne príspevky? Myslíš ze po 2 dieťati to budeš mat ľahšie? S 2 deťmi bez skusenosti ze sa o teba potrhaju zamestnávatelia?
Vieš, systém funguje tak, ze daco do neho musis dat, aby si mohla čerpať. A ani cigáni nemajú narok na "tisice" mizno tak na hmotnú núdzu ale tak ako oni snáď nežijes... píšeš ze si pracovala... prečo na cierno, hm? Vidíš teraz ta to dobehlo (nevysmievam sa ti, aby si to tak nebrala).
Ja osobne nesúhlasím ani aby študentky dostávali tehotenský príspevok, jednak väčšina z nich nič do systému tiez nezaplatila (toto s tebou suhlasim(, jednak budeš ma človek študovať alebo robit deti.

mogaa
2. jan 2022

@valuzan si v 15 týždni....prepáč ale nie si v pokročilom štádiu tehotenstva, takže stále sú práce kde pracovať môžeš....pobehaj stánky s rýchlym občerstvením , novinové stánky, cukrárne, stávkové kancelárie.....stačí ak zoženieš brigádu, TPP ti nedá nikto ale brigádnicky ťa zoberú....odrob 3 mesiace a môžeš ísť na PN (ak ti ju lekárka dá až do pôrodu).....nikto ti nekáže ísť pracovať na stavbu alebo do automobilky ale nájdi si ľahšiu prácu, tehotenstvo nie je choroba...môžeš ísť hoci upratovať kancelárie alebo upratovačku do škôlky/školy....prác ktoré môžeš robiť sú desiatky, stačí si vybrať....staršie dieťa povaruje babka, či niekto s rodiny alebo sa prestriedate s mužom....nemusíš ani robiť na 8hodín ale na skrátený úväzok...tebe stačí odrobiť 3mesiace a potom môžeš ísť na PN aby sa t PN rátala z terajšieho príjmu a nie z minimálky....

dzulli1980
2. jan 2022

Od otca/otcov svojich detí si pýtaj peniaze ... prečo by Ti mal štát platiť? Predpokladám, že na tej stavbe si pracovala (ak si tam teda naozaj pracovala) na čierno, do systému za Teba nikto nič neodvádzal ... tak čo chceš? Idú mi na nervy takíto darmožráči, len natŕčať dlaň, nič pre to neurobiť ... lenže tak to nefunguje ... chvalabohu.

mony232
2. jan 2022

@valuzan neviem v akej si situacii,ale keďže nespomínaš partnera,manžela tak predpokladam že si osamelá matka.Dufam,že máš poriešene vyživne od otca/otcov deti.Skus sa ešte informovať na UPSVAR ale nárok budeš mať asi len na rodičak a rodinné pridavky

sisa_s
2. jan 2022

@mony232 popis v profile: "Žijeme s mojím priateľom a našou malou dcérkou šťastný a rušný život. Sme rodičia pár mesiacov a učíme sa každým novým dňom. Mám rada pečenie. Najlepšie mi idú torty. Rada by som s tým začala podnikať."

mony232
2. jan 2022

@sisa_s aha tak popis v profile som predtým nečítala,až teraz.Tak potom priateľ sa musí postarať

lienka.7
2. jan 2022

@sisa_s moze popri RD napr. piecť a tým si aspon trosku privyrobiť... ja piecť neviem, pokojne by som si kúpila daco od nejakej maminky