Končí mi rodičovská a som znovu tehotná

31. mar 2022

Ahojte. Prosím, poraďte mi. Začiatkom mája mi končí RD. Mám tpp, cca 50 dní starej dovolenky. Pred pár dňami som zistila, že som opäť tehotná. TP mám v polke novembra, na MD by som mala nastúpiť v októbri. Moja otázka znie, čo je lepšie. Mám hneď po RD nastúpiť na PN, či si mám vyčerpať dovolenku a tak ísť na PN? Budem mať vôbec nárok na MD? Či celé tri roky budem mať ten základný nízky RP? Mám dve deti. Pri nich som stíhala reťazovú materskú. Prvá materská sa mi počítala z príjmu, druhá z odhadovaného prijmú. Preto ma zaujíma, či si ,, nepokazím'' MD čerpaním dovolenky. Dovolenka by mi vyšla do konca júla. August a september by som mohla pracovať, ale moja práca vyžaduje kopec školení. Neverím, že zamestnávateľ bude chcieť do mňa investovať, keď o chvíľku zas pôjdem preč. Pracujem v banke. Do práce som sa tešila, tehotenstvo ma riadne zaskočilo. Ďakujem.

slniecko3108
31. mar 2022

Podľa mňa sa dohodnúť zo zamestnávateľom. Ak máš lepšie platenú dovolenku tak by som šla na ňu a potom asi PN alebo dohoda zo zamestnávateľom...možno niekto lepšie poradí ale ja by som to asi takto riešila. Prípadne ísť rovno na pn...

simona92101
31. mar 2022

Isla by som na PNku,a dovolenku si šporila na cas po materskej.

nafka0483
31. mar 2022

V prvom rade na PN vypisuje lekar ak je na to zdravotny dovod.
Nesluzi na pokrytie casu kedy sa niekomu nechce pracovat. Mozes normalne nastupit do prace v maji a pracovat do nastupu na MD.

mamamasama
31. mar 2022

@nafka0483 az na to, ze niektore z nas maju povolania, ktore tazko mozeme vykonavat tehotne

nafka0483
31. mar 2022

@mamamasama Na to tak isto nesluzi PN, to vsetko je osetrene v zakonniku prace - bud preradenie na inu pracu alebo ak sa neda, tak ostavas doma a bezi ti plna mzda.
Ak nie je zdravotny dovod, tak naco byt obmedzena liecebnym rezimom a vyrazne znizenym prijmom?

simona92101
31. mar 2022

@nafka0483 ja mam podobny problem,avsak kvoli zdr.problemom nemozem nastupit na povodne miesto.kedze nic ine sa v nasej firme robit neda,nemaju mi co ponuknut.tak do porodu musim ist na PNku.som po 2 MA v kratkom case,rada by som pracovala ale zdravie a babatko mi je prvorade,nejde tu o zneuzivanie.

nafka0483
31. mar 2022

@simona92101 Ale ved je nieco uplne ine ked si rizikova kvoli potratom, jasne ze to mas zdravotnu indikaciu na PN.

V pripade ze by si nemala, ze mas bezproblemove nerizikpve tehotenstvo a ako tehotna nemozes vykonavat danu pracu a nie je mozne preradit na inde, tak zo zakona ostavas doma a plat ti bezi.

lubenka0806
31. mar 2022

Kopirujem moj prispevok z inej diskusie. Pozri toto cast: pracovný pomer trva ale do porodu chcem byt doma.

https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...

Podla tohto treba nastupit aspon na 1 den do prace alebo si v ten den cerpat dovolenku aby sa obnovilo nemocenske poistenie. Urcite to nevykryvat celé PN alebo neplatným voľnom aby si nezostala sklamana z výšky materskej. Nie som v tomto odbornik, ale myslim, ze toto stale plati ako to tam je pisane ;)

autor
31. mar 2022

Ďakujem všetkým za odpoveď. Ako som písala, ja do práce chcem ísť. Ale na personálnom mi povedali, že najprv si musím vyčerpať starú dovolenku, vyplatiť alebo presunúť sa nedá. Pýtala som sa na to, keď sme sa dohadovali na nástupe. To som ešte nevedela, že som opäť tehotná. to bude koniec júla, kým ju vyčerpem. Do md bude 2mesiace, obávam sa, že mi dajú výpoveď. Z pohľadu zamestnávateľa som pre neho na príťaž, keď by ma mal zas posielať na školenia, keď vie, že za 2 mesiace odídem. A ešte k tomu sa zrušilo moje pracovné miesto, lebo sa rušili pobočky. Bez certifikátov v NB, školení na poistenie, investovanie atď pracovať v banke nemôžem. Momentálne som v prvom trimestri, beriem duphaston na udržanie, mám byť v kľudovom režime.

simona92101
31. mar 2022

@nafka0483 lekar ma odmietol vypisat na rizikove,kedze vysledky mam ok 🤷‍♀️ ja sa vsak necitim dobre,pracu mam narocnu,byt nonstop na telefone aj v noci uz nezvladam. Cize ci chcem ci nie,na PN buddm musiet ist.

nafka0483
31. mar 2022

@simona92101 Pozri sa, v prvom rade mas narok pisomne poziadat o upravu pracovnych podmienok kvoli tehotenstvu - napr ziadna nocna praca a pod.
Ak ti to upravit nevedia, tak ostavas doma a plny plat ti bezi.

Ak sa ty chces sama obabrat a ist na PN (na ktoru ta lekar odmieta vypisat lebo nie je dovod) a byt obmedzena liecebnym rezimom (sediet doma bez vychadzok alebo byt viazana na casy vychadzok) a ukratit sa poriadne na prijme, tak prosim... "vybav" si PN.

Takze ziadne ze ci chcem ci nie budem musiet, lebo nemusis.

simona92101
31. mar 2022

@nafka0483 robim pracu dispecera leteckych urgentov,na tejto praci sa neda nic zmenit,upravit,skratit ani nijako obabrat.preradit na inu poziciu nieje kam,vsetci sme dispeceri,jedine na upratovacku ...

nafka0483
31. mar 2022

@simona92101 Nerozumies co pisem?
Ak sa neda, tak mas prekazku v praci a ostavas doma a plat ti bezi. Co je na tom nepochopitelne?

nafka0483
31. mar 2022

@simona92101 A inak mas krasnu pracu 🙂 keby som nemala diagnozu aku mam tak by som to chcela robit, ale takto je to nemozne.

simona92101
31. mar 2022

@nafka0483 no neviem ci krasna,skor narocna a clovek velmi rychlo vyhori,lebo psychicky je to o hubu.hlavne ak ma clovek rodinu,a musi po nociach riesit a hladat lietadla pre zakaznika,ktore by za lacny peniaz nalozili material a doviezli tak,aby im nestala linka 😃
Ja viem co mas na mysli,ale pytala som sa aj na personalnom aj v person.agenture a vraj v tomto pripade sa to neda uplatnit..

nafka0483
31. mar 2022

@simona92101 Z akeho dovodu by sa to uplatnit nedalo? Na aky zakon ta odkazali ze pre teba to v tomto pripade neplati? Nezda sa mi to.

mamamasama
31. mar 2022

@simona92101 ja tiež letectvo 🙂 ...letuška..nie je ma kam preradiť...

mamamasama
31. mar 2022

@simona92101 inak...obdivujem ťa...máš krásne povolanie, ale mega náročné...

simona92101
31. mar 2022

@mamamasama uvediem na pravu mieru,aby nedoslo k omylu,nepracujem pre letectvo ale pre spedicnu firmu.to,co kolegovia neporiesia pozemnou dopravou nacas,riesim ja po nociach leteckymi specialmi ked im uz hori za zadkom.mozem robit aj z domu,staci mi comp,telefon a dobra huba a dar reci 😃 pre mna nie krasna,ale zaujimava praca,poznam snad kazde letisko v hocijakej diere 😃 peniaze su to pekne,ale nestoja za tie stresy,cize som rada ze zostavam doma 😃

nafka0483
31. mar 2022

@mamamasama Tiez pre teba plati ta druha moznost ked nie je ksm preradit, zakon na to mysli ;)

sasikk
27. apr 2022

Ahoj, prosim ako by ti mohol dat zamestnavatel vypoved počas tehu? To nemoze. Tiez pracujem v banke a nastala mi presne trápnosti situácia, v juny mi konci rd a ja som prave zistila ze som tehotna… samozrejme hned oznámim do prace tehotenstvo aby som bola v ochrannej lehote no vratit sa nebudem moct, tiez to vida na dake 3-4 mesiace a to mi nikto skolenia nezaplatí… taktiez maleho zapisujem do skolky az od sept. Takze cele leto i tak pracovat nebudem moct… zajtra idem do prace za sefkou aby sme sa dako dohodli 🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️
Ako si dopadla ty?

sasikk
27. apr 2022

Inak tiez uz mam duphaston na udržanie, mala som 1XMA potom som ostala hned na rizikovom a teraz neviem 🤷🏽‍♀️ Asi to budem tiez riesit PN pretoze ak mi bude tak zle ako pri prvom tak by som ani nikde pracovat nemohla.. pregrcala som cele dni ked som nespala som grcala… teraz mi je zatial len zle grciam malokedy ale este to poriadne ani nezačalo 😔😔

autor
27. apr 2022

@sasikk gratulujem. Dopadlo to super. Na kontrole od dr som poprosila potvrdenie o tehotenstve, ktoré som poslala do práce, aby som bola v ochrannej lehote. Bola som ešte v nízkom tt, nemala som tehotenskú knižku. Po ukončení RD vyčerpem dovolenku úplne celú. Nebol s tým problém. A následne buď od dr PN alebo neplatené voľno. Takže nárok na tehotenskú dávku, MD mi vznikne, keďže stále som v TPP. A aj po ukončení ďalšej RD sa budem mať kde vrátiť. Ale to je ešte veľmi ďaleko. Uvidíme, čo čas prinesie.

sasikk
27. apr 2022

Ježiš to si ma velmi potesila dufam ze aj mne sa podari to aspon takto vyb akt, potvrdenie od dr uz mam zajtra idem za sefkou a uvidim, som hlavne rada ze budem mat narok na MD aj RD a popripade aj ja tu PN… ani neviem kolko mam dovolenky ani nic, prosim ak chces napis mi sukromne v akej banke pracuješ 🙂 môžeme este vymenit dake info ak budes taka dobra 🙏🏻 potom lebo naozaj som nevedela co ma caka a kedze ty uz mas skusenost 😅

autor
27. apr 2022

@sasikk večer sa ozvem. Idem po deti do škôlky

sasikk
27. apr 2022

Ďakujem ❤️❤️❤️

mimi852021
18. mar 2024

Dobrý deň vidím že je to staršie a diskusia presne príklad ako riešim aj sa vám to podarilo? Dakujem

autor
18. mar 2024

@mimi852021 ahoj. Takže v máji 2022 mi skončila RD. Následne som si vyčerpala dovolenku a nakoniec som nastúpila aj na PN, musela som, bola som na odbere plodovej vody, odtekala mi predčasne voda, niekoľkokrát som si poležala v nemocnici... v októbri som nastúpila na MD. Drobec sa narodil predčasne . Ešte aj pred plánovanou sekciou... nárok na tehotenské a aj materskú som mala. Vyrátala sa mi podľa podkladov, ktoré urobila ekonómka.

mimi852021
19. mar 2024

Ďakujem za odpoveď. Ratala sa ti materská rokmi z roku 2022 keď si čerpala dovolenku alebo z pred prvej materskej. Dakujem

autor
19. mar 2024

@mimi852021 z doby čerpania dovolenky.