Je materská dovolenka povinná?

julianka28
10. aug 2022

Maminky
Chcela by som sa opýtať či je pre mňa ako zamestnanca na TPP materská dovolenka povinná - teda či je povinne nastúpiť na materskú alebo je to len možnosť ?

e1i
10. aug 2022

@julianka28 min 6t pred porodom a 6t po porode moze byt na MD iba mama. Po tych 6t veku dieťaťa moze aj otec napr

tramtada31
10. aug 2022

Nemusis nastúpiť, ale prídeš o matersku davku

tramtada31
10. aug 2022

Napr nejakej kadernicke sa oplatí nenastúpiť a robit do porodu ako poberať almužnu.

julianka28
autor
10. aug 2022

@e1i ďakujem no je to povinnosť ? Musíš ísť na materskú alebo nemusíš vôbec odovzdať tu žiadost?

julianka28
autor
10. aug 2022

@tramtada31 ďakujem , takže je to naše rozhodnutie nie zákonom Dana povinnosť

alenah31
11. aug 2022

@tramtada31 almužnu? Materské je 75% z DVZ hrubej mzdy čo je prakticky tvoj štandardný mesačný celý plat. Pokiaľ nejaká kaderníčka robí na živnosť popri materskej dokonca môže naďalej pracovať a materské jej nezaniká - to kto sa dobrovoľne o toto pripraví? Rodičovský príspevok je potom závislý na tom či si poberala materské - čiže nižší - pre všetkých alebo vyšší - pre tých, ktorým bolo priznané materské. A áno - to je nižšia suma - ale to nie je mzda. Kto ti bráni pracovať? Rodičovský príspevok je dávka vyplácaná štátom ako príspevok na starostlivosť o dieťa - z toho nemajú vykrývať svoje náklady rodičia a popri jeho poberaní môžeš zároveň pracovať a nárok naň nestratíš. @julianka28 - nie MD nie je povinná, nastúpiť na ňu nemusíš. Nemusíš nastúpiť ani na RD - ale to sa pripravíš o RP, ktorý ti bude vyplácaný nezávisle od toho či robíš alebo nie až do dovŕšenia troch rokov dieťaťa ( v prípade nepriznania materskej to bude ten nižší RP)..

dori2
11. aug 2022

@alenah31 no almuznu dostanu ti szco co odrbavaju stat. potom- samozrejme- nariekaju…

alenah31
11. aug 2022

@dori2 tak ale to sa ťažko budú niekde sťažovať. Ak sa chystajú na MD tak si treba na to obdobie v takom prípade odkladať niekde do pančuchy. Toto mám úplne čerstvú skúsenosť - živnostník - zárobok super, no odvody - minimálne (šikovný účtovník zariadi). Vo februári mal ťažký úraz doma - privalil ho strom. Nemocenské z min. odvodov nedostatočné pre rodinu a ID, ktorý mu teraz priznali - na zaplakanie. Chalanko má 42 rokov - keby si aspoň odkladal niečo bokom, ale vôbec a úrazovú poistku tiež nemal☹

guiseppinka
11. aug 2022

Mna by celkom zaujimala ta prakticka stranka veci - na MD nenastupis, budes chodit do prace a potom? Ved nevies kedy porodis, ked by si zacala rodit pocas dna, tak akoze v robote povies, sorry, idem do nemocky, porodis a dalsi den si spat v robote? Alebo vezmes dovcu?

anjelicek26
11. aug 2022

@guiseppinka tak ved moze byt normalne PN v dobe, kedy bola v nemocnici... aj ked je to porod...aspon ja to tak vidim... vela zien robi s domu a skutocne takyto problem nema, ze tam bude zrazu aj babo ich nejako neobmedzi... ked spravuje nejake webky, robi uctovnictvo ci preklady a veci tomu podobne, to sa da a moze to byt na TPP...

dori2
11. aug 2022

@alenah31 tak to je to riziko. proste bud platis do sstemu a mas to potom aspon ako taku istotu, alebo musis ratat s takymto rizikom…

tatianaba
11. aug 2022

@dori2 Sorry,ale toto nie je vzdy pravda. Ja som bola SZCO,platila som riadne,ako mi socialka urcila, ziadne odrbavanie statu,zarobila som 1000€ mesacne. V danovom som neodrbavala,nemala som "sikovneho" uctovnika. A matersku som mala nizsiu ako vyssi rodicak.

dori2
11. aug 2022

@tatianaba tak tam cosi nesedi… vypocet materskeho ma predsa kazd rovnaky…

lenkakravcova
11. aug 2022

@tatianaba Pretože 1000€ do mesiaca pri živnosti nie je čistá a ani hrubá mzda ale superhrubá mzda. Z nej si platila nízke odvody.
Ak by si bola zamestnané, tak pri 1000€ superhrubejmzde by si na účte mesačne nasla čistú mzdu okolo 500€.

lenkakravcova
11. aug 2022

@dori2 neberie do úvahy to, že suma, ktorú uvádza je superhrubá mzda (príjem, tržba szco). Nie čistá mzda zamestnanca.

lenkakravcova
11. aug 2022

@tatianaba platila si si každý mesiac odvody okolo 280€?
Ak áno, tak vtedy by si mala mat čistú mzdu okolo 700€ = materské okolo 500€
Ak si platila odvody nižšie, tak si mala nižšiu materskú.

ajka0207
11. aug 2022

@alenah31 ale veď ako SZČO môže poberať materské a ďalej pracovať, čo by získala tým že by to materské nepoberala?

dori2
11. aug 2022

@lenkakravcova vravim ze tam nieco nesedi. vypocet ma kazdy rovnaky. ak mi stat vezme malo nemozem cakat ze mi da vela🤷‍♀️

alenah31
11. aug 2022

@ajka0207 a ty aj čítaš čo píšem? Presne to som jej napísala

alenah31
11. aug 2022

@lenkakravcova materské sa počíta z brutta. Ak by mala teoreticky každý mesiac min. rok brutto 1000€ tak materské jej vychádza v tomto roku cca 750€ - čo je prakticky výška jej mzdy netto (12000:365x0,75x31 - ak má mesiac 31 dní, x30 - ak má mesiac 30 dní).

guiseppinka
11. aug 2022

@anjelicek26 tak ale zase kto by sadal na pn, ked moze mat x-krat viac na MD. V de nie je zakonom osetrene materske? V at sa nesmie 8 tyzdnov pred a po porode pracovat.

anjelicek26
11. aug 2022

@guiseppinka pracovat mozes na vlastnu ziadost aj v den, kedy rodis, tych 6 tyzdnov pred je moznost, nie povinnost... ale myslim, ze tie prve tyzdne potom su u nas povinne, to musim pozriet, skor som v tom, ze si ich moze - uplatnit len matka a nie otec, potom uz na matersku moze nastupit otec... ale pozriem to, viem na sto percent, ze pred si to zobrat nemusi... u nas je PN plny plat v nemecku platene zamestnavatelom (prve tyzdne PN), takze to rozdiel pre tie zeny nie je.... urcite ma dobre dovody, preco nechce pracu prerusit a je zlucitelna s babatkom, inak by na tym asi neuvazovala...

ibrunova
11. aug 2022

Mne sa marí, že povinná, 6 týždňov pred a 6 týždňov po. Raz jedna baba prosila lekára, aby jej dal nástup na MD neskôr, niečo jej tam nevychádzalo, tak umelo menil termín pôrodu, lebo že tých 6 týždňov musí dodržať. Nehovorím o subjektívnych pocitoch, že umelo budeš robiť dokedy? Mne už bolo vtedy všetko,cítila som sa už ako vorvaň. A po pôrode akože z nemocnice do práce či ako?

anjelicek26
11. aug 2022

§168 ods. 4 Zákonníka práce:

(4) Materská dovolenka v súvislosti s pôrodom nesmie byť kratšia ako 14 týždňov a nemôže sa skončiť ani prerušiť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu.

takze na Slovensku to asi take lahke obijst nebude, je to povinne

alenah31
11. aug 2022

@anjelicek26 nie je povinná. Nikde nie je napísané, že na ňu nastúpiť musím - ale ak už na ňu nastúpim a požiadam o materské som povinná dodržať lehotu, na ktorej na nej mám zotrvať - to sú dve rozdielne veci - mať na niečo nárok a nevyužiť to alebo využiť - čo obnáša určité podmienky.

anjelicek26
11. aug 2022

@alenah31 dobry bod, toto mi nenapadlo.

alenah31
11. aug 2022

@anjelicek26 to ja napr. ako s evidenciou na ÚP a čerpaním podpory. Mám nárok - no nie je povinnosť evidovať sa a podporu čerpať. Ja som napr. na MD nastúpila až týždeň pred pôrodom - brala som ju kratšie - ale mala som dôvod - mne sa to skrz prácu resp. ohodnotenie za prácu finančne riadne oplatilo.

ajka0207
11. aug 2022

@alenah31 som ťa asi zle označila, prepáč

matabb73
11. aug 2022

@dori2 živnostníci majú polovičný vymeriavaci základ. Takže ak zamestnanec a živnostník zarobia rovnako, živnostník dostane polovičné dávky, aj keď nepodvádza a platí tak, ako mu vyjde. Ja som tiež odvádzala poctivo a napriek tomu som mala materskú na úrovni rodičáku a rovnakú ako ženy, čo nikdy nerobili. V tomto štáte živnostník asi nie je rovnaký človek ako zamestnanec. Svedčí o tom aj Matovičov "zvýšený daňový bonus", ktorý nižšie zarábajúcim živnostníkom vychádza nižší ako pred tým.

tramtada31
11. aug 2022

@dori2 almuznu dostanu živnostníci, ktori odrbavaju stat? A ako sa dá dnes odrbavat, ked nejaká živnostníčka robila v nejakom stanocku v zámočníckej službe niekde v Rimavské sobote, tá asi mesačne nezarobi 2000eur. Ma povinnosť registračnej pokladne, čiže asi moc bez bločku nepredá, uplatní si maximálne tak paušálne náklady, tak kde odrbala stat? To bola len modelová situácia. Ja som mala našťastie materske vďaka TPP vysoku, ale nemôžu všetci pracovať v bankách, korporatoch, na úradoch, ale treba aj remeselníkov, pracovníkov v službách, lebo na nich stoji naše hospodárstvo a kvalita zivota.