Ahojte , mam 2rocneho syna, som s nim na rodicovskej. Zavolali ma do prace, muz by chcel ist na matersku. Problem je, že je hasic a na personalnom mu povedali, ze nema narok. Prosim je tu niekto, kto ma muža hasica, policajta, vojaka a ten bol/je na materskej? Je to vobec mozne? Zakon je podla mna dost nejednoznacny.
Preco by nemohli?
A to preco? Ved matersku mozu vyuzit obaja rodicia nie? Ci na hasicov to neplati?
neviem s urcitostou, nemam to presne nastudovane... mm je hasic, ale v sukromnej firme. ale logicky - ak je policajtka, hasicka, vojacka - tak co porodi v robote? zo zakona moze ist otec na matersku do veku 3 rokov dietata, len to musi v nejakom termine (tusim 1 m) oznamit zamestnavatelovi, a ma tu matersku o par tyzdnov kratsiu ako zena ktora porodi.
@nivea777
nie je pravda aj otec moze ist na matersku, ma na to zo zakona narok, dokonca je to ekonimicky ovela vyhodnejsie - matka ide cca 8mes na matersku, pobera 65% z platu, a potom by dostala len 200e rodicovsky. ale ak pojde po tych 8 mesiacoch - alebo hocikedy do 3r (teda napr v 2r4m dietata) otec na matersku, dostane aj on cca 8m 65% z platu, resp. teda z vymeriavacieho zakladu....
Aha no zaujimave :-/
@lenja01 Zákoník práce jasne hovorí, že môže ísť aj otec dieťaťa, ale či nemajú hasiči nejakú internú smernicu, to neviem, môj mm je tiež hasič, ale o ničom takom nevie.... Tiež som myslela, že by mohol ísť, ak sa ja budem musieť vrátiť do práce... mne teraz končí materská a začína rodičovská....
ahojko neviem ci nemozu ist na MD, ale viem ze podla "zákona o sociálnom poistení (č. 462/2003 Z. z.) sa nevzťahuje na príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Železničnej polície, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, colníkov, profesionálnych vojakov ozbrojených síl, vojakov mimoriadnej služby, ktorých sociálne zabezpečenie je upravené osobitným predpisom..." takze si treba pohladat osobitny predpis podla ktoreho je upravene ako moze/nemoze ist na MD. pretoze, osobne si myslim, ze vsetky zeny v tychto sferach na tie MD chodia (ci nie???!!!) Myslim, ze ta moznost by tu mala byt, len personalistka o nej asi nevie. moj nazor... takze hlladat osobitny predpis, alebo jej toto supnut medzi oci nech si to hlada ona...
@katy31 ide o matersku...kazdy chlap na nu moze ist do 3rokov dietata
Akurat som pozerala Zakon o statnej sluzbe a ten nezakazuje rodicovsku dovolenku, dokonca sa odvolava na Zakonnik prace, dokonca
@katka253111 to je rodicovska dovolenka....nie materska.... materska je 34 tyzdnov prvych, o rodicovsku dovolenku ziadas do troch rokov dietata, ak je nevyhovujuci zdravotny stav dietata, da sa dlhsie....
Mala som kolegu policajta, ktorý na rodičovskom príspevku bol. Keďže je už niekoľko rokov vo výsluhe, podrobnosti ti nezistím...
materská či rodičovská dovolenka je u policajtov upravená v § 44 a v § 152 zákona o štátnej službe príslušníkov PZ...
a nakoniec § 102 Zákona č. 315/2001 Z. z. o Hasičskom a záchrannom zbore aj tam je to uvedené už konkrétne u hasičov... tiež sa tam píše o príslušníčke aj príslušníkovi HaZZ...
@katy31 to neviem...ale moze ist zena a potom ked jej skonci, tak aj chlap... da sa to
môj muž je vojak a tiež sa informoval ohľadom nástup na materskú a vraj sa to u nich nedá. Ide asi o to, že vojaci, policajti, hasiči sú vo výkone služby,nie je to klasický pracovný pomer a vzťahujú sa na nich ich vlastné sociálne zákony, sú tam odlišnosti v porovnaní s civilmi.
@katka253111 hej, ale len na 28 tyzdnov u otca sa mi zda... a potom stejne musi.na rodicovsky, ak maly bude doma....kazdopadne ta personalustka u hasicov by to mala vediet
Hasiči v ich zákone o sociálnom zabezpečení ... nemajú spomenutú možnosť sa DOHODNúť s matkou dieťaťa, že starostlivosť prevezme druhý z rodičov, ako je to v zákone o soc.poistení pre bežných zamestncov § 49 ods. 2 písm. d)
vid nižšie kopírované oba zákony
--------------------
Zákon o sociálnom poistení č. 461/2003 Z.z. - (bežný zamestnanec)
zdroj:
http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...
MATERSKé
§ 49
(1) Iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti a ktorý sa o toto dieťa stará, má nárok na materské odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti v období 28 týždňov od vzniku nároku na materské. Osamelý iný poistenec, ktorý sa stará o dieťa prevzaté do svojej starostlivosti, má nárok na materské v období 31 týždňov od vzniku nároku na materské a iný poistenec, ktorý prevzal do starostlivosti dve alebo viac detí a aspoň o dve z nich sa stará, má nárok na materské 37 týždňov od vzniku nároku na materské. Iný poistenec má nárok na materské najdlhšie do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa, ak v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti bol nemocensky poistený najmenej 270 dní.
(2) Iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti, je
a) otec dieťaťa, ak matka dieťaťa zomrela,
b) otec dieťaťa, ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok, s výnimkou, keď dieťa bolo zverené matke rozhodnutím súdu,
c) manžel matky dieťaťa, ak sa matka podľa lekárskeho posudku o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok,
****d) otec dieťaťa po dohode s matkou dieťaťa, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok, ****
e) manželka otca dieťaťa, ak sa stará o dieťa, ktorého matka zomrela, alebo
f) fyzická osoba, ak sa stará o dieťa na základe rozhodnutia príslušného orgánu.
----------------------------------
Zákon č. 328/2002 Z. z.
Zákon o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov
zdroj:
http://www.zakonypreludi.sk/zz/2002-328
§ 10 Materské
(11) Policajt alebo profesionálny vojak, ktorý prevzal dieťa do osobnej starostlivosti, je
a) otec dieťaťa, ak matka dieťaťa zomrela,
b) otec dieťaťa, ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok s výnimkou, keď dieťa bolo zverené matke rozhodnutím súdu,
c) manžel matky dieťaťa, ak sa matka podľa lekárskeho posudku o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok,
d) policajt alebo profesionálny vojak, ak sa osobne stará o dieťa na základe rozhodnutia príslušného orgánu o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti druhého rodiča.
4 pojmy v tejto téme treba rozlíšiť:
1. MATERSKA dovolenka: pre otcov 28 týždňov do 3 rokov veku dieťaťa
2. RODICOVSKA dovolenka: do 3 rokov veku dieťaťa, príspevok 203 euro poberá hociktorý rodič, či pracuje alebo nepracuje alebo kde pracuje.
3. POLICAJTI, VOJACI, HASICI, BACHARI - majú osobitný zákon a na materskú dovolenku ísť nemôžu (Kaliňák to proste vynechal z ich zákona)
4. OSTATNI otcovia, zamestnanci podľa ZP - môžu ísť na materskú a čerpať materské.
a neskúšal sa niekto obrátiť na "vyššiu moc" ako len info na úradoch? myslím osloviť nejakú osobu zbehlú v problematike...napr. političku atd... ved je to predsa diskriminácia otcov zamestnaných pod MV SR..či?
@zuzfa Ono to je urobené asi úmyselne tak. Na druhej strane, tieto zložky majú dosť veľa výhod, aké bežní poistenci nepožívajú, vyššie marodky, výsluhové dôchodky atď. Takže ak sú diskriminovaní, tak skôr pozitívne 🙂
Tak to je riadna diskriminacia
doplním info: hasic,policajt,vojak - môžu poberať materské, ale len v tom prípade, ak budú pre nástupom na materské min 270dní platiť dobrovoľné poistné do soc.poisťovne. V tom prípade im materské bude počítané na základe výšky dobrovoľného príspevku, a nadalej môžu pracovať vo svojej profesii. Alebo ak niektorí okrem práce pre MV SR robí aj niekde napr.na dohodu, a tá trvá viak ako 270dní,s pravidelnou mesačnou výplatou - môže požiadať o výmer materského z tejto dohody...
Syn má dva roky, môžeš ho dať do škôlky a rodičovský budeš brať do 3 rokov. Ja mám muža hasiča a musel by sa spýtať. veľa šťastia