Evidencia na úrade práce a nárok na materskú

tinadeville
25. jan 2016

Ahojte...ospravedlnujem sa, prilis o tom neviem, tak dufam vo vasu pomoc. Otehotnela som, som na uplnom zaciatku tehotenstva (5tt). Naposledy som pracovala 8 mesiacov od oktobra 2013 do juna 2014 na tretinovy uvazok - 10h tyzdenne, plat asi 170 eur. Od juna do novembra som bola zavazne chora, nedokazala som si najst pracu, bola som vedena na urade prace. Nepoberala som vsak marodku ani nic podobne. Od novembra som si hladala pracu, ale nenasla som dodnes a teraz som zistila, ze som tehotna. Som vydata a manzel je momentalne tiez nezamestnany.
Na co mam narok v tehotenstve a potom v ramci materskej a ako mam dalej postupovat? Mam tuto skutocnost oznamit na urade prace? mam si dalej hladat pracu?
Dakujem za kazdu radu.

havana_frost
25. jan 2016

@tinadeville Ahoj. Z uvedeného mi vychádza, že termín máš cca koncom septembra? Pre nárok na materské potrebuješ 270 dní nemocenského poistenia v 2 rokoch pred pôrodom, čiže v tvojom prípade september 2014 - september 2016. V tomto období nemáš žiadne nemocenské poistenie, podľa poskytnutých info. V tom prípade ti už ani okamžité zamestnanie nepomôže k získaniu 270 dní. Nárok na materské nemáš ani nezískaš.
Prácu si môžeš hľadať, tehotenstvo nemusíš oznamovať ak sama nechceš. Ani úradu práce, ani potenciálnym zamestnávateľom. Ak prácu získaš a oznámiš im tehotenstvo, preň ťa nemôžu prepustiť. Ale to je teória, prax je taká, že pokiaľ to zistia najmä v skúšobnej dobe, toto ako dôvod, samozrejme neuvedú.
Budeš mať nárok na rodičovský príspevok od mesiaca narodenia dieťaťa, 203 € mesačne, do 3 rokov veku dieťaťa. Toto, aj ostatné príspevky sa vybavujú až po narodení, takže zatiaľ cesta ďaleká.
Ešte mi napadlo, manžel keď sa zamestná a získa 270 dní nemocenského poistenia, môže žiadať o materské on. To môže hocikedy do 3 rokov dieťaťa, takže on podmienky na materské môže splniť do budúcnosti.

tinadeville
autor
25. jan 2016

@havana_frost dakujem za odpoved, teraz som zistila ze som napisala zle datumy, spominanu pracu som robila od oktobra 2014 do juna 2015. Meni sa tym nieco?

havana_frost
25. jan 2016

@tinadeville Mení sa dosť. Ak si bola nemocensky poistená z tohot pomeru, máš 9 mesiacov nemocenského poistenia, čo je tých potrebných 270 dní. Zisti, či si bola, uvidíš to napríklad na páskach - odvody na nemocenské poistenie. Ak si bola a teraz sa zamestnáš, nemocenské poistenie budeš mať aktívne a nárok na materské máš. Ak by si pracovala v novom pomere aspoň 90 prac dní, bez PN a OČR, materské by sa ti rátalo z novej mzdy. Ak by to bolo menej ako tých 90 dní, tak z toho malého platu.
Prípadne sa môžeš ako nezamestnaná poistiť dobrovoľne, na 26 týždňov a materské sa ti bude rátať z tohto poistenia. Pritom ale nemôžeš byť poistená aj povinne (zamestnanec je poistený povinne).

tinadeville
autor
25. jan 2016

@havana_frost dakujem velmi pekne za informacie a super, ze su taki ludia ako ty 😉

havana_frost
25. jan 2016

@tinadeville Neváhaj napísať, máš ešte veľa možností, škoda sa o niečo pripraviť 😉

sunny111
31. jan 2016

@havana_frost ahoj, mám aj ja otázočku, 5 rokov dozadu som zamestnaná na trvalý prac. pomer u jedného zamestnávateľa do cca marca 2016. Po skončení prac. pomeru by som bola evidovaná na úrade práce, a potom keby som napr. o 2 mesiace otehotnela, mala by som nárok na materskú? Z toho obdobia kedy som bola zamestnaná? ďakujem 🙂

dena1973
31. jan 2016

@sunny111 Aby si mala narok na materske musis otehotnies este pocas PP, aby si stihla ochrannu lehotu. V pripade, ze by si otehotnela po ukonc. PP muselo by sa ti obnovit nemocenske poistenie ( znova sa zamestnat resp. DNP).

sunny111
31. jan 2016

@dena1973 Čiže ak by som otehotnela ešte počas trvania PP, bola by som napr. v 5.týždni, musela by som o tom doniesť potvrdenie od gyn., nemôže so mnou zamestnávateľ ukončiť PP?

evittam
31. jan 2016

@sunny111 Pokiaľ máš PP na dobu neurčitú, tak nemôže s tebou ukončiť PP, ak máš na dobu určitú do toho marca 2016, tak tvoj PP končí bez ohľadu na to či si alebo nie tehotná.

luciferr17
31. jan 2016

Dobry den chcem sa informovat..od roku 2010 do augusta 2015 som bola zamestnana ok septembra 2015 som na urade prace a poberam podporu...ktoru mam na 6mesiacov takze do februara 2016 v januari 2016 som zistila ze som tehotna a termin porodu mam koniec sempembra 2016...mam narok na matersku z predchadzajuceho zamestnania...dakujem za odpoved

dena1973
31. jan 2016

@sunny111 Ak mas zmluvu na dobu neurcitu, tak by sa na teba vztahovala och. lehota. No ak mas zmluvu na dobu urcitu vtedy ti uz zmluvu predlzit nemusi.

evittam
31. jan 2016

@luciferr17 Nie nemáš, nakoľko tvoj PP skončil a ani ti netrvá NP. V ktorom si týždni tehotenstva? Ešte by si mohla stihnúť DNP, prípadne sa zamestnať...nakoľko podmienku 270 dní NP máš splnenú.

dena1973
31. jan 2016

@luciferr17 Uz nie si v ochrannej lehote. Narok na materske ti nevznikne.

luciferr17
31. jan 2016

Par tyzdnov len...

luciferr17
31. jan 2016

Co to premna znamena ked splnam 270 dni ale narok nemam

kattarina1983
31. jan 2016

ahojte baby chcem sa opytat desat rokov som pracovala na trvaly peacovny. v roku 2014 jul august september som mala este aj dohodu.v oktobri som ukoncila trvaly pracovny a este november robila na dohodu.od decembra 2014 som na urade prace pricom pol roka som poberala davku v nezamestnanosti do maja 2015 v juli auguste september oktober november som bola na urade prace a pracovala aj nadohodu.od decembra 2015 som pn a v juli 2016 mam termin porodu vznika mi narok na materske alebo nie ?dakujem vsetkym

jarmila85
31. jan 2016

@tinadeville ahoj ja robim na upsvar, ak povies svojej na urade ze si tehotna tak ti nebudu hladat robotu nebudu ti posielat odporucenky,pekne im to nahlas a mas klud.neviem kolko mas rokov,ale mohla by si poziadat o hmotnu nudzu kedze aj manzel je nezamestany aby ste mali peniazky,tam je aj prispevok ze si tehotna,na byvanie atd.

sunny111
31. jan 2016

@jarmila85 ak budem na upsvar, zároveň tehotná a budem poberať podporu v nezamestnanosti, je teda lepšie ak oznámim na úrade že som tehotná, aby mi neposielali odporučenky na zamestnanie?

dena1973
31. jan 2016

@kattarina1983 A počas dohody od 07/2015 si bola nemocensky poistená na SP? Tvoj pracovný pomer - dohoda (poistný pomer) ešte trvá, alebo už máš ukončený PP? Poberáš aj nejaké nemocenské dávky za PN z SP?

luciferr17
31. jan 2016

Pisala som uz vyssie prispevok ale este sa opat spytam..Dobry den chcem sa informovat..od roku 2010 do augusta 2015 som bola zamestnana ok septembra 2015 som na urade prace a poberam podporu...ktoru mam na 6mesiacov takze do februara 2016 v januari 2016 som zistila ze som tehotna a termin porodu mam koniec sempembra 2016...mam narok na matersku z predchadzajuceho zamestnania...zaroven pri poberani podpori a vedeni na urade prace som od novembra aj na brigade...meni sa tym nieco...je to len na par hodin mesacne cca do 80e v hrubom

evittam
31. jan 2016

@luciferr17 Tých 270 dní NP za posledné 2 roky spĺňaš - ak však máš nové NP - brigáda a odpracuješ tam 90dní bez PN a OČR tak sa ti bude MD rátať z tejto dohody.
A vyššie som ti odpísala - nie nebudeš mať nárok na MD zo zamestnania do augusta 2015.
Tých 270 dní NP, že máš splnených znamená, že ak by si sa pred nástupom na MD napr.zamestnala u nového zamestnávateľa a odpracovala 90 dní bez PN a OČR vnikne ti nárok na MD z tohto PP...čiže ak máš možnosť dá sa dohodnúť a mať max.MD. Ak si napr. len v 5.tt je možné stihnúť sa prihlásiť na DNP z maxima, dať sa na PN a ak stihneš mať toto DNP 26. týždňov pred nástupom na MD, tak tiež dostaneš max.MD, len pozor súbeh zamestnanec a DNP nie je možné.

dena1973
31. jan 2016

@luciferr17 Ak teraz nie si riadne nemocensky poistená v SP, tak nárok ti nevznikne. Neviem, či tá brigáda, ktorú teraz vykonávaš zakladá nemocenské poistenie... Si z tejto brigády aj riadne nemocensky poistená v SP? Sú za teba robené odvody na nem. poistenie do SP?

evittam
31. jan 2016

@luciferr17 Samozrejme - ako píše @dena1973 musíš byť poistená NP aj z dohody.

luciferr17
31. jan 2016

Ano odvadza aj nemocenske

luciferr17
31. jan 2016

Dakujem pekne dievcata za odpoved usmernili ste ma..dakujem.. takze nic nedostanem

evittam
31. jan 2016

@luciferr17 Prečo? Nemáš možnosť sa zamestnať na tých 90 dní? Alebo nestihneš to DNP?

kattarina1983
31. jan 2016

@dena1973 ahoj pocas dohody som bola poistena a teraz poberam pn je to nejaky 130 eur

kattarina1983
31. jan 2016

@dena1973 a uz nepracujem po skonceni dohody som pn

dena1973
31. jan 2016

@luciferr17 Podmienku 270 dní NP v posledných 2 r. pred pôrodom splnenú máš.
Ak si nemocensky poistená z dohody - poistenie trvá (robia sa za teba odvody na nemocenské poistenie-ako píšeš), tak nárok na materské mať budeš. No ak odpracuješ 90 kal. dní bez PN a OČR do nástupu na materské, tak nárok ti vznikne z tých 80 € a do výšky RP ti bude doplácať úrad práce a to od narodenia dieťaťa.

dena1973
31. jan 2016

@kattarina1983 To nevadí, že nepracuješ a že si na PN. Z toho mi je jasné iba to, že poistená si bola, ak dostávaš € za PN.
Ide o to, či už máš skončenie PP, alebo si na PN a dohoda pokračuje...to zn, že pokračuje aj nemocenské poistenie. Tak ako to máš? Je ukončená dohoda alebo nie? Máš rozviazanie PP - doklad, alebo ešte nie? Od toho sa odvíja to, či budeš mať dostatok dní nemocenského poistenia pre nárok na materské.