Ahojte chcela by som sa spytat zachvilu mi bude koncit Rodicovsky prispevok (dcerkabude mat 3roky)co treba kde nahlasit a odhlasit? Dostala som teraz aj vypoved pocas RD koli ruseniu firmy, treba ist nieco do Zdravot.poistovne nahlasit ci na urad prace?Kto teraz plati za mna zdravotne?dakujem za rady
Dakujem za odpovede
@siimmii v prvom rade si okamzite pories vymeriavaci zaklad maximalny a potom sa chod zaevidovat na urad prace, prehlas medzitym poberanie RP na otca dietata a toto vsetko stihni tak, aby si sa zaevidovala na urad prace este tento rok a tym padom sa na teba vztahuje aktualna legislativa a mas moznost dostat podporu cca 1100€!!! od 1.1: je maximalna vyska podpory obmedzena na cca 750€, co je teda riadny rozdiel.....
asi takto v kratkosti 🙂
@sisinka29 no tak to sa teda mylis...
Treba ist do prace, alebo na urad prace... tam daju podklady a podla toho sa ide do soc. poistovne. Treba sa pre istotou infromovat aj v zdravotke, oni si po rokoch radi spomenu na niekoho kto im nieco nenahlasil a potom su z toho zbytocne opletacky... radsej sa prejst, ako potom platit.. lebo ked si nieco nenahlasis - ze za teba plati stat, napr. tak dodatocne ti to nik neuzna a budes si to musiet doplatit ako samoplatca.
Aj prechod z MD na RD sa nahlasoval v oboch poistovniach a teda teraz neviem preco by to malo byt inak (ak si si to neurobila sama, robil to zamestnavatel)
@simca06022011 prechod z MD na RP je o inom , ked koncis RP kedy dieta dovrsilo 3 roky tam naco behat do zdravotnej.
@sisinka29 no ale ZP nemusi vediet ze tvoje dieta ma 3 roky a sama ti menit rezim platenia... ako vravi mamiedi... mozno sa raz prekvapis 🙂)) moja sestra to nechala tak, prestahovala sa a raz ju pekne chytil exekutor doma 🙂)) cize u nas plati: Vsetko nahlasovat a nechat si riadne potvrdiet ze sa to nahlasilo, doklad odlozit.. robim mzdy a viem, ze sa o par rokov niekto preberie a my sme potom stastny ze tieto doklady mame poodkladane a POTVRDENE ze sme ich nahlasili/podali/poslali...
@sisinka29 a inak z MD na RD sa tiez nastupuje v stanovenom termine a nahlasuje sa to..
@simca06022011 doklady a potvrdenia su ok, ale treba konkretne napisat o co ide, nie ze do zdravotnej ist a vybavovat a pani nevie ani napisat ze co vybavuje 🙂 z toho mamicky nic nebudu vediet iba ze pani ma zaplatit nejakych 90 eur a ani sama nevie zaco, preco lebo sa nevyzna.
@simca06022011 na upsvar presne vedia od kedy maju platit RP. tu pani pisala len o RP, nie o materskej.
@sisinka29 ja neviem preco by mala platit 90EUR, v prispevku vravela pani o 90EUR, ktore musela doplatit preve preto ze sa neprehlasila, teda ostalo tam pravdepodobne hluche obdobie a bolo to treba doplatit ako samoplatca. Zatial som vzdy vybavila iba tak ze som sa opytala pri okne a teta mi podala papier, dala som si skontrolovat minulost a terajsi stav a vsetko sa to na mieste vybavilo...
na sociálnej poisťovni netreba nič vybavovať, budeš naďalej vedená ako osoba, starajúca sa o dieťa do 6 rokov..
po zaevidovaní na úrade práce pôjdeš na zdravotnú poisťovňu s dokladom, ktorý ti dajú.. odvody za teba bude platiť štát..
mamiedi preto platí 90 eur, lebo jej to vyšlo z ročného zúčtovania ZP /minulý rok mala zárobok na DIČ/
mamiedy to napísala správne- všetko- teda každá zmena,ktorá nastane sa má nahlasíť zdravotnej poistovni. A viem to,lebo mi to osobne na poistovni povedali. Ci nastupim do práce, alebo sa nahlásim na úrad práce, proste čokolvek sa zmení treba to poistovni oznámiť.
@sisinka29 o tom, že skončí RP dostaneš potvrdenie z uradu práce odbor sociálnych veci a rodiny, ale ked sa tam pojdeš zaevidovať- tak ti dajú nejaký papier-potvrdenie a s tým na zdravotnú poistovnu, kde si zase oni poznačia, že od toho konkrétneho dna si evidovaná na úrade práce a štát za teba platí zdravotne poistenie.
podla mna netreba ist nikde iba sa teda nahlasit ako nezamestnana na urad prace, rodicovský príspevok vám bude automaticky pozastavený , bude vydané rozhodnutie.