Čo musím urobiť po rodičovskej?

siimmii
29. nov 2012

Ahojte chcela by som sa spytat zachvilu mi bude koncit Rodicovsky prispevok (dcerkabude mat 3roky)co treba kde nahlasit a odhlasit? Dostala som teraz aj vypoved pocas RD koli ruseniu firmy, treba ist nieco do Zdravot.poistovne nahlasit ci na urad prace?Kto teraz plati za mna zdravotne?dakujem za rady

sisinka29
29. nov 2012

podla mna netreba ist nikde iba sa teda nahlasit ako nezamestnana na urad prace, rodicovský príspevok vám bude automaticky pozastavený , bude vydané rozhodnutie.

mamiedi
29. nov 2012

@sisinka29 musis to nahlasit aj do poistovne.

katren
29. nov 2012

@siimmii najlepsie bude obvolat si poistovne a urad prace alebo tam rovno ist a spytat sa ich..... my ti tu mozme napisat co vieme, ale moze to byt aj inak /vid prve dve odpovede - kazda napisala ine/....na taketo infosky by som sa osobne nespoliehala 😅 .... ale to je moj nazor 😉

siimmii
autor
30. nov 2012

Dakujem za odpovede

sisinka29
30. nov 2012

@mamiedi a RP ma co spoločné s poistovnou??

mamiedi
30. nov 2012

@sisinka29 vsak musis nahlasit vsetky zmeny,aby vedeli kto za teba plati.

sisinka29
30. nov 2012

@mamiedi ake zmeny? pani sa moze ist akurat nahlasit na urad ako nezamestnana a to je vsetko. socialna poistovna nema nic spolocne s RP iba s materskou davkou

mamiedi
30. nov 2012

@sisinka29 ok,akurat riesim veci s poistovnou takze taak.

sisinka29
30. nov 2012

@mamiedi ale aké veci , čo treba tak konkrétne riešiť so sociálnou poisťovňou ????

mamiedi
30. nov 2012

@sisinka29 Jaj ja neriesim zo socialnou, ale so zdravotnou..

sisinka29
30. nov 2012

@mamiedi tak a čo treba vybavit teda v zdravotnej?

kaktusik007
30. nov 2012

@siimmii v prvom rade si okamzite pories vymeriavaci zaklad maximalny a potom sa chod zaevidovat na urad prace, prehlas medzitym poberanie RP na otca dietata a toto vsetko stihni tak, aby si sa zaevidovala na urad prace este tento rok a tym padom sa na teba vztahuje aktualna legislativa a mas moznost dostat podporu cca 1100€!!! od 1.1: je maximalna vyska podpory obmedzena na cca 750€, co je teda riadny rozdiel.....

asi takto v kratkosti 🙂

mamiedi
30. nov 2012

@sisinka29 Tam len nahlasovat kazdu zmenu, ked nastupis na MD alebo RD alebo ti skonci MD alebo RD. Ked zmenis zamestnanie, ked sa stanes nezamestnanou a vobec vsetko, ja musim akurat kvoli takej volovine teraz platit skoro 90 eur.

sisinka29
30. nov 2012

@mamiedi mne sa to zdá že je hovadina, v mojom okolí nikto nenahlasoval nikde nič, skončil RP, poslali rozhodnutie z upsvar a hotovo. bud sa ides hlasit ako nezamestnana, alebo pracovat ale ak si szco tak tam bude v tom rozdiel. a 90 eur zaco?

simca06022011
30. nov 2012

@sisinka29 no tak to sa teda mylis...

Treba ist do prace, alebo na urad prace... tam daju podklady a podla toho sa ide do soc. poistovne. Treba sa pre istotou infromovat aj v zdravotke, oni si po rokoch radi spomenu na niekoho kto im nieco nenahlasil a potom su z toho zbytocne opletacky... radsej sa prejst, ako potom platit.. lebo ked si nieco nenahlasis - ze za teba plati stat, napr. tak dodatocne ti to nik neuzna a budes si to musiet doplatit ako samoplatca.

Aj prechod z MD na RD sa nahlasoval v oboch poistovniach a teda teraz neviem preco by to malo byt inak (ak si si to neurobila sama, robil to zamestnavatel)

sisinka29
30. nov 2012

@simca06022011 prechod z MD na RP je o inom , ked koncis RP kedy dieta dovrsilo 3 roky tam naco behat do zdravotnej.

mamiedi
30. nov 2012

@sisinka29 nebudem ti to rozpisovat. Ale viem,ze je to urcite tak! A nie aby si sa raz prekvapila. Mozno sa ti to hromadi a ani nevies kto za teba plati?!

sisinka29
30. nov 2012

@mamiedi preto sa pýtam, aby sme aj ostatné mamičky vedeli , ale keď nevieš konkrétne napísať kde a prečo tak to nemá význam. 🙂

mamiedi
30. nov 2012

@sisinka29 to co je dolezite som napisala. Treba vsetko nahlasovat,lebo sa lahko moze stat ze mas nedoplatok a zrazu chcu od teba peniaze a nevies preco. Aj jeden vynechany mesiac ked si nieco niekde neskor nahlasila ti moze narobit velkeproblemy.

simca06022011
30. nov 2012

@sisinka29 no ale ZP nemusi vediet ze tvoje dieta ma 3 roky a sama ti menit rezim platenia... ako vravi mamiedi... mozno sa raz prekvapis 🙂)) moja sestra to nechala tak, prestahovala sa a raz ju pekne chytil exekutor doma 🙂)) cize u nas plati: Vsetko nahlasovat a nechat si riadne potvrdiet ze sa to nahlasilo, doklad odlozit.. robim mzdy a viem, ze sa o par rokov niekto preberie a my sme potom stastny ze tieto doklady mame poodkladane a POTVRDENE ze sme ich nahlasili/podali/poslali...

simca06022011
30. nov 2012

@sisinka29 a inak z MD na RD sa tiez nastupuje v stanovenom termine a nahlasuje sa to..

sisinka29
30. nov 2012

@simca06022011 doklady a potvrdenia su ok, ale treba konkretne napisat o co ide, nie ze do zdravotnej ist a vybavovat a pani nevie ani napisat ze co vybavuje 🙂 z toho mamicky nic nebudu vediet iba ze pani ma zaplatit nejakych 90 eur a ani sama nevie zaco, preco lebo sa nevyzna.

sisinka29
30. nov 2012

@simca06022011 na upsvar presne vedia od kedy maju platit RP. tu pani pisala len o RP, nie o materskej.

simca06022011
30. nov 2012

@sisinka29 ja neviem preco by mala platit 90EUR, v prispevku vravela pani o 90EUR, ktore musela doplatit preve preto ze sa neprehlasila, teda ostalo tam pravdepodobne hluche obdobie a bolo to treba doplatit ako samoplatca. Zatial som vzdy vybavila iba tak ze som sa opytala pri okne a teta mi podala papier, dala som si skontrolovat minulost a terajsi stav a vsetko sa to na mieste vybavilo...

evita68
30. nov 2012

na sociálnej poisťovni netreba nič vybavovať, budeš naďalej vedená ako osoba, starajúca sa o dieťa do 6 rokov..

po zaevidovaní na úrade práce pôjdeš na zdravotnú poisťovňu s dokladom, ktorý ti dajú.. odvody za teba bude platiť štát..

mamiedi preto platí 90 eur, lebo jej to vyšlo z ročného zúčtovania ZP /minulý rok mala zárobok na DIČ/

polyana
30. nov 2012

mamiedy to napísala správne- všetko- teda každá zmena,ktorá nastane sa má nahlasíť zdravotnej poistovni. A viem to,lebo mi to osobne na poistovni povedali. Ci nastupim do práce, alebo sa nahlásim na úrad práce, proste čokolvek sa zmení treba to poistovni oznámiť.

sisinka29
30. nov 2012

@polyana aj ked konci RP? cize sa este neevidovala ani nic? az mozno po zaevidovani sa a podobne ale nie ked konci RP. @evita a DIC ma co spolocne s RP?? domiesala sa tema nejako.

evita68
30. nov 2012

@sisinka29 áno, aj keď končí RP, treba ísť na ZP..

DIČ nemá nič spoločné s RP, ale vysvetlila som vám ten jej nedoplatok 90 eur..

sisinka29
30. nov 2012

@evita68 oki, apon jedna odpoved na danu temu, mamicky vacsinou pisu od buka do buka a ani sami nevedia o com to je

polyana
30. nov 2012

@sisinka29 o tom, že skončí RP dostaneš potvrdenie z uradu práce odbor sociálnych veci a rodiny, ale ked sa tam pojdeš zaevidovať- tak ti dajú nejaký papier-potvrdenie a s tým na zdravotnú poistovnu, kde si zase oni poznačia, že od toho konkrétneho dna si evidovaná na úrade práce a štát za teba platí zdravotne poistenie.