Bývalý partner poberal neoprávnene Kindergeld. Môžu ho žiadať späť odo mňa?

sofijana
16. jan 2022

Dobry den

Prosím o rady tie mamičky, ktoré nieco taketo zažili alebo maju vedomost v tejto situacii ako sa da toto vyriesit, už som bezradna...

Nikde na internete som sa nedohladala informácií ako to funguje, ked otec deti ktory pracoval V Nemecku a pobral detske nemecke prídavky. Nežijeme spolu, nemame trvaly pobyt spolu, dokonca už ma inu rodinu. Ja som bola žiadatelkou KG - deti maju 8 a 4. najprv bolo cislo uctu pisane n mna potom ho zmenil na svoje nemecke vraj tak rychlejsie vyplatia, vzdy sa cakalo rok, nesuhlasila som, ale urobil to, budem si žiadat kopiu podpisu, nemam o tom vedomost._
Od roku 2020 nie sme spolu, odvtedy mi posielal vyzivne nie KG. jemu chodilo rocne v sume skoro 7 000 eur. Kedze im nic nevydokladoval, nedodal, neodpovedal na vyzvy prestala mu tam firma fungovat atd neodpoveda na vyzvy, Famillienkasee skontaktovalo ako žiadatelku KG mna.
Žiadaju peniaze aj s penalmi co už cini vraj 8 000 (nevidela som z nich ani cent)eur peniaze odo mna

P.S momentalne sme v sudnom pojednavani ohladom deti a alimentov už rok a pol to natahuje
Prosim stretli ste sa uz s niecim podobnym???

Ako sa da proti tejto nepravosti branit?

P.S prosim len o realne skusenosti, nie dohady... dakujem

liljana
16. jan 2022

Treba zaplatit Kindergeld naspat, inak to pojde na sud. Tam pride vyzva na zaplatenie plus mastna pokuta. Inak nastupit vazenie 6-12 mesiacov. Tu uz konci sranda, rieste to.
Napis list s vysvetlenim a kontaktom na manzela, nech to vymahaju od neho.
Je ale mozne, ze ked doda podklady, ze poberanie bolo opravnene, este kym prebehne sud, tak to moze dopadnut ok a nic nebude vracat. Ale ak to amlo ist detom a nedal im to, tak to budu vymahat od neho, lebo je to opat neopravnene poberanie.

sofijana
autor
16. jan 2022

@liljana dik za info ... najlepsie je že ja som an netusila, že pobera nejake pridavky (riesoilato jeho ekonomka v DE, ktora mala moje splnomocnenie)ja to riesit nemam ako, staram sa o deti sama a ex este k tomu neplati uz ani vyzivne...najradsej by som podala žalobu za neopravnene obohacovanie sa na nho. ako to možem riesit ja? idem pisat Famillienkasse, ale otazka je... som podla nich zodpovedna ja ako ziadatelka alebo on ako majitel uctu a nemeckej firmy, že im už nic nevydokladoval...
skvele a do vezenia pojdem ja alebo on? lebo deti z toho nevideli ani cent, ex neriesi vobec nic a ani nechce, s uradmi nekomunikuje.
je možne že nabehne exekucia mne? ja pracujem

kacena4
16. jan 2022

@sofijana ak ste stale este manzelia (moj pohlad) a ty si ziadatelka tak ucet je "vas" aj ked na meno ?manzela? takze sa to bude vymahat od ziadatela nie od majitela uctu - ucet ako ziadatelka si mohla uviest hociaky to ich nezaujima zaujima ich kto ziadal ten musi vratit ak neopravnene cerpal treba dokladovat ze ste v rozvodovom konani a ucet je jeho a tebe nic neslo

sofijana
autor
16. jan 2022

@kacena4 nie nie sme manzelia a ani sme neboli
cislo uctu bolo pred 7 rokmi na mna a pred tromi rokmi zmenený na jeho nemecke cislo uctu.

maciatkolulu
16. jan 2022

@sofijana tebe nechýbali prídavky?

sofijana
autor
16. jan 2022

@maciatkolulu prepac ale nerozumiem otazke, ku mne sa ani nedostali... a na Slovensku mi chodili slovenske na deti.

maciatkolulu
16. jan 2022

@sofijana aha, takže si brala na sk... To je fajn

paciko9
16. jan 2022

@sofijana len tak mu ich nedali musel im dodat kopie rodnych listov. Znama moja to riesila, tiez spolu neziju a pytal kopie RL. Vraj im chce zalozit poistky ale prekukla ho tak sa mu nepodarilo.

loginexistuje
16. jan 2022

@sofijana ty si ziadatelka ty si podpisala splnomocnenie povodny ucet bol na teba vsetko svedci proti tebe Nemcov to nebude zaujimat co mate vy medzi sebou to si rieste sudne
plus sa priprav ak si poberala duplicitne aj na SVK aj v Nemecku ze budes vracat aj tu

sofijana
autor
16. jan 2022

@paciko9 kopie rodnych listov to je to najmenej, to si ako otec deti vypytas na matrike
a daju ti za 5 e originaly
ziadatelkou KG som bola na zaciatku ja, lebo on by sa k tomu nedokopal nikdy ale potom sme sa rozisli a takto to zneuzil

maciatkolulu
16. jan 2022

@sofijana ty si už v roku 2017 riešila kindergeld...

sofijana
autor
16. jan 2022

@maciatkolulu 2016 ked sme boli spolu , kedze mi na SR automaticky zablokovali pridavky na dieta že si to mame riesit v DE ano, potom rozchod v r 2020

loginexistuje
16. jan 2022

@sofijana zodpovednost je na ziadatelovi takze tam budu smerovat aj postihy

maciatkolulu
16. jan 2022

@sofijana tak si si mala skontrolovať, že tam je to zrušené,, poslať papiere.. Véd to chodilo na tvoj účet., či?

vroni
16. jan 2022

Technická otázka, prečo by mal ktokoľvek vracať Kindergeld?

liljana
16. jan 2022

Zaklad je s nimi komunikovat. Napis tam, ze potvrdzujes svojim podpisom, ze ich ziadal a poberal on, ty si nic nedostala. Potom bude na nom dokazovat, kde peniaze skoncili a vratit ich.

maciatkolulu
16. jan 2022

@sofijana každopádne rieš okamžite. Nemci sa neseru. To ti prišiel list na sk?

sofijana
autor
16. jan 2022

@loginexistuje a ja ako ziadatelka mam aky vplyv na to že ten idiot tam nedodal potrebne veci a len inkasoval a detom nedaval ale bral na seba vsetko
urcite to takto nenecham

loginexistuje
16. jan 2022

@sofijana sak nie ries to hned pis im ak treba daj na neho aj TO tie peniaze patrili detom

liljana
16. jan 2022

@vroni Lebo nedodal podklady. Kindergeld sa ziada, potom ho automaticky posielaju roky. Po nejakom case poziadaju o nove podklady, ci poberanie bolo a je nadalej opravnene. Ked to ziadatel nedoda, poslu mu vyzvu a musi Kindergeld vratit.

vroni
16. jan 2022

@liljana, potom môžu pýtať len od toho, od koho pýtali doklady. Je jedna vec, že hajzlik skasiroval prachy a nedal deťom. To sa momentálne nerieši. Ina vec je, že deti majú na prídavky nárok, Nemci stekajú na nesprávny strom, tam treba začať. A komunikovať, okamžite, nečakat, až do dospeje pred súd.

pieksamaki
16. jan 2022

@sofijana a malo ist o vyrovnanie pridavkov na deti medzi DE a SR....k tomu nedoslo? DE malo znizit pridavky o sumu co poberas na SK

pieksamaki
16. jan 2022

@sofijana musel dokladovat rodne listy deti v nemcine. Mal rodne listy deti?

pieksamaki
16. jan 2022

@sofijana no ale je to cele divne....ak si ziadatelkou bola ty na zaciatku......ako je mozne ze si sa o to nezaujimala? V prvom rade idu zvacsa pridavky na deti na matku deti....zvacsa..nie vzdy

sissy27
16. jan 2022

@sofijana je to nejaké zamotané - ak si bola ty žiadateľka, tak od teba by mali žiadať podklady. Prečo by ich žiadali od niekoho iného? Ak si vedela, že KG vypláca Nemecko, tak prečo si ich poberala aj na SK a v DE ich nezrušila? Prečo si ich vlastne nezrušila v momente, ako ti ich ex prestal posielať?
Akože blbá situácia, ale ja tam vidím aj tvoj podiel viny…

0silvia0
16. jan 2022

@sissy27 mozno z DE jej bol vyratana suma minus slovenske pridavky. Aj takto sa daju pridavky z DE vyplacat ako pise @pieksamaki

sofijana
autor
16. jan 2022

@pieksamaki im je to jedno koho ucet tam bude...nezaujimala lebo mi povedal ze z nemecka nic nepobera a jeho ekonomk mala moje splnomocnenie z doby ked sme spolu zili

sofijana
autor
16. jan 2022

@sissy27 poberala som na sr lebo v de boli chcvilu pozastavene ono je to skoro 8 rokov medzitym korona atd nemal tam ludi....
on je manipulanta v mnohom kalamal ja som doteraz zila v tom, že kg nikto nepobera

pieksamaki
16. jan 2022

Urcite treba komunikovat...spisat chronologicky list....nemecke urady su v tomto skriktne a budu posudzovat iba narokovatelnost po dobu co pracoval v DE....to ze ti nedaval peniaze KG uz asi nebudu riesit...to uz je uloha sudov v SR....vsetko treba dokazovat....ale nechapem ako ked si dala ekonomke splnomocnenia.....preco si sa o tie KG nezaujimala.....su vyssej sumy ako na SR....

sofijana
autor
16. jan 2022

@vroni pretože ex nevydokladoval svoju firemnu pracovnu cinnost a zmizol z nemecka