Ahojte, viete mi niekto poradiť ohľadne nároku na rôzne príspevky?? Aby som priblížila našu situáciu, čakám bábatko, termín pôrodu je marec 2012.. priateľ je nezamestnaný, resp. večný denný študent, tažke papierový príjem absolútne žiaden, vlastne aj hocijaký iný príjem viac nie ako áno.. mne materská vyjde cca 300€, (čo bude náš asi jediný príjem) no uvidíme po novom roku, čo s tým NRSR urobí... každopádne, ja mám 22, priateľ 24... musíme si zobrať do prenájmu byt, pretože nemôžeme žiť ani v malom byte s jeho mamou, ani v dome s mojimi rodičmi a bratom, jednoducho, nemáme tu kde zostať... chcela by som vedieť, či máme nárok na nejakú hmotnú núdzu a trebárs príspevok na bývanie, ten by mal tuším pre dvoch dospelých a jedno dieťa robiť takmer 90€, čo by nám dosť pomohlo s tým bytom.. ale s hmotnou núdzou netuším ako to je, musia sa o nás "postarať rodičia" až kým nebudeme mať 26, obaja alebo jeden z nás? Nemalo by sa to posudzovať ako domácnosť a nejak cez životné minimum?? životné minimum dvojice s jedným nezaopatreným dieťaťom robí takmer 400€, čo ak sa priatel nezamestna, nedosiahneme nijakovsky.. a ak by sme ziskali trebars ten prispevok na byvanie, zaratava sa nam to ako dalsi prijem?? a tym padom nedostaneme nejaku davku v hmotnej nudzi?? myslim teraz to, z coho ziju cigani, ktori v zivote nikdy nikde nerobili a ale nieco dostavaju, neviem co... prosim, poradte niekto 😒
@mirka3211 v kazdom pripade, ak je tvoj priatel 24 rocny a je dennym studentom, tak sa o neho musia postarat jeho rodicia do 26 rokov. To ti povedia aj na socialke. Takze ak s rodicmi vychadza, tak nech si necha od nich posielat na ucet vyzivne. Ak nie, tak jedine, dat ich na sud, aby to vyzivne dostaval. No a k vasej situacii. Ak jeho rodicia maju velky dom a zmestili by ste sa, tak docasne by ste tam mohli ostat a nejak situaciu preklenut.
@sisaha dom maju moji rodicia, ale tu proste zit nemozme, pretoze otec je notoricky alkoholik, ktory vsetkych psychicky tyra, mama uz je s nim aj rozvedena, len nema kam ist, tiez je bez roboty a nema na vyber, len znasat otca a brat je psychicky labilny, nie raz na mna zdvihol ruku a aj ked som uz bola tehotna.. tam nemozeme zit a uz vobec nie s babatkom, takze chapes nasu situaciu.. a dom tiez neni velky... ked sme boli deti s bratom, tak to bolo ok, ale urcite nie teraz, ked nasi maju oddelene spalne a ja by som si sem nastahovala este aj dieta a muza... nie je tu dost miesta jednoducho...
@mirka3211 viem, ze to nie je jednoduche, ale niekedy na zaciatok sa postaci aj uskromnit a ked teda pises, ze u vasich to nepripada do uvahy, tak potom radsej v malom byte so svokrou. Aj ked to tiez nie je vyhra, ale nemuseli by ste platit drahy podnajom. Musis si uvedomit, ze svoju matersku 300 eur budes mat len docasne par mesiacov a potom pojdes na rodicovsky...potom to ako chcete riesit?
prečo sa nejdes informovať na urad práce? ? ?
@mirka3211 nie som si taka ista, ci ta suma 400eur by ste ju aj dostali...po prve,tvoj priatej je student a ako pises denneho studia, tym padom musia este na neho rodiacia dostavat rodinne pridavky, tie su do 26 rokov, ma tvoj pritel oboch rodicov? ak nie moze poziadat o sirotdke, tie je do 26 rokov, moja sestra ma 24, chodi do dkoly-denne studium a teraz o to ziadala, bude to dostavat ona a nie mama, nakolko uz byva sama s priatelom...keby ste chceli prispevok na byvanie, v byte musite mat aj vsetci aspon prechodne bydlisko a samozrejme najo,mu zmluvu, bez teho sa asi s tebou na urade o tomto prispevku ani bavit nebudu..ak nahodou vlastnite ty alebo priatel auto, tak na hmotnu nudzu mozete zabudnut...neviem, ci vas budu posudzovat ako rodinu, ak nie ste manzelia, jedine, ak bys ste byvali sami a vsetci boli prihlaseny na jednej adrese...este priklad odo mna...ja som bola doma bez prijmu, MM mal na vyplatnej paske cca 280 eur v cistom a ja som dostala 41 eur, tiez sme mali 1 dieta ...tak si to prerataj, myslim si , ze pri vyske tvojej materskej, nedostanete nic...ale za skusku nic nedas a
@sisaha hovori dobre, po cca 7 mesiacoch budes dostavat 190 eur, potom co?priatel si jednoducho musi najst robotu, to chce chodit do skoly a zit s tvojho prijmu? ved to je smiesne...ked si vedel urobit dieta, treba sa vediet aj postarat, ved napr.teraz beru brigadnikov do tesca, staci sa pozriet na profesiu alebo stranku UP, nejaka brigada sa vzdy najde, len sa treba trochu snazit...moja sestra pracuje, splaca auto, byvaju v podnajme a este chodi aj do skoly...
@mirka3211 denny student moze dostat socialne stipendium...robi to okolo 180 eur maximalne ked sa nemylim... 🙂 🙂 🙂 🙂 skuste si o neho poziadat na dalsi semester...
@michaela80 ja len dodam že aj viac ako 180, ja som dostavala 270....pred rokom a pol cca
Tak teraz sa na mňa zase naštvete, ale prečo neriešite ako si zvýšiť príjem prácou?? Prečo len skúmate aký máte nárok na príspevky??? Tvoj priateľ by sa mal prehodiť na externú formu štúdia a začať pracovať....
Akože nič v zlom, ale na štát sa spoliehať nemožete....
@opicamartyna no ja som uz asi 5 rokov po skole takze sa to mohlo zmenit..vtedy bolo max 5000 a zalezi to od financnej situacie v rodiny a myslim kolko km je skola od bydliska
@martinkatinka len externe sa dost plati..ci by mali zase z coho platit 😉
pre martinkatinka: a navyše nie všetky odbory sa dajú študovať externe 🙂
@michaela80
@quetinka28
Tak potom individuálne denné štúdium.... je veľa možností... jednoducho budú mať dieťa, tak sa musia postarať... aj keď zrejme sú oni sami deti, keď dopredu nad tým neuvažovali....
@martinkatinka no individualne studium na dennom moze mat iba matka ..popr. otec na rodicovskej dovolenke... 🙂 ale aj pri dennom studiu sa da najst si nejaku pracu...na par hodin.. i ked len letaky roznasat... 🙂 ved kolkio studentov brigaduje 😉 len to by jej priatel musel chciet..a nie len sa spoliehat na stat...
@michaela80 - no individuálne sa posudzuje individuálne... ak napíše odovodnenie, že bude rodič a že potrebuje aj zarábať peniaze pre rodinu, možu mu to pokojne schváliť.....a mať viac času na zarábanie...
@martinkatinka Súhlasím...aj ja som si kvôli práci dala individuálne denné a to študujem na zdravotníckej fakulte ktorú UŽ nie je možné študovať denne...teraz mám tiež individuálne lebo popri MD a malom chodím na zastupovanie do jednej ambulancie...Tiež si myslím že by bolo lepšie keby priateľ pracoval...lebo všetko čo bude treba bábu+strava+knihy do školy+nájom to hmotná núdza a príspevky pokryjú len LTT 😒
@michaela80 ondividuálne môže mať aj otec... 😕 😨 ved u nás to majú tak chalani čo pracujú...všetko záleží na vôli a dohode s dekanom...ale po vysvetlení situácie si nemyslím že by nepomohli v škole 😉
@martinkatinka ja som to riesila s manzelom na 3 skolach... ani nahodou to neschvalili... matka sa posudzuje inac ako otec....
@damiankad ty si na MD tak preto sa to da... ani ja som nemala problem ..celych 5 rokov som mala individualny plan
@michaela80 mala som to aj pred MD ked som pracovala..momentálne mám xy spolužiakov(chlapcov) ktorý ho majú..vravím že sa treba porozprávať s dekanom a dohodnúť sa....
No ale to už oni sami musia vedieť čo chcú a čo môžu 🙂
@damiankad asi fakt zalezi na dekanovi...my sme mali smolu asi... 🙂 🙂 tak ci tak urcite to socialne stipko by im pomohlo... 🙂
@michaela80 to áno..ale ked ona dostane potom ( neskôr )190 eur +22,00 prídavky a on štipko cca 180-200 eur po zaplatení nájmu, a iných šekov stravy neviem neviem....ale no nejdem to tu rozpiplávať každý vie či sa dokáže o rodinu postarať s takými financiami aké má.... 😒 😉 🙂
chapem tvoju otazku ale podla mna nesplnas podmienky dostavania davok tak ako cigani. zober si ze rozvetvena ciganska rodina vyzije z davok tym sposobom ze v jednej domacnosti zije stara mama, mama, jej druh, 8 deti, sestra, brat, ich druhovia a druzky a ich deti. Je to vela ludi na kope, ktori dostavaju rozne prispevky - napr. dochodok starej mamy 400 euro, materske pre dve mamicky po 500 euro, pridavky na deti 16x10 euro, to by mohlo byt spolu trebars 1560 euro a naklady na tu domacnost su trebars 400 euro. Potraviny si kupia spolu, oblecenie si podelia a vyjdu v pohode. Ty sa na druhej strane budes snazit ziskat prispevky od statu iba pre teba, priatela a dieta. Ak som dobre pochopila, nebola si dobrovolne nemocensky pripoistenia, matersku budes mat minimalnu, nemate narok na danovy bonus lebo neplanujete pracovat... tak to si v zlom state, na Slovensku takto takmer nic nedostanes. Odhadujem max kocikovne ktore skoro miniete a pridavky 20 euro, za tu kupis snad plienky. Pripajam sa k ostatnym - budete musiet ist pracovat, jeden z vas, ten schopnejsi priniest viac penazi a druhy nech ostane doma s dietatom 😉
@mirka3211 ak chces prispevok na byvanie musis tam mat tvali alebo prechodny pobyt zalezi od doticneho co ti da do prennajmu byt ci vam ho aj da ak nie mate smolu nemas narok co keby priatel poziadal o individualne studium a siel pracovat ako nehnevaj sa ked ste dieta vedeli splodit treba ho aj uzivit stat ti nic neda tym ze nieste manzelia vas spolocny prijem sa neposudzuje tak ako pisali baby pokial priatel studuje limitovany vek v zakone nieje ale pokial nieje schopny sa sam o seba postarat su povinny rodicia ak ziju nech si teda u oboch uplatni alimenti na to narok ma ale to musi ist cez sud byvali.kolega tak fungoval kazde 3m. musel ale rodicom dokladovat ze studuje.dostal stipendium a brigadoval fakt neviem kolko je u vas najomne ale mi sme v podnajme platime v ba za 1izb.410€ kde su este seky,auto,benzun,lieky,drogeria,jedlo priatel maka od rana do vecera inak sa neda!
na davky v hmotnej nudzi ti narok nevznikne.... jednak sa priatel povazuje este za nezaopatreneho cize vyzivovaciu povinnost maju rodicia....
a ty pokial budes mat materske a pridavky na dieta tak na hmotnu nudzu nedosiahnes... a este netreba zabudat ze pokial uvedies priatela do rodneho listu dietata tak budes musiet od neho ziadat vyzivne /sud nezaujima ze studuje... ked si dieta urobil nech plati aspon min. vyzivne/ a to sa zapocita do vasho prijmu...
je to uplne zbytocne vybavovat.... v tvojom pripade...
cakate dieta.... tak sa treba postarat.... a priatel nech ide robit .... a skolu nech prerusi alebo pokracuje individualne ci externe
tak teraz som v šoku..
Jednou z podmienok nároku na dávku v hmotnej núdzi je stav, kedy príjem občana a fyzických osôb, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, nedosahuje životné minimum a občan a fyzické osoby, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, si príjem nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť vlastným pričinením.
Tento stav sa definuje ako stav hmotnej núdze.
to mi tým chcú povedať, že pokiaľ môj muž neni invalidný alebo inak neschopný roboty a len sa mu proste nedarí nájsť prácu, a neni ani cigán, ktorý sa vyhovára že ho nikde nezamestnajú (čo neni celkom pravda, lebo oni za 400€ robit nepojdu, kedze na davkach maju to iste ak nie aj viac a nemusia makat ako kone), tak jednoducho nema narok ani na to aby bol v hmotnej nudzi, hej?? je mi z toho viac ako na grc..