Dobry den. Na matersku som nastupila 15.4.2013 a porod som mala 3.6.2013. Pokial by som mala splnit podmienky retazoveho porodu a dostavat opat materske, musim porodit do 15.4.2016 alebo 3.6.2016? Podotykam, ze som stale zamestnana. Dakujem vopred za odpoved
@erienka Musíš porodiť do konca poberania rodičovského príspevku, takže do 3.6. 2016. Čo sa týka výšky druhej materskej, tá sa ti bude rátať z poslednej mzdy, ktorú si mala pred nástupom na prvú materskú. Je to presne uvedené v zákone. Nemám čas to teraz hľadať, ale už som to tu niekomu písala.
Da sa ten medzicas vyplnit pn ak uz budes tehotna a materska bude vypocitana podla predpokl. Vz. Jedna mamicka mi to tak pisala, ona bola tiez ten pripad ze porodila az po ukonceki RD.
@miku1 dakujem za odpoved. Pokial ale musim porodit do 3.6.2016, znamena to, ze o materske budem ziadat az po porode? Pretoze nemozem predsa ziadat o materske a vybavovat formulare, kedze nikto dopredu nevie, kedy sa spusti porod. Chcem tym povedat, ze mi pride zvlastne vsetko vybavovat, ked napokon mozem porodit az 4.6.a neskor, a na materske tym padom uz narok mat nebudem. Nie je smerodajny skor nastup na matersku, kedze ten uz niekolko mesiacov dopredu potvrdzuje gynekolog? Dakujem velmi za odpoved!
@erienka Nemusíš porodiť do 3.6.2016..... Na druhé materské (aby si si nemusela čas medzi prvou a druhou materskou vyplniť PN) by si mala NASTÚPIŤ do ukončenia rodičovského príspevku t.j. do 3.6.2016. Ak si v pracovnom pomere a ešte stále budeš aj pri druhej materskej, tak 2. materské sa odvíja nie odo dňa pôrodu, ale OD NÁSTUPU na materské. To znamená, že na 2.materskú by si mohla nastúpiť 6-8 týždňov pre pravdepodobným pôrodom za predpokladu, že budeš v pracovnom pomere a nebude nejaká zmena zákona....
A odpoveď na tvoju otázku: Ak budeš 2-krát tehotná, tak predsa si musíš znova dať vypísať svojim gynekológom žiadosť o materské a zaniesť to na potvrdenie k zamestnávateľovi (ak budeš v PP) a na základe tejto žiadosti sa znova vypláca materské. Takže ti si musíš žiadosť o materské vybaviť 6-8 týž. pred pôrodom.
@erienka Materskú si vybavuješ 6-8 týždňov pred pôrodom. Nie až po pôrode. Reťazový pôrod je ak žena porodí napr. druhé dieťa skôr ako to prvé dovŕši 3 roky. Ja nie som mzdárka, len čítam čo je napísané. Ono aj napr. na sociálke mi povedali, že druhá materská sa mi bude rátať z predpokladaného príjmu, ale v skutočnosti to tak nie je, lebo ak si pozrieš zákon, tam je presne uvedené, že je to posledná mzda, ktorú si dostala pred prvou materskou. Teda tak to aspoň bolo, keď som to riešila ja.
@dena1973 tak toto vyzera ako pre mna ten najoptimistickejsi scenar. Ak som ta teda spravne pochopila, materske budem opat dostavat, ak na druhu matersku nastupim 2.6.alebo skor a na realnom datume porodu nezalezi. Je to tak spravne? Dakujem vopred za odpoved a ospravedlnujem sa, ze s tym tolko otravujem.
@erienka Áno, @dena1973 Ti dala najlepšiu odpoveď. Ja som v kuse na MD/RD od júla 2009, pri každom dieťati som mala nárok na materské. Takže ak si stále zamestnaná, nárok na materské máš, nielen na rodičák. Pochopila si to správne, na ďalšiu materskú Ťa musí dr vypísať najneskôr od 2.6., čo musí byť tých 6-8 týždňov pred pôrodom. Teda nemôžeš ísť na materskú napr 3 mesiace pred očakávaným dátumom pôrodu.
Materská sa ráta z predpokladanej mzdy, akú by si mala rok pred nástupom na materskú, nemusí byť taká istá, ako tá prvá. Napríklad, ak máš tabuľkový plat a počas Tvojej neprítomnosti bol valorizovany, zohľadňuje sa pri výpočte materskej aj táto valorizovany.
Ak máš ďalšie otázky, kľudne sa pýtaj, mám s tým bohaté skúsenosti.
@liebling98 začítala som sa do témy, tiež ma to zaujíma, na MD som nastúpila 16.12, takže do tohto dátumu musím nastúpiť aj na ďaľšiu ak chcem mať nárok na materské?
@tortelinka nerozhoduje dátum nástupu na prvú materskú, ale dátum 3 . narodenín Tvojho dieťaťa. Čiže ak sa Tvoje dieťatko narodilo napr 28.1.2014, ak nastúpiš na materskú do 27.1.2017, tak máš reťazovú materskú.
@tortelinka na ďalšiu materskú ale budeš mať nárok len vtedy, ak si stále zamestnaná! Čiže vedená u Tvojho zamestnávateľa ako zamestnanec.
@liebling98 som stále zamestnaná, som však trochu iný prípad, mám materskú dlhšie ako tri roky
@tortelinka myslíš asi rodičovskú. Materská je zo zákona 34 týždňov, pár týždňov viac, ak je matka osamelá. Materská je nemocenská dávka a vypláca ju Sociálna poisťovňa, rodičák je sociálna dávka a vypláca ju UPSVAR.
@tortelinka datum prevzatia dietata do osobnej starostlivosti bolo toho 16.12. predpokladam a odvtedy ti bezi 3 rocna lehota nastupit musis 15.12. ale pocas cerpania MD /nie cele 3 rocne obdobie/ ti vznikol narok na dovolenku napis vasej mzdarke nech ti posle kolko dni mas narok na dovolenku tu vycerpaj .. následne nastupis na PN a uvidis ako "porodis" budem na vas mysliet nech je to cim skor .. teraz je vhodne obdobie kedy sa rodi vela deticiek ... su to tzv vianocne a novorocne deti ... /chapes vianoce sviatky udobrovania a rodiny a pod/
@maznacik007 jasné, vďaka, tak skúsim zistiť ako mám s tou dovolenkou, dúfam, že sa to nejako porieši 😉
@liebling98 áno, myslela som rodičovskú, už mi napísala maznacik nižšie, vďaka
@tortelinka som teraz pozerala,
1.) ako to je s rodič.príspevkom - dokedy sa vlastne poberá, ak ide o zverenie dieťaťa súdom (vid zákon najdlhšie 3roky od právoplatnosti rozhodnutia ...) (
citujem zo zákona o rodič.príspevku http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna...
c) do šiestich rokov veku, ktoré je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť
rodičov podľa § 2 písm. b), najdlhšie tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia o
zverení dieťaťa do starostlivosti tej istej oprávnenej osobe.
----
2.) s nárokom na rodič.dovolenku v zamesntaní - 3roky od ukončenia md alebo 3roky od prevzatia (celkom nie jednoznačné, teda som to nepochopila jednoznačne, či tá druhá možnosť platí pre deti staršie ako 3roky pri prevzatí)
citujem zo Zákonníka práce: http://www.employment.gov.sk/sk/praca-zamestnan...
(2) Materská dovolenka alebo rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 1 sa
poskytuje žene a mužovi odo dňa prevzatia dieťaťa v trvaní 28 týždňov, osamelej
žene a osamelému mužovi v trvaní 31 týždňov a žene a mužovi, ktorý prevzal dve deti
alebo viac detí, sa poskytuje v trvaní 37 týždňov, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa
dovŕši tri roky veku. Rodičovská dovolenka podľa § 166 ods. 2 sa poskytuje v trvaní
troch rokov odo dňa skončenia materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky
podľa prvej vety alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕši tri roky veku, najdlhšie
do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Ak ide o dieťa s dlhodobo
nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, rodičovská
dovolenka sa poskytuje v trvaní šesť rokov odo dňa skončenia materskej dovolenky
alebo rodičovskej dovolenky podľa prvej vety alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré
dovŕši tri roky, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku.
-------------
tj. sa mi zdá, že by nemusel byť dátum ukončenia poberania RP zhodný s dátumom ukončenia RD (ale ber ma s rezervou, týmto som sa doteraz myslím nezaoberala, aj ked musím to prebrať so známou, ktorá je tento prípad).
Potom ked by ti končila RD v jednom kalendárnom roku a nástup na md bol v druhom, tak si daj bacha, aby si mala na 1den trvania nem.poistenia (čerpania dovoelnky) čo najvyšší vym.základ. Ak by RD končila 15.12.2014, tak je to ok, je to pondelok a ak by si čerpala riadnu dovolenku do konca roku, tak je to ok. Ak by si však išla na PN ešte v decembri, tak odporúčam isť na pn v piatok, tj. aby v obodbí medzi RD a PN bolo čo najmenej víkendov, lebo ak nástup na md bude další kalend. rok, tak plat/vymeriavací základ za toto obdobie čerpania riadnej dovolenky sa vydelí počtom kalendárnych dní medzi RD a PN. Ja som bola totiž ten prípad a skoro som na to doplatila.
Tiež tak všeobecne, ak je ukončenie RD v jednom roku a nástup na md v druhom, nie je dobré čerpať HNED po RD čerpať PN, ale si najprv čerpať dovolenku, lebo materské by mohlo byť minimálne. Lebo len ak v predchádzajúcom kal. roku sú len dni čerpania RD (príp. MD), tak sa ráta materské z vym.základu pravdepodobného-takého, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na md. Ak by tam bola aj pn, tak by to malo byť všeobecne, z minima § 57 ods.2+3 ZoSP, ak je tvoj pravd. vym.základ nižší, tak z toho nižšieho.
vid zákon o soc.poistení § 57 ods.4
zdroj: http://www.employment.gov.sk/sk/socialne-poiste...
(4) Pravdepodobný denný vymeriavací základ zamestnanca a povinne nemocensky
poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorí nemali v rozhodujúcom období
vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie z dôvodu poberania
materského, prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania
rodičovskej dovolenky alebo z dôvodu prerušenia povinného nemocenského poistenia
samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok, je jedna
tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za
kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky; § 55 ods. 2
platí rovnako.
@gapa vďaka za vyčerpávajúcu odpoveď
@liebling98 ahoj, to som zasa ja, predsa len by som sa po par mesiacoch spytala este jednu otazku ohladom retazovej materskej, dufam, ze velmi neobtazujem...
Ako si mi napisala, na matersku musim nastupit najneskor do 2.6.2016, aby som opat mala narok na materske. Pokial to dovtedy nestihnem, da sa nejako na obdobie od 15.4.2016 (na prvu matersku som totiz nastupila 15.4.2013) do dna, kedy nastupim na druhu matersku, dobrovolne pripoistit? Ak ano, kolko by to mesacne stalo a kolko by som potom mesacne dostavala? Dakujem vopred!
@erienka nie je dôležité, kedy si nastupovala na prvú materskú, ale to, kedy bude mať staršie dieťa 3 roky.
@liebling98 3 roky bude mat 3.6.2016. To si mi aj v oktobri objasnila, ze dovtedy musim nastupit na druhu matersku, pokial chcem opat dostavat materske. Zatial to vsak z urcitych dovodov vyzera tak, ze dovtedy druhe dieta nestihnem (je strasne pisat o takychto intimnych zalezitostiach takto vecne, ale neviem to sformulovat inak). Preto by som chcela vediet, ze pokial chcem opat dostavat materske a nie len rodicovske, mozem sa na to obdobie medzi ukoncenou rodicovskou dovolenkou a dalsou materskou (ktora by sa mi zacala povedzme v septembri 2016 nejako pripoistit? Dakujem
@erienka nechcem Ti poradiť zle, v dobrovoľnom pripoistení sa moc nevyznám. Viem, že záleží od toho, či si stále zamestnaná a koľko po rodičovskej dovolenke potom odrobíš, tiež od toho, či nastupuješ na MD v tom istom roku, alebo až v ďalšom, ale presné čísla neovládam. Mala som naštudované veci ohľadom môjho prípadu, iné len veľmi okrajovo.
Skús sa opýtať @dena1973 alebo @gapa tie sa orientujú lepšie ako ja.
Prepáč, v tomto Ti ja neporadím.
@exupery ohldom tvojho prispevku z 5.10...to s tou PN medzi 2 materskymi. Nepovazuje sa to trochu za spekulaciu? Resp.ked pridem do roboty s tym, ze po rodicovskej idem na pn a potom opat na matersku, nie je totrochu podozrive? 😀 alebo to takto zenybezne robievaju? PS: to nerypem, fakt sa pytam🙂
@erienka a nie je to jedno,kedze pracujes?Obdobie medzi si mozes vyplnit PN a materska sa rata s predpokladaneho VZ...to ti uda mzdarka