Ahojte, viem, že je tu veľa príspevkov na túto tému ale chcem sa spýtať na môj prípad niekoho adekvátneho čo sa v tom pohybuje. Mám 3ročnú dcérku, ktorá od septembra nastupuje do škôlky a ja do práce na prac. zmluvu. Materskú som mala pri dcérke minimálnu, keďže do začiatku 9teho mesiaca tehotenstva som pracovala na dohodu. Teraz mi začína 8mi týždeň tehotenstva a v nadchádzajúcom zamestnaní som sa ešte o tom nezmenila, nakoľko je ešte veľmi skoro. V tej práci budem mať minimálnu mzdu a potrebovala by som poradiť ako získať po pôrode čo najvyššiu materskú. Ďakujem veľmi pekne za odpovede
musis mat odpracovaných 270dni, inak ti nsrok na matersku nevznikne a kedze si uz v 8tt to uz nestihnes
A ešte ma napadlo, keby si spätne zaplatím nemocenské t.j. 1,5mesiaca čo som bola na Upsvar to sa nedá nejak?
Ja od 2.9. nastupujem do prace na zmluvu. na Upsvar som od 1.7. A otehotnela som cca 9.7.
@oli18 tu podmienku tých 270 dní nesplnim, nakoľko som ešte na Upsvar a už teraz mám do porodu cca 240dni
len som chcela vedieť či mi aj to pomôže na materskú, že aspoň do marca cca ak budem môcť pracovať na zmluvu (termín mám na april)
aby som mala vyššiu než tých 220 čo bude rodičovský od narodenia
@ivuka nepomôže. Musíš mať 270 dní. Ale neviem, či by ti pomohla dohoda na ten zvyšný počet dní. A to z dôvodu, že by si dosiahla 270 dní, ale príjmy sa nespočítavajú. Takže nakoniec by si mala materskú len z tvojho platu, teda z minimálnej mzdy. Je to o niečo vyššie ako rodičovský. evittam ma opraví, ak sa mýlim.
tak ak som dobre pochopila, keď nastúpim od 2.9. do práce a potom si ešte k tomu zoženiem na dohodu pracu k pracovnej zmluve na 2mesiace minimálne tak môžem mať vyššiu materskú ked tam budem mať ďalší prijem
Tak v tom prípade budem mať nárok na materskú aj keď nesplnam 270dni nemocenského a materska sa mi vyrata z dohody a prac .zmluvy?
ďakujem za trpezlivost ešte raz
@ivuka
Ku klasickému pracovnému pomeru uzatvoríte ešte dohodu, najlepšie na pravidelný príjem (najlepšie u iného zamestnávateľa, nie na viac ako 89 dní a túto dohodu ukončíte aspoň niekoľko týždňov pred nástupom na MD) . Aj keď budete mať súbežne PP a dohodu, dni pre splnenie podmienky 270 dní nemocenského poistenia sa sčítajú. Zároveň nárok na materské sa bude počítať len z PP, preto dohoda nemusí byť na vysokú odmenu. Nechoďte úplne na hranu - jednak preto, aby Vám to vyšlo a jednak pre to, aby zamestnávatelia nemali kvôli Vám kontroly.
@ivuka a ešte dotaz: dcéra mala 28meho júna 3 roky, takže som odvtedy na Upsvar, t.j. cca 2mesiace