Ako si zvýšiť materskú v r. 2020?

ivuka
21. aug 2019

Ahojte, viem, že je tu veľa príspevkov na túto tému ale chcem sa spýtať na môj prípad niekoho adekvátneho čo sa v tom pohybuje. Mám 3ročnú dcérku, ktorá od septembra nastupuje do škôlky a ja do práce na prac. zmluvu. Materskú som mala pri dcérke minimálnu, keďže do začiatku 9teho mesiaca tehotenstva som pracovala na dohodu. Teraz mi začína 8mi týždeň tehotenstva a v nadchádzajúcom zamestnaní som sa ešte o tom nezmenila, nakoľko je ešte veľmi skoro. V tej práci budem mať minimálnu mzdu a potrebovala by som poradiť ako získať po pôrode čo najvyššiu materskú. Ďakujem veľmi pekne za odpovede

ivuka
autor
21. aug 2019

@ivuka a ešte dotaz: dcéra mala 28meho júna 3 roky, takže som odvtedy na Upsvar, t.j. cca 2mesiace

krasnysen
21. aug 2019

musis mat odpracovaných 270dni, inak ti nsrok na matersku nevznikne a kedze si uz v 8tt to uz nestihnes

ivuka
autor
21. aug 2019

@krasnysen tam neplatí ani tá podmienka tých 90dni?

krasnysen
21. aug 2019

@ivuka pocas materskej a rodicaku ti trval nejaky pracovny pomer?

ivuka
autor
21. aug 2019

@krasnysen nie, ten mi končil mesiac a 5dni pre narodením dcéry

rachel36a
21. aug 2019

@ivuka ziaden narok na materske mat nebudes..iba na RP po narodeni dietata

ivuka
autor
21. aug 2019

@rachel36a A ten je vo výške 220 cca, áno? ale aspoň na ten mám nárok ked budem spĺňať len cca 240 dní na zmluvu?
a tých 220 mi bude vyplácaných od narodenia až do 3rokov dieťaťa?

rachel36a
21. aug 2019

@ivuka zatiam je RP 220€ , a ano na ten mas narok, aj keby si nikdy nikde nepracovala.. a ano vypkacat ti to budu od narodenia dietata do troch rokov

ivuka
autor
21. aug 2019

@rachel36a ďakujem veľmi pekne za info

ivuka
autor
21. aug 2019

A ešte ma napadlo, keby si spätne zaplatím nemocenské t.j. 1,5mesiaca čo som bola na Upsvar to sa nedá nejak?

evittam
22. aug 2019

@ivuka Po porode už nijako nedosiahnes vyssiu matersku.
Spatne sa nedaju doplatiť odvody. Este môžeš získať chýbajúcich 30dni tak že uzavries dohodu u iného zamestnávateľa a ta skonci pred nástupom na MD. Kedy mas TP?

evittam
22. aug 2019

@krasnysen Nie odpracovaných.😉

ivuka
autor
22. aug 2019

@evittam cca 9.4.2020

evittam
22. aug 2019

@ivuka Ak porodis presne bude ti chybat 49dni. Dohoda na pravidelný príjem od napr.1.11.-31.12.2019.

ivuka
autor
22. aug 2019

Ja od 2.9. nastupujem do prace na zmluvu. na Upsvar som od 1.7. A otehotnela som cca 9.7.

ivuka
autor
22. aug 2019

@evittam chcela by som pracovať úplne do nástupu na MD

oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivuka
autor
22. aug 2019

@oli18 tu podmienku tých 270 dní nesplnim, nakoľko som ešte na Upsvar a už teraz mám do porodu cca 240dni
len som chcela vedieť či mi aj to pomôže na materskú, že aspoň do marca cca ak budem môcť pracovať na zmluvu (termín mám na april)
aby som mala vyššiu než tých 220 čo bude rodičovský od narodenia

oli18
22. aug 2019

@ivuka nepomôže. Musíš mať 270 dní. Ale neviem, či by ti pomohla dohoda na ten zvyšný počet dní. A to z dôvodu, že by si dosiahla 270 dní, ale príjmy sa nespočítavajú. Takže nakoniec by si mala materskú len z tvojho platu, teda z minimálnej mzdy. Je to o niečo vyššie ako rodičovský. evittam ma opraví, ak sa mýlim.

evittam
22. aug 2019

@ivuka Ved v poriadku. Pisem o dohode k TPP. Aby si nabrala dni na narok na MD. Skus citat co pisem s porozumením.😉

evittam
22. aug 2019

@oli18 Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom nie pred nástupom na MD.

evittam
22. aug 2019

@ivuka Ale keď spravíš ako pisem tak budes mat dni z TPP plus dohoda. Prides po rady ale nečítas ich! Tak maj len RP. Pekny den.

evittam
22. aug 2019

@oli18 Z minimálnej mzdy mas MD cca 390Eur. Stále lepšie ako 220.... Pripadne môže mat aj max. ak sa dohodne na inom plate...

oli18
22. aug 2019

@evittam diky, som sa zmýlila. Máš pravdu, ten druhý PP by jej pomohol + ak by sa dohodla na vyššom plate, než len min. mzda.

ivuka
autor
22. aug 2019

tak ak som dobre pochopila, keď nastúpim od 2.9. do práce a potom si ešte k tomu zoženiem na dohodu pracu k pracovnej zmluve na 2mesiace minimálne tak môžem mať vyššiu materskú ked tam budem mať ďalší prijem
Tak v tom prípade budem mať nárok na materskú aj keď nesplnam 270dni nemocenského a materska sa mi vyrata z dohody a prac .zmluvy?
ďakujem za trpezlivost ešte raz

ivuka
autor
22. aug 2019

@oli18 aby mi platili z prác.pomeru vyššie odvody, áno?

evittam
22. aug 2019

@ivuka Nie len z TPP, nebudeš mat z oboch splnenú hlavnu podmienku nároku na MD. Ale pomohu ti tie dni.

ivuka
autor
22. aug 2019

@evittam tak na tpp by bolo ku koncu sa dohodnúť na vyšší plat a k tomu si nájsť niečo na dohodu aby som na tej dohode bola tie dni čo mi chýbajú do 270, čiže cca 30dni (dohoda a práca na zmluvu)
ešte raz dakujem

draik
22. aug 2019

@ivuka
Ku klasickému pracovnému pomeru uzatvoríte ešte dohodu, najlepšie na pravidelný príjem (najlepšie u iného zamestnávateľa, nie na viac ako 89 dní a túto dohodu ukončíte aspoň niekoľko týždňov pred nástupom na MD) . Aj keď budete mať súbežne PP a dohodu, dni pre splnenie podmienky 270 dní nemocenského poistenia sa sčítajú. Zároveň nárok na materské sa bude počítať len z PP, preto dohoda nemusí byť na vysokú odmenu. Nechoďte úplne na hranu - jednak preto, aby Vám to vyšlo a jednak pre to, aby zamestnávatelia nemali kvôli Vám kontroly.

ivuka
autor
22. aug 2019

@draik a keď sa mi nepodarí u toho zamestnávateľa ísť aj na dohodu ale u niekoho iného, to sa bude tiež rátať? A môžem ísť na dohodu napr aj teraz od októbra na tých max 89, či najlepšie ku koncu roka? Ďakujem veľmi pekne