Ahojte, akú varíte vianočnú kapustnicu? Takýto recept dal teraz Pyco na Instagram. Sledujete nejakých food blogerov na Instagrame alebo TikTok-u a varíte podľa nich?
Ja robím tak, ako babka robila. Dám variť kapustu do vody aj s juškou, pridám bobkový list, klobásu, huby, slivky sušené, ochutím. Keď je uvarená, urobím zápražku olej, červená paprika a trosku múky. Manžel povedal, že mu to pripomína kuchyňu jeho babky 😊
Svokra zase popraží cibuľu, kapustu, pridá červenú papriku, klobásu, až potom zaleje vodou. Ale nevie ochutiť 😁
Sledujem na IG pár profilov o varení, ale beriem to len ako inšpráciu, keď neviem čo variť, málokedy opakujem recepty presne podľa niekoho, všetko prispôsobujem tomu čo máme doma a čo máme radi... kapustnicu máme svoju tradičnú, to by mi ani nenapadlo robiť podľa niekoho iného, najradšej mám tú našu ako od babičky 😅 dávame mäsko, údené aj klobásu, cibuľový základ, dobrá kapusta, dochutiť soľ, korenie, paprika, bobkový list, cesnak, hríby a dávame aj zemiak
Ja robím toez taku, co robili cele generácie. A to vývar z údeného, do toho to údené nakrájat, dat kapustu klobásu a huby. Bez sliviek
My robíme zvláštnu, je tam voda z kyslej kapusty ale nie kapusta, v tom sa varí údené mäso, čerstvé kosti, klobásy, zemiaky a susené huby. K tomu sa ako závarka pridávajú čisté zemiakové halušky (z rovnakého cesta, ako bryndzové). Túto verziu s haluškami jeme iba na Štedrý večer.
Robíme z údeného mäsa, krkovičky, klobásy, hríbov údená paprika, cesnak... nedávame slivky
My robíme tak nalejem kapustu do hrnca dám tam cibuľu bez šupky vcelku dám tam hríby a údené bobkový list a trochu to dochutím ak sa mi nezdá to všetko tak to robí aj moja mama. Moja babka dávala aj údenú rybu
+ Na konci dávame mäsové gulicky
Js orestujem cibulu, pridam nakrajane bravcove maso, rascu, podlejem vyvarom z udenych kosti s masa...v polovici varenia pridam kapustu, Huby, klobasu x nakrajane udene maso
Nema byt vianocna kapustnica postna? Vsetky pridavate masove kapustnice. Autorka pridala tiez recept na postnu kapustnicu od Pyca.
V nasich rodinnych tradiciach je vianocna kapustnica mliecna, postna. Ale mne to nechuti. Varime az silvestrovsku kapustnicu s masom.
Jednoducho nakrájame kapustu pridám namočené hríby, klobásky ,udene, korenie nové mletá paprika bobkový list a po uvarení pridám kyslú smutanu
Ja varím kapustnicu ako vari moja mama, nasa tradičná , dedičný recept .. takze na troske oleja orestujem najemno nastrúhanú mrkvu kým nepustí šťavu , pridam kyslú kapustu , klobasu , namočené huby, zalejem vodou a nechám variť .. keď je kapusta polomäkká pridam premyte jačmenne krúpy a varím do úplného zmäknutia .. keď je uvarene ochutnam či treba niečim dochutit a hotovo
Robím kapustnicu s mäsom, hubami, údeným a klobásou. Úplne inak ako robila mama. Robím ju raz ročne. A kedysi som ju zaviedla aj doma, u rodičov. Chutila im.
U nas sa na Vianoce robievala sosovicova polievka, u manzela taka dietna kapustnica bez masa a bez chuti. My sme mavali kapustnicu na Silvestra. Teraz ked svokrovci chodia na Vianoce k nam, robim kapustnicu uz na Vianoce, ale taku tu nasu s kopou udeneho, dvomi druhmi klobas a bravcovym masom, poriadne kyslu a nech v nej lyzica stoji. Davam aj huby a slivky, na zaver cervenu mletu papriku a cesnak. Smotanu nedavam.
Tak my uplne inu.. do hrnca naukladam kapustu, maso -cerstve, udene, klobasa, zalejem vodou, dam koreniny, hriby, cibulu, cesnak, jablko a varim. Aj slivky, ale tie davam neskor. Ako sa to bude varit, vyberam co je uvarene (zvacna zaradom, cibula, cesnak, klobasa...). Smotanu do nej nedavame, to si kazdy da podla chuti na tanieri. Nic nerestujem, nic neopekam. Chlap niekedy tuninguje, ze najskor uvari udene a potm v tej vode vari kapustnicu, ale teda mne to tak nechuti velmi.
Ja robievam bielu, bez mäsa, len kapusta uvarená vo vode, slivky a huby (niekto tomu vie povedať pokazený segedín) mne to tak chutí, ale samozrjeme je kapustnica a kapustnica.. tým, čo nevadí mäso, varia z udeného rebra, a dalej kapusta, klobáska a zásmažka, ale jedla som aj kapustnicu z udeného kapra, a nie je tam rozdiel
@sendy1977 ja ani katolíčka nie som a tiež dodržujem pôst... 24.12. nejeme vôbec mäso ani nič mäsové.
kapustnicu 24.12 varím podľa mojej svokry.
jušku z kapusty , vodu, korenie, hrsť kapusty pokrájanej na drobno, huby - všetko variť hodinu.
potom pridať z vody a múky zátrepku - prevreť. a nakoniec maslo....
osobitne sa uvaria zemiaky...
na tanier sa dáva kapustnica + zemiaky
31. 12 . varíme kapustnicu s mäsom a klobásami... je sa s chlebom.
U nás sa robí pôstna, aj mužova rodina tak robí. Kapusta,dubáky(nami nazbierane) pár sušených sliviek keď to všetko je hotové zalejem opatrne smotanou na šľahanie. Neviem si predstaviť ze by sme na Vianoce mali inú kapustnicu ako túto našu. Svokra tam dáva mlieko , to už pre mňa nieje to pravé.
31.12 robíme kapustu s masom a klobáskou.
My robime taku aku robila mama, aj jej mama a asi aj jej mama. Uvarit susene huby a klobasy, ked su uvarene pridat kyslu kapustu, nechat zovriet a ked zovrie pridat susene slivky a odstavit. Nic viac, snad len dosolit ak treba.