potrebovala by som nejaké nápady na slovenské špeciality, ale bez lepku / teda bez múky/ a nie s bravčovým mäsom, môže to byť aj maďarská, rakúska, prípadne česká kuchyňa, jednoducho z tohto regiónu, napadla mi koložvárska kapusta s hovädzím, ale takto som ju ešte nerobila. Sladké, aj slané, ďakujem
Kolozvarska s hovadzim, kapustnica s hubami (a udenym kuracim), pirohy s opecenou cibulkou na masle a greckym jogurtom, sosovicovy privarok s volskym okom, zemiakova kasa s fasirkami z hovadzieho masa, strapacky (bez slaniny). Kde ide muka, nahradit bezlepkovou mukou., kuracie stejky s broskynou zapecene syrom s ryzou.
@zuzana76
@vevesh moja podotazka. Ak sú z "cudziny" a nejedia bravčové, budeš môcť pre nich pripraviť jedlo z akéhokoľvek iného mäsa? Budú ho môcť jest ak nebude Halal? Niekto môže byť v tomto smere striktny, iný nemá problém. Pýtam sa v prípade, že ide o muslimov. T takom prípade budeš asi limitovaná aj tým či a aké mäso zoženieš.
@vevesh ako píšem, oboje je možnosť. Niekto si potrpí, niekto nie. Ja osobne napríklad idem vegan, pripadne ryby ak nieje možnosť Halal. Iný nemajú problém tým skôr, že Slovensko je kresťanská krajina a mame povolené jedlo od tzv "ľudí knihy"- kresťanov a židov. Ak máš možnosť, zistila by som vopred @zuzana76 tým nič nepokazis.
dakujem, uz ich poznam a viem, ze tu jedavaju bezne v restauraciach, len som im chcela ponuknut nieco typicke a domace
ta kacka sa mi paci a co taky kralik? to asi nie
vyvar je teda jasny, dezert tiez, a to hlavne bud kacica s kapustou a bezlepkove knedliky, pripadne nieco zemiakove, placky asi nie, kvoli tomu, ze naozaj nepouzivam muku a z bezlepkovej som este nerobila
@zuzana76 s makovou tortou by som bola opatrna- je to opiat a v niektorych moslimskych krajinaxh zaradenych medzi drogy. Orechova v pohode. U mna najviac fical "zakusok" linecke, osie/cokoladove hniezda, orechovy s vajickovou alebo citronovou polevou, cukinovy s cokoladovou polevou. Zakusky maju radi sladsie (ako my slovaci...)
@vevesh mak je všeobecne považovaný za Halal kým nepresiahne množstvo ktoré by mohlo intoxikovat. Ale je fér povedať, že niektoré krajiny to môžu vnímať prísnejšie.
@zuzana76 ovocie ma nenapadá nič, čo by mohol byť problém. Vo sa týka zemiakových placiek, ja nepoužívam múku vôbec. A ani vajcia Vždy nechám odtiect tekutinu ktorá vzíde z postruhanych zemiakov do nádoby - pokojne z nich tu vodu aj povytlacaj. Nechaj par minút postáť a potom zlej. Na spodku misy ti zostane kopa usadeneho škrobu ktorý poslúži na spojenie zemiakov do masy. Stačí ochutit.
Ja by som si dala aj tu kolozvarsku s hovädzím, len tam ide kyslá smotana, toľko by mohli? Či mám nájsť bezlaktozovu?
@zuzana76 ja múku na zahusťovanie a pod nepoužívam vôbec a keďže vôbec nejeme bravčové, tak používam všade iné mäso. Už som robila kolozvarsku aj so seitanom(čomu sa ty ale teda vyhnes) ci mletým morcacim mäsom. Recept ti ale nedám, v tomto som hrozná, vždy všetko improvizujem 😬