Slovenské recepty - bez lepku a bez bravčového mäsa

zuzana76
20. okt 2022

potrebovala by som nejaké nápady na slovenské špeciality, ale bez lepku / teda bez múky/ a nie s bravčovým mäsom, môže to byť aj maďarská, rakúska, prípadne česká kuchyňa, jednoducho z tohto regiónu, napadla mi koložvárska kapusta s hovädzím, ale takto som ju ešte nerobila. Sladké, aj slané, ďakujem

haley7897
20. okt 2022

@zuzana76 ja múku na zahusťovanie a pod nepoužívam vôbec a keďže vôbec nejeme bravčové, tak používam všade iné mäso. Už som robila kolozvarsku aj so seitanom(čomu sa ty ale teda vyhnes) ci mletým morcacim mäsom. Recept ti ale nedám, v tomto som hrozná, vždy všetko improvizujem 😬

vevesh
20. okt 2022

Kolozvarska s hovadzim, kapustnica s hubami (a udenym kuracim), pirohy s opecenou cibulkou na masle a greckym jogurtom, sosovicovy privarok s volskym okom, zemiakova kasa s fasirkami z hovadzieho masa, strapacky (bez slaniny). Kde ide muka, nahradit bezlepkovou mukou., kuracie stejky s broskynou zapecene syrom s ryzou.

zuzana76
autor
20. okt 2022

@haley7897 vdaka, ani ja nezahustujem mukou

zuzana76
autor
20. okt 2022

@vevesh vdaka, myslela som, take nieco typicke pre tento region, je to pre navstevu z cudziny, nejedia bravcove a my sme zase celiatici

vevesh
20. okt 2022

@zuzana76 ale ja som napisala typicke slovenske jedla😀 este mozes urobit lokse s kackou a cervenou kapustou alebo vazecku pochutku (s kuracou pecienkou)

haley7897
20. okt 2022

@zuzana76
@vevesh moja podotazka. Ak sú z "cudziny" a nejedia bravčové, budeš môcť pre nich pripraviť jedlo z akéhokoľvek iného mäsa? Budú ho môcť jest ak nebude Halal? Niekto môže byť v tomto smere striktny, iný nemá problém. Pýtam sa v prípade, že ide o muslimov. T takom prípade budeš asi limitovaná aj tým či a aké mäso zoženieš.

haley7897
20. okt 2022

@vevesh oh, teba som označila, lebo som chcela písať, že tá kačka je inak super nápad. Úplne som zabudla, že existuje 😂🙈

zuzana76
autor
20. okt 2022

@haley7897 ano, ide o moslimov, rada si encham poradit, len nech je to nieco z nasho regionu a nech to mozu jest

vevesh
20. okt 2022

@haley7897 vacsina mojich znamych si nepotrpi na halal- ak ano, absolutne nejedia mimo domu okrem moslimskych krajin. Aj tam pozoruju, ci je maso halal.

zuzana76
autor
20. okt 2022

@haley7897 myslim, ze toto nebudu riesit, kedze inak tu budu jest v restauraciach slovenskych

vevesh
20. okt 2022

@zuzana76 taka rada- drviva vacsina nezje nase jedla- je to pre nich tazke na zaludok a takisto velka vacsina moslimov ma neznasanlivost mliecnych produktov (a tym padom mas syry, smotanu, mlieko von). Ja by som sla do kacky, kapusty a loksi.

haley7897
20. okt 2022

@vevesh ako píšem, oboje je možnosť. Niekto si potrpí, niekto nie. Ja osobne napríklad idem vegan, pripadne ryby ak nieje možnosť Halal. Iný nemajú problém tým skôr, že Slovensko je kresťanská krajina a mame povolené jedlo od tzv "ľudí knihy"- kresťanov a židov. Ak máš možnosť, zistila by som vopred @zuzana76 tým nič nepokazis.

zuzana76
autor
20. okt 2022

dakujem, uz ich poznam a viem, ze tu jedavaju bezne v restauraciach, len som im chcela ponuknut nieco typicke a domace

zuzana76
autor
20. okt 2022

@haley7897 a kuraci vyvar by mohli si myslim

zuzana76
autor
20. okt 2022

ta kacka sa mi paci a co taky kralik? to asi nie

haley7897
20. okt 2022

@zuzana76 jasné, ak si nepotrpia vyslovene na halal mäso - čo ako píšeš nie, tak nieje problém. Len sa teda vyhni bravcovemu, zelatine v dezertoch a predpokladám že možno aj alkoholu v jedlách.

vevesh
20. okt 2022

@zuzana76 aj kralika mozes, ak zohnas normalny recept ( a nie na vine, podlievane vinom, pivom, portskym atd.🤪🤪)...

zuzana76
autor
20. okt 2022

@haley7897 ano, to som vedela, nic take nechystam, makovy dezert? makova torta by mohla byt? alebo orechovy?

haley7897
20. okt 2022

@zuzana76 králik je tiež ok, povolený u muslimov

haley7897
20. okt 2022

@zuzana76 pre mňa obe 🤤 keďže nepeciem, nejedla som ich roky. Mak je tiež v pohode halal, a orechy samozrejme tiež. Žiadne obmedzenia v tomto smere

zuzana76
autor
20. okt 2022

@haley7897 super, pytam sa preto, lebo ja peciem len bezlepkove a tam pouzivam makovu muku, alebo mlete orechy, pripadne mandlovu muku, zelatinu nepouzivam ani pre nas, to viem, ze nemozu, pretoze byva vyrobena z bravcoveho

zuzana76
autor
20. okt 2022

vyvar je teda jasny, dezert tiez, a to hlavne bud kacica s kapustou a bezlepkove knedliky, pripadne nieco zemiakove, placky asi nie, kvoli tomu, ze naozaj nepouzivam muku a z bezlepkovej som este nerobila

vevesh
20. okt 2022

@zuzana76 s makovou tortou by som bola opatrna- je to opiat a v niektorych moslimskych krajinaxh zaradenych medzi drogy. Orechova v pohode. U mna najviac fical "zakusok" linecke, osie/cokoladove hniezda, orechovy s vajickovou alebo citronovou polevou, cukinovy s cokoladovou polevou. Zakusky maju radi sladsie (ako my slovaci...)

zuzana76
autor
20. okt 2022

@haley7897 ovocie mozu akekolvek? v tej torte? drobne bobulove ovocie, napr?

zuzana76
autor
20. okt 2022

@vevesh ano, to viem, ze jedia dost sladke, tak urobim asi nieco z mandlovej muky, alebo gastanovu tortu

vevesh
20. okt 2022

@zuzana76 a ako zelatinu (do buducnosti) mozes pouzit agar agar, ten je na prirodnej baze🙂

zuzana76
autor
20. okt 2022
lusyyy36
20. okt 2022

@zuzana76 segedin z kuracieho, fasirky z hovadzieho,

haley7897
20. okt 2022

@vevesh mak je všeobecne považovaný za Halal kým nepresiahne množstvo ktoré by mohlo intoxikovat. Ale je fér povedať, že niektoré krajiny to môžu vnímať prísnejšie.
@zuzana76 ovocie ma nenapadá nič, čo by mohol byť problém. Vo sa týka zemiakových placiek, ja nepoužívam múku vôbec. A ani vajcia Vždy nechám odtiect tekutinu ktorá vzíde z postruhanych zemiakov do nádoby - pokojne z nich tu vodu aj povytlacaj. Nechaj par minút postáť a potom zlej. Na spodku misy ti zostane kopa usadeneho škrobu ktorý poslúži na spojenie zemiakov do masy. Stačí ochutit.

zuzana76
autor
20. okt 2022

Ja by som si dala aj tu kolozvarsku s hovädzím, len tam ide kyslá smotana, toľko by mohli? Či mám nájsť bezlaktozovu?