Ahojte, chcem sa s vami podeliť o tento receptík na púpavový med, u nás jej teraz kvitne na tony, tak som dnes s ním začala. Moja mama ho robila a bol super.
Potrebujeme:
400 kvietkov púpavy
1 l vody
citrón
1 1/2kg cukru
Postup:
400 kvietkov púpavy dáme do hrnca, zalejeme litrom vody, nakrájame citron a dáme variť, od bodu varu povaríme 15 minút a odstavíme. Necháme postáť 24 hodín.
Potom kvietky poriadne vytlačíme, do šťavy pridáme cukor a varíme do stuhnutia asi 2 1/2 hodiny.
Ak má niekto s ním už skúsenosti, pridajte nejaké zlepšováky 🙂
žeby telepatia? 😀
chcem sa este spytat:da sa to aj pokazit ak om to este nerobila?
tak ta telepatia je silna lebo ja som chcela volat mamine ako presne sa robi 😀
pokaziť? no zajtra ti napíšem, tiež ho robím prvýkrát 😀
môžu ho aj deti, alebo ako? Osladiť s ním čajík, alebo na čo sa dá využiť - ako klasický med?
my sme si ako prvaci robili pupavovy med v skolskej druzine 🙂 ale recept nemam, tak vdaka za tento 😉 teraz uz len tych 400 kvietkov nazbierat 😀
není v tom trochu moc cukru?? 😉
haló, aj nám niekto odpovie? 😅
ahojte, tak medík sa podaril, len je riedší ako som pri mede zvyknutá. Vyšli mi z tej dávky 3 1/2 fľašky, sú trojdecové, počítala som, že bude z toho menej. Cukru som dala nakoniec len kilo, lebo sa mi to zdalo veľa a stačilo to, tak urobte podľa chuti. Neviem od čoho závisí tá hustota medu, či od cukru, či od dlžky varenia... a chutí na nerozoznanie od včelieho
dnes som bola na ďalších 400 kvietkov 🙂
lyongirl ja by som tento med dietatu nedavala,cukru je tam az moc a predsa v kvalitnom mede cukor nie je..
mama ho tiez robila pred casom a myslela ze vnucka ho bude papat tiez,ale som ju zrusila ☹
ja som uvažovala, že cukor tam môže ísť hnedý, alebo nejaký "zdravý" a tiež nie 1,5 kg, ale menej, len som nevedela, či tú púpavu vlastne môžu deti. Zatiaľ sa to nechystám robiť 😉 , ale ktovie... možno sa rozhodneme vybehnúť na nejakú lúku, lebo tu v meste sa zbierať nedajú....
A malému aj tak nesladím, to som len uvažovala, keby som náhodou chcela osladiť 😉
emogeon, v každom mede je cukor, prečo myslíš, že je sladký? 😅
lyongirl pupavovy med je vyborna vec na nachladnutie. skus do lipoveho caju. 😉
veronika ale do normalneho medu na rozdiel od tohto pupavoveho sa rafinovany cukor nepridava vid http://sk.wikipedia.org/wiki/Med
hmmm, uvažujem o príprave, určite je to zdravé, ak sa pridá aj zdravší cukor 😉
Ahojte, mam zlepsovak - to mi poradili - ze na konci varenia pridat Gelfix alebo iny zelirujuci pripravok ako do dzemu a mame z toho pupavovy dzem, resp. skor pupavove zele - uuuuuuplne super.
Ahojte, dá sa aj takto http://zdrava-sportova-vyziva.eu/pupavove-recepty/ je tam recept aj na čaj a púpavoví liker
Ahojte, ja som ho robila minulý rok a varila som ho asi pol dňa, nechcel zhustnúť, ale nakoniec zhustol Fígeľ je v tom, že sa musí variť tak, že vrie, teda stále bulbá. Ja som pridávala (tak som našla recept), ešte šťavu z pomaranča a citróna. Celé to bolo potom také voňavejšie. A keď budete púpavu žmýkať, odporúčam cez silonky - dostanete von všetku šťavu a aj také to husté - púpavové čosi, z čoho je to potom hrozne voňavé. 🙂 Aha a tiež som mala v recepte iba 1kg cukru. Je pravda, že je redší, ale tuším po čase trochu zhustol - zostal nám od minulého roka a je trošku hustejší 🙂
Aha a ešte jedno odporúčanie, kým dáte púpavy variť, presvedčte sa, že nemáte nikde ani kúsok stonky - zhorkne to. A najprv všetky kvety dajte do nádoby, napustite vodu a chvíľu počkajte - povyliezajú mravce a pavúčiky 🙂 až potom dajte novú vodu a začnite variť 😉
Pupav plna zahrada, tak je cas ozivit temu, ja idem skusit tento recept, mimochodom velmi podobny receptu zakladatelky temy
http://varecha.pravda.sk/recepty/pupavovy-med-n...
@indiankaindi ten pomaranc je super napad, aj ja pridam 😉
dakujem za recept,,uz sa to vari,,snad sa mi to podari,,,dakujem 🙂
Aj my sme dnes zbierali 🙂 Stále sa mi zdalo málo púpaviek, nakoniec mám dve várky 😀
Veronika13 aj ja ho idem robiť a deti prečo by ho nemohli však nejde zjesť cely pohar či ako 🙂
Práve dnes to navrhol aj môj manžel, že ho robili s mamou ako deti, tak cez víkend ideme na to 🙂
Ja som varila normalne 1a pol hodiny a dala kilo aj pol a pekne je husty tak akurat a aky je dobry mnam
Neskusali ste s hnedým cukrom? (alebo nejakým inym ako bielym)?
jeeeeeeeeee dakujem,akuratr asom chcela hladat recept