Môžem použiť puding po záruke?

25. jan 2024

Vyhodiť alebo môžem použiť ? Niektoré mi končili v máji 2023

sissy27
25. jan 2024

ak to bolo skladované správne, tak tomu nemá veľmi čo byť.

lenicka999
25. jan 2024

Nič sa im určite nestalo. Je to len škrob s arómami. Pokiaľ tam nie sú chrobáčiky, kľudne použi.

asdfka
25. jan 2024

Ja vsetko co je len den po zaruke vyhadzujem. A toto je skoro rok.
A viem ze v obchodoch xyz krat prebaluju tovary 😀

diewcatqoo
25. jan 2024

Mne sa minule stalo, ze som pouzila puding, ktoremu koncila spotreba v roku 2022 a nic mu nebolo. Vsimla som si to, az ked som zdvihala obal zo zeme, lebo vypadol z kosa a puding bol uz v tej chvili aj zjedeny. Nikto nemal ani ziadne traviace tazkosti.
Ale myslim, ze takyto po zaruke som uz kupila v obchode a nevsimla som si to 😐

deedol
25. jan 2024

to je len minimalna trvanlivost (best before), takze by som kludne pouzila. ine je to pri "spotrebujte do".

zuzuliennka1
25. jan 2024

nic im nie je 🙂 puding sa predsa vari, horuce mlieko. je to len skrob a aromy, kludne pouzi, skoda vyhadzovat

mrkvicka060
25. jan 2024

ja som raz taky pouzila, vanilkovy, vyzeral normalne, ale ked som ho vysypala do mlieka, zacali sa v nom objavovat malinke zelene hrudky 😃 takze odvtedy nepouzivam.

tanyan
25. jan 2024

@asdfka Je to len odporúčaný dátum záväzný akurát pre predajcov. Ten tovar v obale nemá kalendár ani hodinky a každý výrobca tam musí mať dostatočnú rezervu.

simsalabim
25. jan 2024

@asdfka je rozdiel, ci je to "spotrebujte to" - tieto potraviny rychlo podliehaju skaze. Alebo je to "minimalna trvanlivost do" - tuto vyrobca zarucuje vsetky kvality produktu do tohto datumu, ale potravina je dobra casto este roky po. Sem podla mna patri tento praskovy puding. Celkove si myslim, ze tie datumy castokrat narobia viac skody ako uzitku - treba pouzit zmysly /farba, vona, chut...) a zdravy rozum. Nevyhadzovalo by sa tolko jedla zbytocne.

nikha2809
25. jan 2024

@asdfka aj ja.Ale nebolo to tak vždy, je to odkedy sa mi dcéra otravila čokoládou po záruke, lebo však čokoláde sa nemá čo stat.Neprajem nikomu to zazit

annm81
25. jan 2024

Samozrejme, že to môžeš použiť, ak tam nenájdeš hmyz, alebo to divne nepáchne. Vraj aká chudoba na Slovensku, a pritom sa takto vyhadzujú tony použiteľných potravín. Mňa teda v živote nenapadlo preventívne kontrolovať dátum spotreby na konzervách, soli, pudingoch, ryži, cestovinách... a vlastne ani na ničom inom, ak nešlo o prípad, keď som potravinu otvorila a bola divná a ja som chcela vedieť, či ju idem reklamovať, alebo už je neskoro - veď predsa skazené jedlo je cítiť a často aj vidieť

chrobak7
25. jan 2024

@mrkvicka060 Malinké zelené hrudky sú potravinová farba.

chrobak7
25. jan 2024

@nikha2809 Kto ti diagnostikoval, že sa otrávila pokazenou čokoládou?

nikha2809
25. jan 2024

@chrobak7 boli sme v nemocnici prechádzali s lekárom všetko čo v ten deň zjedla.Vela toho nebolo, lebo sme išli na návštevu kde ju tou čokoládou ponúkli časť zjedla, časť si zobrala domov.Doma začala potom strašne vracať a muž mi volal keď už sme boli hospitalizovane že je ťa čokoláda asi pol roka po zaruke.Potom keď sa vylúčil akýkoľvek vírus alebo baktéria, doktor vravel že to bude určite z nej, nemalo to z čoho iného byt

simsalabim
25. jan 2024

@nikha2809 alebo to mohol byt bezny zaludocny virus....

nikha2809
25. jan 2024

@simsalabim veď píšem, že vírus sa vylúčil.

katulienkax
25. jan 2024

@nikha2809 neviem ako vam diagnostikovali, ze to nie je virus, pretoze virus sa bezne nediagnostikuje, iba bakteria, kludne to mohol byt virus, u deti velmi bezne grcave virusy. Ale nehadam sa, moze byt cokolada, len lekari nehovoria pravdu, ked vylucia virus, len podla dohadov bez laboratornych testov a robia to casto

stanulienkat
25. jan 2024

Samozrejme, že puding môžeš použiť aj dva roky po záruke. Ak tam nie sú chrobáky, nemá tomu čo byť. To je taká istá potravina ako ryža a cestoviny....Kľudne to môžeš použiť aj po záruke.

@nikha2809 tiež neverím že to bolo z čokolády

nikha2809
25. jan 2024

@stanulienkat nemusíš, ja ťa presviedčať nepotrebujem, rovnako ti sem nebudem dávať správu z nemocnice ani od pediatričky, ktorá si mimochodom myslela to isté keď som tam potom bola

simsalabim
25. jan 2024

@nikha2809 neviem, ci sa pri takomto stave ako pises hned robi okamzita diagnostika, ktora vyluci akykolvek virus a bakteriu... nejako tomu moc neverim.

nikha2809
25. jan 2024

Pre všetky, odvtedy ako sa toto stalo je extrémne citlivá na potraviny, minule sme jedli syrové nite ktorým v ten deň končila záruka a ona jediná znova vracala, to boli hneď raňajky, jedla ich iba s rožkom a skončili sme na pohotovosti kde jej pichli Degan.Nikomu nám z nich nič nebolo.A na 100% to nebol vírus, keď schyta tieto grcačky to ide hneď aj syn s ňou
@simsalabim
@stanulienkat

katulienkax
25. jan 2024

@simsalabim suhlasim, na virus sa diagnostika nerobi, len sa skonstatuje ze je to virus, ak sa nepotvrdi laboratornym testom bakteria. Ale ak to mal z pokazenej cokolady, tak to musela byt bakteria, co ine by sa namnozilo v pokazenej cokolade 🙂

stanulienkat
25. jan 2024

@nikha2809 ale syrové nite je úplne niečo iné. Je to čerstvá potravina, ktorá sa musí ihneď spotrebovať. Je tam mlieko, je tam tuk, to je živá potravina. Neporovnávaj to prosím ťa s pudingom, s cestovinami, s ryžou, ktoré vydržia aj 10 rokov po záruke a nič im nebude, alebo s čokoládou, ktorá má dvojročnú záruku a je sama chemia a stabilizator.

selenka7
25. jan 2024

Takto... je to dehydratovaný výrobok, teda bez vody. Podmienkou prežitia mikroorganizmov je prítomnosť vody (bez nej prežijú dlhodobo len bakteriálne spóry a ak by tam tie boli, prejavili by sa už aj v rámci záručnej doby). Z mikrobiologickeho hladiska bez problemov aj niekolko rokov po zaruke. Taky krystalovy cukor napriklad nema uvedeny datum spotreby vobec.

katulienkax
25. jan 2024

ja si skor myslim, ze dieta ma nejaku intoleranciu, ked grcia z roznych potravin u ktorych je malopravdepodobne ze je tam bakteria. Intolerancia a alergia sa moze objavit aj vo vyssom veku

nikha2809
25. jan 2024

@stanulienkat pozri, ja som bola taká istá, toho istého názoru a dlhé roky.Tiez som si myslela že sa tomu nemôže nič stať, ale po tomto incidente to už proste vyhadzujem, možno bola ťa čokoláda na prd už aj predtým, možno nie, ale mne to za to nestojí aby som to zisťovala na iných potravinách.Je to masaker ked má dieťa zrazu tak citlivý žalúdok, takže to nebudem riskovať

nikha2809
25. jan 2024

@katulienkax nemá žiadnu, robili jej v nemocnici na gastre komplet všetky vyšetrenia.

katulienkax
25. jan 2024

@nikha2809 pozri aj ja nemam 'ziadnu' alergiu, len mam celorocnu nadchu a musim niekedy brat antihistaminika, ked je to uz moc silne.RObili mi tie vysetrenia na alergiu. DOktor skonstatoval, ze zjavne mam alergiu na iny milionty alergen na ktory sa vysetrenie nerobi. Takze to si myslim o tych ich vysetreniach

nikha2809
25. jan 2024

@katulienkax ja som myslela potravinové, inak má brezy liesky atď.tiez berie antihistaminiká.Ale potravinové žiadne a to som s ňou bola potom ešte vlani dva krát hospitalizovaná, jej robili úplne všetky vyšetrenia.

simsalabim
25. jan 2024

@nikha2809 ak ma alergiu na brezu a liesku, moze mat skrizenu alergiu a reagovat nielen na lieskove a ine orechy v cokolade, ale aj na jablko ci broskynu, napriklad. Fakt si nemyslim, ze cokolada pol roka po zaruke je taky jed. Pred casom som citala, ako niekto v Anglicku objavil balicek po nejakom predkovi vojakovi z 2. svetovej vojny a bola tam cokolada. A vraj dobra... Ja osobne neviem, ci by som ju po tolkych rokoch skusila, ale pol roka sa mi nezda byt taka dlha doba. Ano, niekto ma citlivejsi zaludok a potom si treba davat pozor - napriklad aj na mnozstvo, co zje a rychlost (moj muz ako daco s chutou zhltne, reaguje bolestou hlavy). Niekto vracia aj vtedy, ked cestuje autom. Faktom ale je, ze kvantum potravin, co nas vyspely svet vyhadzuje, je este uplne v poriadku a jedlom starsne plytvame.