Môže jesť 6 mesačné dieťa citrusové plody?

mon77
26. nov 2011

Mam 6-mesacnu dceru, ktora nechce nic papat ale mandarinky by jedla ... dala som jej ju ochutnat a bola doslova zuriva, ze som jej ju zobrala 🙂 ja viem ze by nemali papat citrusy ale ... Ja som ich jedla tiez ked som bola drobec 🙂

machiabeli
26. nov 2011

nas maly ma rok a nic od citrusov este nepapal. 6 meacnemu dietatu by som nedal urcite ale je to na kazdej ako si bude krmit dieta

monika15
26. nov 2011

nam teraz povolili mame 15 mesiacov.....

anjelicek26
26. nov 2011

@mon77 - asi ma rada kysle, skus jej dat jablcka, mandarinky urcite nie, je to cudzokrajne, casto striekane ovocie, a to v takej miere, ze prejde aj cez supku, maly ich tiez lubi, a 1 z 5 razov sa vyhadze, takze ani teraz ich nemame na jedalnom listku kazdy den. A to bude mat 1,5 roka o par dni.

katrinka8
26. nov 2011

My sme prvykrat dali dcerke cca pred 3 tyzdnami trosku pomarancu a aj mandarinky 1x ochutnat. Ma 17 a pol mesiaca. Ale ona zje toho naozaj len kusok - mozno ak 2 mesiaciky pomaranca (ak nie menej) a tak aj z mandarinky. 6-mesacnemu babatku by som citrusy nedavala. Vseobecne by sme mali preferovat ovocie, ktore je u nas bezne dostupne - ktore sa u nas urodi. Aj ked take banany su diskutabilne, lebo sa vraj vseobecne velmi dobre znasaju.

luciferkax
26. nov 2011

náš začal ppo roku ale rovno s citronom 🙂 viac hôo nepustil, celú zimu žužlal kolieska citronu, s takou chuťou :D

mia258
26. nov 2011

Moja má 15 mesiacov a prvý krát papala mandarínku až teraz, aj to len polku aby sa náhodou nevyhádzala.

Také malé deti ešte citrusy nesmú!

zuzana17
26. nov 2011

no ja by som neriskovala, je to ešte veľmi skoro. Citrusy môžeš začať dávať pomaličky po roku.

gumimaci
26. nov 2011

Ondrej mal mandarinku v roku, potom citron do caju. A teraz už jedol aj pomaranc, mango a kokos. Bude mat 15 mesiacov. V pol roku by som nedavala...

katkanova
26. nov 2011

my sme v anglicku a tu vyslovene odporucaju stavu z pomaranca pri zapche. a aj mu ju davam a aj sa mu paci a nebadam ze by mu skodila. vlastne okrem orechov a medu a soli davame po troske to vsetkeho co mu chuti

miroslava124
26. nov 2011

Ahoj, moji jedia všetci aj mandarinky a aj ine ovocie. Jedia všetko ovocie čo im chuti. Nevyhádzali sa a ani nemali žiaden problém. Prvý krát ochutnali mandarinku ked mali cca 8 mesiacov, ale podla mna je v poho aj ked ma 6 a ked jej nerobi problém. Neodporuča sa to len koli tomu že vela detičiek sa stoho zvykne napr. vyhádzať.

estterka
26. nov 2011

u nas sa zacina s prvym prikrmom pomarancovou stavou v 4 mesiacoch . a deti ziju. zato sa do roka nedoporuca napr spenat,co sa u nas je vo velkom. tak si vyber.

jarkam2
26. nov 2011

Aj ja mám polročnú ... ale s citrusmi by som neriskovala, kvôli alergiám. Zatiaľ som jej dala len jabĺčko. A veľmi chutilo.

traktor
26. nov 2011

nejde o to, ci dieta zije, prezije..to ktore jedlo..ide o to, ze citrus rovna sa alergen..teraz mu nemusi byt nic..nabuduce môze / staci, ze je ten plod viac postriekany/..a jasne , ze chuti..ved je to nieco nove..a mnam 😉 ..ja stale hovorim, nie som tabulkova, je to tvoje dieta..musis sa rozhodnut..a ak sa rozhodnes pre to, ze budes davat, tak nedavaj vo velkom mnozstve a striedaj s jablckom, bananom,..nech si zvyka aj na ine chute..je u nas kopu ovocia, ktore môzes podavat uz v tomto veku, ..a pritom nehrozi alergia.. ..

katren
26. nov 2011

No neviem ako to je, ale na zubky sa odporuca aj citron a teda to citrusove ovocie je..takze si vyber

vejinka
26. nov 2011

pockaj este par mesiacov skus jej dat nieco z nasich zemepisnych sirok jablcko hrusku slivku ale v minimalnych mnozstvach a zatial prevarene postupne mozes aj surove..ale hned supnut na mandarinky a pomarance sa mi zda trosku hop hop...neponahlaj sa nic ti neucenie a tvoje babatko sa este napapa citrusov kopu

zaneta08
26. nov 2011

my sme skúšali šťavu z pomaranča, keď mal malý 5,5 mesiaca na pokyn pani doktorky a v pohode, len mu nechutila. Podotýkam ale, že je kojený a s príkrmami sme začali v štyroch mesiacoch, takže povinné papania sme už mali vtedy za sebou. A tú šťavu doporučila, aby mali nemal zápchu.

nelicefo
26. nov 2011

Pockaj este. Je na to este malinka. Skus dat jablcko.
V ziadom pripade citrusy-az neskor. Okolo 1,5 roka. 😉

pimpulienka
26. nov 2011

My až teraz papáme citrusy a to máme 17 mesiacov. Pár mesiačikmi mandarinky sme začali v 16 mesiacoch.V 6 mesiacoch ma to teda ani nenapadlo..

nikanko
26. nov 2011

@zaneta08 prepac ale nieco take som nikde nepocula. zvlastne sposoby. davat alergen tak malemu dietatu kvoli zapche? na zapchu je vyborna slivka, hruska hocijaka vlaknina dokonca aj jabcko ked mimino papa lepsie kadi. ja mam lekarku co mi dala jedalnicek do ruky co sama napisala a citrusy boli daleko po zacati prikrmov.

asi nie je nahoda ze citrusy neodporucaju ani zo zaciatku pri kojeni a nieto mimino ktore nepozna vo svojom edalnicku ani zemiak... 😒

siusinocka
26. nov 2011

ja by som nedala. možno až okolo 10 mesiacov a viac aj to vo veľmi malom množstve

abbie
26. nov 2011

v 6 mes. urcite nie ... to sa vacsinou zacina s prvym prikrmom a nie citrusmi 😀

jonas17
26. nov 2011

tvoje dieťa má 5 mesiacov a 2 týždne...neviem, či je kojené, ale ak je, tak príkrmy začínajú po ukončenom 6 mesiaci..je čudné, že nechce nič jesť? ved okrem mlieka nič iné nepozná...mala by si začať s mrkvou, zemiakom, brokolicou...možno je pomaranč v iných krajinách, kde rastie na stromoch prirodzeným prvým príkrmom, ale nie na Slovensku, kde na stromoch rastú hlavne jablká, hrušky a slivky...ale ak ti bude jesť mandarinky od 54 mesiaca a ty si s tým spokojná, tak prosím, načo sa radiť...

zymga
26. nov 2011

Ja by som urcite nikdy 6.mesacnemu dietatu nedala citrusove plody....Moj malicky ma 17 mesiacov a prvykrat jedol mandarinku pred mesiacom....Nam lekarka zakazala nieco take davat do jedneho roka....Ale je to kazdeho vec co robi so svojim dietatom

lenka.s
26. nov 2011

urcite nie ... dufam, ze len zartujes s tym, ze si jej dala mandarinku 😒

scandya
26. nov 2011

daj paradajkovu stavu to im tiez chudi, nasa mala tiez cuckala mandarinku, len mesiacik po pol roku ale nie vela len na chut

zuzana581
26. nov 2011

Ak jej chutí a nemá na ne žiadnu reakciu, tak jej ich kludne dávaj. Nemám rada tieto tabulkové názory niektorých mamín. Cudzokrajné mandarinky môžu byť rovnako postriekané, ako naše jablká a taktiež snáď nechce nikto tvrdiť, že napríklad španielske deti majú iné žalúdky ako naše.

bamartinka
8. dec 2011

nedávala by som. A citrón na zúbky? To je dobrá somarina, práve naopak 🙂

lubenka131
8. dec 2011

@bamartinka no to teda vôbec neni blbosť citrónom sa potierajú ďasienka pri prerezávaní zúbkov stŕpne im to robí sa to tak niekolko desaťročí nie je na tom nič zvláštne!ked deťom neublíži mastička z rôznych "chemikálií" tak mu určite neublíži citrón čím ale nehovorím že má jesť citrusy ja teda určite nie som tabuľková mama ale ma ndarinky pomaranče nedávam ani ja 😉

lucinka1104
8. dec 2011

nie lebo sa ti vyhádže a môžeš mu vytvoriť alergiu na celý život