Kuchárske začiatky. Máte ľahko zvládnuteľné recepty?

rora
11. nov 2011

Ahojte zienky,chcela by som vediet vase skúsenosti (kucharok-zaciatocnicok) ake jedla doma varite a ci sa vam dari. Ja som uz niekolko mesiacov vo vlastnej domacnosti a nikam som sa este nepohla co sa tyka varenia, vsetko skonci katastrofou a v kosi... ☹ pritom vsetko robim podla receptu a navodu. uz ma nebavi robit dokolecka 4 jedla ktore viem a vzdy sa aj podaria (cestoviny, pecene zemiaky, sosovicova polievka, kuracie kusky - cina). napriklad predvcerom som skusala so zemiakoveho cesta plnene gulky broskynami, no vznikla mi akasi lepkava hmota z ktorej sa nedalo absolutne nic robit.... dnes som uz druhykrat robila langose PRESNE podla navodu, sice vyzerali pekne, ale chut ziadna.... a takto by som mohla pokracovat aj s kolacmi, pizzou, kuracimi obalovanymi prsiami apod.... Fakt nechcem aby moja rodina zila na sacikovych polievkach ☹ Mate nejake recepty na barco chutne co fakt zvladne aj male decko?

anjelicek26
11. nov 2011

@rora - xixi ale jasne a nestresuj, nikto uceny z neba nespadol, tuto stranku si daj do oblubenych, na zaciatku nie je nad video navod 🙂

www.ekucharka.net

Nabuduce ked budes robit tie gulicky a budu lepkave, pridavaj jemnu krupicu, kym sa lepit prestanu 🙂 No stres 🙂

Typ na recept na dnes - kari kura. Do hrnca das pokrajanu cibulku, lyzicku kari korenia (nepalive, kedze kojis prosim 🙂 ), trochu soli (tak 3x medzi prsty), osmazis na kusky pokrajane kuracie mäsko, zasypes do postruhanym jablkom (kludne aj zo supkou a kludne aj na hrubom struhadle), zalejes vodou aby ti nic nevykukalo a varis 40 minut. Sem tem premiesat, ak by sa ti odparila voda, trochu dolej. Var pod pokrievkov a na miernom plameni, nie naplno! Sprav k tomu ryzu, ale ked si netrufas, cestovina tiez v pohode 🙂

Na ryzu je milion navodou, ja robim vylucne BASMATI ryzu, Odmeraj si pohar ryze. Ryzu do sitka, preplachnut vrelou vodou, aby sa umyla, do hrnca dat za 2PL oleja, osmazit na tom tu mokru ryzu, ked zacne trolilinka hnednut (staci par zrniecok - fakt to tam mas max. dve minuty v tom horucom), zalejes to 2 poharmi vody - presne tymi, ktorymi si ryzu merala. Varis kym sa neodpari voda - ale nie uplne. Musis este medzi ryzou vidiet bublinky. Potom vypnes, das pokrievku, na to utierku, nech sa drzi v teple. O 15 minut mozete jest.

Jaj a langose nejaku vyraznu chut nemaju, az ked ich potries cesnakom alebo kecup+ syr alebo kysla smotana + syr 🙂 S domacej pekarne su langose uzasne.

seminkads
11. nov 2011

@rora hlavne si z toho nic nerob, teraz sa v prvej rade venuj malickej a nestresuj sa z toho, ja varim(teda sa tak tvarim 😀 ) uz niekolko rokov a aj tak je to obcas nejedle,nechutne a momentalne tiez dost vyuzivam siroku ponuku sackovych a hotovych jedal. Kazda z nas sa to musela raz naucit a aj tebe sa to podari. Skus napisat nieco jdnoduche co by si sa chcela naucit-tie zemiakove gulky poriadne neviem ani ja a co sa kysnuteho cesta tyka, tiez mi to trvalo,nez som sa ho naucila robit. A co takto na zaciatok polievky?Napr. zeleninove? Tie su jednoduche a chutne. Alebo rybka pecena na masle a kasa?

ikke
11. nov 2011

hmm, asi si nevarievala s mamou, vsak?
neviem, ci si zemiakove cesto robila zo sacku alebo podla kucharskej knihy. ta lepkava hmota vznikla ked to bolo este surove,alebo pri vareni?
langose takisto - zo sacku ci podla receptu? ak nemali chut, asi v nich chybala sol.
ak si naozaj zaciatocnik, skus nieco lahsie nez kysnute kolace (pises o langosoch, pizzi), kysnute je casto problem aj pre ostrielane kucharky 😉

rora
autor
11. nov 2011

@ikke nevarievala som s nikym, nikdy sa nikto nenasiel... zemiakove cesto bolo so sacku a rozlepilo sa to cele po zarobeni, chvilku to vyzeralo ze sa z toho bude dat cosi robit a potom sa to uz zacalo kazit... langose podla receptu - kysnute cesto. a sol tam praveze bola, ale morska, nie obycajna kuchynska. snad je to jedno,nie? 😅

damiankad
11. nov 2011

Ahoj, ani moje začiatky neboli fain 😒 Všetko skončilo v koši alebo nejedlé 😀 😀 😀
Ale potom som nejak skúšala osliť, okoreniť, pridať to a hento...a zozačiatku som tiež varila len špagety, zeleninová polievka..ale teraz uvarím všetko okrem segedínu 😀 to sa u nás neje,tak ani nemá potrebu sa nejak to učiť, ja som sa zlepšila hlavne vdaka mimibazar.sk receptov a postupov tam je hroozne veľa..chce to len čas trpezlivosť a skúšať skúšať skúšať...a kysnuté cesto?? Aj to už viem ale to som sa naučila od babky..podla netu nikdy nevyšlo 😀 😀

riana12
11. nov 2011

@rora neboj, radsej desatkrat v kosi, ako nevarit vobec... ked ti nepasuje jeden recpt, hladaj na to iste jedlo iny recept... kym si nenajdes to svoje... kazdemu vyhovuje totiz nieco ine, aj chutovo, aj sposobom...

lenka0283
11. nov 2011

ja to iste som mala co ty a este stale to neni dokonale ale vzdy si najdem na mimibazare nejake dobre lahke recepty a nieco z toho vznikne..svieckovu som minule skusala a dopadlo to strasne svieckova po celej kuchyni na stenach vsade a nedalo sa to jest ani namu psovi to nechutilo...a teraz ju robim uz ok 🙂

riana12
11. nov 2011

@rora inak, urcite vyskusaj mimibazar recepty, ako radi @damiankad 😉 tam na jedno jedlo najdes aj 100 receptov a kludne skusaj, skusaj, skusaj... 😉

@damiankad ja som svoje prve kysnute robila prave z mimibazaru, aj ked mama ci babka robia eno-nuno, ja som si nasla to svoje 🙂 ine mam na pizzu, ine na buchty...

anjelicek26
11. nov 2011

@rora - co tak lievance? Palacinky? Tam sa nema co pokazit, pokial odmerias spravne, zmiesas, nech nemas mukove hrudky a pecies na rozpalenej panvicke - az potom trochu oleja - asi CL - potom malu naberacku cesta a smazit... moje deti ich zboznuju, servirujeme s tvarohom alebo kyslom smotanou vyslahanou s cerstvymi jahodami/malinami 🙂 Teda rovnaky efekt ma asi aj lekvar a kysla smotana 😅 Ale bez toho si lievance ci palacinky neviem predstavit 🙂

rora
autor
11. nov 2011

@seminkads ja hlavne hladam nieco z coho sa aj priatel naje, aj ked lubi polievky, predsa len po celom dni v robote by to chcelo aj nejake masko a kuracie lubime obaja, no stale na ten jeden sposob to sa uz cloveku sprotivi. este som robievala kuraci perkelt - uspesne, ale toho sme sa uz objedli, ked to bolo kazdy tyzden 😅

anjelicek26
11. nov 2011

@riana12 - kysnute cesto je veda sama o sebe, nemat pekaren, co mi to vykysne, tak sa do toho tiez nehrabem 😅 Ja si teraz trufam v pohode aj na moravske kolace 😅

elina313
11. nov 2011

@rora aká milá téma ... ja by som poradila, iba skúšať, nenechať sa odradiť. Pozeraj si receptíky na mimibazáre, kočky Ti aj poradia, ak Ti bude niečo nezrozumiteľné. Alebo sa pýtaj nás - zrelých to kuchárok 😀 😀 😀
Ja ti ani neviem prečo, ale ja som prvý osúch z kysnutého vlastnoručne vypracovaného cesta urobila ako 4-táčka na základke. Kým naši neboli doma, povymýšlala som bar čo ... aj kuchyňa raz vyhorela ... doslova ... záclona, aj koberec 😖 😀 😀 😀 teraz na to spomíname s úsmevom, ale dlho sme mali iba linoleum 🙂
Proste som experimentovala a keďže som ešte nebola tak dokonalá ako teraz 😵 😵 😵 som si aj dkg pomýlila s g a mala si vidieť ten mikroskopický koláč 😀
Neboj, každý neúspech je - tvoj krok vpred k dokonalosti. Podľa mňa je skvelé, že máš snahu. Držím palčeky 😉

rora
autor
11. nov 2011

@anjelicek26 palacinky sa mi nedaria lebo mam sporak s el.platnickami, a na tom je to katastrofa ich odlepit z panvice lebo priharaju a musim tam kydnut moc oleja aby som palacinku vobec otocila - a tym padom su hnusne a cele mastne a to mi nechuti 🙄 ked som robila palacinky na plynovom sporaku tak tie sa mi darili, ale tak taky nemam uz.

anjelicek26
11. nov 2011

@rora

Lahke, rychle a mnaaamka 🙂 Pust si videjko 🙂

http://ekucharka.net/kureci-stehna-na-slanine

locko007
11. nov 2011

Akurát teraz som robila ríbezlový koláč so snehom. Samozrejme, že som sa zabudla pri upratovaní a cesto mi prihorelo. A to pritom manžel všade rozpráva, že som výborná kuchárka. Vidíš.. Keď som sa vydávala, tak som vedela robiť len špagety, pizzu a čínu. Naučila som sa sama, recepty mám aj z internetu aj z časopisov. Samozrejme, že veľakrát mi to tiež nevyšlo. Neboj, naučíš sa aj ty. 😉

ikke
11. nov 2011

@rora morska sol je menej slana nez "nemorska", takze jej treba davat trochu viac 😉
zemiakove cesto asi malo prilis vela vody - ked robis zo sacku, prilievaj vodu postupne, nie vzdy jej treba take mnozstvo, ako sa pise na krabici. ak urobis cesto predsalen riedke alebo lepkave, pridaj muku (ak nevies aku, daj polohrubu; ak na prasok v sacku hrubsiu strukturu,daj hrubu alebo krupicovu)
namiesto langosov sprav radsej zemiakove placky, lebo kysnute cesto je fakt casto problem.
a hlavne nestracaj elan, ako tu uz bolo napisane - nikto uceny z neba nespadol 🙂

inak ryza sa da aj uplne jednoducho varit presne tak isto ako cestoviny - do osolenej vriacej vody nasypat (tak za hrncek) ,trochu premiesat a nechat varit kym je makka (sleduj, ci stale plava vo vode, musi mat dost vody). potom zlejes cez sitko,nepreplachuj, iba zlej, a hotovo.

riana12
11. nov 2011

@anjelicek26 pre mna to akosi az taka veda nie je, co ja viem 😅 na kysnutie cesta na pizzu mam vymysel, taky urychlovac, ze si ho polozim na maly kastrolik, kde som si naliala cerstvo prevarenu vodu... do 30-40min mam vykysnute... cesto na pecene buchty kyslo aj samo a tiez tak rychlo 🙂

vvia
11. nov 2011

jaj, jasne, nie vsetko je pre zaciatok lahke, hlavne ako pises, plnene gule, to sa stalo aj mna. cestove veci celkovo nepatria k tym jednoduchsim, pokial neviem ako ma cesto vyzerat a ake ma byt na dotyk. ja napriklad varim veeelmi rada, ak chces, kludne ti mozem posunut jednoduche recepty kde nemas co pokazit.

kikatko
11. nov 2011

ahoj, ja tiež nevarím žiadne zázraky. moje varenie je uplne jednoduché- 3 veci zmiešat a koniec. ale možem poradit týcho chlapcov- varia super. sem tam podla nič niečo uvarím a ich recepty nie su moc tažké( kludne aj polku vecí zabudnem dat do receptu a je super) . hlavne odporúčam ich akože majonézu - je strašne super a hodí sa ku všetkému a vianočné pečenie.
http://baranek.blog.sme.sk/

anjelicek26
11. nov 2011

@riana12 - ano ono to niekedy vyjde am bez - ja som predtym dala do sklenenej misky a to do rury, co som predtym mala na 50 stupnov vyhriatu, tu vypla, dala tam to cesto, bolo to fajne. ale aj par krat nie. Odkedy to davam do pekarne, je uzasne. Vzdy.

@rora - ta platnicka musi byt vrela, ked na nu das panvicku. Panvicka tam musi stat aspon dve minuty bez oleja. Potom by mala byt dost horuca, aby sa neprilepili. A teflonka aj tak musi byt 🤐

vvia
11. nov 2011

@rora jaj, jasne, nie vsetko je pre zaciatok lahke, hlavne ako pises, plnene gule, to sa stalo aj mna. cestove veci celkovo nepatria k tym jednoduchsim, pokial neviem ako ma cesto vyzerat a ake ma byt na dotyk. ja napriklad varim veeelmi rada, ak chces, kludne ti mozem posunut jednoduche recepty kde nemas co pokazit.
Ak chces, poslem ti recept aj na langose a aj na cesto na lokse, plnene gule a podobne.

riska
11. nov 2011

@rora úplne jednoduché a genialne 🙂 http://www.mimibazar.sk/recept.php?strana=2&id=...

anjelicek26
11. nov 2011

@riska - tie lubime aj my 😉

katy1979
11. nov 2011

@rora http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=5654
skus tieto. tiez mam sklokeramiku doma a tieto sa daria a napotrebujes uz ziadny olej na panvicu kedze je v ceste. uz len nastavit spravnu teplotu.
mne sa tiez vela veci nedari ci skor ochutit tak aby to bolo ono,
a morskou solou musis solit viac. tiez som mala langose neslane ci ine jedla

riska
11. nov 2011

@anjelicek26 😵 😵 len ja osobne dávam menej cukru

riana12
11. nov 2011

@anjelicek26 ja pekarnicku nemam a tak skoro ani mat nebudem, ale viem, aka je to fajna vec - mama ju ma 🙂

petuska123
11. nov 2011

@rora joj z toho si nic nerob,u mna skoncilo hadam 5 kusov kolacou co som sa snazila upiect boli uplne tvrde.no vo vyreni musis mat chut a naladu co ja vobec nemam snazim sa co najmenej travit v kuchyni

riana12
11. nov 2011

@rora hlavne aby si mala kvalitnejsiu teflonovu panvicku, potom uz oleja staci malinko... ja davam tak pol lyzice a vystaci mi na 2 palacinky... ale ja mam cesto bez oleja...

vvia
11. nov 2011

Pridavam jeden recept na nedelny obedik:
Vymastit zapekaciu misu, alebo nejaky hlboky pekas olejom. Nahadzat tam na kolieska nakrajane zemiaky (asi 0,5cm) a tolko kolko zemiekoov zjete, ja ich tam davam vela (zboznujem zemiaky) osolit, pridaj na kolieska mrkvicku, polozit na ne umyte, osolene a trosku opecene na oleji kuracie stehna, zaliat jednou konzervou cervenych malych fazuliek a konzervou paradajok (akekolvek v konzerve v paradajkovej omacke), prikryt a piect. pred upecenim na vrch dat syr (ja davam mozarelu na platky, ale je to jedno aky date, alebo ci vobec date) v trube to uz nechat len minutku syr rozpustit a mozte podavat.
Rada: nepodlievat uz nicim, aj tak to ma dost stavy.

stardust
11. nov 2011

Varit som zacala az, ked som sa vydala. Do tej doby som si vedela uvarit kavu, caj, cestoviny, mydlo, kyselinu acetylsalicylovu a obcas sa mi podaril aj puding. V knihkupectve som narazila na tucnu knihu Tisic receptov od Dr. Oetkera za 10 eur, knihu som zobrala a ked som sa naucila riadne nemecky, zacala som varit podla nej a som rada, lebo som sa z naucila varit tak, ze teraz zvladam svoje vlastne kreacie, ktore chutia nielen mne. Slovenske kucharske knihy som vyhodila (az na jednu z 50. rokov minuleho storocia), lebo mi z nich skoro nic nechutilo (niekto len frisko okopiroval recepty, zamenil mozno par surovin za modernejsie znejuce, nevyskusal ich, preto tie jedla nechutia)