Ahojte , neviete poradiť nejaké jedla pre nejedaka ? Syn ma 3,5r a strašne vymýšľa s jedlami . Buď niečo ochutna len raz alebo vôbec . Väčšinou by jedol len jogurty a strašne vymýšľa v takých jedlách .
@mirola ďakujem vyskúšam nejaké tvoje jedlo . Lebo u neho je to večný boj . Už kebyže z toho vyrástol a papal viac ☺️
@petulienkaaaa a chodí už do škôlky ak ano a tam zje jedlo ja mám síce autistku a boj s jedlom veľký a to ma už 12 rokov v dss kde chodí počas dňa zje všetko a doma len polievku aj to nie hocijakú vývar alebo zeleninovu a ináč je na nezdravej strave pagáče čipsy chrumky som rada že niečo zje a skús sa spýtať v škôlke vo mu chuti
@petulienkaaaa ale vieš koľko krát ja navarím na istotu a on zrazu povie fuj a nedostanem to do neho ani keby som ho nechala dva dni bez jedla.. na nervy... a potom na 3 den ked to uz idem zjesť ja aby som to nevyhodila, tak on ze mnam co to je aj ja chcem a spraska to cele .. ked uz to ani nie je cerstve.. proste vymysla... podla mna z toho uz ma aj take hobby... robit mame nervy
@andrejka1974 moj ani v skolke neje .. ani olovrant nezje, jedine suchý zemle.... mu ich davam rano do ruksaku
večer namočiť vodou ovsené vločky a ráno ich prihriať v hrnci s nejakým kompótom a lyžičkou dráčika
@petulienkaaaa väčšina malých deti je v jedle veľmi konzervatívnych a preferujú iba určitý typ jedla, jeho teplotu, konzistenciu, farbu, tvar….Je to typické pre obdobie 3-7 rokov
Hlavne na neho netlac a nerob z toho ziadne haló lebo tým môžeš u neho vyvolať doslova odpor a veľký problem na pár rokov..
Niekedy sa potom stane ze jedenie deti využívajú na určitú manipuláciu s rodičom, pútanie pozornosti. Prieberčivy spravidla bývajú jedinacikovia či staršie deti v rodine, napríklad v škôlke jedia všetci lebo ich tam nikto toľko nerieši, tak isto tie mladšie deti vo veľkých rodinách väčšinou s jedením až taký problem nemajú. Áno aj takéto deti môžu byt priebercive, ale neprerastie to do nejakého extrému . A ver tomu ze niektoré deti v tomto vedia byt dosť extrém
Rob mu jedla ktoré ma rad, nevadi ze je v podstate stále to iste. Jogurt je taká istá bielkovina ako syr, tvaroh, mlieko, maslo,… To len my dospely špekulujeme a striedame, ráno chlieb s maslom, večer syr Dieťa môže jesť ten jogurt ráno aj večer, nic sa nestane, ma výživu ktorú potrebuje, nemusí sa syru ani len dotknúť ako je rok dlhy.
Občas mu do jeho jedla prepašuj niečo navyše, úplne nové potraviny skús ponúkať ked je naozaj hladné, napríklad po výlete v reštaurácii
Super sú tie tácky s rôznymi oddeleniami, skús mu tam vzdy naskladať rôzne typy potravín nech si vyberie a zje co uzná za vhodne.
Niekedy treba len zvoliť vhodný tvar, veľa deti miluje špagety, slíže, písmenka v polievke naopak penne nezjedia, alebo napríklad zemiaky hranolkovy tvar bude mať úspech, kocky či kaša nie.
Je uz v skolke? Ci len doma?
Ak v skolke tam je celkom mozne ze ak uvidi ine deti ze sa chyti. Ak nie tak casom.
Ak nie je v skolke tak ak mate dobrych susedov tak skusit tam 😂😂😂 to na odlahcenie. Ale to je snad nejake pravidlo ze u susedy chuti vsetko lepsie 😂🙈
Co som si všimla veľa deti zje špagety, omackove veci typu perkelt, sližovu polievku , ryžu so šťavou, suché pecivo bez natierky, banán a potom jogurty, termixy a sladké typu palacinky, cereálie s mliekom. Niektoré naopak neznášajú tekuté a teple veci tak majú radi suchu ryžu, kúsky syra, hranolky …
Od tohoto sa potom môžeš odraziť a nenapadne prepasovat zdravé potraviny do tej jeho klasiky. Červená omáčka na špagetách znesie veľa😉, môžeš tam rozmixovať zeleninu, mäso, čokoľvek. Do cesta v palacinkach schovať tvaroh, banán, mandlovu múku. Hranolky pečene v trube mix zemiakov a sem tam hranolček s mrkvi, batátu …
Skús sa co najviac vyhýbať nezdravému jedlu, nic také mu neponúkaj, lebo ak je ten typ co chce dookola to iste jedlo moze sa stať ze mu potom zachuti a nebude chciet nic ine. A to môže byt problem ak mas doma škôlkara ktorý zje len párky a salámu, to sú jedla raz za čas, nie denne. Takže radšej nech o existencii takýchto potravín ani nevie
@petulienkaaaa A nebavilo by ho pomahat pri vareni? Casto su deti ochotnejsie ochutnat, ked to same vyrabali. Moj vyberavy jedak obcas vymysli uplne super ochutenie, niektore jeho vylepsenia som zakomponovala do mojho standardneho varenia.
@petulienkaaaa moja malá bola strasny nejedak, raz až skončila na tabletkách na podporu chuti ...to trochu pomohlo ale tiež som musela variť dookola to isté pomaly ... Teraz čo chodí druhý rok do škôlky sa to veľmi zlepšilo, má toho roku nové pani učiteľky ktoré do nej nejakým zázrakom napchaju celý obed 😄 vraj majú svoje metody 😄 a odkedy sa rozjedla v škôlke už ani doma tak nevymýšľa veľmi sa to polepšilo takže ďakujem učiteľkám že mi ju rozjedli...ms u nás veľmi pomohla ak ešte nechodí do škôlky tak sa to potom možno časom zmení. Začala mi jesť aj kyslú kapustu a také veci fakt čo pred tým neexistovalo...má už 4,5 roka az teraz sa to nejdactvo zlepsuje
@petulienkaaaa inak viedlo u nás rizoto, kuracie na smotane s cestovinou, lekvarove pirohy, halušky, rybie filé...dlho nechcela zemiaky, len ryžu a cestovinu ale už zje aj tie
no môj bol tiež taký ale je pár jedál, ktoré zje.. ale každé decko je iné, má rado inú chuť, konzistenciu atď.. takže neviem či ti to pomôže ale môj teda jedol dokola plnenú papriku, perkelt, hovädzie s tarhoňou, kuracie s ryžou a syrovou omáčkou, chlieb vo vajci a bolognese omačku so špagetami... ale aj to bolo tak, že musel na to akokeby nemysliet... ostatne nechcel.. teraz uz zje aj syr, šunku, žemlu, vajíčko na tvrdo. párok, rezeň, toast so syrom a šunkou, vianočku s džemom, babovku keď v nej nie sú hrozienka, hranolky.. ale už ma 6.. stále to je ale celkom boj, nové veci neochutná ani za svet.. a ešte tuniakovú pomazánku má rad, z ovocia slivky, hrozno, mango, jahody, maliny, cucoriedky.. jogurty na kila.. akekolvek