Zdravím, je podľa vás poľské mäso bezpečne ?kupujete ?
ani neviem, prečo je to tak, ale na Slovensku take nekupujem, preferujem české a slovenské mäso. ale ked idem do Poľska, kúpim poľské a chuťovo je vynikajúce, lepšie ako naše a výber obrovský, napr. z morky sa dá kúpiť vykostené stehná, horné stehná, dolné stehná, pečienky, hento, toto🙂 u nás som vykostené morčacie stehná ani nevidela, takže to kupujem tam..
@zuzinabila vykostene morcacie stehna mavaju v kauflande
Mňa by zaujímalo aký je rozdiel kvalitatívne poľské verzus slovenské?
Keď chceš poľské mäso, choď ho kúpiť do poľska. Len ten bordel a hnoj, čo by už poliak nežral, radšej poľskí výrobca predá na slovensko za 2€/kg. Inak by ho vyhodil. Ta by bol debil, ak by ho nepredal slovakom za 2€, čo povieš? V poľsku kupujem mäso v reťazcoch aj u sukromnikoch a topka.
ja osobne sa snažím nekupovať poľské mäso. Na obale je napísaná krajina pôvodu, tak kúpim slovenské alebo české. Hovädzinu máme od gazdov, bravčovinu kupujem tak 3 kg do roka. Radšej neriskujem, ale myslím si, že ak sa stravuješ v reštaurácii alebo v závodnej jedálni, tak tam isto kupujú poľské.
pracovala som jeden cas v polskom masiarstve. povod masa vsak bol casto holandsko, spanielsko a podobne. v polsku sa maso akurat porciovalo.
@andrea_82 pri pulte?lebo v PL nezvyknem kupovat ani balene chladene ,ani mrazene,ale cerstve pri pulte
@thirstymonk tiez to mam rovnako.
@btus Heh, že jaka naivka :D S tým pôvodom mäsa sú také odžuby, že konec. Naposledy niekto riešil myslím že kaufland česká republika, že prečo píšu, že sliepky sú české, keď sú z poľska. A ich bohapustá odpoveď bola, že sú to české sliepky, ktoré ale žijú, dorastajú a zomierajú v poľsku, lebo tam majú lepšie podmienky :D Čiže je to taky fail.
Narodí sa to v holandsku, chová sa v poľsku, zabije sa v nemecku, porcuje sa v rakúsku, balí sa v maďarsku a predáva sa na slovensku. Normálne jedna krava za svoj krátky život vidí viac zo sveta jak ja :D
@thirstymonk presne ako píšeš.Pracovala som v jednom veľkom obchodnom reťazci v oddelení čerstvého mäsa. Drvivá väčšina mäsa je z Poľska a pri vypisovanie listkov o pôvode boli vymenované snáď všetky krajiny EU. Prevážať mäso po EU je teraz trendy. Ani pánbožko nevie kde sa tá krava narodila.
@thirstymonk veď aj Hyza predáva zaručene slovenské a nie je to tak.ano, kúpim aj poľské.U nás v dedine je mäsiar, ktorý sa hrdí, že všetko je od slovenských dodávateľov, keď prišiel COVID povedali, že majú výpadok mäsa a majú len pár druhov.Predavacka sa preriekla, že keď zavreli hranice, že nemohol prísť poľský dodávateľ🙂
@luccija u nás je mäsiarstvo a vozí tam mäso Poliak...
Väčšina bitúnkov sa nachádza v PL. Aj zo Slovenska sa tam vozia porážať zvieratá. Neďaleko náš jeden chová kravy a sliepky. Na kravy má bitúnok, sliepky vozí do PL. Naopak oni mu zase vozia kravy keď chcú poraziť.
Dnes už nezistiš odkiaľ je mäso, kde bolo chované, ak nepoznáš priamo chovateľa a nekupuješ priamo z farmy.
Na Slovensku sa predáva poľské mäso, ktoré by poliak nekúpil. V poľsku majú kvalitné mäso.
@egonsk "lidl, kaufland, tesco" - Tak ja si pozeram krajinu povodu v tychto obchodoch (ale asi najviac Kaufland, niekedy Tesco a Lidl len pomenej lebo ten ma predrazene maso). Ale nejako ani nespominam ze by som niekedy za posledny rok drzal v ruke kuru, kare ci hovadzinu ktora by mala napisana ze je z polska (chovane)... Podla mna polske maso ide do restauracii a do obedov pre deti v skolach.
v polsku si kupim maso a s kludom aj do zasoby domov, je perfektne, rovnako ako vela potravin z tade. TU v obchode kupujem maso malo, hovadzinu mame z farmy, hydinu tiez a bravcove niekedy z hu, niekdy z masiarstva klasickeho (ako fakt nakupujem vynimocne maso len tak v obchodoch, stane sa ale iba v SOS situaciach)
Mimochodom kedze mam vo velmi blizkej rodine masiarov = nemate sancu vediet z kade realne maso je. U nas pod oknom v bytovke masiar predaval ako cerstve rozmrazene kuracie prsia niekde z juznej ameriky (viem, videla som ich ako to kupuju masiari, kupovali sa vtedy v metre :DDD rovnako tak vela masiarov mensich nakupi maso aj v metre a predava dalej, absolutne neriesia ´= a tito lokalne dodavaju maso do jedalni a restauracii napriklad )
AK ma niekto fobiu z toho, co v tom moze byt, tak maso treba obmedzit a jest to co si doma uvarite z naozaj overeneho zdroja.
@hiro za to som drzala v ruke kuracinu z ukrajiny :DDD to ma viac sokovalo ako to polske
@simca06022011 v bille uz mali aj z Rumunska 🫣
@vero13 jo Cocorino ci jak sa to volalo.. az podozrivo velke prsia to malo. Bohvie co do toho pichaju.
80% chovov a bitunkov z V4 je z Polska. Tak ako sa z Ceska vyvaza pivo, tak z Polska maso. A preto sa s nim stretnete vsade. Ak to niekto po ceste do obchodu zle skladuje a cez 5 firiem prebaluje, s tym uz tazko nieco spravime.
100% istota je kupit si vlastnu kravu a sliepky ;)
Alebo sa stat vegetarianom :D
@zuzinabila pri pulte nie, balene. Mne zase viac vyhovuje balene, mam k tomu vacsiu doveru, ze to nechytal hocikto. 🙂🤷♀️
Vôbec nekupujeme poľské mäso.Uprednostňujeme slovenské,aj keď je drahšie.
Poľské mäso kupujem v PL bežne, keď sme u svokrovcov vždy idem aj do Biedronky. Väčšina výrobkov kupenych priamo v Pl mi príde kvalitnejšia ako nasa. A vo veľa našich mäsiarstvach je podľa mňa zdroj mäsa tak pochybny, ze sa tomu nevyhnes , kým nekúpiš niekde na farme. Takto zvykneme kupovať brojlere na juhu , kačky a z Oravy zas hovädzinu . Ale keď kúpim v obchode zjem normálne, nerobím z toho cirkus.
Poľsko nemá také prísne zákony na chov ako Slovensko, preto u nich štandard u nás nevhodne pre ľudskú spotrebu.
@thirstymonk krava, ktorú máme v mraziaku pozná tak lazy pod Poľanou 🙂
kazdy kto nakupuje v lidl, kaufland, tesco, tak si dopraje polskeho maska ;)