Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.
Ja si robím jogurt, syr, chlieb, sliz do prania... to robim bezne.
Planujem skusit aj ine veci - domaci sampon, domaci prostriedok na riad, ale chyba mi k tomu zopar veci.
jogurty, syry, pestujeme domácu zeleninu, nič nekupujeme: zemiaky, mrkvu, petržlen, kaleráb, kapustu a tak podobne. Som na domácej strave vychovaná a poviem vám, raz sme si z núdze kupili zemiaky z hypermarketu, fuj, to bol hnus, to sa tá chuť nedá ani porovnať. a tak je to so všetkým
@mimi21mimi Mne ten jogurt nejde, kúpila som jogurtovač Bravo a stále mám v tom také mini mini hrčky☹ kde robím chybu. Už ani neviem aký jogurt som použila, ale také, čo mi radili. Mlieko plnotučné 5 dňové
@lili777 Ja nemám jogurtovač, ja si zohrejme mlieko (buď plnotučné 5dňové,a lebo ešte lepšie za automatu) na cca 40 stupnov - tak aby ta nepálil, iba hrial prst, ked namočíš do neho.
Potom dám po lyžici jogurtu do 2-3 pohárov zaváraninových a zalejem mliekom... v deke zabalené a zatvorené poháre nechám v telke 10 - 14 hodín a mám jogurt.
@irriss: Ano, vyrabam si de facto polotovary, ale viem, co do nich davam, a to je rozdiel 😉
A ano, mrazim. Mrazila som uz ovocne pyre pre maleho. Nesterilizujem, ale mrazim.
S tym dennym varenim u mna nehrozi. Na zaciatku prikrmovania ano, alebo som navarila na dva dni, ale teraz pracujem. Takze vecer som rada, ked pride manzel domov a ja "mozem" ist do kuchyne 😉 Ja som radsej so synom vonku na pieskovisku pokial sa da, ako keby som mala doma mat umrncane decko a popri nom varit. Teraz mi uz "pomaha" alebo sa minimalne postavi na stolicku a sleduje. Ale on vzdy potreboval do slova vidiet do hrcov, a to sa napriek nosicu neda/lo vzdy. A ked spal, musela som pracovat. Preto aj tie "domace polotovary".
Tej ryze s mliekom navarim 3 litre? Co ja viem, v druhom najvacsom hrnci, aky mam 😀 Ja tu ryzu robim inym sposobom a to trva minimalne 40 minut, to nestiham, ked konecne prideme domov a je hladny 😉
Inak kamoska si robi mydla a kozmetiku (pletovu vodu, tycinky na pery...). Casto nam da nejake vonave "vzorky". Ona si aj sma robi hydrolaty z byliniek. Ale byva sama a nema deti 😝
@emily_666 no však to mi je úplne jasné. My síce máme len malú záhradku, ale viem čo to je, udržať ju v normálnom stave. Ale dnes keď človek nepostrieka, tak všetko napadnú nejaké pliagy. Aspoň tu u nás. Keď sme zrátali robotu okolo hrášku plus posyp proti slimákom, ktorí aj tak všetko zožrali, tak som si tie dve-tri kilá mohla kúpiť na trhu🙂
@lili777:
Ano, mliecnu ryzu, ryzovu kasu, nazvi to ako chces 😉
Jeden 250ml pohar ryze, musi byt gulatozrnna a biela, dva pohare vody, jeden kusok celej skorice a jeden struk vanilky. Dat varit, ked sa vari, stisit a prikryt, budik nastavit na 20 minut. Ked budik zazvoni, pridat 2-3 pohare mlieka, ked sa vari stisit a prikryt, dat budik na 20 minut. Potom vybrat skoricu a vanilku, ocukrit podla chuti. Nikdy mi neprihori, kedze cukrim az na koniec. Ryza je super makka a je to kasovite. Mnozstvo mlieka treba dat podla toho, aku riedku/hustu ju chces mat a kolko ta ryza este prijme. Ja aj syn ju mame radi so skoricovym cukrom (doma spravenym).
A zmrazit sa da takmer vsetko okrem zemiakov, tie zosladnu a maju divnu konzistenciu...
@emily_666 ahoj aj my si vacsinu veci dopestujeme.. zemiaky, mrkvu, petrzlen, cibulu, cesnak, kalerab, karfiol, brokolica, redkovka, cvikla , kapusta , kel, hrach, uhorky, salat, rajcinky sem tam ........... a neviem co este.. potom jahody, ribezle , maliny, jablcka, hrusky, nejake slivky, ceresne ....
a chovaju sa sliepky na domace vajicka 😉
to vsetko u svokry, samozrejme nerobim to sama.. sme na to viacery.. cvokrovci, mm ja a maly svagor "brugaduje" ja to mam ako relax 😀 samozrejme ze vsetko s mierou.. ale uzasne si v zahrade svojim sposobom oddychnem a zbavim sa napatia.
mrzi ma, ze nebyvam hned vedla zahrady.. byvame v inej dedine a na byte.. ale uz zaciname pomaly stavat, takze hadam coskoro sa budem moct realizovat priamo na svojej vlastnej zahradke podla mojej fantazie.. lebo takto to mame so svokrou zatial spolocne 😀
@lili777 - syr, jogurt, kolace, chlieb peciem vylucne doma, zemle.. a kopu zmrzliny 😉 Dopestovat v tej nasej mini zahrade neni moc kde 😅 😅
@lucka1987
však aj my sme na to viacerí, ale ono sa to potom aj rýchlejšie urobí. Vymenovala si všetko, čo postujeme aj my mne to dneska nemyslí. A to sme ešte pred 10 rokmi mali kravu a kozu. Ale to už bolo stráášne náročné.
PS: výhoda tie sliepky však? pri dnešných cenách vajíčok. Hlavne ten rozdiel vo farbe žltka.
@anjelicek26 juj tak recept na nejakú fajn zmrzlinu privítam🙂 Len to asi treba aj zmrzlinovač však?
jaj som aj zabudla.. ze obcas sa aj prasiatko chova na vyrobky .. a mm je polovnik, takze aj masko divinove mame svoje nie z obchodu ... Marek ako mu davam prikrmy este nevie co je to kupovane kuracie ci morcacie prso.. pretoze aj to ma domace od svokry ...
clovek ma aspon trosku lepsiu a zdravsiu chut v ustach... pretoze naozaj je to neporovnatelna kvalita u niektorych veci... napr rajcinky z tesca .... to uz ani len okolo rajciniek nejde 😅
@ichbinich - jj uplne ta chapem, ak chodis do prace a chces aby malo dieta domacu stravu, treba cez vikend navarit vopred a pomrazit, pozname 😅 😅 Nic zle na tom nie je, ved vies, co v tom je.
Robili sme aj nugat, biely nugat a ine strelene veci na nase strelene torty 😉
Samozrejme lekvare, kompoty, ale nie zo vsetkeho a nie kazdy rok.
Doma sa da spravit aj maslo.
Na balkone mame bylinky a jahody a mavali sme aj paradajky, ale posledne roky nam ich napadli take pavuciky a vsetko bolo v cudu, tak uz nemame. A to prve roky sme mali kila paradajok, mnam.
Keby som mala zahradu a nie 2 roboty plus male dieta, tak urcite robim viac. Kto ma tu moznost si doma pestovat ovocie a zeleninu, to je super.
@lucka1987 tak rajčiny v zime maximálne cherry, inak blééé.
Inak kľudne dajte aj tipy na potraviny, ktoré kupujete, ktoré sú také "prírodnejšie" a ako si ich upravujete. My kupujeme v Lidl čerstvý cotage syr, ale len značka Pilos, nakrájame zeleninku a je to fakt super. Určite lepšie ako ochutené neviem čím všetkým
@emily_666 tak to ano.. a ked robis babovku z toho .. mnaaam.. ked robim kolacik a idem k susedovi.. on ma kravu.. da mi cerstve mlieko nadojene.. + cerstve domace vajicka ... a ked z mlieka este aj tvaroh sem tam urobim... a potom chut tych buchiet kysnutych s tvarohom je nezabudnutelna 😵 😵 😵 😵 joooj sa tu rozplyvam nad buchtami tvarohovymi.. a ja mam uz dva mesiace 90 dnovu dietu 😀
tak ja sa pridam, klasika- doma peciem, chlieb, rozky, zemle.nie v pekarnicke, ale klasicky v rure🙂
@lili777 - ale nie, ja sa s tym neprplam, dam vyse 50% ovocia a je to ok, huste, len nalejem do tych misiek na zmrzku a vrazi do mrazaku.... vcera sme robili papayovu, hodim foto, je to konzistencia ako velmi husty puding, po hodine to bolo zmrzlina... 1 cela papaya +350ml slahacky + 2 banany (mohla som dat aj tri mam pocit), cerstva vanilka, to je vsetko.... malinovu, jahodovu, cucoriedkovu zmrzlinu robim cca. pol kila ovocia (mrazene kupujem, je lepsie, ako teraz v zime dovazane striekane, len v lete robim z cerstveho), slahacka, vanilka, trocha citronovej kory.... robim to od oka, ale slahackou len chlp zaliat ovocie v stojatom mixeri, ma to byt hlavne o tom....
Chleba, zmrzlinu, keksy, kolace 😉
Ale nie, vazne. Treba si ale uvedomit, ze aj prasok do peciva a kyselina citronova a Vitamin C maju svoje E-cko. A aj opodstatnenie ako pridavok v urcitych potravinach. Takze nie vsetko, co ma Ecka v zlozeni, je automaticky hnus...
Tmavy chleba byva z raznej muky. Pokial viem, tak pri peceni z raznej muky je sa odporuca pouzit chlebovy "zakvas". Ten sa tiez da vyrobit a chovat doma. Zo 100% celozrnnej je strasne tazky a mrvi sa. Mne sa osvedcilo miesat bielu muku s celorznnou. Razny chleba som este nerobila, raznu muku som davala iba do pernikov.
Manzel robieva biely chleba podla No-Knead-Bread, chleba, ktory sa nemiesi 😉 Zmiesas muku, susene kvasnice, vodu, stipku soli a cukru a nechas stat do druheho dna. Mnozstva neviem naspamat, ale podla nazvu najdes. Na druhy den das na plech/ do formy a pecies, hotovo. Netreba ani automat na pecenie chleba 🙂
Je tu dokonca diskusia o domacom syre. Jogurt sa da tiez vyrobit doma, ale este som to neskusala. Ale je to jednoduche, len treba trpezlivost, kym dozreje 😉
Kamoska minule robila tvaroh. Neviem presny postup, ale pridala do pasterizovaneho, nehomogenizovaneho mlieka z automatu kysle mlieko, kym sa nezbrndzilo vsetko, nakrajala na kusky, dala do platna a nechala odkvapkat. Odkvapkanu srvatku si zmiesala s dzusom a mala osviezujuci napoj.
Ja sa zase snazim v ramci vyhybania polotovarom navarit nie len 2 alebo 4 porcie, ale 6 az 8 a potom zamrazit hotove jedlo. Po dve porcie do jednej dozy, to mame akurat do roboty na obed pre manzela a mna. Pre syna tiez porcujem "jeho" jedlo. Napr. ryzu s mliekom varim vo velkom a mrazim. Ale v tyzdni nestiham ziadne extra varenia a vymyslania.