Čo všetko si vyrábate doma?

lili777
16. apr 2012

Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.

ichbinich
16. apr 2012

Chleba, zmrzlinu, keksy, kolace 😉
Ale nie, vazne. Treba si ale uvedomit, ze aj prasok do peciva a kyselina citronova a Vitamin C maju svoje E-cko. A aj opodstatnenie ako pridavok v urcitych potravinach. Takze nie vsetko, co ma Ecka v zlozeni, je automaticky hnus...
Tmavy chleba byva z raznej muky. Pokial viem, tak pri peceni z raznej muky je sa odporuca pouzit chlebovy "zakvas". Ten sa tiez da vyrobit a chovat doma. Zo 100% celozrnnej je strasne tazky a mrvi sa. Mne sa osvedcilo miesat bielu muku s celorznnou. Razny chleba som este nerobila, raznu muku som davala iba do pernikov.

Manzel robieva biely chleba podla No-Knead-Bread, chleba, ktory sa nemiesi 😉 Zmiesas muku, susene kvasnice, vodu, stipku soli a cukru a nechas stat do druheho dna. Mnozstva neviem naspamat, ale podla nazvu najdes. Na druhy den das na plech/ do formy a pecies, hotovo. Netreba ani automat na pecenie chleba 🙂

Je tu dokonca diskusia o domacom syre. Jogurt sa da tiez vyrobit doma, ale este som to neskusala. Ale je to jednoduche, len treba trpezlivost, kym dozreje 😉
Kamoska minule robila tvaroh. Neviem presny postup, ale pridala do pasterizovaneho, nehomogenizovaneho mlieka z automatu kysle mlieko, kym sa nezbrndzilo vsetko, nakrajala na kusky, dala do platna a nechala odkvapkat. Odkvapkanu srvatku si zmiesala s dzusom a mala osviezujuci napoj.

Ja sa zase snazim v ramci vyhybania polotovarom navarit nie len 2 alebo 4 porcie, ale 6 az 8 a potom zamrazit hotove jedlo. Po dve porcie do jednej dozy, to mame akurat do roboty na obed pre manzela a mna. Pre syna tiez porcujem "jeho" jedlo. Napr. ryzu s mliekom varim vo velkom a mrazim. Ale v tyzdni nestiham ziadne extra varenia a vymyslania.

irriss
16. apr 2012

@ichbinich
Ty zamrazujes ryzi s mlekem dvouletemu diteti??

p.s. Co to znamena, navarim vo velkom? Konkretne ohledne te ryze.. 😉

Sice nekupujes polotovary, ale sama si je vyrabis..
Ja osobne a za sebe:
DETEM denne DENNE zdravou a CERSTVOU vyzivu 😉 🙂

mimi21mimi
16. apr 2012

Ja si robím jogurt, syr, chlieb, sliz do prania... to robim bezne.
Planujem skusit aj ine veci - domaci sampon, domaci prostriedok na riad, ale chyba mi k tomu zopar veci.

emily_666
16. apr 2012

jogurty, syry, pestujeme domácu zeleninu, nič nekupujeme: zemiaky, mrkvu, petržlen, kaleráb, kapustu a tak podobne. Som na domácej strave vychovaná a poviem vám, raz sme si z núdze kupili zemiaky z hypermarketu, fuj, to bol hnus, to sa tá chuť nedá ani porovnať. a tak je to so všetkým

lili777
autor
16. apr 2012

@mimi21mimi Mne ten jogurt nejde, kúpila som jogurtovač Bravo a stále mám v tom také mini mini hrčky☹ kde robím chybu. Už ani neviem aký jogurt som použila, ale také, čo mi radili. Mlieko plnotučné 5 dňové

lili777
autor
16. apr 2012

@emily_666 fuha ale dopestovať si zemiaky až do ďalšej sezóny, však to chce veľké pole🙂

lili777
autor
16. apr 2012

@ichbinich to robím aj ja, niektoré typy jedál mrazím. Ale ozaj len čo sa dá potom zjesť. Väčšinou všetko bez príloh, tie dováram. Napr. perkelt alebo sviečkovú, prípadne mäso na zelenine, to sa všetko dá.

mimi21mimi
16. apr 2012

@lili777 Ja nemám jogurtovač, ja si zohrejme mlieko (buď plnotučné 5dňové,a lebo ešte lepšie za automatu) na cca 40 stupnov - tak aby ta nepálil, iba hrial prst, ked namočíš do neho.
Potom dám po lyžici jogurtu do 2-3 pohárov zaváraninových a zalejem mliekom... v deke zabalené a zatvorené poháre nechám v telke 10 - 14 hodín a mám jogurt.

ichbinich
16. apr 2012

@irriss: Ano, vyrabam si de facto polotovary, ale viem, co do nich davam, a to je rozdiel 😉
A ano, mrazim. Mrazila som uz ovocne pyre pre maleho. Nesterilizujem, ale mrazim.

S tym dennym varenim u mna nehrozi. Na zaciatku prikrmovania ano, alebo som navarila na dva dni, ale teraz pracujem. Takze vecer som rada, ked pride manzel domov a ja "mozem" ist do kuchyne 😉 Ja som radsej so synom vonku na pieskovisku pokial sa da, ako keby som mala doma mat umrncane decko a popri nom varit. Teraz mi uz "pomaha" alebo sa minimalne postavi na stolicku a sleduje. Ale on vzdy potreboval do slova vidiet do hrcov, a to sa napriek nosicu neda/lo vzdy. A ked spal, musela som pracovat. Preto aj tie "domace polotovary".

Tej ryze s mliekom navarim 3 litre? Co ja viem, v druhom najvacsom hrnci, aky mam 😀 Ja tu ryzu robim inym sposobom a to trva minimalne 40 minut, to nestiham, ked konecne prideme domov a je hladny 😉

Inak kamoska si robi mydla a kozmetiku (pletovu vodu, tycinky na pery...). Casto nam da nejake vonave "vzorky". Ona si aj sma robi hydrolaty z byliniek. Ale byva sama a nema deti 😝

lili777
autor
16. apr 2012

@ichbinich to robíš akože mliečnu ryžu? niečím to potom ochucuješ?

irriss
16. apr 2012

@ichbinich
take micham ryzovou kasi dlouho...babiccin recept.. 😉
ale 3litry to odpovida dle uskladneneho a zamrazeneho jidelnicku a potreb ditete od "Velikonoc do Vanoc"??

p.s. Zkusila jsi nekdy ochutnat tu ryzi, kdyz ji rozmrazis?
Nic dobreho to urcite neni... 😉

emily_666
16. apr 2012

@lili777 no však hej, ale dá sa to zvládnuť. U nás na kopaniciach je to zvykom, že sme samozásobený. Ale to nie je len tak, treba zasadíť, okopať, vykopať, uskladniť a ešte veľa veľa vecí medzitým. Čiže zdravé potraviny, ale na úrok voľného času.

lili777
autor
16. apr 2012

@emily_666 no však to mi je úplne jasné. My síce máme len malú záhradku, ale viem čo to je, udržať ju v normálnom stave. Ale dnes keď človek nepostrieka, tak všetko napadnú nejaké pliagy. Aspoň tu u nás. Keď sme zrátali robotu okolo hrášku plus posyp proti slimákom, ktorí aj tak všetko zožrali, tak som si tie dve-tri kilá mohla kúpiť na trhu🙂

ichbinich
16. apr 2012

@lili777:
Ano, mliecnu ryzu, ryzovu kasu, nazvi to ako chces 😉
Jeden 250ml pohar ryze, musi byt gulatozrnna a biela, dva pohare vody, jeden kusok celej skorice a jeden struk vanilky. Dat varit, ked sa vari, stisit a prikryt, budik nastavit na 20 minut. Ked budik zazvoni, pridat 2-3 pohare mlieka, ked sa vari stisit a prikryt, dat budik na 20 minut. Potom vybrat skoricu a vanilku, ocukrit podla chuti. Nikdy mi neprihori, kedze cukrim az na koniec. Ryza je super makka a je to kasovite. Mnozstvo mlieka treba dat podla toho, aku riedku/hustu ju chces mat a kolko ta ryza este prijme. Ja aj syn ju mame radi so skoricovym cukrom (doma spravenym).
A zmrazit sa da takmer vsetko okrem zemiakov, tie zosladnu a maju divnu konzistenciu...

emily_666
16. apr 2012

@lili777
presne, máš síce pravdu, aj zemiaky musíme aspoň základom postriekať proti plesni - mandelínky poctivo zbierame 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
lenže aj tak majú v sebe minimum chémie oproti tým z obchodu, pokiaľ to teda nie je bioobchod

lucka1987
16. apr 2012

@emily_666 ahoj aj my si vacsinu veci dopestujeme.. zemiaky, mrkvu, petrzlen, cibulu, cesnak, kalerab, karfiol, brokolica, redkovka, cvikla , kapusta , kel, hrach, uhorky, salat, rajcinky sem tam ........... a neviem co este.. potom jahody, ribezle , maliny, jablcka, hrusky, nejake slivky, ceresne ....
a chovaju sa sliepky na domace vajicka 😉
to vsetko u svokry, samozrejme nerobim to sama.. sme na to viacery.. cvokrovci, mm ja a maly svagor "brugaduje" ja to mam ako relax 😀 samozrejme ze vsetko s mierou.. ale uzasne si v zahrade svojim sposobom oddychnem a zbavim sa napatia.
mrzi ma, ze nebyvam hned vedla zahrady.. byvame v inej dedine a na byte.. ale uz zaciname pomaly stavat, takze hadam coskoro sa budem moct realizovat priamo na svojej vlastnej zahradke podla mojej fantazie.. lebo takto to mame so svokrou zatial spolocne 😀

anjelicek26
16. apr 2012

@lili777 - syr, jogurt, kolace, chlieb peciem vylucne doma, zemle.. a kopu zmrzliny 😉 Dopestovat v tej nasej mini zahrade neni moc kde 😅 😅

emily_666
16. apr 2012

@lucka1987
však aj my sme na to viacerí, ale ono sa to potom aj rýchlejšie urobí. Vymenovala si všetko, čo postujeme aj my mne to dneska nemyslí. A to sme ešte pred 10 rokmi mali kravu a kozu. Ale to už bolo stráášne náročné.
PS: výhoda tie sliepky však? pri dnešných cenách vajíčok. Hlavne ten rozdiel vo farbe žltka.

lili777
autor
16. apr 2012

@anjelicek26 juj tak recept na nejakú fajn zmrzlinu privítam🙂 Len to asi treba aj zmrzlinovač však?

lucka1987
16. apr 2012

jaj som aj zabudla.. ze obcas sa aj prasiatko chova na vyrobky .. a mm je polovnik, takze aj masko divinove mame svoje nie z obchodu ... Marek ako mu davam prikrmy este nevie co je to kupovane kuracie ci morcacie prso.. pretoze aj to ma domace od svokry ...
clovek ma aspon trosku lepsiu a zdravsiu chut v ustach... pretoze naozaj je to neporovnatelna kvalita u niektorych veci... napr rajcinky z tesca .... to uz ani len okolo rajciniek nejde 😅

anjelicek26
16. apr 2012

@ichbinich - jj uplne ta chapem, ak chodis do prace a chces aby malo dieta domacu stravu, treba cez vikend navarit vopred a pomrazit, pozname 😅 😅 Nic zle na tom nie je, ved vies, co v tom je.

ichbinich
16. apr 2012

Robili sme aj nugat, biely nugat a ine strelene veci na nase strelene torty 😉
Samozrejme lekvare, kompoty, ale nie zo vsetkeho a nie kazdy rok.
Doma sa da spravit aj maslo.
Na balkone mame bylinky a jahody a mavali sme aj paradajky, ale posledne roky nam ich napadli take pavuciky a vsetko bolo v cudu, tak uz nemame. A to prve roky sme mali kila paradajok, mnam.
Keby som mala zahradu a nie 2 roboty plus male dieta, tak urcite robim viac. Kto ma tu moznost si doma pestovat ovocie a zeleninu, to je super.

lili777
autor
16. apr 2012

@lucka1987 tak rajčiny v zime maximálne cherry, inak blééé.

Inak kľudne dajte aj tipy na potraviny, ktoré kupujete, ktoré sú také "prírodnejšie" a ako si ich upravujete. My kupujeme v Lidl čerstvý cotage syr, ale len značka Pilos, nakrájame zeleninku a je to fakt super. Určite lepšie ako ochutené neviem čím všetkým

lucka1987
16. apr 2012

@emily_666 tak to ano.. a ked robis babovku z toho .. mnaaam.. ked robim kolacik a idem k susedovi.. on ma kravu.. da mi cerstve mlieko nadojene.. + cerstve domace vajicka ... a ked z mlieka este aj tvaroh sem tam urobim... a potom chut tych buchiet kysnutych s tvarohom je nezabudnutelna 😵 😵 😵 😵 joooj sa tu rozplyvam nad buchtami tvarohovymi.. a ja mam uz dva mesiace 90 dnovu dietu 😀

aduskatt
16. apr 2012

tak ja sa pridam, klasika- doma peciem, chlieb, rozky, zemle.nie v pekarnicke, ale klasicky v rure🙂

lili777
autor
16. apr 2012

@ichbinich ako robíš to maslo?

lili777
autor
16. apr 2012

@lucka1987 a funguje tá diéta?

lili777
autor
16. apr 2012

@ichbinich fíha a to ako stíhaš pri dieťati ešte dve roboty?

lucka1987
16. apr 2012

@lili777
@ichbinich no to maslo by som aj ja skusila veru ... 😕 ja len kupujem v takom stanku pred tescom , co pedavaju aj syry a take.. kdesi zo salasa

anjelicek26
16. apr 2012

@lili777 - ale nie, ja sa s tym neprplam, dam vyse 50% ovocia a je to ok, huste, len nalejem do tych misiek na zmrzku a vrazi do mrazaku.... vcera sme robili papayovu, hodim foto, je to konzistencia ako velmi husty puding, po hodine to bolo zmrzlina... 1 cela papaya +350ml slahacky + 2 banany (mohla som dat aj tri mam pocit), cerstva vanilka, to je vsetko.... malinovu, jahodovu, cucoriedkovu zmrzlinu robim cca. pol kila ovocia (mrazene kupujem, je lepsie, ako teraz v zime dovazane striekane, len v lete robim z cerstveho), slahacka, vanilka, trocha citronovej kory.... robim to od oka, ale slahackou len chlp zaliat ovocie v stojatom mixeri, ma to byt hlavne o tom....