Ahojte, zvažujem odchod zo Slovenska, je tu niekto taky kto žije v rakúsku alebo vo Viedni aký je tam život oproti Slovensku? Ceny služieb potravín zdravotníctvo, plat? aj čo sa týka školky. Sme rodina s ročnou dcérkou. Ďakujem 🙂
@stellarstar veď píš viacej
@zmrzlinka2021 toto ti nestačí 🤣
Ľudia si myslia ze ich tu čakajú s otvoreným náručím? A čo by tu pani @natalka2548 tak rada začala? To nie je len tak že sem prídem a bude všetko pestré 😁
@stellarstar prečo? Možno je expertka, má super nemčinu.
@zmrzlinka2021 nemčina jej nepomôže, vlastne hej na komunikáciu ale povolanie? Bez vzdelania? Len tak ju hoc kam nezaberú samozrejme okrem čistenia wc a upratovania
@natalka2548, to je strašné všeobecná otázka. Život je tu taky ako inde, niekomu sa paci, inému ani trocha. Keď mám porovnať na základe štatistiky modrého koňa, kde každá zena zarába aspoň 3000 v čistom a každý chlap aspoň 5, tak su tu ubohucke platy, šialene najmy a zázrak, ze ľudia prežijú. Iba ze by miestne mudrlantky trepali a preháňali. Takže závisí od toho, aký byt, aká robota, aké vzdelanie, ake šance na prácu, aká je úroveň jazyka....
Nezabudni, ze rocna dcera potrebuje op s fotkou alebo pas..to len tak na okraj k tvojmu odchodu...vela stastia prajem.
@natalka2548
Ahoj. Na úradoch sú väčšinou všetci veľmi ochotní, ceny potravín porovnateľné, čo sa týka zdravotníctva, tam je to neporovnateľne lepšie ako na Slovensku. Plat samozrejme závisí od toho, čo vieš zamestnávateľovi ponúknuť. Keď porovnávam môj plat vysokoškolsky vzdelaného človeka s výbornou nemčinou, zarobím tak 3x toľko ako moji bývalí spolužiaci na Slovensku.
@natalka2548 no ako si sa rozhodla? Založíš tému a nejak sa nezapájaš. Čo vieš ponúknuť?
@natalka2548 dneska sa nejak pol kona stahuje zrazu..a nezabudni si odhlasit rodicak na sk ked tam pojdes
@natalka2548 a dodám zatiaľ na sk máš najlepšie sociálne dávky v at očr či pandemicka nie je a s dietatom si len rok doma nie 3 atď atď
A najhorsie sa k prisťahovalcom správajú ti, co sa tam tiez len odniekiaľ prisťahovali..
asi tu niekto cíti konkurenciu alebo co.. 🤦♀️
@stellarstar v AT nie je klasicka OCR?
Všetci sa sťahujú 😂 No veľa šťastia 🤗
@bublinka1426 v at mas ocr 5+5 dni !!! (Ak mas male dieta do tusim 10 rokov) NA ROK
@valeria_h dnes balia kufre, zajtra napor na hraniciach a pozajtra uz bude stanove mestecko na parkovisku😂
@guiseppinka Všetci už na nich čakajú 😁 Ja sa smejem čo je toto za komédiu 🙈
@valeria_h ano ano, ams bude mat radost, ked sa zacnu hufne meldovat
@guiseppinka dakujem.
@valeria_h len silne reci podla mna.
@bublinka1426 Aj ja si myslím, typické 😃
@natalka2548 úprimne ak si chcete nájsť nejaký podnájom rátala by som minimálne s 5tisic eurami ako kaucia a možno plus nejaká provízia atď. Škôlky sú tam podľa toho kde bývate tak v tej časti by malo dieťa navštevovať škôlku ako teda je to aj u nás.. kamoška ma dcérku v súkromnej a platia cca 140e mesačne.
Treba si vybaviť meldezetel, je tam dosť papierovania. Jazyk ovládate? Manzel ma vybavenú prácu? Alebo je to len taky výkrik do tmy..
Neviem prečo si všetci ľudia myslia, že v zahraničí je to oveľa lepšie.. no nieje.vsetko je drahšie. Ci bývanie, či služby, ci hromadná doprava, nejaké voľnočasové aktivity. Myslíš, že by ste zvládali platiť bývanie, lieky, poistenia, pohonné hmoty, atd z jedného platu?
A do Viedne ísť neodporúčam. Možno niekde na okraj. Alebo teda podľa toho do akej časti.. lebo takmer celé je to tam Multi kulti -co mne osobne veľmi prekážalo.
@natalka2548 je to tu ok, som tu 14 rokov, len si musis zvyknut na ich mentalitu. Cize ked Ti niekto povie, ze je to zle a take a make a onake, tak je to vlastne dobre 😀 A hlavne nie su chladna mentalita, to ich na tom celom zaraza najviac, ze preco si to o nich myslime. Ako ked budes hrat podla ich pravidiel, tak Ti tu bude velmi fajn. Hlavne sa neda velmi porovnavat zivot vo Viedni, kde je kazdy z ineho kuta sveta a niekde v zapadakove v Tirol, kde budes mozno jedina a budes pol roka ako exoticke zvieratko pre nich. Nie ze by Ta ale nemali radi, len vela ludi z tychto Bundeslandov netusi, ze Slovensko existuje a ze je to sused Rakuska. Casto ti ludia boli raz vo Wien so skolou a naozaj budes zaujimavy tvor a budu sa vela pytat. Ja som v Kärnten a sice som ciastocne pre nich Auslander, ale tym, ze tu mam muza, tak mi casto povedia “ ze ved aspon nam to trosku ozivite a je vidiet ako sa vam u nas velmi paci “, cize maju radost. Ale na uradoch som napr nikdy nezazila take neprijemnosti ako na Slovensku. Hlavne kto tu chce pracovat a zit, ten si tu cestu najde.
@eskop, si dosť solídne mimo. Kaucia sa už neplatí žiadna, škôlky sú vo Viedni zadarmo, jedine sa platí strava alebo priplaca za súkromnú škôlku. Miesta sa nepriraduju podľa miesta bydliska, škôlku si vyberáš, až keď nie je miesto, ponúknu ti škôlku co najbližšie pri dome. Na Meldezettel potrebujes adresu a občiansky/pas, nič iné, doba vybavenia asi dve minúty. Bývanie je bez debaty drahšie než v Bratislave, poistenie platí zamestnávateľ a mestská doprava je asi cenovo rovnaká ako v BA akurát, ze funguje. Vo Viedni treba vyberať podľa štvrte a nie skraja, sú aj dobre štvrte v centre a otrasné na kraji a aj naopak. Z jedného platu - z bežného platu predavača v Bille nevyzijes. Z platu skúseného ITaka úplne v pohode. Bez jazyka si ani nesrknete. Služby su spravidla drahšie, voľnočasové aktivity - hlavne tie pre deti - bývajú v zúfalej kvalite za šialene ceny. Reštaurácie a kaviarne tiež drahšie. Auto stojí niekoľko násobok toho, co na Slovensku, len poistka býva mesačne približne v rovnakej sume, ako na Slovensku ročná. Plus parkovanie stojí asi ako Kokain.
@vroni tie tvoje prirovnania😂😂😂 parkovanie drahe ako kokain😂😂😂
@kiki68 ako mi bolo povedane jednym starsim kolegom, ze geografia nie je silna stranka rakusanov (stale rozmyslam, ze co by to mohlo byt). nemaju sajnu, ze slovensko existuje 🙄 pripadne si nas pletu so slovinskom (to asi po tychto volbach vyuzijem😂😂😂)
@guiseppinka, tak to je fakt, ze v geografii su úbohi. Keď som kedysi dávno prišla, robila som v cestovke (vo Viedni, na kychnutie od hraníc). A kolegyňa sa ma úplne vážne pýtala, ako to stíham do Bratislavy pod tri hodiny, ze to sa nedá.... A nebol to vtip. Takže verím, ze pre Tirolaka je Slovensko rovnako ďaleko ako rovnikova Afrika. Ten Kokain je zial skoro fakt. Den motania sa po meste a nejakých garážach a padik je v ťahu....
@vroni ja som v Bratislave platila teda za byt viac ako vo Viedni moj muz . Vtedy sme to porovnavali. Podla mna Bratislava a Vieden je skoro za jedno. Tie ceny som pozerala cez fb burzu s bytmi a nas willhaben a the same crap. Dost drahe veru. Niekde na vychode je to urcite uplne ine.
@bublinka1426 je tu OCR, 7 dni na jedneho rodica. Mam dojem, ze sa to da na 14 dni natiahnut nejako pri malom dietati. Ale neda sa to neobmedzene ako na Slovensku.
@natalka2548 tak pod, čakáme. Ja tu žijem už 24 r