Porovnanie rakúskych škôl so slovenskými

kristinuhro
11. mar 2024

Ahojte, je tu niekto koho deti navštevujú školy v rakúsku? Zaujíma ma aké to je v porovnaní so sk školami. Teraz nemyslím ako nasledujú volkschule, mittelschule, atď., ale možno čo sa vám páči/nepáči v porovnaní so slovenskými školami. Ako to tu funguje a na čo sa pripraviť keď moji drobci nastúpia do školy 😊

kiki68
11. mar 2024

@kristinuhro co sa mne nepaci je tlak v 4 triede na to, ze sa dieta dostane na dobre gymnazium. To mame lepsie az v 9 triede, kde si dieta uz v tom veku dokaze viac uvedomit, ze o co ide. Tu je to uz v 1. triede take, ze jemine musis makat, inak skoncis na Mittelschule. Toto je pre mna negativum. Inak vidim skor pozitiva, deti mi pridu samostatnejsie, paci sa mi ako dokazu ponat napr technicku vychovu, ze je to skor naozaj o vytvarani veci a zaroven sa ucia napr deskriptivu. Co je tiez rozdiel, ze deti tu casto maju zle znamky, nie ako na Slovensku. Tu vela deti, co poznam ma napr z nejakeho predmetu 3/4 a naozaj z milosti nema 2, len aby to vyzeralo.

kristinuhro
autor
11. mar 2024

@kiki68 fuha, trocha masaker takto tlačiť na štvrtákov. Ale zase tiež si pamätám z detstva, že deti ktoré sa dostali na 8 ročné gymnázium boli wau a strašne "nadpriemerní". Je to až taká katastrofa ísť na obyčajnú mittelschule a potom si vybrať nejakú strednú? Je to možno len môj pocit, ale zdá sa mi, že tu ľudia idú skorej na odborné stredné školy a za niečo sa vyučia ako pokračujú na univerzity. To som už asi trocha ďaleko na teraz 😆

vroni
11. mar 2024

@kristinuhro, Mittelschule sú veľmi rôznych úrovní. Od výborných cez bežne až po domy hrôzy, plne agresívnych ozbrojených spratkov. Takže áno, môže to byť katastrofa. Gymnázia sú úrovňou spravidla veľmi vysoko a prestup po ôsmom ročníku de facto nemožný (naopak, z gymnázia na odbornú školu problém nie je). Takže skutočne sa vo štvrtom ročníku rozhoduje, čo ďalej s dieťaťom. Toto je negatívum rakúskeho školstva. A ešte idiotske bazirovanie na posvätnom náboženstve a úplne zbytočnej latinčine (na humanitných gymnáziách). Na druhej strane je plusom kratšia škola (nemajú 9. triedu), technické vybavenie asi o miliónkrat vyššie ako slovenské a flexibilnejšie učebné osnovy, menej memorovania a viac praxe. Nároky na tempo a množstvo uciva sú vyššie, známky častejšie odrážajú vedomosti ziaka a učitelia používajú celú stupnicu, nie len 1, 2 a 5. Čo skutočne funguje vyborne je systém ucnovskych škôl, kde sú niektoré odbory ziadanejsie ako gymnázia a tiež si školy starostlivo vyberajú a po skončení majú decká okamžite uplatnenie. Vysoké školy sú veľmi rôznorodé. Od absolútne otrasných až po svetovú špičku. Taká ekonómia je či v Bratislave či vo Viedni električková univerzita. Technika vynikajúca a medicína špičková. Takže všeobecné zhrnutie sa asi moc nedá...

kristinuhro
autor
11. mar 2024

@vroni ahá, velmi zaujímavé. Tak napríklad u nás v meste je mittelschule športová a myslím, že aj jazyková. To by mohlo byť teoreticky fajn podla teba?
V akom zmysle bazírovanie na náboženstve? Toto si celkom neviem predstaviť keďže dobrá polovica obyvateľov v meste (možno aj v celom tirolsku) sú moslimovia. Samozrejme viem, že rakúšania sú veľmi veriaci, ale hádam do toho nebudem tlačit dieťa keď my veriaci niesme.
Áno napríklad toto s tou praxou sa mi páči, že tie deti namiesto drvenia sa poučiek majú veľa praxe.
Ok univerzita je ešte naozaj ďaleko 😆 sama univerzitu mám, ale niesom presvedčená, žeby som synov do toho chcela tlačiť ak by sami nechceli a rozhodli by sa pre nejaký odbor na strednej škole.
Jasné, všeobecne sa zhrnúť nedajú ani slovenské školy, ale tvoj komentár mi velmi pomohol si spraviť trocha obrázok, za čo ti ďakujem. Budem rada ak sa aj viac dievčat zapojí do diskusie so svojimi postrehmi a skúsenosťami.

kiki68
16. mar 2024

@kristinuhro na gympel sa asi uz potom nedostane, na nejaky lepsi neni moc sance, nakolko by nezvladli urcite predmety. Tam je velky rozdiel. Napr na gympli je aj latincina, cize bez toho sa neda na medicinu, musel by ziak externe dorobit nejaky rok, dva latinciny. Moj muz s tym mal problem. Ako tu medinu dal, ale odrete usi skrz tieto veci. Mne to pride tiez uletene, ze dieta musi v 10 rokoch vediet, co so sebou. Lebo jedna chyba a moze byt komplikovane co dalej. On uz teraz stresuje, aby syn vedel matiku a nemcinu a dostal sa na dobry gympel. Syn ma3,5 roka 🙈

vroni
16. mar 2024

@kristinuhro, nevidela som tvoju odpoveď. Športová škola môže byť fajn. A nemusí. Poznám len viedenskú a tam sú podmienky na prijatie skutočne prehnane. Známa má syna, ktorý je v reprezentácii krajiny v atletike. Neprijali ho, lebo nevedel zaplávať v požadovanom čase (pred asi 100 rokmi som závodne plavala. Tie časy boli na úrovni vtedajších víťazov pretekov). Ale či je premotivovany jeden riaditeľ alebo su podobne mrsknute podmienky všade, to ti veru nepoviem. Jazyková škola detto. Fakt je, že ak dáš dieťa na Mittelschule, po ôsmom ročníku ho uz na gymnazium na 99% nedostaneš .
Náboženstvo je základný a posvätný pilier rakúskeho školstva. Môžeš dieťa odhlásiť. Prvý septembrový týždeň a na rok. Ďalší rok rovnaké teatro. S moslimami problém nemajú. Normálne je na vyber aké náboženstvo, katolicke, evanjelicke, islam, judaizmus...
@kiki68, na gympli je latinčina uplne zbytocne. Už ani medicína nevyžaduje latincinu, dá sa malé latinum normálne počas štúdia dorobiť. Jedine, ktore má podmienku latinčiny, je právo. Aby sa 100 deti v ročníku učilo latinčinu kvôli trom možno budúcim právnikom namiesto iného živého jazyka, mi pripadá celkom solidne od veci.

kiki68
16. mar 2024

@vroni to preto je vacsina ludi neskor odhlasena z cirkvi 😂😂😂

vroni
16. mar 2024

@kiki68, skôr preto, lebo po nich pýtajú prachy. Tak ten, kto menej zarába, ostane prihlásený a druhý sa odhlási. A keď je treba krstiť dieťa, hlási sa ten platiaci rodič 🤣🤣🤣

kiki68
16. mar 2024

@vroni no u nas prave muz aj vsetci maju voci tomu odpor. Ale je Fakt, ze bol na katolickej skole, lebo bola najlepsia v okoli. Ale podla mna nikdy neveril.

vroni
16. mar 2024

@kiki68, mi hovor. Aj ja mám doma "bývalého" katolíka.

kristinuhro
autor
17. mar 2024

@kiki68 to je v riti 🫣 moj starší syn má teraz 2 roky tak to je najvyšší čas toto riešit. Keď do jaslí je treba prihlasovať už keď má žena pozitívny tehotenský test tak toto ma ani neprekvapuje 🤦‍♀️To je fakt ujeté. Akože ja som osobne skorej za nejakú rozumnú strednú odbornú školu. Pre mňa nemusia mať nutne gymnáziá a univerzity. Ale akože toto je príliš aby štvrtákov takto stresovali s prijímačkami.

kristinuhro
autor
17. mar 2024

@vroni preboha to takéto prijímačky???? To je pekne mimo 🤦‍♀️rozumiem teda, ako píšem, nezakladám si u synov vyslovene na gymnáziách a univerzitách. Len dúfam, že stihnem do 4 triedy rozoznať čo by mojich chalanov bavilo a v čom by sa uplatnili v budúcnosti a kam ich teda dať 🫣 už teraz mám z toho celkom stiahnutý zadok. No a to náboženstvo budem určite odhlasovať ak to bude možne lebo pre mňa je to vymývanie mozgov.
Zas na druhej strane možno je to ako na sk keď sa hovorí, že "skončíš na učňovke", v dnešnej dobe sú šikovní "učňovkári" remeselníci žiadanejší a majú sa často lepšie ako niektorí absolventi VŠ.

vroni
17. mar 2024

@kristinuhro, prijímačky bývajú na gymnázium ešte celkom v pohode. V podstate sa väčšina miestnych snaží (toto platí pre Viedeň, mimo je to trochu inak) dostat deti na gymnázium a po štyroch rokoch prehodiť na odbornú školu. Ti ostatní úzkostlivo vyberajú Mittelschule, ktorá neberie deti zo sociálne slabých kruhov (vôbec to nie sú len cudzinci). Moj muž v pohode dal Mittelschule (nie je Viedencan), potom obchodnú akadémiu a potom vs, takže vylúčené nie je vôbec nič.

kristinuhro
autor
18. mar 2024

@vroni ahá takže mi vychádza, že jednoznačne treba rozhodiť prihlášky aj na gymnáziá aj na mittelschule. Už len dúfam, že budem zvládať sa s deckami učiť v nemčine 😅 My žijeme v tirol v meste Wörgl, takže Vieden nepoznám vôbec. Iba z počutia viem, že je to iný svet 😃. Ďalšia kapitola bude stredné školy 😅 ďakujem ☺️

luccija
18. mar 2024

@vroni ako to myslíš, že neberú deti zo soc.slabsich kruhov?veď dôležité sú prijímačky nie?zaujímavé čítanie fakt je to skoro v 10 r rozhodovať za dieta

lusyyy36
18. mar 2024

@kristinuhro no ak som to ja dobre pochopila, da sa dat len 1 prihlaska. Ak dieta na danu skolu nezoberie, dajú mu na výber co ostane.
Ja mam dcéru tretiacku na volkschule, oproti sk školám je super to, že nemám domáce ulohy, učia sa úplne iným štýlom ako na sk. Nemajú znamky, len na vysvedčení a áno davau od 1.triedy celú stupnicu. Moja ma zatiaľ same 1, takže uvažujeme nad gymnaziom ale mam aj strach, či to bude zvládať, predsa len potom sa bude treba už viac ucit, čo teraz nerobíme lebo netreba.
Moja dcéra sa do školy vždy velmi teší, stále niečo robia, tvoria, a aj stravu majú podľa mňa 100krat lepšiu ako na sk, ale s tým by asi 90% mamiciek odtiaľto z at nesuhlasilo a netuším prečo, či doma jedavaju kaviár...🤷‍♀️
A moja dcéra je moslimka, má vskole islam, 2x do týždňa majú nabozenstvo a tam tiež veľmi rada chodí, ja si pamätám z sk ako sme všetci nabozenstvo neznasali
Takže za mňa lepšie ako na sk 👍

yanni
18. mar 2024

@vroni my sme v DE a tu je to podobne. Prave mame uz 4te dieta v poradi v 4tom rocniku a tlak je to naozaj velky. Pri tomto dietati sme vyskusali aj alternativnu skolu (freie Schule, 1.-2. rocnik) a to bola velka katastrofa. Nejdem sa rozpisovat. My sme k tomu este v Bavorsku, co je tiez podobne ako u vas s tym nabozenstvom (aj ked, dieta si moze vybrat aj etiku) a tiez s latinou. Nabozenstvo/etiku by som este ako tak pochopila na Grundschule ale pre akeho pana to treba aj na weiterführender Schule? Latina jedna katastrofa, Bavorsko si na nej na gymply velmi zaklada. je minimum gym, ktore daju detom na vyber. My mame este dvoch najstarsich na gym ale ta latina je uplny nonsens. Mittelschulen su byvale Hauptschulen a tam by som dieta v ziadnom pripade nedala. To by muselo byt fakt veeeelmi blbe alebo lenive. Ako pisem, my mame teraz 2 na gym, tretieho na Realschule, starsia dcera 4. rocnik GS a chysta sa na Musisches Gymnasium a najmladsia pojde v septembri do prvej.

yanni
18. mar 2024

@vroni vy mate na weiterführende Schulen prijimacky?

vroni
18. mar 2024

@yanni, na gymnázium áno. Na Mittelschule nie.

yanni
18. mar 2024

@vroni uff tu len na specualne ako Sportgym a Musisches Gym, tam ale len ak sa hlasi veeeelmi vela deti a musia si vyberat. A medzi Gym a Mittelschule uz nemate nic?

lusyyy36
18. mar 2024

@vroni ty si vo viedni? Lebo tu niesu skúšky na gymnasium. Par týždňov dozadu sme mali v škole takú prednášku co dalej po volkschule. Deti berú podľa znamok a podľa bydliska

vroni
18. mar 2024

@luccija, prijímačky sú len na gymnázium. Na Mittelschule sa hlási a keď tam nie je miesto, dostaneš miesto v náhradnej. Nakoľko s dieťaťom ide aj hodnotenie zo ZŠ, vyselektuju si tých sociálne slabých náramne rýchlo. Mimo veľkých miest, kde je tych škôl je len par, vela možnosti sachovat nemajú. Veľké mestá sú na tom horšie

vroni
18. mar 2024

@lusyyy36, zaujímavé. Nám dali termíny prijímačiek. A teda sú medzi tým aj normálne gymnázia (ďalej som to neskúmala, lebo vďaka špecifickej situácii dieťa dať do piatej triedy nechcem, ale by fakt zaujímalo, ako to riešia)

luccija
18. mar 2024

@vroni neviem či dobre rozumiem na gymnázium sa ide 5 ročník cez prijímačky a na strednú školu z 8 r, ak nie je miesto dajú niečo inu školu?
A prečo sa sociálne slabší tak selektuju veď môžu byť šikovní čo sa týka vedomosti aj, keď "chudobnejši"
No máte tam tiež pekný tlak na výkon, známky už od nízkeho veku.Mne je to tak proti srsti, ale čo už narobíme.

vroni
18. mar 2024

@luccija, vy už ste Niederösterreich? Tam je školský zákon úplne inak postavený. 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ To ani nekomentujem.
Gymnázia sú od piatej triedy, takže prijímačky sú vo štvrtej. Takže od piatej triedy je dieťa alebo na gymnáziu alebo na Mittelschule. Od deviateho ročníka si potom vyberá odbornú školu alebo ucnovku alebo poly (čo je v podstate len ukončenie školskej dochádzky)

vroni
18. mar 2024

@luccija, sociálne slabší je eufemizmus. Nejde o deti, ktoré majú menej zarábajúcich rodičov. Ide o "bildungsferne Schicht", čiže deti z rodin, kde sa vzdelaniu neprikladá význam.....

lusyyy36
18. mar 2024

@vroni akože prijímačky, že test písať? Nam nič také nespominali, len zo školy treba nejaké papiere doniest a podla toho berú potom deti, aké známky mali a kde byvaju. A keď už neostane miesto tak ponúknu inú skolu.

vroni
18. mar 2024

@yanni, Mittelschule je len blbý názov pre druhý stupeň ZŠ. Takže nie, okrem tých dvoch nie je nič.

vroni
18. mar 2024

@lusyyy36, áno. Ale nepochybne zhodnotia aj známky a hodnotenie zo školy.

yanni
18. mar 2024

@vroni fuha, tak to dost slaby vyber. V DE je Mittelschule byvala Hauptschule a presne, da sa to porovnat s druhym stupnom ZS. Akurat, ze je to az po 10.rocnik. Mittelschule je pre "normalos" skor no go. Tam idu vsetci, ktori mali na ZS zle znamky a inde sa nedostali, alebo sa inde ani neprihlasili. Cize Mittelschule je taka "socialna zbierka". My tu v DE mame nastastie este tie Realschulen a niektore Bundesländer maju zase iny system a maju nejake Gesamtschulen, to je po ZS vlastne vsetko pod jednou strechou. Ale nikdy sa nerobia prijimacky. Vsade je to na zaklade priemeru znamok (Deutsch, Mate a HSU).