Aký je Váš názor/rada? Dcéra ma momentálne 18 rokov. Chodila na základnú školu do menšieho mesta, kde sa každí s každým pozná. Na základnej bola šťastná, mala kamarátky, keďže spolu boli odmalička. Bola to pre ňu druhá rodina, stále si pomáhali a podporovali. Išla na strednú (gymnázium) do veľkého mesta, kvôli lepšej kvalite vzdelania. Ja zarábam veľmi dobre a mám vysoké postavenie vo firme. Moja dcéra sa nikdy nepovyšovala (dokonca ma dve kamošky, ktoré nemajú vôbec peniaze a aj tak je s nimi dobrá kamoška). Hneď do triedy nezapadla. Ako som písala financie sú u nás okej, preto jej kupujem značkové a drahé veci (sem-tam aj z butiku), dcera ma nadpojene vlasy, nechty a maľuje sa (nie je to žiadna umelá barbina, úplne typické dievča, ktoré dobre vyzerá) a chodíme na drahé dovolenky. V triede ma spoluziačky, ktoré sú dosť závistlivé a falošne . Ich rodičia zarábajú malo 🙁. Vždy si do mojej dcéry rypnu, že ma niečo drahé (vidno to od prvého pohladu). Moja dcera im nechce nič povedať kde ideme na dovolenku, keďže vie, že zas bude závisť. Oni sa spýtajú a potom nejako zhodia. Stále ju dávajú nabok. Keď niečo povie stale ju ignorujú a prekrútia očami. Moja dcera sa im vtiera, dáva im opisovať domáce úlohy, len aby zapadla (aj tak zbytočne). Raz sa moja dcera vyjadrila, že prestúpi, lebo to sa nedá. Vyjadrili sa, že ich to urazilo a preto sa rozhodli moju dcéru vyštvať z triedy. Moja dcera za nimi išla a povedala im, že či sa nechcú porozprávať čo im vadí. Samozrejme, herečky “nič Lívia, čosi”. Na 2 mesiace sa to ukludnilo. Sú to typ dievčat, že sa navzájom ohovárajú a potom jedna na druhu “moja,zlatko,drahá”. Moja dcera nevie byť taká aby sa vkuse mojkovala a drahuškovala, radšej je ticho, stále sa usmeje a je celých 7 hodín v škole ticho bez slova. Jej spolužiaci (chlapci) nevedia aká je situácia a preto hovoria všade, že “Lívia je strašne divný človek, veď poriadne nič nehovori”. Jej spolužiačky nie sú veľmi take aby tvrdoisli za kariérou, moja dcéra je taká, tak ju aj učím. Na škole nemá žiadnych kamarátov, totiž v iných triedach sa veľmi s nimi kamarátiť nedá. Porozprávajú, ale triedy majú od seba ďaleko a každý žiak je so svojou triedou. Ja jej stále vravím, že nech kašle nato. Ale dcéru velmi boli, že takto sa ku nej správajú a vidí ako spolu chodia na párty a ona nemá s kým. Veľmi túži po partii kamarátov. Jej spolužiačky sú drzé a keď niečo povie uzaj ju zhodia. Minule nenechala profesorke jeden papier (bolo tam nedorozumenie, profesorka sa zle vyjadrila nakoniec si aj priznala chybu) no jej spolužiačka ukázala na moju dcéru na prestávke, že je na hlavu. Veľmi si k nej dovoľujú, keďže vedia, že nič nepovie. Vravím dcére, že nech im už povie niečo drzé aby si nedovoľovali. No dcéra stále mi povie “ale ja nechcem byť drzá, ja chcem byť dobrá”. Ako by sa mala dcéra podľa Vás správať? Nemá žiadnych kamarátov (na škole) inak má, ale na škole jej chýbajú. Ako ju podporiť ? Aj keď ide niečo prezentovať dostane strach pred tabuľou a začne koktať (kvôli spoluziackam, lebo má z nich stres 😏).
@dorinka31 ved uz bude maturovat, nie? To uz velmi nema zmysel riesit. Navyse, jej to asi takto vyhovuje, kedze sa tak sprava, je to pre nu prirodzene. Uz nie je male dieta, ze by si jej mala radit, ako sa ma spravat. Mala by byt hlavne sama sebou a to podla toho, co pises, aj je. Viac netreba.
Prečítaj si ešte raz, čo si napísala. Alebo aj dvakrát.
Oblečenie, pričesky, drahé dovolenky...Nezáleži na tom, ale na charaktere človeka...možno im nesedí povahovo, nie je priebojná, možno nemá zmysel pre humor, proste nezapadá do kolektívu.
Môže v tom hrať veľkú rolu aj závisť, ale ja osobne si myslím, že im nesadla povahovo...
Ma kamaratky z nejakych kruzkov, zaujmovych aktivit? Ak to inde funguje, mohlo by to aj v skole. Som ucitelka a ked som mala deti co nezapadali (ale na ZS) tak som sa s nimi rozpravala co to znamena byt dobry kamarat, co dobry kamarat robi a co nerobi. Co sa ti na druhych paci a co nie? Rob to co sa ti paci (usmievaj sa, pomahaj) a nerob to co nie (nevychvalyj sa, nevysmievaj sa). Vacsinou zacali hovorit "ale ostatni mi robia zle, oni si zacinaju..." tak som povedala ze to co vies ovplyvnit je co robis ty, spravaj sa ty ako dobry kamarat.
no ono to väčšinou nebýva chyba iba na jednej strane. Nezdá sa mi, že by v celej triede nebola žiadna baba, s ktorou by prehodila slovo - dve. Moja dcéra tie ž nezapadala do takéhoto kolektívu na strednej, ale mala 2-3 spolužiačky, s ktorými sa bavila a viac neriešila. Ju nezaujímal make up, chalani a také tie reči o ničom. Kto kde kedy s kým. Chcela sa posúvať dopredu a riešiť svoje záujmy.
No neviem, z tvojho opisu dosť cítiť to, že máte peniaze. Nepoznám tvoju dcéru a neviem ako sa správa voči ostatným ale má nadpojené vlasy, maľuje sa, nechty .... podľa teba nie je umelá barbina. No možno to iní vidia inak. Možno pôsobí namysleným dojmom. Neviem, ťažko z toho posúdiť. Ale každá minca má dve strany.
Ešte mi napadlo, či nepôsobí aj chladným dojmom. Moja dcéra sa tiež nepotrebovala mojkať a stískať a pod. Ale s kámoškami ke´d sa stretli tak sa vyobjímali. Aj v škole niekedy. Nebola taká chladná odmeraná. Možno aj to je problém.
Značkové oblečenie, sem tam aj z butiku? To je čo? A mať nadpojené vlasy a gélové nechty je podľa teba úplne normálne dievča? Nie je. Moja dcéra tiež mala drahý mobil, drahšie dovolenky a výlety v porovnaní s väčšinou spolužiakov, v 18 čiže ešte na gymnáziu dostala auto, ale nadpojené vlasy by som jej v puberte nedovolila, na to nie je dôvod, ani ničiť už v tínedžerskom veku nechty gélom. A kamarátov mala vždy veľa. Pretože nikto so spolužiakov neriešil, že chodí na lepšie dovolenky ako oni, či má drahší mobil. Riešili to, ako človek zapadne do kolektívu a aký je človek. Píšeš, že máš vysoké postavenie vo firme. V takom prípade riadiš ľudí a teda by si mala vedieť, ako na ľudí, ako komunikovať, ako si ľudí získať, ako byť nad vecou, ako riešiť konflikty či neštandardné situácie. Takže mne tento príspevok príde len ako diskusia na vyvolanie vášní o tom, ako vysokopostavená úspešná žena má za normálne, že stredoškoláčka má nadpojené vlasy a oblečenie z butiku. A komentár, že má dcéra 2 kamošky, ktoré sú z chudobných pomerov a aj tak sa s nimi kamaráti. Tak to je dosť cez čiaru. Priateľov si predsa nevyberáš podľa ich finančnej situácie.
A nema tam aj ine spoluziacky, take co su outsiderky? Zvycajne to tak v triedach byva, nechce sa mi moc verit, ze ju odsudzuje rovnako vsetkych cca 15 dievcat :( tie mozno nechodia po skole na party, ale tak, aspon sa v skole s niekym rozpravat by bolo fajn.. Ak sa k nej ale takto spravaju uplne vsetky do jednej, tak je to divne velmi. Ale nemyslim, ze je na vine tvoja dcera, proste ma len smolu na kolektiv.
A bol by moc problem kupit jej normalne “lacne” oblecenie, aby ju spoluziacky nemali v zuboch? Lebo toto som ani ja nepochopila naco niektori ludia robia, ked rovnako kvalitne oblecenie sa da kupit aj bez znacky (mne osobne to je ale jedno, pubertiakom zrejme nie)
Nemusí sa kamarátiť s každým a nemôže ju mať každý rád. Aj pri kamarátstve platí, že menej je viac. Radšej nech si hľadá a udržiava príjemnú spoločnosť inde, nemusí mať "kamarátky" v triede. A vôbec nepotrebuje, aby ju niekto deptal a kompenzoval si na nej svoje vlastné nedostatky.
Prešla som si tým v detstve a sústredila som sa na ľudí, ktorí mi život obohacujú. Toxickým entitám sa treba vyhýbať alebo ich ignorovať, pretože im nevysvetlíš...
Presun ju. Ale jej dohodni psychológa, ktorý ju naučí ako reagovať, brániť sa.
Ak inde problém s nadväzovaním kamarátstva a socializaciou nemá, chyba bude aj v triede.
Vzájomná antipatia medzi triedou a ňou sa môže ešte vystupňovať. Ak nie je v maturitnou ročníku, kľudne na rok študovať do zahraničia. Získa nové skúsenosti, nadviaže iné vzťahy a vráti sa možno už do inej triedy.
No dcéra stále mi povie “ale ja nechcem byť drzá, ja chcem byť dobrá”. Ako by sa mala dcéra podľa Vás správať?
Je rozdiel sa ozvať a byt drzá.Ale, ak toto trvá roky už nezapadne už to len dobojovat a mať kamarátov mimo školy.Kludne to môže byť tým, že má viac ako ostatné dievčatá máloktorý rodič je sebakriticky a pripusti, že jeho dieťa má arogantne či povýšenecky správanie a možno ani nemá...
Dievčatá si vedia veľmi robiť zle a možno je utiahnuté dobré dievča ako píšeš a na takého si každý dovolí.Mozno treba radšej investovať do psychológa, ktorý ju naučí ako sa asertivne správať, ale kto raz zle zapadol zväčša sa to s ním vezie ďalej
Do školy chodí kvôli vzdelaniu nemusí tam mať nutne kamarátky tie môže mať po skole
a pojdem proti davu, ale si si vsimla, ze tvoja dcera nema ziadnu chybu, vlastne je uplne dokonala, priatelska, chce byt dobra a nie drza. A len tie spoluziacky su tie fuj, ktore jej robia zle? to v celej triede su len tri dievcata? Preco sa chce kamaratit len s tymi dotyčnymi ? Preco si nenajde inu kamosku? A prepac, ale naozaj mat v 18tich nadpojene vlasy, gelove nechty ,chodit na drahe dovolenky a nosit iba znackove oblecenie.... možno je zavisť najvacsi problem.
Trochu by som zmiernila ostentativne ukazovanie bohatstva (dokonca by som bola za skolske uniformy). Kolektiv si casto zgustne na niekom, kto akymkolvek sposobom vycnieva. V puberte je velmi dolezite zapadnut - vzhladom, nazormi…. Len teraz uz tazko, uz je zaskatulkovana. Asi by som uvazovala nad zmenou kolektivu, to moze pomoct - moja dcera bola outsiderka a po zmene skoly patri k zdravemu jadru kolektivu.
pochybujem, ze by sa s nou nebavili len kvoli zovnajsku.. jednoducho im tvoja dcera vadi, nezapadla, je niecim ina, bud nechapava, nezabavna, nudna, povysenecka, jednoduchsia... to nie je o peniazoch.. tiez som mala na strednej spoluziacku z dobrej rodiny, podnikatelia, ona bola velmi mila, ale rozumovo trosku pomalsia, vzdy bola akoby mimo diania, velmi naivna.. nedalo sa s nou dobre porozpravat, nechapala vtipy.. ale zas my sme boli velmi dobra partia cela trieda, takze sme nikoho neodstrkovali a bavili sme sa vsetci, na chaty, na akcie sme chodili spolu, naozaj 28 ludi :D :D cizeeee, trosku sa skus zamysliet, v com moze byt problem z vasej strany, lebo ak ju vacsina nema rada, je pravdepodobnost, ze chyba nie je z vacsiny..
Tak pekne sa vychvalujes .. podľa mňa aká matka taká Katka ...preto sa s ňou nebavia
Napojené vlasy, umelé nechty, drahé značkové veci na strednej? Škola nie je módne mólo. V 18 už bude končiť školu nie? Troška neskoro ste si všimli aký má kolektív. Triedy nemôžu byť ďaleko od seba to si už vymýšľaš blbosti len aby si ospravedlnila prečo nemá na škole žiadnu príbuznú dušu. Zrejme je nudná a keď o niečom hovorí je to len o peniazoch ak je ako ty. S takou osobou sa nikto kamarátiť nebude. Nech si nájde záľuby a kamošky tam.
Neuraz sa ale ty sama si povrchna je to cítiť už len z tvojho príspevku. Ešte si zabudla zvýrazniť veľkým červeným písmom že tvoja dcéra nosí značkové oblečenie. A to čo si ju sama naučila a dala do života si nesie ďalej. Takže chybu hľadaj v základoch nikto nemá rád povrchných ľudí🙂
do ktorého ročníka ide? nepíšeš... ak do polsedného tak sa na to vykašli... to už nejako prežije a na stretnutie s nimi nemusí prakticky ísť nikdy...
dcéru podporuj, nech si nájde kamošky v rámci škole hoc kde, alebo aj na druhých školách...tých pár hodín v škole prežiť musí...
@kristinapetronela tiez si vravim, ale ako pekne len tak medzi recou- aky ma super plat, drahu dovolenku, drahe veci( vidno to od prveho pohladu).🙈🙉 trochu skromnosti a pokory by nezaskodilo ani tebe ani jej.
V beznej triede na gymply je 15 dievcat. To VSETKY su proti nej? Je to 4r gympel, prvy rocnik? Tzn vsetci su tam novi? A vsetky sa spolcili proti nej? Kvoli tvojim peniazom?
Divne mi to pride. Vzdy je vina na dvoch stranach. Pozor aj na hecovanie a zivenie pocitov. Kolkokrat si vo svojom prispevku podotkla, ze mate peniaze a drahe veci?
Aj moja mama mala vela korun, aj dovce drahe a oblecko som mala. A tiez ma nemali radi. Kvoli kojim drzym ustam 😂 nie peniazom mojej mamy. 🤦
Ps, staci jedna kamoska, netreba byt oblubena medzi vsetkymi
@dorinka31 Vsetci su zli, zavistlivi, zhadzuju dceru. Sto, dvesto ziakov na skole a ona je outsiderka. Problem bude v dcere. Neverim, ze je jedina dobre financne situovana z celej skoly. To,co vyzaruje, dostava naspat. Mozno je egocentricka, taki ludia su opusteni a nahnevani na vsetkych. Navstivte psychologa, ten Vam s urcitostou povie, kde je chyba. 🙂🙂🙂
@dorinka31 nemyslím, že to je ten dôvod prečo ju vyčleňujú z kolektívu... syn mal ročníkovo nižšie vzdialeného bratranca na základnej škole, z bohatej podnikateľskej rodiny, dovolenky pravidelne, lyžiarská výbava z tých drahších a podobne a aj tak bol v kolektíve normálny, veselý a hlavne žičlivý....dokonca ja pracovitý, pomoc okolo domu....
Dôvod u vás vidím ako rozmaznaný možno jedináčik, čo si doma asi všetko presadí, v triede toto postavenie už nemá...čo sestrenice, bratranci,ani s nimi nie je?
Keby to tak bolo ako si písala za 3 roky sa mohli spoznať v triede dokonale, lyžiarsky, rôzne výlety, krúžky....
Baby ale zas čítajte. Celých 8 či 9 rokov problém na ZŠ nebol. Ale v 1.rocniku SŠ už bol a ťahá sa. Vedľajšie triedy píše že sa veľmi nekontaktujú. Plus na gympli sa častokrát delia na menšie skupinky pri jednotlivých predmetoch. Môže byť ťažšie sa nájsť.
V každom prípade ak mimo školy problémy nie sú, bude problém aj v triede. Určite aj dcéra autorky má nejaké nedostatky, ale nebude to len jej chyba ak inde fungovala a funguje bez problémov.
Selektívny mutizmus🤣najdrahšie dovce, nadpojené vlasy a drahé outfity... Je na nej niečo prirodzene, ci len to co si ty myslíš, ze by malo byt v tvojom postavení..., načo to všetko na ňu vesias v jej veku? Decka vidia, ako strašne tlacis na pílu, aby zapadla a je pre nich len čudná, neprirodzene, možno jediná na skole s napojenými vlasmi...
Skus s nou v auguste podniknúť obyčajne veci... Ísť bajkom do lesa, busom na termalko, obšťastní rodinu, niečo im prinies, ved máš z čoho, možno ju spriahni zo sesternicou, ak má... Babkou, tetou, susedu. Ale na to ty budeš asi velka pani.
Inak ti rozumiem.
Boli sme na Makarskej s partiou rovnakou už dlhé roky. 4 dní fajn a potom sa A. o B. dozvedel, ze je na vysluhe a do konca dovolenky sa s nimi prestali všetci baviť....
Rozumies,nebude sa jedovať na tisíce imaginarnych vysluharov, ale na toho jedného, konkrétneho, ktorého pozná.
Vzťahy, to je alchýmia a ti, ktori ju neovládajú, končia napr. obden tvárou proti lokomotíve▪️🚂🥀
@dorinka31 ty si malomestiacka ako vysita… ze “veci z butiku” 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Tak jej nekupuj drahé oblečenie aby si len ukázala žena to máte, nechvastajte sa drahými dovolenkami. Vybavené.