Výber strednej školy, keď má žiačka samé jednotky

18. jan 2021

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, akú strednú školu by ste volili Vy, pri žiačke ktorá má samé jednotky, je veľmi zodpovedná, všetky predmety jej idú excelentne, okrem anglického jazyka s ktorým má menšie problémy (1,2, niekedy sa objaví aj 3), chodí tancovať do súboru, vychodila tanečnú ZUŠ- 8 rokov, 6 rokov chodila na výtvarnú, 3 roky hrala na husliach, vie aj spievať, veľmi rada recituje (umiestnenia na rôznych súťažiach, najvyššie 3 miesto z kraja HK), píše rôzne básne, prózy...
Bol niekto z Vás v rovnakej situácií?
Ďakujeme za odpovede🙂

sisa_s
18. jan 2021

A co by chcela robit v buducnosti? Nema ziadnu predstavu? 🙂 ci sa venovat profi umeniu, alebo napriklad ucitelka v zš/mš, bavilo by ju pracovat s detmi, kreslit, spievat 🙂

darina1952
18. jan 2021

Gymnázium - tam sa časom vyprofiluje. Počas štúdia zistí akým smerom chce ísť - stále môže vyštudovať na univerzite pedagogiku, psychológiu, žurnalistiku, ekonómiu...

hederamonstera
18. jan 2021

asi tiez som za to gymnazium ak este nevie, ze co by chcela robit. Ale vidno, ze je kreativna - nejaku umelecku strednu?

autor
18. jan 2021

@sisa_s Tak v tom umeleckom smere asi vi všetkom si vie seba predstaviť☺

mpg
18. jan 2021

Buď gymnázium alebo aj konzervatorium.

autor
18. jan 2021

@darina1952 veru, aj nad tým sme rozmýšľali, ale predsa len, či jej to nebude na 2 veci kedže si všímame, že ju ťahá najmä ten umelecký smer🙂

hederamonstera
18. jan 2021

ak ju to taha k umeniu, tak smelo do toho 🙂

autor
18. jan 2021

keď tak nad tým rozmýšľam, asi ju predsa len dáme na to konzervatórium... pozerala si aj veci ohľadom talentových skúšok🙂 a má niekto skúsenosť so štúdiom práve na Konzervatóriu?

darina1952
18. jan 2021

Konzervatórium - nie je ľahké sa po ňom upaltniť, navyše tento sektor nebýva dobre finančne ohodnotený 😉 či už ako učiteľka ZUŠ - pracovná doba popoludní, hranie v orchestri - cez deň skúšky, prehrávky a večer koncerty/divadlo - večerná práca, ťažšie je ju zladiť s rodinným životom. To len pre zváženie čo do budúcnosti po ukončení strednej školy takéhoto smeru 🙂.

mirkakab
18. jan 2021

Keď som začala čítať tvoj príspevok, akoby si písala o mojej dcére. (okrem hry na husliach). Vybrala si stavebnú školu a veľmi sa tam teší, tak dúfam ze ju aj zoberú. Skúšala som ju nasmerovať na informatiku, ale to sa jej nepozdávalo.

luccija
18. jan 2021

Radost mat take dieta s tolkymi zaujmami🙂
Ale ja som v tomo skepticka ci sa umenim uzivi hoc aj ako ucitel
Vybrala by som bud umelecku skolu, gymnazium, alebo strednu graficku?
Vzala by som ju k psychologicke na testy ohladne vyberu povolania zisti slabiny, plusy kam chce smerovat

autor
18. jan 2021

@luccija boli sme, ale 0 bodov... v podstate mal taký test ako si nájdete na internete😅, čo ma dosť prekvapilo... celý doterajší život/ detstvo sa učí, venuje svojim záujmom... cez klasický školský rok, keď navštevovala všetky tieto krúžky, chodievala domov aj o pól 8, každý deň. Veľmi ju to bavilo a aj keď chodila vyčerpaná, vždy s úsmevom na tvári🙂

autor
18. jan 2021

@darina1952 áno, uvedomujeme si riziko tohto výberu...

nesiris
18. jan 2021

Doležitá otázka, aká základná škola...Poznám jednu, kde viac jak tretina triedy končila základnú školu s čistými jednotkami a potom na gymnáziu sa známky zhoršili o dva-tri stupne. Ide väčšinou o vidiecke školy, resp. v menších mestách. Spoľahlivý ukazovateľ fakt šikovného dieťaťa sú úspechy na predmetových olympiádach, majú väčšiu výpovednú hodnotu ako známky, resp. výsledky monitoru, čo tento rok ale nebudú. Nemyslím teraz umelecké predmety, reagujem na fakt, že je excelentná vo všetkých predmetoch, čo je skutočne veľmi výnimočné. Autorka však nepíše nič o predmetových olympiádach..

vamajka
18. jan 2021

Ja mam takeho syna on sam si vybral gymnazium nad inou skolou ani neuvazoval. Lenze on uz od 6. triedy vedel, ze chce ist na VS pedagogicku

autor
18. jan 2021

@nesiris rozumiem Vás, minulý rok sme sa presťahovali a vravela že kvalita určitých predmetov sa nedá porovnať. So SJL bola minulý rok na olympiáde kde bola ako jediná 8 medzi 9- takmi, nevyhrala nič ale bola bodovo na ich úrovni, Mat- každoročne sa zúčastňovala pytagoriády... obe v okresných kolách

babovka2321
18. jan 2021

Ja by som dieta v umeni podporila, ale teda iba ako volnocasovu aktivitu. Nie nadarmo sa robi sranda z ludi, co si vybrali umelecku vysoku skolu a obracaju hamburgery v mc donalde. Osobne poznam ludi, co maju aj doktoraty v tomto smere a teda vraj je to dost bieda. A takisto ako sa spomina vyssie, nie je skola ako skola (vacsinou na tych dedinskych maju ziaci lepsie znamky s horsimi vedomostami - samozrejme nie je to pravidlo).. ale bolo to vidiet aj u nas na vyske. "Dedincania" prisli s cistymi vysvedceniami z dedinskych "gymnazii" a daleko daleko zaostavali za studentmi z mesta, ktori mali 3ky.

loginexistuje
18. jan 2021

stredna pedagogicka ak bude chciet ist pojde na vs alebo to konzervatorium

gabrielkaa
18. jan 2021

Umelecka skola je sice pekna, ale uplatnenie po nej nie je jednoduche. Mam muza ktory vystudoval vtedy jednu z najlepsich vysokych umeleckych skol v Petrohrade a vravel, ze uplatnit sa je tazke...clovek skonci potom ako ucitel hudby kdesi za priemerny plat.... velmi dobrych klaviristov, huslistov a aj spevakov je velmi vela a naozaj len virtuozi sa uplatnia v umeleckej branzi...tolko moja skusenost.

kittykat22
18. jan 2021

moja byvala spoluziacka chodila na kozervatorium na husle. Cela hudobna rodina. Hrali na husle 3 sestry od 4 rokov? Ich tatko ich k tomu viedol Magda sa volala. A boli vynimocne dobre tie dievcata. Magdu aj jednu z tych sestier vzali ju do Bratislavy. Dnes mame 37 rokov a Magda uz nemoze hrat na husle - mala z toho nejaky problem na srdci. Neviem ci to je priamo z hrania, alebo mala nejaky iny problem ktory sa s tym spojil. V kazdom pripade nemoze pracovat v oblasti na ktoru sa cele detstvo pripravovala - robi nejaku obyc pracu. Blbe je to, ze pokial sa cokolvek stane, tak clovek z konzervatoria je bez uplatnenia v inej oblasti. Ale pokial je vynimocne dobry, tak ma cely zivot o zaujem postarane. Tvoja dcera hra na nejaky hudobny nastroj extremne dobre, ze chces na konzervatorium? Napriklad ta Magda trenovala denne aj 2 hodiny bezne na ZS. Pocas vikendu a prazdnin hravali profi s tatkom. Viem ze na konzervatorium sa dostat bolo velmi tazke - ten pan co ich trenoval bral velmi malo deti - sam si ich vyberal. Neviem aka je teraz situacia, ale viem ze dostat sa cez talentovky je vzdy tazke -na vsetky skoly od konzervy cez architekturu, navrharstvo & spol. Slovenske deti su casto velmi nadane - a je malo miest.

makova333
18. jan 2021

Kamoska chodila naraz na dve SŠ, jedna bolo konzervatorium (individualny studijny plan) a druha SŠ strojarska🙈 (klasicky denne). Mas volbu ist na gympel, pedagogicka , ŠUP-ka, konzervatorium. Podla mna najhorsie uplatnenie najhorsie je z konzervatoria. ŠUP-ka (teraz sa to tosim vola skola uzitkoveho vytvarnictva alebo tak nejako) - uplatnenie zavisi od odboru, ale da sa dobre zarobit npr. na grafike. Pedagogicka - teraz potrebuju vsade, malo platene, ale bez prace neostane. Gympel - naj priprava na VŠ - s jednotkami by bola skoda ostat len pri SŠ. Asi by bolo dobre sa dietata spytat co by chcelo v buducnosti robit, co ho bavi najviac resp. spravit testy v CPPaP na co ma naj predpoklady.

autor
18. jan 2021

@kittykat22 rozmýšľame nad konzervatóriom ale nad hudobno- dramatickým odborom, 🙂,

autor
18. jan 2021

@makova333 presne na tie testy sme boli a vyšiel jej umelecký smer🙂

choco6
18. jan 2021

Ja som chodila na gymnazium a uz by som tam nesla ani za svet, aj ked mam vysoku skolu Biochemiu uplatnenie je tak mizerne ze neviem co s tym okrem vedeckeho smeru. Keby som mala aspon strednu nejaku zdravotnú mala by som viacej možností, napriklad pracu v lekarni alebo laboratoriu 🤷 Na VŠ môže ísť z kazdej strednej ale ak by sa nieco pokazilo s gymnaziom bez výšky je dosť na figu.

kp7333
18. jan 2021

urcite gymnazium. umeniu sa stale moze venovat popri studiu. treba si uvedomit, ze len minimum absolventov konzervatoria sa uplatni v odbore a aj ti to po financnej stranke nemaju lahke. po gymnaziu si moze vybrat vysoku skolu bud s umeleckym zameranim alebo inu.

nesiris
18. jan 2021

Účasť na okresnom kole mat. olympiády nehovorí o excelentnom zvládaní predmetu. Na priemernom gymnáziu rátajte s trojkami, min. z matiky, chemie, možno fyziky. Samozrejme na gymnázium môže ísť, na väčšinu vysokých škôl nie sú potrebné známky ani prijímačky. Gymnázium jej dá slušný prehľad, prípadne budete vidieť, k čomu bude inklinovať. Tiež si myslím, že dobrou voľbou by bola pedagogická stredná a potom vysoká, má predpoklady stať sa skvelou pani učiteľkou.

elizabet173
18. jan 2021

Riadila by som sa tym, co chce ona. Umelecku skolu ani konzervatorium nie, musela by byt vynimocnym talentom, aby ju to dobre uzivilo a to by ste uz vedeli. Umenie by som ponechala na volny cas. Mozno pedagogicka alebo gymnazium a potom sa uvidi.

autor
18. jan 2021

@nesiris rozumiem, má veľa motivácie taktiež je cieľavedomá, keď vidí, že dostáva známky ktoré by si mohla zdokonaliť, povedzme ako vravíte, že by sa z jednotiek stali na gymku trojky, tak by ju to nakoplo... niekedy je až v tej oblasti, že chce byť medzi najlepšími extrémna😅

tncka
18. jan 2021

Ked je mudra,ja som za gympel. Odtial moze na vs akukolvek si vyberie. Umeleckym smerom sa moze uberat dodatocne,tym sa velmi neuzivi.

luccija
18. jan 2021

@nesiris dovolim si nesuhlasit moj synovec ma same jednotky, ale na olympiady, sutaze ho nikto nedostane.Vobec nema potrebu byt sutazivy, zbierat body aj, ked mu aj ucitelia radia, ze bude mat body jednoducho nie.
Je svojska povaha nebude sa pretrcat ako cvicena opica staci, mu ze to vie🙂