Ahojte,
ja ani neviem či chcem poradiť alebo počuť názory, ale mamičky čo máte deti na druhom stupni ZŠ, určite máte skúsenosti s podobnými situáciami, do akej sme sa dostali aj ja s dcérou siedmačkou. Vo štvrtok po vyučovaní dcéra utekala s dvomi spolužiakmi na autobus (končia 12:10 a autobus odchádza 12:15, ďalší ide až o hodinu a pol). Nanešťastie bol pri zastávke nejaký výmoľ/jama a podľa opisu dcéry spolužiak do neho skočil resp. zle dostúpil a podvrtol si členok, na autobus s nimi dokríval ale veľmi ho to bolelo. Chlapec však nevedel ani dostúpiť, tak ho rodičia vzali na pohotovosť a noha bola nakoniec zlomená. Veľké nešťastie, také veci sa ale bohužiaľ stávajú. Problém je však v tom, že chlapcova mama nabehla včera do školy s verziou, že druhý spolužiak čo bol s nimi, chlapca do výmoľu sotil a potom ho do členku ešte aj kopol. Dcéru si ako jediného svedka odchytili do kabinetu kde musela všetko povedať pred triednou, riaditeľom a výchovnou poradkyňou a mamou chlapca, jej verzii však nikto neveril. Dcéra mi prisahala, že neklame, ani nemám dôvod jej neveriť, lebo mi vo štvrtok keď prišla domov sama povedala, čo a ako sa stalo, keby spolužiak chlapcovi naozaj ublížil tak by mi to povedala. Dôvod že jej neveria je vraj v tom, že so spolužiakom sú kamaráti a preto ho “kryje”. So spolužiakom od tretieho ročníka chodievajú spolu autobusom, býva na našej ulici, je jednotkár, taký skôr tichý samotár, poznám sa s jeho mamou a nikdy s ním neboli problémy, do bitiek sa nezapája. Chcú to riešiť ako ublíženie na zdraví a šikanu, a chlapec dostane pokarhanie riaditeľom školy alebo zníženú známku zo správania. Dnes bola za mnou jeho nešťastná mama, že moja dcéra je jediný svedok a že ako to vlastne bolo a čo povedala, keď si ju zavolali, lebo syn je nešťastný, že mu nikto neverí, v pondelok nechce ísť do školy a bojí sa, že sa to s ním potiahne do budúcna a budú to riešiť pri prijímačkách na strednú - chce ísť na gymnázium. Moje otázky sú: stretli ste sa s niečím podobným? Môžu takto riešiť incident, čo sa stal mimo vyučovania a mimo pozemku školy, len na základe slova matky a ignorovať svedka? Chcela by som chlapcovi pomôcť, ak ozaj s dcérou hovoria pravdu (inak zarazilo ma a celkom aj naštvalo, že dcére neveria, lebo nikdy s ňou neboli problémy, má výborné známky a za 7 rokov nedostala ani jednu poznámku, to som v šoku, ale tak každý si myslíme o svojom dieťati len to dobré, možno mala v škole nejaké pubertálne výkyvy o ktorých ešte neviem), ale neviem či je múdre sa do toho vôbec montovať, keďže dcéry sa to týka len okrajovo, aj keď že vraj bolo spomenuté aj nejaké napomenutie za to, že údajne klame.
A ten poskodeny chlapec hovori aku verziu? Ako jeho matka?
@0silvia0 keďže má nohu v sadre a v škole nemajú na to podmienky (nemajú výťah, všade je veľa schodov), tak včera zostal doma a celého “vyšetrovania” sa nezúčastnil a že vraj najbližšie týždne určite nepríde.
Tak tvojej dcéry sa to asi netýka okrajovo, keď si ju zavolali do riaditeľne kvôli tomu incidentu a ešte sa aj vyhrážajú nejakým napomenutím za údajne klamstvo. Ja byt tebou by som si okamžite dohodla stretnutie s matkou/rodičmi toho chlapca ktorému sa stal ten úraz a konfrontovala ich/ju, že či má nejaký dôkaz o tom ze jej syna niekto do tej jamy sotil a ešte mu do členka aj kopol. Či má nejakú lekársku správu, kde sa píše ze úraz bol spôsobený niekym iným a nie zlým zostúpením na chodník. A hlavne, ak im povedal ich syn ze mu niekto do toho kopol a sotil ho, stále je to jedno slovo proti dvom slovám a to tvojej dcery a toho chlapca, ktorý mu mal údajne do toho kotnika kopnúť. Ak by matka toho chlapca nemala žiadny dôkaz o tomto tak by si mala preveriť co hovorí jej syn-ten co mal úraz. Nechápem prečo tvoju dcéru obviňujú z klamstvá ked skola podľa mna sama nevie kto je na vine. Popripade by si skola mala zavolať aj inych žiakov ktorý mohli byt v tom čase na tej zastávke, určite tam deti neboli samé, nehovorím o tom ze aj v tom autobuse ľudia určite boli a videli ako to bolo naozaj. Určite by som to neprestala riešiť, byt tebou
To chce neutralneho mediatora, rodicov a vsetky deti, aj keby sa mate stretnut niekde mimo skoly a vyjasnit si to... nehody sa stavaju, syn si takto zlomil predny zub v skole (proste vystrkoval hlavu z hojdacky a trepol hlavou o kovovu tyc, tiez prve, co ucitelka riesila, ci mu niekto neublizil a neboji sa to len povedat, jeho kamarata vypocuvali extra ako keby boh vie co bolo, nastastie sa verzie kryli, syn nechapal, ze co, ale vraj mobbing je vzdy a vsade a idu na "istotu"... dcere povedz, ze povedat pravdu za kazdych okolnosti, aj keby dostane pokarhanie za "klamstvo", tak proste vies, ze ona neklame a mozu si to v skole stcit boh vie kde, dolezite je stat si za svojim.
Otrasné niekoho obviniť, že klame.Nie je náhodou na tom mieste kamera na zastávke, obecnom úrade či niekto na rodinnom dome?veď, ak by ho kopli musel to niekto vidieť šofér autobusu, deti na zastávke?okoloidúci...celé zvláštne.Trvala by som na svojom, keď dcére veríš a chcela o tom hovorit s riaditelkou
ako matka by som nabehla do skoly a ziadala vysvetlenie ako je mozne ze vypocuvali tvoje dieta bez tvojej pritomnosti a tvojho vedomia a este ju aj obvinuju ,ze klame .. vysvetli im jasne a strucne ze za vypovedou dcery si stojis a veris jej a este raz budu s nou mimo teba rozpravat tak aj ty sa budes vypravat s mediami .. to je tak vsetko co mozes spravit a rovnako by tam mala nabehnut mama napomenuteho chlapca lebo ak sa necha zastasit hodia to na neho len aby sa to ukludnilo
Bože ani sa nečudujem ze sme kde sme na tom Slovensku. Keď rodicia normálne nevedia pochopiť ze aj také veci sa deju a obviňujú nevinného chlapca, je mi ho ľúto aj tvojej dcérky ešte budú mať nejakú traumu do budúcna. Ale na tvojom mieste by som určite podržala stranu chlapcovi ktorý nieje vinny. A nenechala to len tak.
Inak takyto vysluch - 4 dospeli vratane matky toho dietata vs tvoje dieta niekde bez varovania v kabinete je riadne cez... to si mohla triedna v klude vypocut jej verziu a potom az riesit nieco dalej, cele zle to takto robit, toto by som este jasne vytkla, ze takto sa to nerobi.
Nahlásila by som to tiez ako sikanu a ublizenie na zdravi (psychickom!!), zo strany matky zraneneho chlapca.
Ak som správne pochopila, stalo sa to mimo pôdy školy a mimo vyučovania, takže v prvom rade by si mala škola uvedomiť, že je jediná, ktorej sa to netýka a tým pádom nerozumiem tomu vyšetrovaniu na pôde školy a už vôbec nie vyhrážkam, že deti budú potrestané. V druhom rade to, že vypočúvali tvoje dieťa bez tvojej prítomnosti, to je absolútne cez čiaru. Takže so školou by som to riešila presne v tejto rovine a s matkou chlapca by som si to vydiskutovala mimo školy.
@akvi nasa skola inak riesi aj incidenty zo zastavky, cesty zo skoly ci do skoly, ked je to mobbing ci nieco podobne medzi ich ziakmi...ale ano mimo skoly by to mala riesit policia ako ublizenie na zdravi.. To by mlady uz asi cukol a vysiel zo spravnou verziou von, lebo sanca, ze to videl este niekto s xy-ludi na zastavke ci autobusar je vysoka, ze tam zakopol uplne sam, lebo bezal...
Toto je ozaj nepochopitelne, tak obvineny chlapec ma svedka, ze to nespravil, poskodeny nema ziadneho svedka, a oni veria jemu. Zaujimave co tym sleduju, napadlo ma, ci to nebude koli nejakej zle postavenej urazovej poistke alebo koli comu, inak neviem, preco by to robila ta matka. Kazdopadne sa nedaj, stoj si za dcerou, keby som ja bola o jej pravde presvedcena, pisala by som nie ze na skolku inspekciu, ale aj na ministerstvo.
A daj nam sem potom prosim vediet, ako to cele dopadlo.
@anjelicek26 ja som radšej, ak sú kompetencie jasne dodržané a v tomto prípade naozaj škola nemá do toho zasahovať a už vôbec nie týmto štýlom. Ak by sa škola zapojila v zmysle mediátora medzi dvoma stranami, keďže ide o jej žiakov a vytvorila bezpečný priestor na komunikáciu, ok, nech sa páči. Ale robiť sudcu a vynášať tresty a ešte takýmto spôsobom?? To je fakt cez čiaru.
@akvi jasne uplne nevhodnym sposobom to spravili, proste vypocuvanie a tak sa to nerobi, ked to dieta je len svedok a ani tam nemalo rodica.
Skola zjavne nerozumie definicii sikany. Aj keby to bola pravda, ako sikanu jednorazovu zalezitost riesit nemozu. Je zvlastne, ze dceru vypocuvali pred matkou udajne poskodeneho. To rozhodne robit nemali. A aj celkovo tolko ludi. Stacila by triedna, alebo vyvhovna poradkyna. Urcite by som do skoly isla a vyjasnila si to s nimi. Ak dcere neveria, tak na co ju vobec vypocuvali? Skusila by som sa popytat este nejakych ludi, co zvyknu cestovat tym spojom pravidelne ako tvoja dcera. Mozno niekto incident videl.
@elizabet173 až tak ďaleko nepremýšľam, ale bolo by to zaujímavé.Ved aj, keby ho kopol musí mať nejakú modrinu nie?zase výron či zlomenina vyzerá inak.Autobusari nemajú náhodou kamery?len bus tam ešte asi nebol...
Tak na nejaku konfrontaciu by ho mohli jednorazovo aj odniest po schodoch. Je blbost ze hlavny akter sa nema moznost vyjadrit.
Ono sa to zrejme da riesit aj trestnym oznamenim za krive obvinenie… keby mojho syna v skole takto obvinili a skola by ho trestala tak, ze to ma vplyv na jeho buducnost, urcite by som necakala do zlozenymi rukami. Navyse ma svedka a lekarska sprava tiez o niecom asi vypoveda.
@elizabet173 určite a ešte 2 deti obvinili.Ktovie čo chalan doma povedal nechcel byť za trapneho, že spadol a povedal verziu o sotení a kopnuti nejako mi to nesedi a hneď sa toho mama chytila
@vreckovka2 dcéra nevedela, čo sa deje, keď si ju zavolali, nepovedali jej čo je za tým (že mama zraneného chlapca sa rovno sťažovala v riaditeľni), iba jej povedali, aby im povedala presne čo a ako sa stalo, ona si myslela, že to je kvôli spísaniu úrazu, lebo keď sa niečo v škole stane, tak musia úraz spísať a podpisuje ho svedok, ona nevedela že toto je úplne iný prípad. Cíti sa chúďa ublížená, že chlapcovi pomáhali a pýtali sa ho či je v poriadku a takto sa im odvďačil. Už len logicky by sa deti čo utekajú na autobus nezdržovali nejakým sácaním s rizikom, že budú hodinu a pol čakať na ďalší autobus, ak zmeškajú.
Neviem že či je to ozaj kvôli poistke alebo si jednoducho mama chlapca nechce priznať, že úrazy sa stávajú aj len tak, ale pôjdem sa tam pozrieť čo sa týka kamier, skúsim zistiť ktorý autobusár vtedy pracoval a či aj iné deti mali vtedy 5 hodín a teda určite pôjdem v pondelok do školy.
Urcite spravili chybu, takto sa dieta nevypocuva. Verim, ze sa citi dcera ublizena. Ja by som do skoly urcite isla. Ziadala vysvetlenie preco takto postupovali, ziadala by som si prefotit zapisnice z rohovoru s dcerou - urcite dali aj dcere podpisat to, co "vypovedala" a aj to, ze jej neveria a ze padla poznamka o upomiene za to, ze klamala. Urciteby som sa dcery zastala.
Keď vieš že dcéra je bezproblémová a že to hovorí pravdu tak sa jej zastan. Už by som dávno bola v škole ! Prečo by mala tvoja dcéra dostať napomenutie ? Veď s tým nič nemá,jedine toľko že bola v zly čas na zlom mieste. Zastan sa jej a ries to nenechaj to plávať,nech dcéra cíti že v tebe má oporu .
Neviem či kvôli poistke. ale cesta do a z “roboty” nie je krytá poistkou aspoň vo väčšine prípadov na Svk. Matka toho chlapca ma hlboko do vrecka? V prípade OČR? Skôr by so hľadala motiváciu matky … €, divná rodinná situácia, prehnane očakávania alebo sebavedomie ohľadne potomstva? už len to je hlúposť - presne načasovanie strčiť niekoho do nejakej diery a ešte ho kopnúť … ten autobusár by na nich urcite nečakal… decká si začnú robiť zle a on na nich bude čakať? S radosťou im závrie dvere (už len kvôli pokutám za nedodržanie času na zástavke a kvôli pokoju v autobuse, kamery majú otazka je uhol.. či bola šanca to zachytit) najskor urob poriadok s matkou poskodeneho a potom v škole … nie je možné vypočúvať dieta bez dospelého a vyhrážanie sa nejakou poznámkou atd je vydieranie, takze rieš urcite …
Mne to pripada,ze matka je na chlapca prisna alebo ho privelmi hycka a chlaoec sa boji povedat pravdu,ze vlastne svojim nedopatrenim si zlomil nohu. Ak by ho kopali,mal by modriny. A stoji za zvazenie si pozriet aj hlbku vymolu a ci tam taky vymol vlastne je. Byt mamou obvineneho chlapca,ziadam skolsku inspekciu o presetrenie. Za znizenu znamku ho na gympel vezmu o to nejde,ale ide o princip. Bez dokazov niekoho obvinit,to je nepripustne. Odkedy je riaditel sudca?
stalo sa to mimo areál školy, po vyučovaní, škola by sa do toho vôbec nemala angažovať, skôr sa divím, že to riešia. Vyriešiť by ste si to mali len vy, ako rodičia a vôbec do toho školu neťahať.
Na vasom mieste ziadam este raz veci vysetrit za pritomnosti vsetkych troch deti a samozrejme aj ich rodicov.