Problémový 17-ročný syn

zenablesku
25. okt 2022

Ahojte chcela by som poprosiť o radu. Neviem co so 17 ročným synom. Cele dni sedí iba za monitorom , nic ine ho nezaujíma ani nebavi. Po nociach s manželom nevieme spávať lebo celú noc hra hry a kričí do monitoru. Už v minulosti mal syn problémy s alkoholom ale to sa našťastie už napravilo no teraz ma trápia tie jeho hry. Ledva ho dostanem do skoly a hned co príde sada za komp a sedi tam aj do polnoci. S manželom sme sa mu to snažili vysvetliť, chceli sme ho brat aj na výlety lenže on nie a nie odtrhnut sa od kompu.😕Sme naozaj zúfalí prosim o radu🙏🙏🙏

h2
25. okt 2022

@zenablesku Vypni na noc internet. 😉

pribinak
25. okt 2022

@zenablesku zbaliť počítač a objednať sa k psychologovi ty ako matka aby si sa naučila zadať synovi hranice

petko81
25. okt 2022

@zenablesku keď je v škole odloz Pc.

zenablesku
autor
25. okt 2022

@h2 už sme vsetko skúšali mal dohodnutý aj termín u psychológa lenže dostať sa nám ho tam nepodarilo

ivangeline
25. okt 2022

Vypni internet. :D

melanta
25. okt 2022

@zenablesku ty máš ísť v prvom rade k psychológovi, aby si sa naučila byť asertívna a dávať dieťaťu hranice a dodržiavať ich. To, že syn do noci hrá je len a len chyba vás rodičov. Okrem toho, že sa vy nevyspíte, tak robíte zle aj jemu, pretože ani on sa nevyspí a zároveň podporujete jeho závislosť. Čiže nastaviť internet a pc max do 23 a hotovo. To isté internet na mobile. Ak sa nedá, tak proste pc aj mobil o 23 odovzdá a hotovo. A zároveň by som mu nastavila domáce povinnosti na dennej báze, ak ich nesplní, nebude mať v ten deň pc a nepôjde von. Je závislý a vy rodičia musíte s tým niečo robiť. Nie sa vyhovoriť na to, že on k psychológovi nechce ísť.

anjelicek26
25. okt 2022

Normalne o 21vej vypinam internet... doma...uz roky... mame wifi - detske a nase, poradil mi to raz kolega a skvela vec... deti vedia, kedy to vypinam a je pokoj, vsetko odlozia a "vybavia" s kamosmi dovtedy... hry moji nastastie prakticky nehravaju, takze toto neriesime, len mobil a to az po treningoch vecer, takze hodka? Hodka a pol denne maximum, co riesit ani nehodlam... A kedze tvoj syn je skoro dospely, je toto posledny rok, kedy mu vies aktivne pomoct a posluchnut ta musi - aj keby ho das na odvykacku k profesionalom...

zenablesku
autor
25. okt 2022

@ivangeline vypínala som už neraz. lenže on sa urazil a nevyšiel ani z izby manžel sa mu to už x krat snažil vysvetliť kupil mu bicykel aby mal nejakú inú záľubu lenže on aj tak nie a nie posluchat

pribinak
25. okt 2022

@zenablesku pozri keď neviete docieliť aby dodržiaval čas vypnutia tak potom treba pc zbaliť a odniesť preč
treba zadať výchovnú hranicu a hotovo.

Ty a muž choďte k psychologovi, jeho rám nedostanete to je jasne
Fakt si myslíš že 17 ročný závislý chalan sa pôjde bicyklovať? To je smiešne a zúfale zároveň

zenablesku
autor
25. okt 2022

@pribinak asi máte pravdu. Dakujem

mogaa
25. okt 2022

@zenablesku najviac ma zaujalo že ty s mužom neviete spávať, lebo syn hrá hry a kričí do monitoru...to vážne? v tom momente by som zrušila internet....a synáčik nech sa hnevá koľko chce.....

zenablesku
autor
25. okt 2022

@mogaa dnes sa s ním porozprávam a ak nebude posluchat tak mu vsetko zruším 🤷‍♀️

janinah
25. okt 2022

raz by došiel zo školy a nijaký pc ani internet by doma jednoducho nebol....a mohol by sa aj na hlavu postaviť...a súhlasím s tým,že psycholog pre teba a manžela,aby ste vedeli ako naň ísť,lebo zjavne s tým máte problém

fotoarch
25. okt 2022

O par mesiacov je dospely ..... vychovat ho za 5 minut 12 , hm co ja viem .... da sa to ?

januska12323
25. okt 2022

Toto môže byť reálne? Aby dvaja dospelí ľudia nevedeli čo s jedným pubertakom?

trgypadl
25. okt 2022

@fotoarch o par mesiacov je sice dospely, ale len na papieri.... Pokial zije u rodičov a zivia ho, staraju sa o neho, tak platia urcite pravidla aj ked bude mat 18 a moze sa hodit aj ritou o zem

dskjhfdlkdjhl
25. okt 2022

@zenablesku No, keby moje dieta zacalo v noci robit bordel a my by sme nemohli spat, tak moj muz by isto urobil poriadok. Vy dvaja s muzom sa bojite pubertaka? Co budete robit o par rokov? Ved on s vami toci ako na kolotoci. Vypnet internet a nech sa urazi. Najneskor ked bude hladny, tak bude odrazeny.

zenablesku
autor
25. okt 2022

Dakujem vsetkym za rady👍🏼

tiika
25. okt 2022

@zenablesku byt prísnejší, pc/hry 1 hod denne, potom všetko beriem, vypinam.. urazí sa, nevyjde z izby, nebude to navecnost.. len sa necítte previnilo, robíte to v jeho zaujme..
A ako sa mu venujete? Čo spolu robievate? Aké máte vy samy s mužom záľuby a aktivity? Hneď po škole by som ho vzala napr. do kina, potom na pizzu, večer úlohy.. druhý deň na lezeckú stenu a kebab, ďalší deň by sme vzali i jeho kamoska a išli sa prejsť do prírody, inokedy vybavili nákup a navštívili babku.. nedala by som mu vydýchnuť 😀🙈. Hlavne zo začiatku sa mu aktívne venovať, dokym si nezačne robiť program sam..nie tam máš bicykel, chod sa previezt alebo ho prehovárať, najlepšie je brat ho hneď po škole

janinah
25. okt 2022

A ked sa mladý pán urazí a nevyjde z izby,tak ty sa uraz tiež a nevar mu,neper,nedávaj vreckové...však on sa odrazí a veľmi rýchlo...

fotoarch
25. okt 2022

Dievcence - zobrat mobil, pc sa da 10 rocnemu , ten sa oduje, rozreve . Treba si uvedomit ze zavisly dospely clovek - nema zdravu psychiku - bude agresivny .... na ludi, na nabytok atd.
A asi nebol zlaticko do predvcera a problem nevznikol za 1 den . To bude komplexnejsi problem.

laurita285
25. okt 2022

Povedala by som, že bohužiaľ ani mne sa nechce chodiť do roboty, ani môjmu mužovi sa nechce robiť a chodiť do roboty a teda nás odstrihli od internetu ( a surovo by som ho vypla) a ešte by som oznámila, že koncom mesiaca nám už vypnú aj elektriku, že či by si nemohol nájsť brigádu aby nám finančne pomohol.

bluka2
25. okt 2022

@anjelicek26 super nápad s tým detským wifi

janinah
25. okt 2022

@fotoarch zavislákovi nevysvetlíš,závisláka musíš odstrihnúť....samozrejme,že sa rodičom nepodakuje,ale to musia zvládnuť,ak bude agresívny,tak volám políciu,on veľmi rýchlo pochopí,že rodičia sa s ním hrať nebudú

koniarova
25. okt 2022

@tiika 17 ročnému chceš brat mobil?😁😁 Pobavilo 🤣

judar
25. okt 2022

To vy dvaja s nim neviete urobit poriadok?...🤦ste sa mali rovno zobrat a ist vypnut elektricke poistky pre danu izbu ked mu az tak z toho sibe alebo ho este kgomu kvalitne s niecim uslahat a ked ho uz ani od odbornikovi neviete dotiahnut takua na vasom mieste by som mu tak uslahala a uviazala s lanom hanba nehanba a tak ho dotahla hoc aj za ucho k odbornikovi a nie aby panko vam skakal po hlave a vy mu este bicykel kupite....proste je hlboky zavislach tam uz makky pristup skoncil a nepomoze

tiika
25. okt 2022

@koniarova asi máš pravdu, ale teda i tam môže mat dáta, hrať sa iné hry… čo spraviť? Dať mu tlacitkovy? 🤷‍♀️😄

koniarova
25. okt 2022

@tiika nedať mu vreckové. Keď si bude musieť sám zarobiť,nebude mať čas sedieť pri hrách.

tiika
25. okt 2022

@zenablesku však určite by ste našli i nejakú odbornú literatúru ako to riešiť, online poradňu, podporu v rôznych skupinách. Mám však pocit, že ako bolo spomenuté, mali by ste zapracovať i vy na sebe.. inak sa nastaviť, nerobiť ústupky, pozerať na to, čo sa da a nemyslieť na to, čo nefunguje, nehladat výhovorky, priznať si pravdu

tiika
25. okt 2022

@koniarova mám rovnako starú neter, brigádu nemá, vreckové nedostáva, tym, ze nemá peniaze, nikam nechodí, ale jej sa ani nechce, nemá poriadne záľuby, tym, ze je stále za počítačom a na nete, nic nepotrebuje… u nej to nemá efekt