Ahojte chcela by som poprosiť o radu. Neviem co so 17 ročným synom. Cele dni sedí iba za monitorom , nic ine ho nezaujíma ani nebavi. Po nociach s manželom nevieme spávať lebo celú noc hra hry a kričí do monitoru. Už v minulosti mal syn problémy s alkoholom ale to sa našťastie už napravilo no teraz ma trápia tie jeho hry. Ledva ho dostanem do skoly a hned co príde sada za komp a sedi tam aj do polnoci. S manželom sme sa mu to snažili vysvetliť, chceli sme ho brat aj na výlety lenže on nie a nie odtrhnut sa od kompu.😕Sme naozaj zúfalí prosim o radu🙏🙏🙏
@zenablesku zbaliť počítač a objednať sa k psychologovi ty ako matka aby si sa naučila zadať synovi hranice
@zenablesku keď je v škole odloz Pc.
@h2 už sme vsetko skúšali mal dohodnutý aj termín u psychológa lenže dostať sa nám ho tam nepodarilo
Vypni internet. :D
@zenablesku ty máš ísť v prvom rade k psychológovi, aby si sa naučila byť asertívna a dávať dieťaťu hranice a dodržiavať ich. To, že syn do noci hrá je len a len chyba vás rodičov. Okrem toho, že sa vy nevyspíte, tak robíte zle aj jemu, pretože ani on sa nevyspí a zároveň podporujete jeho závislosť. Čiže nastaviť internet a pc max do 23 a hotovo. To isté internet na mobile. Ak sa nedá, tak proste pc aj mobil o 23 odovzdá a hotovo. A zároveň by som mu nastavila domáce povinnosti na dennej báze, ak ich nesplní, nebude mať v ten deň pc a nepôjde von. Je závislý a vy rodičia musíte s tým niečo robiť. Nie sa vyhovoriť na to, že on k psychológovi nechce ísť.
Normalne o 21vej vypinam internet... doma...uz roky... mame wifi - detske a nase, poradil mi to raz kolega a skvela vec... deti vedia, kedy to vypinam a je pokoj, vsetko odlozia a "vybavia" s kamosmi dovtedy... hry moji nastastie prakticky nehravaju, takze toto neriesime, len mobil a to az po treningoch vecer, takze hodka? Hodka a pol denne maximum, co riesit ani nehodlam... A kedze tvoj syn je skoro dospely, je toto posledny rok, kedy mu vies aktivne pomoct a posluchnut ta musi - aj keby ho das na odvykacku k profesionalom...
@ivangeline vypínala som už neraz. lenže on sa urazil a nevyšiel ani z izby manžel sa mu to už x krat snažil vysvetliť kupil mu bicykel aby mal nejakú inú záľubu lenže on aj tak nie a nie posluchat
@zenablesku pozri keď neviete docieliť aby dodržiaval čas vypnutia tak potom treba pc zbaliť a odniesť preč
treba zadať výchovnú hranicu a hotovo.
Ty a muž choďte k psychologovi, jeho rám nedostanete to je jasne
Fakt si myslíš že 17 ročný závislý chalan sa pôjde bicyklovať? To je smiešne a zúfale zároveň
@pribinak asi máte pravdu. Dakujem
@zenablesku najviac ma zaujalo že ty s mužom neviete spávať, lebo syn hrá hry a kričí do monitoru...to vážne? v tom momente by som zrušila internet....a synáčik nech sa hnevá koľko chce.....
@mogaa dnes sa s ním porozprávam a ak nebude posluchat tak mu vsetko zruším 🤷♀️
raz by došiel zo školy a nijaký pc ani internet by doma jednoducho nebol....a mohol by sa aj na hlavu postaviť...a súhlasím s tým,že psycholog pre teba a manžela,aby ste vedeli ako naň ísť,lebo zjavne s tým máte problém
O par mesiacov je dospely ..... vychovat ho za 5 minut 12 , hm co ja viem .... da sa to ?
Toto môže byť reálne? Aby dvaja dospelí ľudia nevedeli čo s jedným pubertakom?
@zenablesku No, keby moje dieta zacalo v noci robit bordel a my by sme nemohli spat, tak moj muz by isto urobil poriadok. Vy dvaja s muzom sa bojite pubertaka? Co budete robit o par rokov? Ved on s vami toci ako na kolotoci. Vypnet internet a nech sa urazi. Najneskor ked bude hladny, tak bude odrazeny.
Dakujem vsetkym za rady👍🏼
@zenablesku byt prísnejší, pc/hry 1 hod denne, potom všetko beriem, vypinam.. urazí sa, nevyjde z izby, nebude to navecnost.. len sa necítte previnilo, robíte to v jeho zaujme..
A ako sa mu venujete? Čo spolu robievate? Aké máte vy samy s mužom záľuby a aktivity? Hneď po škole by som ho vzala napr. do kina, potom na pizzu, večer úlohy.. druhý deň na lezeckú stenu a kebab, ďalší deň by sme vzali i jeho kamoska a išli sa prejsť do prírody, inokedy vybavili nákup a navštívili babku.. nedala by som mu vydýchnuť 😀🙈. Hlavne zo začiatku sa mu aktívne venovať, dokym si nezačne robiť program sam..nie tam máš bicykel, chod sa previezt alebo ho prehovárať, najlepšie je brat ho hneď po škole
A ked sa mladý pán urazí a nevyjde z izby,tak ty sa uraz tiež a nevar mu,neper,nedávaj vreckové...však on sa odrazí a veľmi rýchlo...
Dievcence - zobrat mobil, pc sa da 10 rocnemu , ten sa oduje, rozreve . Treba si uvedomit ze zavisly dospely clovek - nema zdravu psychiku - bude agresivny .... na ludi, na nabytok atd.
A asi nebol zlaticko do predvcera a problem nevznikol za 1 den . To bude komplexnejsi problem.
Povedala by som, že bohužiaľ ani mne sa nechce chodiť do roboty, ani môjmu mužovi sa nechce robiť a chodiť do roboty a teda nás odstrihli od internetu ( a surovo by som ho vypla) a ešte by som oznámila, že koncom mesiaca nám už vypnú aj elektriku, že či by si nemohol nájsť brigádu aby nám finančne pomohol.
@anjelicek26 super nápad s tým detským wifi
To vy dvaja s nim neviete urobit poriadok?...🤦ste sa mali rovno zobrat a ist vypnut elektricke poistky pre danu izbu ked mu az tak z toho sibe alebo ho este kgomu kvalitne s niecim uslahat a ked ho uz ani od odbornikovi neviete dotiahnut takua na vasom mieste by som mu tak uslahala a uviazala s lanom hanba nehanba a tak ho dotahla hoc aj za ucho k odbornikovi a nie aby panko vam skakal po hlave a vy mu este bicykel kupite....proste je hlboky zavislach tam uz makky pristup skoncil a nepomoze
@zenablesku však určite by ste našli i nejakú odbornú literatúru ako to riešiť, online poradňu, podporu v rôznych skupinách. Mám však pocit, že ako bolo spomenuté, mali by ste zapracovať i vy na sebe.. inak sa nastaviť, nerobiť ústupky, pozerať na to, čo sa da a nemyslieť na to, čo nefunguje, nehladat výhovorky, priznať si pravdu
@zenablesku Vypni na noc internet. 😉