Ahojte, dcéra je štvrtáčka na gymnáziu.
Na hodinách slovenčiny, preberajú veci s ktorými som sa nestretla ako prepisovanie textov do staroslovienčiny a transkriptu, preto by som sa chcela by som sa opýtať či s niečím takým už skúsenosť a či si myslíte že do patrí medzi stredoškolské učivo.
Decká to robia aj u nás na SS
Ak sa to na gymnaziu uci, tak to tam ocividne spada 🙂
Nikde som v tom zadani nenasla prepisovanie do staroslovienciny :D
@vanilkovazmrzka presne, dva krát som prečítala zadania a teda to prepisovanie nevidím.
Prepis do staroslovienčiny bolo samostatné zadanie a preto sa tu nenachádza.
Ak máte skúsenosť s prepisom do staroslovienčiny, môžete poslať ukážku
ako to u Vás decká na SS robia
prípadne, či by Vaše decká vedeli vypracovať uvedené zadania
Asi mimo misu ale takto... ruku hore kto toto po maturite využil a pamätá si to?
Som toho názoru, že naše školstvo sa neposunulo ani o milimeter odkedy som zmaturovala a to bolo 30 rokov dozadu. Decká nevedia napísať súvislý text, nechápu čo čítajú ale majú vedieť "napísať vlastný príklad na paranomáziu". Načo?
Maturita by mala byť znakom, že ten kto ju má, ovláda jazyk a nie preteky v tom či prešiel cez chytáky a rôzne špecialitky slovenčiny, stačí pozrieť maturitné otázky pár rokov dozadu, pri niektorých sa tvorcovia fakt odbavili.
PS: Hm a ešte pozerám, že by to mala byť nie parAnomázia ale parOnomázia, aspoň teda internet ma opravil
@tykat suhlasim… viac dorazu na zakladny pravopis, literaturu a citanie s porozumenim. A spravne formulovanie vlastnych myslienok. Mna osobone napriklad tato divoka gramatika bavila, vtedy som to perfektne vsetko ovladala, ale dnes z toho 90% neviem a z toho zadania 👆 som vacsinu otazok ani nepochopila 😂
@75lucia a si si ista, ze to nebolo naopak? Starosloviencinu prepisat do sucasneho jazyka? Lebo nezda sa mi to takto… to by sa museli ucit pomaly ako cudzi jazyk 🙂
@vanilkovazmrzka ja som slovencinu milovala, mala som to v krvi, vela som citala, mala som cit pre jazyk, slovencinarky ma luuuubili, ale popravde absolutne nic z toho som nikdy nevyuzila kedze som sla na techniku. A boli spoluziaci, ktori s tymto mali problemy, pritom vynikajuci ziaci, isli na rozne skoly technicke, ekonomicke, IT... a slovencinarky ich toto drvili a vyhrazali sa nepripustenim k maturite. Chore.
@vanilkovazmrzka chvalabohu, na gympli sme mali najmä literatúru, občas diktát a sloh. Keby som mala maturovať z gramatiky, neviem ako by som dopadla. Gramatike som sa v podstate venovala naposledy v 8.ročníku ZŠ.
v texte co uvadzas nevidim prepis len krasicke otazky ktore patria do SŠ uciva
@tykat nikomu to na nic nie je a nebude, jasne. tie decka nenapisu so znalostou tohto o nic lepsi motivacny list, nez keby tu znalost nemali. len ma zaraza, ze si toto dospeli gymnazisti neriesia sami s vyucujucim/vyucujucou. ak maju pocit, ze to nie je v osnovach, mali by to aspon skusit riesit. takisto predpokladam, ze maju styk s vrstovnikmi z inych skol, tak by mohli pouzit otazku so stupavou melodiou a zistit, ci sa to ucia aj inde.
Ja mam statnice zo slovenskeho jazyka a vobec si nespominam na to, ze by som sa niekedy stretla, ci uz na SS alebo na VS s prepisovanim textu do staroslovienciny. Transkripciu sme mali taku zjednodusenu aj na SS, na VS sme uz teda mali transkripciu o dost narocnejsiu.
Tie ulohy, ktore si tu zadala podla mna patria medzi standardne otazky zo slovenciny na gymnaziu. O tom, ci to niekto niekedy v zivote aj realne vyuzije a ci je to spravne pozadovat taketo veci od studentov, je otazne. Ja napr. som nikdy v zivote nevyuzila ani integraly, funkcie a pod, ale ucit som sa ich musela 🙂
Ucebne osnovy na Slovensku by sa mali celkovo prekopat, lebo s gramotnostou deti to ide do kytek. Ale to je uz na inu debatu.
@ivka225 aj "všeobecné vzdelanie" má asi svoje hranice podľa toho kam človek ďalej smeruje.
"Pre konkrétne zamestnanie pripravuje odborná škola"
Stredné školy väčšinou vychytajú tých, ktorí sa nedostanú na gymnáziá a popravde netuším aký majú vlastne zmysel. VŠ v dnešnej dobe je takmer povinná a každý SŠ ktorý na to čo len trošku má ide študovať VŠ alebo ho k tomu priamo núti zákon (napr. zdrav.sestry).
Čo sa týka gymnázií, neviem či je úplne OK aby pre toho, kto v 19tich vie, že bude IT alebo lekár, mala byť prekážkou ďalšieho pri prijatí na VŠ maturita alebo jej časť z vyššie uvedeného učiva. Je to prinajmenšom smiešne.
Našťastie už aj gymnáziá pochopili, že je treba žiakov profilovať a preto v posledných 2 ročníkoch majú semináre z predmetov, z ktorých chcú maturovať. A už to nemusí byť povinne matematika ako za mojich čias. Možno by sa to mohlo pohnúť aj v slovenčine a mať napr. základnú a rozšírenú maturitu, tak ako sa o tom uvažuje teraz pri matematike.
@tykat tak so slovencinou napriklad ja nesuhlasim,aby sa upustilo- je to rodny jazyk a clovek ma mat vediet a pocut urcite veci aspon raz v zivote, aj ked to nevyuzije. Matika ci Biologia a pod. je uplne o niecom inom- tam nech (ne) profiluju ziakov a studentov podla zaujmov a nadania. A hlavne odstranit povinnu VS na sk - v ostatnych statoch pozeraju potom na slovakov ako na ufonov a a aj tak je to uznane len ako odborna stredna skola ci ucilistie, ak to vobec uznane je ... 😖😖😖😖😖
@ivka225 Zem má tvar rotačného elipsoidu - sme sa učili my. Ale vraj je plochá 🤦😂
@vevesh nech sa neupusti ale na tych spravnych miestach, nech je to slovencina taka ako to napisat "do zivota", nech vedi citat a interpretovat text, nech vedia napisat motivacny list, nech sa vedia vyjadrovat, prezentovat, aj to patri k slovencine, nech vedia vystihnut podstatu veci. Kludne aj nech ten pravopis driluju.
Ale prekopala by som napr. povinnu literaturu. Syn (akurat je stvrtak na gymku) dosiel s tym ze slovencinarka na nich nakricala ze nemaju v sebe citu a pochopenia (Bacova zena). Co od deti tejto generacie chcu? Ano za mojich skolskych cias bola hanba ak niekto bol slobodnou matkou, ci mal rozvedenych rodicov, a va casoch bacovej zeny mozno preto aj do rieky skakali. Teraz? Kludne mozte zit na hromadke, aj s muzom, aj so zenou kto ako chce, moje deti, tvoje deti, spolocne deti... no nie, nemaju tieto decka pochopenie pre problemy tej doby lebo svet pokrocil a uz sme niekde uplne inde. Tak sa len nadriluju ze co tam k tej knizke maju povedat, precitaju bez zaujmu a ide sa dalej.
A tych prikladov je vela kde mi ostava rozum stat, ze toto naozaj...?
... a aj sa cudujem slovencinarkam ze ich toto bavi ucit dnesne deti, ze to neeskaluju a neziadaju zmenit. Tak ako sa "Mor ho" ucil moj dedo, tak sa ho ucil aj moj otec, moja mama, ja, moja dcera, syn... nadrilovat cim viac odstavcov na co najlepsiu známku. Na čo je toto dobre?
@tykat a prave Mor ho je moja srdcovka 😅 Ale inak s tebou suhlasim. Zredukovala by som ucenie sa o autoroch a dielach, ktore dnesnym mladym nic nehovoria, stacilo by ich zopar z kazdeho obdobia a viac by som sa sustredila na diela modernej literatury, relevantnejsie pre dnesnu dobu. Podrobnejsie by ju mali brat iba ti, co by sli maturovat na vyssej urovni. To iste jazykoveda. Sustredit sa na citatelsku gramotnost, kriticke myslenie a pisanie relevantnych textov.
Učím slovenčinu a teda zistila som, že deti absolútne nebaví čítať texty z učebníc literatúry, ktoré sa nezmenili od čias, kedy som bola žiačka ja. Úprimne sme sa o tom rozprávali, a ja to aj chápem. Navrhla som im, aby si každý vybral knihu podľa vlastného výberu a jeden deň v týždni si každý číta to svoje, následne sa o tom rozprávame a vypracúvame k tomu podklady, samozrejme každý podľa toho, akú knihu má. Deti mi sami povedali, že ich to baví omnoho viac a knihy si poctivo nosia a už sa aj sami dožadujú, napríklad, či po písomke z gramatiky môžu čítať, kým dopíšu test ostatní žiaci. Majú to dovolené. A podotýkam, pýtajú sa na to aj chlapci, vraj odkedy sme mali tieto "čitateľské dní", čítajú si aj doma, lebo ich to baví. Potom mi o tom sami rozprávajú, prezentujú. Som rada za to, že čítajú, lebo aj týmto si cvičia gramatiku podvedome a viem, že ich to baví, len je potrebné zvoliť správny materiál.
Samozrejme, to, čo je povinné, musíme splniť, ale ten jeden deň v týždni máme "voľnosť" 🙂
@vanilkovazmrzka super, prosím Ťa možes mi pomôcť, keď si to tak dobre pamätáš vypracovať zadanie - stopy v silovej a časoej modulácii. Keď si to pamätáš si fakt hviezda.
@75lucia ja si stopy pamatam - ide o striedanie prizvucnych a neprizvucnych slabik vo versi. Vypracovavat zadanie urcite nebudem, to sa mi nechce. Zakladne stopy su daktyl, trochej, jamb a spondej. Je ich viac, ale na SS sa ucia snad len tieto 4. Nech si slecna vygoogli, tieto slova + este nech si vygoogli predklonky a priklonky. Pomocou definicii tychto slov by mohla prist na to, ako urcit stopy v jednotlivych versoch.
@75lucia prosim? Kde som nieco take pisala?
Mne sa to zdá byť v poriadku. Ak teda vychádzame z predpokladu, že maturita nie je samozrejmosť.