Niekto niečo nalial do topánok synovi v škole

pink_lady
8. okt 2024

Ahojte syn je 15r vysokofuncny autista, t.j. normointelekt, chodi do auti školy, deviatak, su v triede 4ks žiakov. Jeden spoluziak co je s nimi v triede od septembra je aj fyzicky agresivny - mojmu uz minuly skolsky rok (ked bol este v inej triede) rozbil usta, bije sa s inymi, ale nejak sa mu to vzdy prepecie...V piatok tento chalan nalial mojmu synovi trochu vody do topanky, moj s tym isiel za riaditelkou, ta mu povedala ze to je len voda, že vonku prsi ze to bude len z toho, ze ved "Jurko (zmenene meno) by nič take neurobil" (Jurko reprezentuje školu, otec robi pre školu nejake stavebne prace zdarma). Jurka to zrejme povzbudilo ze sa vlastne nic nestalo. My sme sa ponahlali na opacny koniec republiky na svadbu, tak sme neriesili, vcera v škole nebol. Dnes musel domov v šľapkach lebo ked prisiel po vyucovani do šatne tak v botách mal doslova doplna naliatu nejaku tekutinu, čo sa dalo vylial, bol pri tom manzel aj ucitelka z kruzku čo mali... Doma sme z toho vyzdimali hned este asi deci - nebolo to ako voda, skor ako nejaky čaj možno... Potom sme to nechali oprete o stenu, par krat uz z toho vyliali a furt to steka...furt tam tekutina je...topanky sme kupovali 11.9., čize ani mesiac ich nenosil...Pisala som triednej, nereaguje, volala som riaditelke, vraj je na celoslovenskej konferencii riaditelov, nezajem..(vždy ked sa niečo zomelie je kdesi preč, raz v kupeloch, raz na nejakej akcii, dnes udajne na konferencii - zistovala som si - ale nenasla som že by niečo take bolo, len nejaky prezenčny seminar). Poslala som teda doporucene na skolu žiadost o presetrenie ale ...bojim sa ze nic sa neporiesi... Ja som x krat povedala riaditelke ze ja chapem ze tie deti medzi sebou maju slovne konflikty, ved to maju aj zdrave deti, ale fyzicke nasilie odmietam tolerovat /moj nikoho este neudrel aj ked ma svoje muchy - vie reagovat prehnane/. Ale toto mi pride uz fakt vela, tie topanky nestali 5€, ešte strašne plakal, ale fakt ze plakal, že ten "Jurko" mu dnes povedal, že je tučne vyžrate prasa, ktore všetci neznášaju, aj riaditelka. Na potvoru mi prave vyšiel kovid test pozitivny - kaslem ako blazen, inak by som tam rano asi nabehla a riešila...

doriiis
8. okt 2024

Kašeľ,nekasel,covid alebo nie.Daj si rusko a ráno choď do školy.

mamamasama
8. okt 2024

Súhlasím s @doriiis. Hneď rieš. Nenechaj to tak. Toto je fakt cez. Nemám slov.

blancheporte
8. okt 2024

@pink_lady určite riešiť. Nečakať....rúško a ideš. Držím prsty

joesvk
8. okt 2024

Ak máš len trochu možnosť, prelož svojho do inej školy.

alickapusinka
8. okt 2024

Isť za zriadovateľom školy a dať to nielen tu ale aj na facebookovu nastenku.Ked to nepomôže volať media.Aby ten Jurko dement nevysmievam sama som mala postihnutu dcéru ale nehnevaj sa to je už demetizmus naliať niekomu niečo do topánok.Postihnutie odtiaľ potiaľ ale aby šikanoval tvojho autistickeho syna lebo sa to prepečie nabuduce čo príde domov z monokľom lebo Jurko sa nevprace do kože nabúduce príde tvoj autistický syn domov čo bosý holý aj ked je autista dovoľovať by si nemal.Treba to rozmazať aby nedošlo to čo sa stalo v Parchovanoch že učitelia tým to bolo jedno.Hlavne že plaču že chcu platy prídať a začo za zatvaranei oči a šikaný.

kvietok2012
8. okt 2024

Covid/necovid ist do školy, najlepšie s mužom, hned za riaditelkou/zástupkyňou a riešiť situáciu...chudak syn...keby som videla plakať svoje dieťa, nik by ma nezastavil, aby som za učitelkou/riaditelkou išla...a neodišla by som kým by to rozumne nevyriešili...

pink_lady
autor
8. okt 2024

ďakujem, pôjdem...Aj s topankami...sice riaditelka v škole nie je ale necham jej ich v riaditelni na stole..Fakt kašlať chorobu nech mi len skusia povedat ze su tam deti so slabou imunitou /to casto vravia/.

olimuc
8. okt 2024

Ak nikto neriesi, ries ty sikanu. Jurko je zakerak a riaditelka zatvara asi oci, pretoze ma zazobaneho otca Jurko uz lepsi nebude, mozno je postihnuty ale bude to arogantny hajzlik, ktory vie, co robi (pokial nie je uplne mimo) a kym nestretne niekoho, kto ho uzemni neprestane. moznost riesit to s riaditelkou covid/ necovid … rusko manzel a ides … Pokial to nepomoze TO kvoli sikane a je to … Jurko ma 15, pokial je svojpravny je zodpovedny za svoje ciny, ak nie rodicia. Pochybujem, ze riaditelka pojde proti € a vplyvnemu tatkovi … tam asi moc nepochdite

vanilkovazmrzka
8. okt 2024

Odhliadnuc od tejto situacie, ktora je samozrejme opovrhnutiahodna a verim ze sa ti podari vybojovat spravodlivost, nemohol by tvoj syn chodit aj do normalnej skoly?

vorkola
8. okt 2024

Hned to riesit za cerstva,lebo ked pojdes neskor,mozu ti poveddat,ze Jurkovi uz dohovorili, a nemusi to byt pravda,lebo vsak ocka Jurka budeme este potrebovat,Uplne rázne a nekompromisne tam aj navrieskat,a zvlast by som behla do triedy ked Jurko bude v triede, a samozrejme bez oplzlych nadávok dobre vynadala aj Jurkovi, ale aj ockovi Jurka.Nedaj sa,kam taketo spravanie speje, ked bude dospelak ?

ukgirls
8. okt 2024

nemate tam nieco ako linku proti sikane ? aj riaditelka ma iste nad sebou nadriadeneho -zisti si koho a povevdz jej ze ak s tym nieco nespravia nadalej bude tvoj syn sikanovany pozenies to k nadriadenym a ak ani to nezaberie kedze prispevky "dary"skole su vysoke tak to pozenies do tv ... a potom nech vysvetluje preco namiesto riesenia sikany v skole riesi svoju prdel v kupeloch

nikpa
8. okt 2024

@pink_lady vieš čo ja by som tam za riaditeľkou išla aj s tým kovidom, daj si cez ústa rúško a choď. Lebo ver mi, že kým ti kovid prejde, vychladnes a nenalozis jej tak ako teraz. Toto je šikana a treba ju riešiť. Zajtra pošleš syna do školy akoby nič a ,,Jurko,, vymysli niečo ešte zakernejsie. A samozrejme trvala by som aj na prítomnosti rodičov a žiadala topánky od nich preplatiť.
Riešiš to opakovane, tu už nie je priestor na to byť ticho a čakať. A keby sa ani teraz nič nepohlo, idem ďalej ako len k riaditeľke, aj ona ma svojich nadriadených a tiež ,,Jurkovi,, by som to išla vysvetliť...

lizatko1009
8. okt 2024

Tazko sa mi to citalo a je mi to strasne lutom, ale rieš to co najskôr,len aby potom chalan nerobil este horsie...

kvietok2012
9. okt 2024

@pink_lady no ako ste dopadli?

michellemary
9. okt 2024

Určite to rieš, vyzerá to ako cola...

pink_lady
autor
10. okt 2024

@kvietok2012 zatial nijak, vcera RŠ nebola v škole, udajne sa zastupkyne "snazili vyšetriť kto to mohol sposobiť"...Strasne som vyletela na RŠ do telefonu, ušlo mi aj to, že nema čo robiť vo vedení školy 🙈 A aj písomne som im dala, že ak to nebude promptne riešené tak prva cesta po uzdravení ide na policiu podať TO za šikanu..."Jurko" vraj povedal, že veď aj on mal v topankach niečo mokré, ale že veď to sa uschlo, že to bola len voda ....ale nikomu o tom v ten utorok nepovedal, nikomu to neukazal, az vcera to po celej skole rozpraval ....
Každopadne, sice teraz mam od rana 39 takmer ale som odhodlana fakt aj media oslovit ked sa dam dokopy...Vsak sama som ucitela a ked sme niečo riešili, tak riaditel zavrel decka do triedy, aj ich ošalil, že na ceste je policia a ze maju kamerovy zaznam - že ked sa priznaju bude to len pokarhanie...a vinnik našiel...Len by musela byť ochota riešiť...

bluka2
10. okt 2024

Ja len, že ma to mrzí aj za teba. Nemám rada ľudí, čo šíria choroby, ale v tomto prípade by som tam isla aj s leprou …. Ich postoj nie je správny!
Len na porovnanie, tiež som bola za riaditeľkou dnes na ospravedlnenie 2 týždne v Nemecku, co je v Nemecku niečo ako mission impossible, ale vieš čo? Ospravedlní syna. A ešte mi radila, čo povedať na inej škole, aby sa mi to podarilo aj pre dcéru. Naj mať deti na škole so schopným riaditeľom, to sa môže niekedy dosť zísť

kvietok2012
10. okt 2024

@pink_lady dobre, ze si išla...nenechaj to tak...nech to riaditelka rieši...velmi mi je ľúto tvojho syna...

pink_lady
autor
10. okt 2024

Syn hovoril, že triedna mu povedala že si ich ma vyprať a vysušiť a može ich nosiť...Boa to ako fakt? Nove topanky fakt nove, nepremokave, nejakemu hajzlikovy sa to ma zas prepiecť?
Inak Jurko ide zas zajtra s pani riaditelkou na sutaz...Kokos, keby neni skola 50km prec od nas, tak idem aj s horuckou ...Ale dnes som nebola schopna ani vstať z postele...

kvietok2012
10. okt 2024

@pink_lady no triedna učitelka by si nedala za klobuk to, čo by som jej povedala...ked nemozes ty, nech ide muž...ako fakt toto je jednanie a riešenie situacie pedagógov?

vreckovka2
10. okt 2024

Mas zapis, ze mu rozbil usta? Vsetko ziadaj pisomne, vsetko. Ci pojdes za riaditelkou, ci za triednou, zastupkynou. Mena zucastnenych, datum, popis problem, navrh rieseni a podpisy. Nechaj si to prefotit. Trvaj na zapise. Ak ho doteraz nerobili, tak sa minimalne zlaknu. Nemate schopnu vychovnu poradkynu? Alebo psychologa? Ak je aj Jurko riaditelkou protezovany, vacsinou u tychto dvoch s tym Jurko neprejde. Taketo veci sme vzdy riesili na skole minimalne dvaja - vychovny poradca plus triedny ucitel/zastupca/riaditel len v nevyhnutnych pripadoch. Ked je Jurko agresivny, bol prelizeny skrz agresiu do novej triedy? Ja by som riesila aj to posmievanie. Spomenula by som to do zaznamu (mas dalsi dokaz a zial tie papiere su z dlhofobeho hladiska jedine, c9 budes mat) a osetrila syna po psychologickej stranke. Maju sice 15, ale detska psychika je krehka. A prisiel ti s placom, takze uz musel byt zufaly a nevie ako to riesit.

pink_lady
autor
11. okt 2024

@vreckovka2 ked mu rozbil usta, posielala som fotky riaditelke, aj som to ziadala riesit, bol s nimi robeny pohovor, no a dalej ze to bolo riešene s dotycnym "individualne" a my ze nemame pravo vedieť čo s nim riesili a ake opatrenia urobili. Vtedy som jej povedala ze najblizsie to budem riesit tak ako treba - TO, inšpekcia. Vraj - a to mi do mailu napisala, ze nech si to riesime ako chceme, nech sa nevyhrazam a mužovi povedala ustne že ked sa nam nepaci mozme si ho vzdelavat doma.
Ked ho pred casom udrel do hlavy v škd ked boli bez dozoru /boli tam sami/, tak riaditelke stacilo ze "Jurko" povedal, ze to nebolo silne. Naš bol potom v nemocnici /odpadol na dalsi den a kedze v anamneze bol uder do hlavy, v nemocnici si ho nechali necele 3 dni/. Riaditelka sa to snazila zvrtnut tak, ze ved po prichode sanitky uz mal GSC 15, takze podla nej nebol v bezvedomi 🙈 A ze no a co že nebol s nimi dozor v druzine, ze nemusi byt stale, ze uz musia vydrzat aj sami ....🙉 Takto konktetne mi to povedala. Toto konkretne som uz poslala na inspekciu, lebo to mi pride vela. Len to som posielala len minuly tyzden, takze kedy sa k tomu dostanu, neviem...A ci vobec.
Psychologicku maju, minuly rok robila s nimi akoze intervencie na zlepsenie vztahov po viacerych triedach ale takym stylom, ze deti si na listocky mali napisat zle vlastnosti a potom si tie listocky vymenit...Toto moj nezvladal...Nasa psychologicka povedala zetaketo aktiviti sa mozu robit len vtedy ked deti su pripravene individualnou terapiou a ze nie kazdy dokaze taketo nieco spracovat.
A co sa tyka tychto topanok...ja nechapem preco ked maju v satni zamykatelne skrinky, nesmu si ich ziaci zamykat - nedostali ani kluce.

pink_lady
autor
11. okt 2024

Teraz ma ide uplne rozhodit. Muz volall s riaditelkou, povedala mu ze ona vtedy v skole nebola a že neverí, že by to urobil Jurko, a že neveri že z toho vytieklo deci vody a nasledne eeste dalsia, ...muz jej povedal ze ved to su nepremokave topanky ze voda stala v topankach a okolo v skrinke nic nebolo. A ze mame doniest topanky do skoly ze oni to daju posudit vyrobcovi nakolko su znicene a ci a akolko nam maju preplatit.
Tak idem ju predbehnut, idem poslat fotky ja vyrobcovi...

vreckovka2
11. okt 2024

@pink_lady nemam skusenosti s inspekciou, neviem nakolko to bude ruka ruku myje, alebo to bude spravodlive. Obavam sa, ze tu v skole neprejdes. A viem, ze to nie je spravne a potrestas s tym svoje dieta, ale ak mate moznost, prelozila by som ho do inej skole. Co vsak bude urcite narocne. Psychologicku by som riesila teda len tu vasu. Je to na zaplakanie, ze su takto neschopni a neochotni ludia v skole. Ak mas aspon taketo pisomne dokazy prostrednictvom meilu, vsetko by som vytlacila. Dohodla oficialne stretnutie este k vysmievaniu a tym topankam. Ziadala to spisat. Ono naozaj ti nemozu dat info ako to riesili s Jurkom. Ale ty si mala mat papier z konkretneho dna, popisane, co sa stalo a preco si tam a riesenia na ktorych ste sa dohodli - napr. ze spravia individualny pohovor s Jurkom, zavolaju si jeho rodicov, podpisane vsetkymi stranami. Je to chore, ale stale moze skola povedat, ze vsak si sa nestazovala, kym to nemas pisomne. Vsetko, co s nimi riesis osobne taketo zavazne si daj dat na papier. Je to ochrana pre skolu aj pre rodicov v mnohych pripadoch. Ak bude Jurkove spravanie pretrvavat, tak by som podala TO na policii. Skole by som to uz ani neoznamovala. Len je zase problem, ze na akeho policajta natrafis. Isla by som s vytlacenou smernicou o sikane.
K tym skrinkam, u nas bol 1 klucik rovnaky ku vsetkym. Mali ich len ucitelia, ale skrinky sme zamykali. Najma teda pubertaci si vzdy dali zalezat, aby boli skrinky zamknute. Pri 4 detoch by im to triedna naozaj mohla zamknut raz dva. K tomu, ze boli bez dozoru v SKD sa ani nevyjadrujem. Vsak potom nemusia byt v SKD, ale niekde na dvore, ked nepotrebuju dozor.

pink_lady
autor
11. okt 2024

@vreckovka2 to ano aj to povedala, ze ak sa nam nepaci mozeme ho prelozit do spadovej skoly...lenze uz je po 15.9., peniaze dostala tato skola, na spadovej skole by uz nemal asistenta, uz je neskoro..Je deviatak takze som dufala ze to tam dako uz vydrzime...
Ja uz tiez vidim, ze v škole nepochodim, zvazujeme TO za šikanu, (mame skusenosť z minulosti že reaguju extra promptne a fakt sa riesilo, nasledne riesila vsetky deti socialka a prebehla hlbkova inspekcia v skole) ale chcela som sa tomu vyhnut. Lebo ich metody vysetrovania neboli prijemne ozaj nikomu....A dali nam za pravdu, boli prijate a nariadene opatrenia...Aj odkontrolovane. Len nas dopredu vtedy policajti upozornili, ze ak podame TO, to musime mat dopredu vybratu skolu, ze tam sa uz nebude dat dalej existovat, ze ked sa do toho zapoji policia bude to masaker. Tiez sme sa vtedy 2m natahovali s riaditelom a dufali ze sa to poriesi....dufali sme ze v specke bude medzi "svojimi" ze budu nejak ich usmernovat,no omyl...

basullinka
11. okt 2024

Ahoj, ja som triedna učiteľka a neviem si predstaviť, že by som takéto niečo neriešila! Je to pre mňa niečo nepochopiteľné a takýto ľudia nemajú čo robiť v školstve. Aj mňa decká em tam nahnevaju, ale v momente keď niekto čo i len škaredo kukne na mojich krpcov, tak sa o nich bijem, ako o vlastne. Držím Ti palce, určite by som to riešila min. školskou inšpekciou

vreckovka2
11. okt 2024

@pink_lady no ak by bol normalny personal, tak by ich usmernovali. A najme by riesili.
Toto neexistuje , ze taketo situacie neriesia. No na preklad do spadovej skoly, resp. akejkolvek to veru bude narocne. Toto vsak nesmie byt argument riaditelky, ze ak sa vam nepaci. Ved tu neide o to, ze sa vam nepacia vyucovacie metody,alebo hodnotenie. Tu ide o psychicke aj fyzicke zdravie dietata. Inak rada citam, ze policajti TO riesili promtne aj odkontrolovali. Mrzi ma vsak, ze to zazivate opat. Toho vychovneho poradcu ste neskusali? Co ich vacsinu poznam, tak stoja na strane deti a neodradi ich ani to, ze musia ist proti vedeniu. Inak si myslim, uz nemate sancu to vyriesit. Cez triednu a riaditelku to nevyriesite. Pripadne este posledny pokus na rovinu,v klude, aj ty aj muz na osobnom stretnuti vysvetlit, ze ste sa chceli vyhnut TO, co teda by sa dalo spravit. Neprospeje to ani im,ani ziakom a uz vobec nie Jurkovi. Ci mysli, ze je to aj pre Jurka lepsie ako to vyriesit v pokoji a dat uz tych par mesiacov na Jurka extra pozor a riesit to. Pretoze pred policiou uz svojho oblubeneho Jurka neuchrani.

pink_lady
autor
22. okt 2024

Tak oživujem diskusiu, "Jurko" sa sice priznal nakoniec že to urobil, ALE, riaditelka aj rodičia stoja za nim, pretože Jurko poveda že to bola LEN voda a teda mame si ich vyprat a nosit dalej...Takže asi idem zajtra na pani riaditelku vyliat kybel vody...Ja uz fakt nemam slov ani sil...

pink_lady
autor
22. okt 2024

...ak by som chcela pripad medializovat, ktore media oslovit? Viaceri mi tak poradili, len neviem, ci si tym v konecnom dosledku neublizim ja, teda synovi...
Muz sa bol aj na policii poradit, tam povedali ze skusit este sprostredkovanie stretnutia s rodicmi a ak nie tak potom fakt inspekcia a trestne oznamenie

janage
22. okt 2024

@pink_lady jurko má tiež diagnózu? Predpokladám, že áno, keďže ide o špeciálnu školu. Jeho isto nebudú posudzovať ako normálne zdravé dieťa. S tou medializáciou by som sa neponáhľala. Kľudne sa to môže obrátiť proti vám, že robíte hon na dieťa s postihom, ktoré nevie poriadne posúdiť dôsledky svojich činov.