Ahojte, mám 17 a som druhacka na SŠ, no mám pocit že sa v triede s nikým nebavím poriadne. Sedim od minulého roka s chalanom, ktorý je asi najväčší biflos v triede, lebo inde sme si nemali kde sadnúť. (S kým) akože som s tým OK, aj keď by som mala radšej nejakého svojho človeka, aké tak ma to aj výhody a zas zistila som, že dosť veci ktoré som si o ňom myslela som není pravda 🤣.
Ale aby som prešla k pointe, tak čo sa týka zvyšku bavím sa asi zo 4 babami, lenže ani ja sa medzi sebou nebavíme tak viac, že by sme išli vonku alebo niečo. S tou jednou som sa bavila dosť minulý rok - hlavne cez online vyucko dosť, aj sme boli pár krát vo a tak, ale teraz vlastne ani neviem prečo asi najmenej. Proste sme si len tak prestali písať tento rok a stretávať sa aj keď fakt neviem prečo, ale tak postupne, že som si to ani neuvedomila, a už mi prišlo divne, keď mi neučí napísala, zväčša len keď niečo chcela. Čo sa týka zvyšku tak mám ich akože celkom rada, ale neviem není to ako napríklad na čo som mala kamošku na ZŠ a keď som sa ich niekde aj snažila zavolať, napr. Cez leto sme mali ísť na výlet alebo tak, tak najprv napísali že by šli a potom sa neozvali, vždy som volala ja ale nevedeli sme sa dohodnúť na dátume, a dohodli sme sa, že si napríklad napíšeme, čakala som že či napíšu, lebo nechcela som stále len ja písať a nič. Maximálne teraz po školu spolu ideme do obchodu, kaviarne (to teraz nie), no neviem príde mi že ani v škole sa nejak nemáme o čom baviť niekedy a neviem nabavi má tam proste chodiť takto, som celkom extrovert si myslím a na ZŠ som sa vždy tešila na kamošku, po škole sme niekde išli, proste sme sa stále smiali a tak. Teraz to nemám a dosť mi to chýba. Chodím na celkom ťažkú školu a myslím si, že dosť pomôže,bobohužiaľ nemám.
Neviem, vlastne čo čakám za odpoveď, len som chcela vedieť že či to mal niekto rovnako, a tak že mu to samému vadí, nie že napríklad číta knihu a je s tým v pohode. Ako ste to riešili?
Koľko je vás v triede? 20-25? Je možné, že tam proste nie je žiadna tvoja "krvná skupina", skrátka ste si nesadli. Skúsila by som nájsť lepšiu kamošku v inej triede. Neviem, ako to u vás funguje, či máte nejaké škôlské "krúžky", športové kluby, dobrovoľné semináre, alebo niečo podobné, kde by si mohla stretnúť a spoznať ľudí z iných tried? Šla by som takouto cestou. Nevidím dôvod za každú cenu sa snažiť skamošiť so spolužiakmi, ak si tak ľudsky nesedíte.
Skor piate koleso na voze 🙂 ale viem ako to myslis 🙂
No co poradit.. podla mna bud je clovek niekomu sympaticky, alebo nie je.. s tym asi vela nespravis, ked nemate spolocnu rec a sympatie 🤔
@thoughtfulweirdo
V triede nás je 30. A práve teraz nejaké krúžky ani tak nie sú moc. Iba online, ale tam sa nič nemám šancu s nikým skamaratit
@alchemilkazltozelena Anoo, piate koleso na voze, nechápem ako som mohla napísať 3 😅
Ahoj, no poradiť neviem, ale hlavne z toho textu by som povedala, že to nemusí byť nutne tvoja chyba 🤷. My sme boli na strednej 4 kamošky. Dve sme boli "najlepšie" a tie dve ďalšie boli "tretie koleso na voze", či ako si to nazvala😄. Každopádne boli sme spolu či už dve, alebo tri alebo štyri. Po strednej jedna z tých kamošiek, čo bola v tej dvojici "tretie koleso na voze" mi stále občas napísala, zavolala, šli sme spolu na disko, atď., ale musím sa priznať že iniciatíva išla od nej. A teraz -20 či koľko rokov po škole sme výborné kamošky, zatiaľ čo s tou mojou vtedy "najlepšou" som veľmi máličko v kontakte. Každopádne, čo tým chcem povedať - buď iniciatívna aj ty, treba napísať či už jednej, alebo druhej, tretej, s ktorou sa dobre cítiš - nejdeš von pokecať? Ak budeš dlhodobo iniciatívna, vieš si priateľstvo vypestovať. Samozrejme, keď dotyčná hľadá stále výhovorky prečo nemôže ísť von, tak asi nemá záujem... Píšeš že väčšina sú introverti, takých proste treba trošku popchnúť k akcii a možno ich popchýnať neustále...🤷 (ja som ten introvert a teda sama od seba doteraz tej kamoške nezavolám, som tá čo odpíše, ale nezačne prvá v 9 z 10 konverzácií... Držím palce 🙂
Zlatko, tak ti poviem, kali na to byť obľúbená. Nestojí ti za to a nech sa budeš akokoľvek snažiť, vždy sa nájde niekto, komu na tebe bude niečo vadiť, prekážať, niečo si nájde, aj keby to mala byť najmenšia maličkosť. Pokojne si udržiavaj vzťahy zatiaľ také aké sú, či už s 2 kamarátkami alebo s tou partiou vyššie spomenutou. K ostatným si predpokladám milá, nekonfliktná, zapájaj sa do rozhovor v triede alebo ak si viac introvert, tak pokojne len počúvaj a sem-tam sa zapoj do zaujímavej diskusie. A skús sa zoznámiť aj s ľudmi z iných tried na škole, možno si s nimi viac sadneš a nájdeš dobrú kamarátku napr. v treťom ročníku. Nebuď preto smutná. Ja som sa tiež na strednej cítila sem-tam ako piate kolo u voza pri niektorých kamarátskych partiách, ale ja som si povedala, že nevadí, nič sa nedeje a spokojne som si prešla strednú školu. Hlavu hore, nemusíš mať kamarátky len z triedy. 🙂 Nech sa darí!
Ahoj, veľmi dobre viem o čom hovoríš. Mala som to podobne na SŠ 😅 A úprimne, až po čase keď som to prestala riešiť sa mi uľavilo, lebo dosť ma to trápilo predtým. A možno len online výuka pomohla, že som nemusela byť medzi nimi 🤣🤣
byť obľubená nemusíš, to ti neprinesie šťastie aspoň teda ja napríklad nie som rada stredobodom pozornosti, ale mať niekoho takú podporu, kamaráta v triede je dobré. Ono veľa vzťahov sa časom vykryštalizuje.
Ja som si na gympli nevedela nájsť najlepšiu kamošku,tiež som sedela s chalanom,ktorý proste zostal v nepare....a na vysokej už totálne. Ani neviem,ako sa spolužiačky volali. Tam sa to poskupinkovalo (maďarky, východniarky, liptacky,bratislavacky..) a ja som do žiadnej z tých skupín nepatrila.proste som tie školy prešla na a základné bežných vzťahov,nič extra. Kamarátky som si našla inde a jednu zo zs
@mikadooo no práve tie baby, čo sú introverti tak ich keď zavolám tak väčšinou sa dohodneme na Tom, že sa dohodneme neskôr, a neviem to mi je už trápne písať, keď napríklad nevedeli povedať, kedy môžu, tak si myslím, že by mali skôr ony napísať... Neviem nikdy som nebola zvyknutá takto volať ľudí ja... Ale po škole na kávu alebo tak väčšinou idú.
A tie 2 najlepšie kamarátky tak s nimi sme mali ísť cez leto niekde + aj s tými 4 (vtedy sa vlastne na konci roka začali spolu baviť, vďaka mne) a najlepšie kamarátky boli aj celkom iniciatívne, ale dopadlo to tak ako keď som ich volala ja niekde, že sme sa dohodli na Tom, že sme sa nedohodli, tak neviem či je lepšie napísať im potom neskôr alebo nie. Nechcem byť práve otravná a neviem teda či to pre nich je alebo není
@sima338 no zas "obľúbená" byť nechcem, ani na zakladke som nikdy nebola, do 6;triedy to bolo podobné, ale vtedy som si to neuvedomovala, pretože som nikdy nezažila ozajstné kamarátstvo, ale vv7 som si našla naj kamošku, ktoréj môžem povedať úplne všetko, a aj ona mne... A vďaka nej bola tá škola fakt super, aj keď predtým som neznášala tam chodiť.
A inak práve neviem ako spoznať niekoho len tak z inej triedy, keď v podstate sa bavím s babami, ktoré sa tiež nebavia s nikým na škole.
@tami231 Noo asi by som to tiež mala prestať riešiť, len mne to fakt vadí, alebo skôr chýba v tej škole, že ti neviem len tak neriešiť
@evkamotka a kde si si našla tie iné kamošky?
Inak aj ja mám stále super kamošku zo ZŠ, len ona vždy poznala viac ľudí a tak, takže ma zaplnenejsi čas (aj keď sa stále strácame a sama mi povie, že som pre ňu najväčšia podpora a aj ona pre mňa) ale stále mi to chýba v tej škole, alebo napríklad cez prázdniny keď nemám s kým ísť vonku
Ja som mala školu, kde to bolo o rôznych prácach a kreatívnych zadaniach. Tak keď sa nebolo s kým baviť, robila som si svoje, sem tam s niekym popísala keď bol čas počas prestávky a doma som mala volno. Som sa potom mohla tešiť na ľudí pri ktorých si môžem povedať, že sú mojimi priateľmi.
A kde je ta tvoja naj kamoska zo zs?byvate v rovnakom meste ci dedine?
@svetlanka111 No ona býva v meste a ja v dedine, aké to je dedina 10 minút od mesta autobusom takže to je vpohode. Len teraz má aj frajera, kamošky zo školy a tak, tak sa nestravame až tak často a napríklad cez prázdniny potom fakt nemám s kým ísť vonku
1.cele toto najskôr zapríčinila Corona,všetko zavreté,kina,podujatia ...zákaz.vychadzania.Stredna škola ti začala počas covidu,takže ani ja by som moc nechcela žeby mi dieťa chodilo von v podstate s niekým koho poriadne nepozná...
2.
Chápem, že Ta to trápi, ale to je dnešnou dobou🙂
Ľudia sa malo stretávajú, každý uzavret, decká teenegeri nemajú kamarátov.S kým sa rozprávam a ma pubertakov rieši to isté.Podla mňa tebe ani nejde o to byť obľúbená, ale mať s kým kam ísť a pokecať.Skus si nájsť frajera🙂my sme tiež na strednej boli zlý kolektív skupinky...
Aha ano to chapem.je mi to velmi luto lebo toto preziva moja dcera piatacka.v skole ako tak ma kamosky ale vzdy je piate kolo u vozu.oni sa po obede porozdeluju a ona zostava sama.a este najhrosie na tom je to ze nasa suseda s ktorou mame spolocnu zahradu je jej spoluziacka,byvala naj kamoska,a napriklad oni sa vobec nestretavaju.aj domov idu spolu cez jeden dvor a nezavola nasu napriklad.berie si inu spoluziacku a nezavola aj nasu.rano sa pre nu nestavi do skoly sice ide pomedzi nas dom(tazko sa to vysvetluje)ale proste okolo.
Takze je mi to luto co prezivas lebo viem ake to je ked je clovek sam a nema kam ist a s kym ist.
@sickynickyobsadene no ale práve napríklad cez to leto bola dobrá situácia, ako áno minulý rok keď boli zavreté školy som nechodila ani s tou kamoškou zo ZŠ, ale teraz keď sú otvorené, tak si myslím že je menšie riziko niekde vonku byť, ako v skole dokonca... Takže neviem či to zohráva až takú veľkú rolu
@luccija no áno, to som sa zle vyjadrila asi, ide mi o to mať niekoho s kým môžem pokecať len... A neviem s tým frajerom to nie je asi len tak si niekoho nájsť, aspoň ja to neviem 🤣 a navyše moji rodičia sú v tomto dosť konzervatívny, že viem, že by nereagovali úplne dobre
Máte to ťažké teraz. Na základke ste sa spoznávali dlhšiu dobu ako na strednej.teraz si druhácka a prakticky od začiatku sa učíte len z domu, veľmi málo osobného kontaktu.myslim že aj to je jeden z dôvodov...táto korona vás ochudobňuje o úžasné časy na strednej škole. Ja som mala na strednej jednu kamošku, s ňou sme to ťahali celé štyri roky, a po strednej sa naše cesty rozisli...boli sme čisto babsky kolektív takže občas to bolo o hubu aj keď musím uznať že bola zabava 😀 nejak sme sa začali navzájom akceptovať až ku koncu štúdia... výšku som študovala externe, tam tiež nejaké veľké väzby nevznikli aj keď je pravda že sme také tri spolužiačky, ktoré si rozumieme, voláme si, stretávame sa aj po škole.
Ach jo mrzi ma to.z pisania sa mi zda ze si normalne fajn dievca.skoda ze pre kazdeho sa nenajde nejaka spriaznena dusa.mas nejakych surodencov?
@svetlanka111 práve som jedináčik, ani v rodine nie je nikto v mojom veku a úprimne ani rodičmi nemám dobrý vzťah, niekedy mám fakt pocit, že to ja som "divná" a preto nemám žiadnych kamarátov, lebo úprimne ani na ZŠ som dlho nemala a potom som sa zrazu začala baviť s tou kamoškou.... Ale napríklad s tými rodičmi si nemyslím, že je to moja chýba
Neprides mi divna..neviem preco je to tak.ja na zs sme mali uzasnu partiu neskutocnu,bolo nas 6,vzdy vsade sme vsetko robili spolu.sem-tam sa medzi nas chcel niekto dostat ale my sme nemali problem.kaDy den po skole sme sa stretli a hrali sa.aj s chalanmi.mali sme velku partiu.ja som myslela ze je to bezne a kazdy moze mat taku partiu,zial teraz toez prichadzam na to ze to bolo ojedinele a nie bezne ako som si myslela.vydrzalo nam to dlllho a aj ked sme uz kazda inde vzdy sa stretneme.ja som tak nejak myslela ze toto bude mat aj moja dcera ale zial ona bude vzdy ta posledna ked neni nikto po ruke..🙁je v 5tr a uz teraz vidim ze nemaju dobre zoskupenie v triede.
Kruzky asi nemate ziadne ze?
Vieš čo taka ta bff- že sa vravíš len s jednou naj kamarátkou, to byva skôr na ZŠ, postupne ako človek starne začnú byť kamarátstva viac kolektívne, vytvárajú sa skôr partie o viac ľuďoch. Takže kľudne sa pripoj aj k tým 2 kamoškam, naďalej volaj ľudí von, nauč sa byť iniciatívna. Prídi s konkrétnymi napadmi presným datumom: nejde niekto dnes von? Nejdeme do kaviarne? Veru introverti niesu moc talenty na organizovanie stretnutí, ale často sú radi keď sa o to niekto iniciatívny nájde.
Zameraj sa na kamarátstva aj inde, na nejakom krúžku, cez sociálne siete (skrz nejaký spoločný záujem, sport). V tomto veku sa už aj dá baviť aj s niektorymi chalanmi, normálne sa kamaradit.
A občas sa treba naučiť zabávať sa aj s ľuďmi ktorý niesu úplne tvoja krvná skupina. Nebáť sa byť aj iná, nezapadat za každú cenu medzi ostatných. Ja som to tak mala v jednej práci s kolegyňami, boli to všetko zlaté baby ale úplne inde ako ja. Za jedno aj staršie (o 5 - 10 rokov) a záujmami totálne inde. Rozprávali sa len o deťoch, sťažovali sa na manželov, o tom co budu varit na večeru a kde majú v obchodoch zľavy. Ja som síce tiež mala rodinu, aj som varila ale baví ma šport, turistika, hudba... Proste nebolo s nimy moc o com. Oni aj chodievali občas spolu von ale väčšinou som s nimy ani nešla. Naučila som sa byť 3 kolesom a prestalo mi to byť divne. Zas úplne nasilu byť v partii kde nezapadás je blbosť.
A ešte niečo. Keď sa naučíš byť spokojná sama so sebou, začneš chodiť na niektoré akcie aj úplne sama (na prechádzku, na nejaký krúžok, na prednášku, na koncert) donúti ta to byť viac spoločenská, viac sa baviť aj s neznámymi ľuďmi. Tak nejak sa z teba stane otvorenejsi a priateľskejsi človek a začneš byť doslova magnetom pre ostatných ľudí. Zrazu budeš mat kamarátov veľmi veľa a vsade
Ten koniec mi nejak odrezali, chcela som napísať, že dosť pomôže, keď tam mam niekoho na jednej vlne, ale to bohužiaľ nemám. Najma keď si spomeniem, že aké to bolo na ZŠ.
čo sa týka tých bab, tak práve okrem tej jednej s ktorou som sa bavila minulý rok su to introverti, nemajú nejak extra veľa kamarátov ani normálne, alebo zväčša sa s nikým nestretavaju.
Inak ešte sa bavím s dvoma babami, oni sú fakt super, že skôr sa zasmejeme spolu a tak, ale oni sú spolu už od škôlky, ich rodičia sa poznajú, proste stále sú u seba a tam není šanca sa s nimi baviť nejak viac, respektíve si myslím, že by som bola "tretie koleso na voze"